Marcus Aurelius’un ‘Kendime Düşünceler’ Kitabından Ufkunuzu Açacak 10 Alıntı

“Stoacı İmparator” ya da “Filozof İmparator” olarak anılan Marcus Aurelius’un 169 sonları 170 başlarında çıktığı bir seferde yazmaya başladığı ‘Kendime Düşünceler’ eseri, adından da anlaşılacağı üzere kendisine yön veren düşünceleri barındırmaktadır. 12 kitaptan oluşan Ta Eis Eauton’da Marcus Aurelius’un kendine özgü Stoacı görüşleri, imparatorun kendi kişisel gelişimi ve bu gelişimin sonucu edindiği düşünceler aktarılır.

1) Pek çok hastayı iyileştiren Hippokrates, kendisi hastalanınca öldü. Khaldaios kavmi pek çok kişinin ölümlerini önceden bildi, ama onlar da kaderlerine teslim oldu sonunda. Onca şehri pek çok defa yerle bir eden ve savaş alanında on binden fazla süvariyi, piyadeyi öldüren Aleksandros, Pompeius ve Gaius Caesar da günün birinde yaşamın sonuna geldiler. Dünyanın ateşle yanıp yıkılacağına dair onca nutuk atan Herakleitos, her yanı su toplamış, tezeğe bulanmış olarak öldü. Bir bit türü Demokritos’u, bir diğer bit türüyse Sokrates’i öldürdü. Ne demek bütün bunlar? Gemiye bindin, yelken açtın, kıyıya yanaştın, karaya çıktın. Eğer gerçekten başka bir yaşam içinse, orada da tanrılar var. Eğer hissizlik içinse haz ve acı birden kesilecek, aşağı olmasına rağmen hizmette kusur etmediğin bedenin boyunduruğundan kurtulacaksın. Çünkü ilki zeka ve ilahi güç, ikincisiyse toprak ve çürümüş kandır. 

2) Kamu yararına değilse hayatının kalan kısmını, başkaları hakkında düşüncelerle yıpratma. Çünkü bir başkasının işlerine, ne düşündüğüne, neyi yapıp ettiğine, neyi ne amaçla söylediğine, neyi aklından geçirdiğine, neyi planladığına ve bunun gibi diğer şeylere kulak asarsan kendine özgü yönetici ilkesiyle ilgilenmekten uzaklaşırsın.

3) İşlerini ne zoraki, ne kendi başına, ne araştırmadan, ne de aksi yöne kürek çekerek yap. Kendi düşünceni titizlikle süsleme. Gevezeliğe ve işgüzarlığa yönelme. İçindeki tanrısal güç, yaşını başını almış politikacıyı, Romalı bir lideri, hayattan ayrılma sinyalini istekle bekleyen, ne bir yemine, ne de bir insanın tanıklığına ihtiyaç duyan, kendi ayakları üzerinde duran bir erkeği yönetsin. Başkalarının verdiği imkanla ışık saçan biri olma, başkalarının yardımıyla elde edilecek sükunete ihtiyaç duyma. Özetle bir adamın kendi başına dik durması gerekir, dik tutulması değil.

4) Birtakım şeyler hakkında küstahça yargı verenleri ve senin de kendisi gibi yargı vermeni isteyenleri onaylama. Her şeyi olduğu gibi gör.

5) Yaşayacak on bin yılın varmış gibi davranma. Kaderin başının üzerinde asılı. Yaşadığın sürece mümkün olduğunca iyi ol.

6) Epiktetos’un dediği gibi, ”Bir cesedi sırtlanmış ufacık bir ruhsun sen.”

7) İntikam almanın en iyi yolu intikam alınacak kişiye benzememektir.

8) Yaşama sanatı bir dansçınınkinden çok bir güreşçinin sanatına benzer. Savunmaya dikkat etmeli, öngörülemeyen saldırılar karşısında bile sağlam durup devrilmemeli.

9) Bugün tüm dertlerimden kurtuldum, hatta her türlü belayı defettim. Çünkü benim dışımda değil içimde, kendi düşüncelerimdeydiler.

10) Üç şeyden oluşuyorsun: Beden, soluk ve zihin. Bunların ilk ikisi sen onlarla ilgilendiğin sürece senindir, fakat üçüncüsü yalnızca senin yönetimindedir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir: ?

Seneca’dan Hayata Bakış Açınızı Değiştirecek Altın Değerinde 20 Aforizma

Hayattaki Zorluklara Karşı Direncinizi Tamamen Artıracak Felsefe: Stoacı Yaşam

This post is also available in: English

Kategoriler: Alıntılar, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/