Motivasyon nedir ve Nasıl Motive olunur?

Hüseyin GÜZEL

Hüseyin GÜZEL

EEE / PM / MSc / huseyinguzel.net

Kaç defa kilo verme programına başladınız, vücut geliştirme veya aerobik programına başladınız mı, ya da yeni bir yabancı dil öğrenmek için niyetlendiniz mi? Yoksa çok kısa süre sonra bunları yapmaktan vaz mı geçtiniz?
Motivasyon eksikliği nedeniyle farklı bir şey yapmak; mesela belirli bir konuyu incelemek veya belirli bir projeye başlamak için kaç defa niyetlendiniz, ancak olmadı mı? Bazen, yeni bir projeye henüz daha yeni başlamış olabilirsiniz ve daha sonra, heyecanı kaybettiğinizden veya motivasyonunuz yetmediğinden devam etmedi mi? Aslında bu genellikle sık sık karşılaştığımız bir durumdur.

Motivasyon nedir ve neden ihtiyaç duyarsınız?

Motivasyon itici bir güçtür. Her şeyi başarmak için bir itici güce ihtiyacınız vardır, aksi takdirde hiçbir şeyi gerçekleştiremezsiniz. Bir dilek, sizi harekete geçirebilecek kadar güçlü değildir ve zayıf bir arzudur. Amaçları ve hedefleri gerçekleştirmek için yalnızca güçlü bir arzu sizleri ileriye götürebilir.
Motivasyonu sağlamak için, tam olarak ne istediğinizi bilmeniz gerekir. Hedefiniz net ve keskin olmalıdır ve getirilerini anlamalı ve farkında olmalısınız. Hedeflerinizin sıklıkla düşünülmesi ve bunun gerçekleşebileceği fikrine ikna olunulması motivasyonunuzu artıracak ve bunu gerçekleştirme arzunuzu perçinleyecektir.
Sık sık düşünmek ve gerçekleştirmek istediğiniz şeyin önemine ikna olmanız, motivasyonunuzu artıracak, arzunuzu güçlendirecek ve hedefinizi gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya istekli olacaksınız.
Kısa vadeli hedeflerde motivasyonun sağlanması daha kolaydır. Uzun vadeli hedefler söz konusu olduğunda ise motivasyonu uzun süre sürdürmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden küçük hedeflerle başlamak akıllıca bir yaklaşımdır ve motive olunarak deneyim kazandıktan sonra daha büyük hedeflere geçebilirsiniz.
Belirli bir objeyi elde etmek veya belirli bir hedefe ulaşmak istiyorsanız, lakin hareket etmeye yetecek kadar motivasyon hissetmiyorsanız, bu arzu edilen şeyin veya hedefin yeterince önemli olmadığı anlamına gelir. Harekete geçmek ve hedefinize göre bir şeyler yapmak için güçlü bir arzunuz olmalıdır.
Motivasyon günümüzde popüler bir terim haline geldi. Artık motivasyon antrenörleri var ve bu alanda konuşan ve çalışma yapanlar tarafından motivasyona dayalı kitaplar ve makaleler kaleme alındı.
Motivasyonun duygularla ve hayal gücüyle çok ilgisi vardır; bu da motivasyonunuzu artırmak istiyorsanız, duygularınızı ve hayal gücünüzü üzerinde çalışmanız gerektiğini anlamına gelir.
Nasıl motive olunur? İşte size yardımcı olabilecek birkaç ipucu:

Motivasyonunuzu artırma ipuçları:

1- Arzu ettiğiniz şeyleri düşünün ve analiz edin, gerçekten elde etmek isteyip istemediğinizi ve harcayacağınız çaba ve zamana değer olup olmadığını belirleyin.
2- Hedefinizi netleştirin. Yazmak bunun için size yardımcı olacaktır.
3- Sık sık hedefiniz ya da arzu ettiğiniz şey hakkında düşünün.
4- Hedefinizi halihazırda gerçekleştirilmiş gibi görselleştirin ve zihninizi şüphelerinize kapayın.
5- Hedefinizle ilgili kitapları veya makaleleri okuyun.
6- Başarıya ulaşmış insanlar hakkında kitaplar okuyun. Bu onları taklit etmek için ilham kaynağı olabilir. Ve bunun için yardımcı olabilecek kitaplar, makaleler ve videolar bulabilirsiniz.
7- Genellikle, hedefinize ulaşarak elde edeceğiniz faydalar hakkında düşünün. Bu, arzunuzu ve motivasyonunuzu artıracaktır.
8- Yapmak istediğinizi elde ettikten sonra hayatınızın nasıl olacağını gözünüzde canlandırın. Hedefinize ulaştıktan sonra nasıl hissedeceğinizi düşünün.
9- “Benim amacıma ulaşmak için yeterli arzuya ve iç güce sahibim” gibi olumlu tasdik cümlelerini tekrarlayın. Bu doğrulamayı dikkatlice ve inançla tekrarlayın.
10- Hemen şimdi hedefinize doğru küçük adımlar atmaya başlayın. Doğru fırsatı ve zamanı beklemeyin. Doğru zaman şuan 🙂

“Motivasyon, başarının motorunu aktive eden elektrik enerjisidir.”

Arzunuzu halihazırda gerçekleştirilmiş gibi görselleştirin ve başarı duygularını kullanın; arzularınızı gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapmanız gereken tüm enerjinizi açığa çıkarın

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/