Sabahları erken kalkmak bir çoğumuz için zorlu bir görev olabilir ama verimli gün geçirmek için en etkili yöntem olduğunu inkar edemeyiz. Kimi zaman alarmla uyansak bile yataktan çıkmak istemiyor, bazen saatlerce yatakta öylece uzanıyoruz. Leadership Step by Step –Adım Adım Liderlik– kitabının yazarı Joshua Spodek durumu şu şekilde açıklıyor : “Yıllardır yataktan çıkmam en az 20 dakikamı alıyordu ve bu süre sık sık 40 dakika ve üstüne de çıkabiliyordu. Ama 7 aydır yataktan 60 saniyeden daha kısa sürede çıkıyorum, hem de her gün, hiç aksatmadan, saat 6.15’te.”
Spodek, önceden kendisine yatakta uzanmanın onun için bir meditasyon olduğunu ve güne odaklanmasını sağladığını söylediğini ama içten içe bunun bir meditasyon değil, erteleme hastalığı olduğunu bildiğini dile getiriyor.
Zor olacağını düşünürseniz gerçekten zorlaşacaktır, kolay olacağına inanın.
New York Üniversitesi’nde liderlik dersi profesörü olan Joshua, öğrencilerine alışkanlık edinmeye dayalı proje ödevleri veriyor. Bir gün, bir öğrencisinin proje konusu olarak bir ay boyunca sabahları erken ve hızlı kalkmayı seçmesiyle başlıyor hikayesi. Öğrencisi, Spodek’e giderek bunun beklediğinden de zor olduğundan yakınınca ona zor olmasını beklediği için sürecin zorlaştığını, eğer kolay olacağını düşünürse her şeyin daha kolay ilerleyeceğini söylüyor. Ve bunları konuşurken bir anda kaç sabah zamanını boşa harcadığını, öğrencisine kolay olacağına inanmasını söylüyorsa kendisinin de buna inanabileceğini düşünüyor. Böylece sürece başlıyor.
Harekete geçmek sonuç verir, planlamak veya düşünmek değil.
Telefonunun alarmını 6.15’e kurup telefonu yatağının uzağına koyuyor. Ertesi sabah alarm çaldığında yataktan kalkıyor, alarmın hala 6.15i gösterdiğinden emin oluyor ve alarmı kapatıyor. Yaptığı ilk şey gerçekten de bu. Daha sonrasında ise kendisi için harika bir sabah rutinine kavuşuyor. Bir şeyi gerçekten istediğinizde plan yapmak sadece daha çok plan yapmanıza neden olur, ancak uygulamaya geçerseniz bir şeylerin değiştiğini göreceksiniz.
Sadece erken kalkmak için değil, alışkanlık edinebilmek için en önemli noktalar: Süreklilik ve Geliştirme
Bir alışkanlık edinmek istiyorsanız önce en basit halinden uygulamaya başlayın ve bu uygulamayı sürekli devam ettirip her geçen gün geliştirin. Sonrasında istediğinizden daha fazlasını elde etmiş olacağınıza hiç şüpheniz olmasın.
Kaynak – Görsel Kaynak: Deposithphotos
Yorumlar (0) Yorum Yap