Karma düşündüğümüz gibi birinin bize yaptığı kötü şeyin onun başına gelmesi değildir, en azından bu kadar basit değil. Hint ideolojisinden gelen bu adaletli enerjinin kökenine iniyoruz ve karma hakkında merak edilen soruları hep birlikte yanıtlıyoruz.
Karma Nedir?
Karma, yeniden doğuş sürecinin etik boyutunu temsil etmektedir. Genellikle Hindistan’ın dini gelenekleri arasında bulunan bir inançtır. Hint soteriyolojileri, gelecekteki doğumların ve yaşam durumlarının, kişinin şimdiki yaşamında gerçekleştirilen eylemlerle koşullandırılacağını varsaymaktadır.
Kısaca, zihinsel ve fiziksel tüm eylemlerimizin bize bir geri dönüşü bulunmaktadır diyebiliriz. Şu anki yaşamımızda görmesek bile başka bir yaşamda (reenkarnasyon) karşımıza etkileri çıkabilir. Karma, Hindistan’da iki ana işleve hizmet eder. Bunlardan birisi ahlak felsefesindeki yeridir. Ahlaki bir yaşam sürmek için ana motivasyonu sağlamaktadır. Kötülüğün varlığının ilk elden açıklaması olarak hizmet etmektedir.
Sadhguru’ya göre, “hayatım” dediğiniz şey, belirli bir miktarda bilgi tarafından kontrol edilen belirli bir miktarda enerjidir. Belirli bir miktarda yaşam enerjisi, belirli bir miktarda bilgi ile yüklenir. Birlikte, bu bilgi topluluğu sizsiniz. Sizin içinize giren bilgi türüne göre (zamanla değişen/şekillenen) belirli bir tür karakter haline gelirsiniz.
Doğduğunuz andan bu ana kadar, nasıl bir aile, ev, arkadaşlar, yaptığınız ve yapmadığınız şeylerin hepsi sizi etkilemektedir. Her düşünce, duygu ve eylem yalnızca içinizde edinmiş olduğunuz geçmiş izlenimlerden gelmektedir. Hayatınızın geçmiş izlenimleri, doğduğunuz anın çok ötesinde bir yere ulaşmaktadır, bağlantılıdır.
Ancak şu anki algınızla, en azından doğduğunuz andan bugüne kadar, nasıl bir ebeveyn, aile ve eğitime sahip olduğunuz, ne tür dini ve sosyal arka plan, ne tür kültürel gerçekliklerin hepsi, tüm bu izlenimler bir bütünüdür. Hinduizm’de, büyük ölçüde ruhun, purusha’nın ölümden kurtulduğuna ve yeni bir bedende yeniden doğduğuna, geçmiş bir yaşamdan karma miras aldığına inanılır.
Sanchita Karma
Bu, yaşamın evrimleştiği tek hücreli bir hayvana ve hatta cansız maddelere kadar uzanan karma bütünüdür. Tüm bilgiler oradadır. Gözlerinizi kapatırsanız, yeterince farkında olursanız ve kendinize (içinize) bakarsanız, evrenin doğasını anlayabileceğinize inanılır. Yaratılışa geri giden bir bilgi bütünüdür diyebiliriz.
Prarabdha Karma
Bu yaşam için verilen belirli miktarda bilgidir. Yaşamınızın canlılığına bağlı olarak, yaşam ne kadar bilgi alabileceğini kendisine tahsis eder. Yaratılış, merhametlidir ve güçlüdür. Eğer sana sahip olduğun tüm karmayı verirse, bunu taşıyamayacağın için ölürsün.
Şu anda, birçok insan bu yaşamın 30-40 yıllık basit hatıralarının izlerinin acısını çekmektedir. Eğer onlara bu hafızanın yüz katı verilmiş olsaydı, buna dayanamazlardı. Doğa, prarabdha’ya, başa çıkabileceğiniz kadar bir hafıza verir.
Etki
Karma doktrini, bir bireyin karmasının başka bir kişinin hayatı üzerinde bir etkisi olamayacağını öne sürmektedir. Aslında, karma teoride her bireye özgü olsa da, Hint inançlarının birçok yönü, karmanın paylaşılabileceğine dair yaygın olarak kabul edilen inancı yansıtmaktadır.
Örneğin, bir kişinin iyi karmasını diğerine aktarabileceği liyakat transferi doktrini hem Budizm’de hem de Hinduizm’de bulunur. Ayrılanlar için atalara ait teklifler ve diğer ritüeller, yaşayanlar tarafından yapılan eylemlerin ölülerin refahını etkilediğine inanılıyor.
Kaynak: 1
Yin Yang Felsefesi Nedir? Günlük Hayata Nasıl Uygulanır?
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap