Fransız Eğitimci Jules Payot’un İrade Terbiyesi Adlı Kitabından 20 Değerli Alıntı

kendi dünyasında

kendi dünyasında

Dünyamda yer tutan gelişmeleri uzay boşluğuna bırakıyorum.

1859 doğumlu olan Jules Payot’un eğitim hayatı ve akademik kariyeri ile ilgili çok fazla şey bilinmemektedir. Fakat bazı kaynaklarca örgün eğitimde önemli bir isim olarak anılır.
1907 yılında Aix-Marseille Üniversitesi rektörlüğüne atanan Fransız yazarın kendisiyle ilgili en değerli bilgileri edinebileceğimiz yer aslında kitapları. Bu kitaplardan en popüler olanı ise 1909 yılında yayınlanan ve daha sonra birçok dile çevrilen Education de la Volonte yani İrade Terbiyesi kitabıdır. Ben de bu kitaptan en değerli alıntıları bir araya getirdim.

“Tembel insan, hak edilmiş bir dinlenmenin zevkini bilemez. Çünkü Pascal’ın dediği gibi ısınmak üşürseniz, dinlenmek yorulursanız güzeldir.”

“Bir fikrin veya bir duygunun içimizde canlanması ve yerleşmesi için samimi olması, devamlı olması ve tekrar etmesi gerekir.”

Öğrenciye yüzmeyi öğreteceklerine, can simidi veriyorlar. Bu o kadar tehlikelidir ki, öğrenci üniversiteye varınca adeta korunaksız kalır.”

“Zaman, onu doğru kullanana yanlış yapmaz.”

“Katıksız mutluluk kaynağı, en asil ve en enerjik duyguların mimarı şudur: Kendi gücünü hissetmek, iyi eğitilmiş bir insan olmak, çevresine ve ülkesine büyük hizmetler vermek için muhteşem bir şekilde hazırlanmış olmanın gururu. Özgürleşme adına verilen bu savaşta başarısızlıklar da başarı kadar değerlidir. Fakat genel görüşlerden uzaklaşma zamanı artık. Belli iradelere belli davranışları iliştirmek, monte etmek mümkün. Tersine, istenmeyenleri bozmak da mümkün. Buradan da şunu anlıyoruz, insanın kendi kendine iradesini terbiye etmesi mümkün.”

“İrade duygusal bir güçtür ve düşüncelerin irade üzerinde etkili olabilmesi için tutkularımızla beslenmesi şarttır.”

“Cimri sağlığını, zevklerini ve hatta dürüstlüğünü para uğruna feda edeceği bir noktaya ulaşabiliyorsa, biz de günde birkaç saatliğine tembelliğimizden feda ederek zihinsel çalışma gibi asil bir amacı sevmeyi öğrenmek konusunda başarılı olamaz mıyız?”

“Avukatlık, hakimlik, doktorluk, profesörlük var olan bilgilerle idare edilen mesleklerdir. Yıldan yıla harcanan çaba ve aklını kullanma fırsatları azalır.”

“Başarının ilk koşulu insanın kendisine üstün gelmesidir ya da ünlü bir ifadeyle “sağlıklı bir hayvan” olmasıdır.”

“Tembel insanlar soyut düşünür, kelimelere dökülünce düşünceleri cansızlaşır, sonuç olarak manevi yaşam için ellerinde hiçbir şey yoktur.”

“Rüzgâr gülü, kendisini rüzgârın çevirdiğinden habersiz yalnız başına döndüğünü zanneder. Birçoğumuzun tercihlerini eğitim, arkadaşlar, kamuoyunun eleştirileri, özlü sözler veya telkinler şekillendirir.”

“Ne yazık ki sınavlar öğrenciyi gerçekten tanımaya veya değerini ortaya çıkarmaya yönelik değildir. Sadece hafızaya kaydettikleriyle ilgilenilir.”

“Eğer fıtratımızın duygusal tarafı psikolojimiz üzerinde her zaman üstün ve baskın olursa zekâmızın onun üzerindeki gücü zayıflar, etkisiz kalır.”

“Kas egzersizleri yorulmaya başladığımız an acı verici olmaya başlar ve acıya dayanmak iradenin en yüce biçimlerinden biridir. Bu sebeple egzersiz irade için doğrudan bir ilk eğitimdir.”

“Başarının sırrı amaçlarımız için kullanabileceğimiz her şeyden faydalanmaktır.”

“Öncelikle daha iyi olacağını bilse bile kişi tutarsız hayatını değiştirmemeyi tercih eder. Bu yüzden değişmeye karar verdiğimiz zaman, bunu çevremizi haberdar ederek söz vererek yapmamız çok önemli.”

“Bir mıknatıs demir tozları içinde ne ise fikir de hisler içinde öyledir.”

“İnsanların çoğu dışarıdan birileri tarafından yönetilir. Tıpkı Dünya’nın Güneş etrafında dolanırken izlediği yörüngeyi sorgulamadığı gibi modayı, fikirleri sorgulamadan takip ederiz. Çalışanlar, fakir fukara, kadınlar, çocuklar, insanlar, çoğumuz ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Belki biraz karmaşık yapıya sahip mutlak suretle bilinçli, içgüdüleri olan ve de garip isteklere sahip kuklalar gibiyiz.”

“İnsanların (tanımadıklarımızın bile) bizi olmak istediğimiz gibi görmesi enerjimizi ikiye katlar. Çünkü evrenin onayını alma huyumuz nedeniyle zaaflarımıza karşı koyarken işimiz daha kolay olacaktır.”

“Doğru amaçlar için savaşmanın iyi bir şey olduğu, kendine hükmetmenin akıl için ne denli önemli olduğu unutulmamalıdır. İrade terbiyesinin gerekliliğini ve getirisini düşünen herkesin bu işi hayatlarının odak noktasına koyarak kendisi için en önemli mevzu haline getirmesi gerekir.”

Kategoriler: Alıntılar

Yorumlar (0) Yorum Yap

/