Oscar Ödüllü Filmler: Son 10 Yılın Oscar Ödüllü Filmleri

oscar ödüllü filmler

Her yıl sanatsal ve teknik başarıları ödüllendirilen birbirinden başarılı filmleri duyarız, izleriz ve onlarla büyüleniriz. Dünyanın en prestijli sinema ödüllerinden biri olan Akademi Ödülleri yani popüler ismiyle Oscar Ödülleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez birçok farklı dalda verilir. Oscar ödüllü filmler sinema severlerin ilgiyle takip ettiği ve mutlaka izlediği filmlerdir. Oscar’da son 10 yılda En İyi Film, En İyi Senaryo veya En İyi Özgün Senaryo Ödülleri’ni alan Oscar ödüllü filmleri sizler için derledik. İşte son 10 yılın Oscar Ödüllü filmlerinden 20’si bu listede!


1) Nomadland (2020) | IMDb: 7.4

nomadland

  • Yönetmen: Chloé Zhao
  • Oyuncular: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May

Nomadland, 2021 yılının 93. Oscar Ödülleri’nde üç büyük ödülü birden aldı: En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve Yılın En İyi Filmi. Film ayrıca 78. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında da ödül kazandı. Fern ( McDormand) kendisinden koparılan bir hayatın yasını tutar.

Eşini kaybetmiş tamamen yalnız kalmıştır ve tam anlamıyla bir “evsiz” olarak hayatını devam ettirmeye karar verir. Amazon şirketinde mevsimlik çalışan olarak iş aramak için yola çıkan Fern, karavanında yaşamaya başlar. Sonunda bir grup modern göçebeyle, bazen derme çatma topluluklar oluşturan insanlarla ilişkiye girer.

Gezgin Dave (Strathairn) ile yolları kesişir ve aralarında bir çekim parıltısı görülür. İlişki gelişiyor gibi olsa da seyircinin umduğu gibi gitmez. Fern kaçınılmaz olarak tekrar yalnız kalır ve yolculuğunun sonu hiç gelmez.


 

2) Promising Young Woman – Yetenekli Genç Kadın (2020) | IMDb: 7.5

promising young woman

  • Yönetmen: Emerald Fennell
  • Oyuncular: Caret Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie

2021 yılı Oscar’da En İyi Özgün Senaryo Ödülü’nü kazanan Promising Young Woman, yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olarak öne çıkıyor. Film, tıp fakültesini terk eden ve ailesiyle yaşayan Cassie’nin (Mulligan) hikayesini anlatıyor.

Cassie’nin hayatında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Cassie her gece bir bara gider, sarhoş numarası yapar ve hangi “iyi adamın” yardımına geleceğini görmek için bekler. Her defasında biri yardıma gelir ve her gelen de onu kurtarıyormuş gibi davranır. Yaşanacaklara rıza gösterecek kadar bilinci yerinde olmayan sarhoş kadından yararlanmaya çalışırlar aslında.

Çok ileri gitmeden hemen önce Cassie uyanır ve saldırganıyla yüzleşir. Cassie’nin tüm eylemleri, tıp fakültesi sınıf arkadaşları tarafından saldırıya uğrayan ve daha sonra ne okul ne de sistem ona adalet sunmayınca kendini öldüren çocukluk arkadaşı Nina’yı kaybetme travmasından kaynaklanmaktadır. Beklenmedik bir karşılaşma Cassie’ye geçmişteki yanlışları düzeltmesi için bir şans verebilir.


3) Parasite – Parazit (2019) | IMDb: 8.6

parasite oscar ödüllü filmler

  • Yönetmen: Bong Joon Ho
  • Oyuncular: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Cho

2020 Oscar’ın En İyi Film Ödülü’nü Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun Palme d’Or ödüllü Parasite filmi kazandı. Filmin sınıf savaşına dair derin kavrayışı ve konuyu ele alış biçimi hem sinema eleştirmenleri hem de izleyicilerden tam not aldı.

Park ailesi arzu edilen zenginliğin resmidir. Bir yanda da zeki ama zekadan başka hiç birşeyleri olmayan Kim ailesi alt sınıfın portresidir. Şans ya da kader bu iki hane halkı bir araya gelecektir. Kim ailesinin üniversite çağındaki ferdi Ki-woo altın bir fırsat bulur. Hem kendisini hem de ailesini Park ailesinin evinde çeşitli işlere sokar: öğretmen, sanat terapisti, aşçı, temizlikçi gibi.

Yalnız Park ailesi Kim ailesinin fertlerini tek tek tanıyor olsa da onların bir aile olduğunun farkında değildir. İki aile arasında simbiyotik bir ilişki oluşur. Bir ‘parazit’ araya girerek Kim ailesinin rahatlığını tehdit ettiğinde Kimler ve Parklar arasında bir hakimiyet savaşı patlak verir.


 

4) Jojo Rabbit – Tavşan Jojo (2019) | IMDb: 7.9

jojo rabbit

  • Yönetmen: Taika Waititi
  • Oyuncular: Roman Griffin Davis,  Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie

2019 yılının Oscar ödüllü filmi Jojo Rabbit’te,10 yaşındaki Hitler Gençliği üyesi Jojo Betzler (Griffin) Almanya’nın faşist zamanlarında hayali arkadaşı en yakın sırdaşı Adolf Hitler (Waititi) ile annesinin yanında yaşamaktadır. 1935’te Almanya’da paramiliter örgüt Hitler Youth’a üyelik, on yaş ve üstü erkek çocuklar için bir gereklilikti.

Annesi Rosie (Johansson) tavan arasında Yahudi bir kız çocuğu saklıyordur. Jojo kızla tanıştığında kör milliyetçiliği ile yüzleşmek zorunda kalır. Film boyunca Jojo, kendisine dayatılan Nazi ideolojisiyle boğuşur. Bu sahneler, Jojo’nun hayali arkadaşıyla yaptığı konuşmalarla akıllıca diyaloglaştırılmıştır.

Komedi unsurları filmin her anında kendini gösteriyor. Film 2020 Oscar’da En İyi Uyarlama Ödülü’nü kazanmıştır. Senaryo, Leunens’in 2004 tarihli Caging Skills adlı romanına dayanıyor olsa da Waititi filmi geliştirirken yaratıcı özgünlüklerle başka bir yere taşımıştır senaryoyu.


5) Green Book – Yeşil Rehber (2018) | IMDb: 8.2

green book

  • Yönetmen: Peter Farrelly
  • Oyuncular: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

Dr. Don Shirley’in gerçek hikayesinden esinlenen Green Book, 2019 Oscar Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (Mortensen) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Ali) Ödülü’nü kazanmıştır.

Oscar ödüllü filmler denince son zamanların en popüler filmlerinden biri olan filmde, Don Shirley (Ali), 1962’de Amerika’nın güneyinde bir konser turuna çıkmak üzere olan birinci sınıf bir Afrikalı-Amerikalı piyanisttir. Bir sürücüye ve korumaya ihtiyacı olan Shirley, sert mizaçlı İtalyan Tony Lip’i (Mortensen) işe alır. Farklılıklarına rağmen, iki adam bir ayrımcılık çağında ırkçılık ve tehlikeyle karşı karşıya kalırken çok geçmeden beklenmedik bir bağ geliştirir.

Filmde Tony, ağırbaşlı klasik müzisyene gevşemeyi öğretir. Don, Tony’nin dediği gibi, şoförüne daha az ırkçı olmayı öğretir. Filmin tartışma yaratması, beyaz Amerikalıların bireysel cehaletlerinin sonucu olarak ırkçılığı tasvir etmesinde yatmaktadır. 


6) Bohemian Rhapsody (2018) | IMDb: 7.9

Bohemian Rhapsody

  • Yönetmen: Bryan Singer
  • Oyuncular: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee

Oscar ödüllü filmler arasında önemli bir yere sahip biyografik filmde, Queen’in ortaya çıkışı, Mercury’nin (Malek) ev hayatı, grubunun başlangıcı, iki sevgilisi ve hayata aniden son vermesine sebep olan trajediye değinerek anlatıyor.

Queen ve Mercury’nin 21 yıllık hikayesini 2 saat 15 dakikalık bir süreye sığdırmayı başaran film grubun 1985’teki Live Aid efsanevi performansının birebir aynısını yeniden canlandırıyor.  Emmy ödüllü Rami Malek Mercury’i o kadar iyi canlandırıyor ki, Queen’in hayatta kalan üyeleri bile onun performansını övüyorlar.

Grubun devrim niteliğindeki çıkışı ve popüler şarkıları, Queen’in 1970’lerdeki hızlı yükselişine yol açar. Solo bir kariyer için gruptan ayrıldıktan sonra Mercury, yardım konseri Live Aid için Queen ile yeniden bir araya gelir ve sonuçta rock ‘n’ roll tarihinin en büyük performanslarından biri gerçekleşir. Bohemian Rhapsody 2019 Akademi Ödülleri’nde En İyi Kurgu Ödülü’nü kazandı.


7) The Shape of Water – Suyun Sesi (2017) | IMDb: 7.3

the shape of water

  • Yönetmen: Guillermo del Toro
  • Oyuncular: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon

Elisa (Sally), 1962 Baltimore’da gizli, yüksek güvenlikli bir devlet laboratuvarında temizlikçi olarak çalışan sessiz, izole dilsiz bir kadındır. Laboratuvarın gizli sırrını keşfettiğinde hayatı sonsuza dek değişir: Güney Amerika’dan bir su tankında yaşayan gizemli, pullu bir yaratık.

Elisa, yeni arkadaşıyla benzersiz bir bağ geliştirir. Varlık, laboratuvardaki çoğu insan tarafından, özellikle de Strickland (Michael Shannon) tarafından kötü muamele görüyor. Elisa ise Varlık’a arkadaş gibi davranır, onu besler, onu mutlu edecek şeyler yapmaya çalışır ve sonunda ona aşık olur.

Ancak kaderinin ve hayatta kalmasının bir hükümet ajanı ve bir deniz biyoloğunun elinde olduğunu çok geçmeden öğrenir. Bol ödüllü bu film 2018 Oscar’da En İyi Film Ödülü’nü kazanmakla birlikte, 75. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Müzik Ödülü’nü kazandı.


8) Get Out – Kapan (2017) | IMDb: 7.7

get out oscar ödüllü filmler

  • Yönetmen: Jordan Peele
  • Oyuncular: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford

2018  Oscar ödüllü filmler arasında En İyi Özgün Senaryo Ödülü kazanan Get Out filminde, Chris (Kaluuya) ve kız arkadaşı Rose (Williams), güzel bir ilişki yaşıyorlardır. Rose, terapist annesi Missy (Catherine Keener) ve beyin cerrahı babası Dean (Bradley Whitford) ile bir hafta sonu kaçamağı için Chris’i davet eder.

Chris, Rose’un ailesinin ona tepkisi konusunda endişelidir çünkü siyah biri olduğunu söylememiştir. Chris, ailenin aşırı uzlaşmacı davranışını, kızlarının siyah biriyle olan ilişkisiyle başa çıkmak için gergin girişimler olarak okur.

Ancak zaman ilerledikçe, giderek daha rahatsız edici bir dizi keşif, Chris’i asla hayal bile edemeyeceği bir gerçeğe götürür. Jordan Peele tarafından yazılan ve yönetilen Get Out, ırkçılık hakkındaki bu hikayeyi drama ya da komedi olarak değil, bir korku filmi olarak kurguluyor.


9) Moonlight – Ay Işığı (2016) | IMDb: 7.4

moonlight film

  • Yönetmen: Barry Jenkins
  • Oyuncular: Mahershala Ali, Naomie Harris, Trevante Rhodes 

Film, Miami’de büyüyen siyahi genç Chiron’un hayatındaki üç ayrı evreye bakış sunuyor. Seyirciyi genç, siyahi, queer ve kendisini olduğu gibi göremeyecek kadar çevresine yabancılaşmış bir karakterin hayatını ele alan film üç bölüme ayrılmıştır: “Little”, “Chiron” ve “Black” çocukluktan ergenliğe ve yetişkinliğe kadar takip ettiğimiz aynı kişinin gelişim evrelerini anlatan üç perde.

Moonlight baş kahramanı Chiron’un sorunlu bir çocuktan (Hibbert) cinsel olarak kafası karışmış bir gence (Ashton Sanders) dönüşürken fiziki ve ruhsal gelişiminin izini sürüyor. O bir erkek ve sonra dünyadaki yerini bulmakta zorlanan bir adamdır. Kendini çaresiz, kontrolden çıkmış ve yalnız hissettiği bir dünyada cinselliğini de keşfetmeye çalışır. Moonlight, 2017 Oscar ödüllü filmler arasında En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Mahershala Ali) ödüllerini kazandı.


10) Manchester by the Sea – Yaşamın Kıyısında (2016)| IMDb: 7.8

manchester by the sea

  • Yönetmen: Kenneth Lonergan
  • Oyuncular: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler

Suskun, biraz gizemli adamları oynamada uzman olan Affleck, Boston’da bir bodrum katında yaşayan ve kapıcı olarak çalışan yalnız bir adam olan Lee Chandler’ı canlandırıyor. Ağabeyi Joe’nun ölümünden sonra, Lee Chandler, Joe’nun kendisini genç yeğeni Patrick’in (Lucas Hedges) tek koruyucusu yapmasına şaşırır.

Patrick’i yetiştirmenin beklenmedik sorumluluğuyla sarsılır. Patrick’in annesi Elise (Gretchen Mol), uzun süredir aileden uzak olan bir uyuşturucu bağımlısıdır. Boston’da serbest meslek olarak yaptığı tesisat, elektrik gibi işlerden ayrılan Lee, isteksizce işçi sınıfı ailesinin nesiller boyu yaşadığı balıkçı köyü Manchester by the Sea’ye döner.

Burada, onu karısı Randi’den (Michelle Williams) ve doğup büyüdüğü topluluktan ayıran bir geçmişle uğraşmak zorunda kalır. Film 2017 Oscar’da En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Özgün Senaryo Oscar’ını almakla birlikte birçok ödül kazanmıştır.


11) Spotlight (2015) | IMDb: 8.1

spotlight film

  • Yönetmen: Tom McCarthy
  • Oyuncular: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams

Todd McCarthy’nin yönettiği Spotlight, Boston Katolik Kilisesi skandalıyla ünlenen Pulitzer ödüllü soruşturmanın hikayesini anlatıyor. 2001 yılında, The Boston Globe editörü Marty Baron, 80’den fazla çocuğu taciz etmekle suçlanan, Boston Katolik Kilisesi ve rahip John Geoghan hakkındaki iddiaları araştırmak için bir gazeteci ekibi görevlendirir.

Editör Walter “Robby” Robinson (Keaton) tarafından yönetilen muhabirler Michael Rezendes (Ruffalo), Matt Carroll ve Sacha Pfeiffer mağdurlarla röportaj yapıyor ve hassas belgeleri açmaya çalışıyor. Muhabirler, Roma Katolik Kilisesi içindeki cinsel istismarın örtbas edildiğine dair kanıt sağlamayı misyon ediniyorlar.

Filmin sonunda, gazeteciler Boston’daki 70 rahip ve yüzlerce kurbanı ortaya çıkıyor. Spotlight, 2016 Oscar ödüllü filmler arasında En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo Oscar’ıyla BAFTA En İyi Özgün Film Ödülü’nü kazanıyor.


 

12) The Big Short – Büyük Açık (2015) | IMDb: 7.8

the big short

  • Yönetmen: Adam McKay
  • Oyuncular: Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell

The Big Short , yazar Michael Lewis’in aynı adlı en çok satan kitabının 2016 En İyi Uyarlama Senaryo Oscar ödüllü film uyarlamasıdır. Film, 2007 ve 2008 yıllarında konut balonunun oluşumunu ve ardından sektörün çöküşünü öngören ve bundan kazanç sağlayan birkaç Amerikalı finans uzmanının hayatına odaklanıyor.

2008’de Scion Capital’in yöneticisi Michael Burry (Bale), ABD konut piyasasının neredeyse yüksek riskli kredilerle şişirilmiş bir varlık balonu olduğundan şüphelenmeye başlıyor.  Burry yatırımcılarının parasının 1 milyar dolardan fazlasını kredi temerrüt takaslarına atarak konut piyasasına karşı bahis oynar.

Deutsche Bank yöneticisi Jared Vennett (Gosling) yanlışlıkla Burry’nin kredi temerrüt takası yarattığını fark eder ve Burry’nin piyasa analizine katılarak bunları satmaya karar verir. Riskten korunma fonu yöneticisi Mark Baum (Steve Carrell) da Burry ve Vennett’le hem fikirdir. Bu adamlar birlikte, Amerika’da yaklaşan ekonomik çöküşten tam olarak yararlanarak bir servet kazanıyorlar.


13) Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) – Kuş Adam (2014) | IMDb: 7.7

birdman oscar ödüllü filmler

  • Yönetmen: Alejandro G. Iñárritu
  • Oyuncular: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton

Birdman, 2015 Oscar Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Özgün Snaryo ve En İyi Yönetmen Oscar’ larını kazanarak o yıla damgasını vurur. Filmde, üç başarılı filmde ikonik süper kahraman Birdman rolüyle ünlenen ancak dördüncüsünü geri çeviren film yıldızı Riggan Thomson (Keaton), bir Broadway oyununu yazıp, yöneterek ve oynayarak sahnelere geri dönüş yapmaya karar verir.

Oyunun açılış gecesi yaklaşırken, oyunculardan biri yaralanır ve yerine birinin bulunması sorunu ortaya çıkar.  Yaralı oyuncunun yerine geçen Mike (Edward Norton), ünlü ve yetenekli olmasına rağmen, kendi sorunlarını da birlikte sete getirir.

Bu arada Riggan, asistanı olarak çalışan kızı Sam (Emma Stone) ile ilgilenemez ve ihmalkar baba suçluluğu yaşar. Ayrıca Broadway oyununu eleştirileriyle ya göklere çıkaracak ya da rezil edebilecek şehrin en iyi eleştirmenin olumlu bir eleştiri yazmasını umutsuzca ister. Ancak tüm prodüksiyonun bir fiyasko olacağından endişelidir.


14) The Imitation Game – Enigma (2014) | IMDb: 8.0

the imitation game

İngiliz matematikçi, mantıkçı, kriptanalist ve Nazi Almanya’sına karşı müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı’nı kazanmasına yardımcı olan deniz Enigma kodunu kırmada önemli bir figür olan bilgisayar bilimcisi Alan Turing hakkında 2014 tarihi bir gerilim filmidir.

1939’da yeni oluşturulan İngiliz istihbarat teşkilatı MI6,  Nazi kodlarını kırmak için Cambridge matematik mezunu Alan Turing’i işe alır. Turing’in Joan Clarke (Knightley) de dahil olmak üzere ekibi, Enigma mesajlarını deşifre etmek için bir makine inşa ederler. Turing ve ekibi sonunda başarılı olur ve kahraman olurlar.

Ancak 1952’de, yetkililer Turing’in eşcinsel olduğunu açıklarlar. Turing ahlaksızlıktan hüküm giyer ve hapis cezası yerine kimyasal hadım edilir. Clarke onu evinde ziyaret eder, ona çalışmalarının hayat kurtardığını hatırlatır: “Bazen kimsenin hayal edemediği şeyleri yapanlar, kimsenin hayal edemediği insanlardır.” Film 2015 Oscar ödüllü filmler arasında En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü ile yer alıyor.


15) 12 Years a Slave – 12 Yıllık Esaret (2013) | IMDb: 8.1

12 years a slave

  • Yönetmen: Steve McQueen
  • Oyuncular: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Michael Kenneth Williams

2014 yılında Oscar’da En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo Oscar’ı kazanan 12 Yıllık Esaret, Solomun Northup’ın (Ejiofor) 1853 tarihli anılarına, hayatta kalma ve özgürlük için verdiği mücadelesine dayanıyor. 1841 baharında, Northup’un karısı yakındaki bir kasabada kısa süreli çalışmak için Saratoga’dan ayrılır.

Onun yokluğunda, fazladan birkaç dolar kazanmaya, yeteneklerini sergilemeye ve belki de dünyanın bir kısmını görmeye hevesli Northup, gezici bir sirke katılma davetini kabul eder. Northup, arkadaşlarının onu uyuşturup yerel bir köle tüccarına sattığı ülkenin başkentine ulaşana kadar yolculukları iyi gitti. Özgür olduğunu köle olmadığını anlatırken acımasızca dövülen Northup, on yıldan fazla bir süre köle olarak çalıştığı Louisiana’ya gönderilir.

Kötü bir sahibin (Fassbender) zulmüne maruz kalan Solomon, hayatta kalmak ve itibarının bir kısmını korumak için sürekli mücadele eder. 12 yıllık esaretin ardından, Kanada’dan kölelik karşıtı biriyle şans eseri karşılaşması, Solomon’un hayatını sonsuza dek değiştirir.


16) Her – Aşk (2013) | IMDb: 8.0

her oscar ödüllü filmler

  • Yönetmen: Spike Jonze
  • Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Duygusal bir adam olan Theodore (Phoenix), diğer insanlar için kişisel mektuplar yazarak geçimini sağlar. Evliliği sona erdikten sonra kalbi kırılan, depresyona giren Theodore’ un karşılaştığı bir reklamdan sonra hayatı değişir. Kendi başına sezgisel ve benzersiz yeni bir işletim sistemine hayran kalır.

Programı başlattıktan sonra anlayışlı, duyarlı ve şaşırtıcı derecede komik olan, yumuşak kadın sesine sahip “Samantha” (Scarlett Johansson) ile tanışır.  Samantha’nın öğrenme ve gelişme yeteneğinden büyülenen Theodore, işletim sistemine giderek daha fazla bağlanır ve insani bir duygu uyandıran bir ilişki kurarlar. Theodore, Samantha’ya aşktaki sorunlarını anlatır ve genel olarak ilişkiler hakkında konuşurlar.

Konuşmaya ne kadar çok zaman harcarlarsa, Samantha Theodore’a o kadar yakınlaşır ve bir insan olmayı dilemeye başlar. Fiziksel bir vücudu olsaydı ona ne yapacağını sorar ve onunla nasıl seks yapacağını anlatır. Film, 2014 Oscar ödüllü filmler arasında En İyi Özgün Senaryo ile yer alırken Altın Küre’de En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı.


 

17) Argo – Operasyon: Argo (2012) | IMDb: 7.7

argo oscar ödüllü filmler

  • Yönetmen: Ben Affleck
  • Oyuncular: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman

Gerçek olaylara dayanan Argo, İran’daki rehine krizinden kaçmayı başaran altı Amerikalıyı kurtarmak için gizli bir ölüm kalım operasyonunu anlatıyor. 4 Kasım 1979’da militanlar İran’ın Tahran kentindeki ABD büyükelçiliğine baskın düzenleyerek 52 Amerikalıyı rehin alır.

Kaosun ortasında, altı Amerikalı kaçmayı başarır ve Kanada Büyükelçiliğine sığınırlar. ABD hükümeti, CIA ‘sızıntı’ uzmanı Tony Mendez’i (Affleck) göreve çağırır. Mendez altı kişinin bulunmasının ve muhtemelen öldürülmesinin an meselesi olduğunu bilerek, onları güvenli bir şekilde ülke dışına çıkarmak için çok riskli bir plan yapar.

O kadar inanılmaz bir plan ki sadece filmlerde olabilir. Mendez’in planı, İran’daki mekanları ve çevreyi gözlemleyen bir Hollywood yapımcısı olarak görünerek altı kişiyi film ekibi kılığına sokarak ülke dışına çıkarmak. Argo, 2013’te En İyi Film, En İyi Film Kurgusu ve En İyi Uyarlama Senaryo Oscar’ını; BAFTA’da En İyi Yönetmen ve En İyi Film Ödülü’nü aldı.


18) Django Unchained – Zincirsiz (2012) | IMDb: 8.4

django unchained

  • Yönetmen: Quentin Tarantino
  • Oyuncular: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio

Django Unchained, Quentin Tarantino’nun western türündeki ilk yolculuğuydu ve bazı gerçek yaşam olaylarını ve temalarını ele aldı. İç Savaştan iki yıl önce, bir köle olan Django (Foxx), Alman doğumlu Schultz tarafından satın alındıktan sonra yakındaki bir kasabaya giderler.

Django Brittle kardeşleri bulma konusunda Schultz’a yardım ederse, Schultz ona özgürlüğünü vereceğini ve ödülü paylaşacağı sözünü verir. Görevleri başarılı olan Schultz, Django’yu serbest bırakır ve birlikte Güney’in en çok aranan suçlularını avlarlar.

Yolculukları onları, Django’nun uzun süredir kayıp olan karısının (Kerry Washington) hala bir köle olduğu, kötü şöhretli Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) çiftliğine götürür. Django ve Schultz, Broomhilda’yı aramak için bir şekilde çiftliğe girerler. Ancak kısa süre sonra Candie’nin güvenilir kölesi Stepen’in (Samuel L. Jackson) durumdan şüphelenir. Film, 2013 Oscar ödüllü filmler arasında En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülleri ile yer alıyor.


19) The Artist – Artist (2011) | IMDb: 7.9

the artist oscar ödüllü filmler

  • Yönetmen: Michel Hazanavicius
  • Oyuncular: Jean Dujardin, Berenice Bejo

Oscar ödüllü filmler listemizin son sırasında The Artist yer alıyor. 1920’lerde, aktör George Valentin (Dujardin), birçok hayranı olan sessiz film süper starıdır. Aktör ve filmlerden çok etkilenen genç bir kız olan Peppy,  George’a doğru yürür ve ikisi kısa bir flört yaşarlar. Yıllar sonra, stüdyo şefi Al Zimmer, George’a Hollywood’da yeni bir ses çağının geldiğini ve yakında sessiz filmlerin modasının geçeceğini söyler.

George bunu gülünç bulur. Ancak filmleri gözden düşmeye başladıkça başarısız oldukça bir yanı Al’ın haklı olduğunu fark eder. Bir yandan Peppy’nin şov dünyası kariyeri hızla yükseliyordur. Bir figürandan, bir koro kızına, bir yıldız oyuncuya ve Amerika’nın sevgili yıldızına dönüştüğünü George geç fark eder.

İkisi zaman zaman flört ederler, ancak George evli olduğu için daha ileri gitmezler. Peppy, kaybeden ve yılgın George’u teselli eder ve ona kendisi için mükemmel olacak yeni bir bölümden bahseder. Sonunda, ikisi sansasyonel bir dans partneri haline gelir. Artist, 2012 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmıştır.


20) Midnight in Paris – Paris’te Gece Yarısı (2011) | IMDb: 7.7

midnight in paris

  • Yönetmen: Woody Allen
  • Oyuncular: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates
 

2012 Oscar’da En İyi Özgün Senaryo Ödülü’nü kazanan filmde, Gil Pender (Wilson) senarist ve hevesli bir romancıdır. Nişanlısı Inez (Rachel McAdams) ile Paris’te tatil yaparken sıradan bir gece geçirdikten sonra Gil, Paris sokaklarında tek başına dolaşmaya karar verir. Gece yarısı 1920’lerden bir araba durur ve yolcular Gil’e katılmak için acele eder.

Gil yolculuğu kabul eder ve onlara katılır. Ardından 1920’lerin en önemli kişilerinin katıldığı bir partiye gelir. Ernest Hemingway ile tanışır ve yazı hakkında tartışmaya başlarlar. Konuşmalarından sonra Hemingway, Gil’in romanını Gertrude Stein’a göstermeyi teklif eder. Romanını almak için binadan çıkarken bina değişir ve o şimdiki zamana geri döner.

Ertesi gece Inez’i de aynı noktaya getirir. Gil, Inez’e zaman yolculuğu deneyimini anlatır, ancak Inez, saat gece yarısına ulaşmadan onu terk eder. Kısa bir süre sonra, 1920’lerden bir araba belirir ve Hemingway, Gertrude Stein ile tanışmak için Gil’i alır. Gil, evinde Picasso ve sevgilisi Adriana ile tanışır. Gil geçmişin bu kültürel kahramanlarıyla ne kadar çok zaman harcarsa, şimdiki zamandan o kadar mutsuz olur.


Ters Köşe Filmler

21. Yüzyılın En İyi Korku Filmleri

 

This post is also available in: English

Kategoriler: Film & Dizi

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version