Cilde İyi Gelen Yağlar ve Bilinmesi Gerekenler

cilde iyi gelen yağlar

Cilde iyi gelen yağlar ve bu yağların kullanımı, kökeni çok eskilere dayanan bir uygulamadır. Aslında bu uygulamanın temelinde, cilt bakımının insanlık için ne kadar önemli olduğu yatmaktadır. Toplumların tarihin her döneminde ciltlerine önem verdiği bilinmektedir. Bunu sağlayan itki şüphesiz imajın insanlar üzerindeki etkisidir.

Bu anlamıyla kozmetik, yalnızca günümüzde değil tarihin her döneminde etkinliğini sürdürmüştür. Cildin direkt olarak insanın yansıması olduğu düşünüldüğünde, cilt bakımının önemi de daha iyi anlaşılmaktadır. Cilt bakımında kullanılan doğal yöntemler ise geçmişten bugüne süren bir miras olarak karşımıza çıkmaktadır.


Cilde İyi Gelen Yağlar Neden Bu Kadar Önemli?

Bugün cilt bakımında pek çok farklı uygulamadan bahsedilebilir. Bu uygulamalar arasında laboratuvar ortamında geliştirilen yöntemler bulunduğu gibi, doğal yöntemler de bulunmaktadır. Doğal yöntemlerin ve ürünlerin artışında pek çok faktörden bahsedilebilir.

Bunların başında temiz hava sahamızın gitgide daralması ve kimyasal ürünlerin artışı örnek gösterilebilir. Kimyasal birikimin beraberinde beslenme alışkanlıklarındaki dönüşümde etkili olmaktadır. Günümüzde cilt bakımına ve cilde iyi gelen yağlara artan yoğun ilginin altında bu itki yatmaktadır. Çoğu kişiye göre cilde iyi gelen yağlar, güzelliği yakalamanın ideal yöntemleri arasındadır.

Böylece tarih boyunca çeşitli bitkilerden elde edilen yağların varlığından da bahsedilebilir. Bu anlamıyla bitkisel yağların önemini gün geçtikçe sürdürmesi hiç de şaşırtıcı değildir. Sözü daha fazla uzatmadan, cilde en iyi gelen yağlar listemize geçebiliriz:


1) Shea Yağı (Karite Yağı)

Shea Yağı

Adını Afrika’da bulunan aynı isimli ağaçtan alan Shea yağı, pek çok farklı biçimde kullanılmaktadır. İçerdiği antioksidan özelliği ile hem tıbbi hem de kozmetik amaçlı tercih edilmektedir. Antioksidan içeriği ciltte yaşlanmayı geciktirdiği gibi pürüzsüz bir görünüme ulaşmasını da sağlar. Kuru bir cildi Shea yağından daha iyi nemlendirecek yağların sayısı oldukça azdır.

Günümüzde pek çok kişinin kozmetik ürün alırken dikkatini cezbeden kolajen bolluğuna da sahiptir. Kolajen desteği ile ciltte kusurlu görülen bölgelerin reorganizasyonu sağlanır. Tabii ki uygulama konusunda dikkatli olunması gerektiğini de belirtelim.

Shea yağının doğal formunu cildine uygulayabileceğin gibi, içeriğinde bulunduğu ürünleri de tercih edebilirsin. Cilt tipine uygunluk ve kullanım miktarına dikkat etmek şartıyla Shea yağı kolaylıkla uygulanabilir.


2) Hindistan Cevizi Yağı

hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, kullanım alanı ve ürün çeşitliliği düşünüldüğünde en yaygın kullanıma sahip yağlar arasındadır. El kremi, vücut losyonu, şampuan, dudak kremi, nemlendirici ve daha pek çok şekilde kullanılmaktadır. Bu özelliği ile cilde iyi gelen yağlar arasında rağbeti oldukça yüksektir. Gıda olarak da tüketilebilen Hindistan cevizi yağı, yağ yakımı ve cilt nemliliği konusunda oldukça zengindir.

Herhangi bir gıdanın içerisinde karıştırılarak tüketilebileceği gibi cilde direkt uygulayarak da kullanımı mümkündür. Ayrıca ciltte kızarıklık, dökülme gibi sorunlara karşı da sıklıkla tercih edilen bir yağdır. Cilt gözeneklerinin hava koşulları, genetik veya beslenme yüzünden tehdit altında olduğu durumlarda vazgeçilmezdir. Bu özelliği ile hemen herkesin hayatına girmeye devam etmektedir.


3) Aloe Vera Yağı

aloe vera yağı

Aloe Vera yağı, birbirinden farklı pek çok alanda kullanılan yağlar arasındadır. Tarihin eski dönemlerinde işlenmemiş hali ameliyatlarda kullanılan bu bitki, bugün hala ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Yapraklarında ve gövdesinde bulunan öz sıvı sayesinde iyileştirici etkiye sahip bitkiler arasında yer almaktadır.

Doğada hayatta kalmayı sağlayan bitkiler arasında Aloe Vera’nın yerinin ayrı olduğu kesin. Bunun dışında süs ve kozmetik amaçlı da kullanımı oldukça yaygındır. Hepimizin evinde Aloe Vera besleyen bir tanıdığı mutlaka olmuştur. Bu haliyle insanların en yakınında canlılığını sürdüren bitkilerdendir de.

İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde tam bir enfeksiyon düşmanı olduğunu da belirtelim. Ayrıca gür kaş ve kirpiklerin de arkasında mutlaka Aloe Vera yağının aranması gerektiği bir gerçektir.


4) Lavanta Yağı

lavanta yağı

Lavanta yağı, etkisi gün geçtikçe artma eğilimi gösteren yağlar arasında yer almaktadır. Organik ve doğal olana yönelimin gitgide artması da bu yağa ilgiyi ek olarak artırmaktadır. İçeriğinde yer alan yararlı enzimler sayesinde cilt için olduğu kadar psikolojik yenilenme içinde tercih edilmektedir.

Yoga ve meditasyon yapanların yanından bir an olsun ayırmadığı yağ desek yanlış olmayacaktır. İçeriği esas alındığında aromaterapik bir yapıya sahip olduğunu da belirtelim. Lavanta yağı bu yapı sayesinde çevresine çok güçlü bir etki bıraktığı gibi tamamen de doğal olma özelliği taşımaktadır. Cildin hızlı yıpranmasına, belirli leke ve aknelerin tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.


5) Jojoba Yağı – Çöl Güzeli

jojoba yağı

Jojoba Yağı, cilde iyi gelen yağlar arasında en ön plana çıkanlar arasında desek yanlış olmayacaktır. Ayrıca bu yağın oldukça spesifik bir hikâyesi olduğunu da belirtelim. Adını ağacından alan Jojoba yağı, canlılığın tüm mirasını da üstlenmiş bir bitkidir.

Bundan kastımız, sıvı ve nem seviyelerinin oldukça düşük olduğu çöl gibi kurak alanlarda yetişiyor olması. Radikal kuraklıklar boyunca sıvı biriktiren Jojoba ağacı, tasarruflu bir su emilimine sahiptir. Bu durumun bir benzeri insan cildi için kullanılan Jojoba yağında da geçerlidir. Cildin daha parlak ve nemli gözükmesini sağlar.

Cildin yenilenmesi için ihtiyacı olan kolajenlerin hızlı bir üretimini gerçekleştirir. Ciltte aşırı yağlanma gibi sorunlara karşı uygulanır. Belki de en önemlisi kimyasal içerikli makyaj ürünlerinin temizlenme sürecinde de aktif rol almasıdır. Bu anlamıyla Jojoba yağının elinden gelmeyen yok desek yanılmış olmayız.


6) Argan Yağı

argan yağı

Kuzey Afrika kökenli Argan yağı, pek çoğumuzun gündelik hayatında sıklıkla karşılaştığı bir yağdır. Kullanılan organik bazlı şampuan, sabun, losyon ya da nemlendiricilerde Argan yağını görmek mümkündür. İnsanların günlük yaşantısında sıklıkla tercih ettiği bu yağın, ciltte reorganizasyonu artırdığını söyleyebiliriz.

Bunu yaparken cildin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri dengeleyen yapısı ile dikkat çeker. Ayrıca sebum salgısının yol açtığı akne gibi istenmeyen durumların tedavisi için kullanılabilmektedir. Cilde iyi gelen yağlar denilince aklımıza ilk gelenlerden olması da şaşırtıcı değildir.

Bunun sebebi doğallığı kadar sorun çözmede etkin rol almasıdır. Ayrıca gençliğinden taviz vermek istemeyenlerin de vazgeçemediği bir doğal iksir konumundadır.


7) Çay Ağacı Yağı

çay ağacı yağı

Çay Ağacı yağı, cilde olumlu etkilerinin dışında tarihsel kökeni ile dikkat çeker. Bu yağın insan hayatının önemli parçalarından birisi olduğu da söylenebilir. Bunun sebebi kimyasal üretim ve tüketimin olmadığı saf doğada, bu yağın her şey için kullanılıyor olması.

Haşarat sorununu çözmeden doğal kötü koku giderici özelliğe kadar çok yönlü bir etkiye sahiptir. Ağız bakım suyu olarak da kullanılabilen bu yağın tropikal yapısı, onu dikkatli kullanmayı da gerektirmektedir. Uzman tavsiyesi olmadan aşırı kullanımın, insan hayatının olumsuz yönde etkileyebileceğini de vurgulamak gerekir.

Hemen her yağın taşıdığı bu dengeli kullanma özelliği, Çay Ağacı yağı içinde geçerlidir. Cilde ve vücudun geneline zarar verebilecek bakterileri uzak tutmaya yarar sağlamaktadır. Ayrıca doğal nemlendirme etkisi sayesinde günümüzün az bilinen fakat çok iş yapan yağları arasında yerini almaktadır.


8) Avokado Yağı

avokado yağı

Listemizin olduğu kadar sosyal hayatın vazgeçilmezleri arasında Avokado yağı yer almaktadır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin önemli kaynakları arasında avokado bulunmaktadır. Ayrıca doğal yağ deposu olan avokado, vücudun bu ihtiyacını da karşılamaya yarar sağlamaktadır.

Tropikal bir ürün olan avokado, bu içeriği sayesinde günümüzde hem sofralarda hem de cilt bakımında kullanılmaktadır. Sayısı gitgide artan avokado içerikli ürün, bu durumu güçlendirmektedir. Şampuan, sabun, el bakım kremi, losyon ve nemlendirici gibi ürünlerde içeriğinde avokado yağına rastlamak mümkündür.

Güneş ışığının zararlı etkilerine karşı koruma sağladığı gibi cildi yenilemeye de yardımcı olur. Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkların cilde verdiği hasara karşı yenilenmede etkilidir. Linoleik asit, oleik asit ve yararlı yağ asitleri aracılığı ile cildin yeniden form kazanmasında büyük rol oynar.


9) Kantaron Yağı

Kantaron yağı

Sağlığına düşkün olanların pek uzak olmadığı bir yağdan bahsetmenin sırası geldi. Kantaron yağı, kantaron bitkisinden elde edilen bir yağdır. Günümüzde alternatif bir ilaç olarak da kullanılmaktadır. İçerdiği özellikler sebebiyle hemen herkesin tercih ettiği şifa verici bir bitki olarak dikkat çeker.

Sarı ve kırmızı olmak üzere kantaron iki ayrı türe sahiptir. Halk arasında binbirdelik otu, kılıç otu ve kan otu gibi isimlerle de kullanılmaktadır. Doğal antibiyotik özelliği bulunmakla birlikte dikkatli kullanılması gereken bitkiler arasında yer almaktadır. Alerjen yatkınlığı bulunan kişilerin uzun süreli kullanım yerine kısa süreli kullanım tercih etmeleri önerilir.

Kantaron yağının faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Bu faydalar arasında güneş ışığı sebebiyle oluşan lekeleri giderme, cildin nem seviyesi artırma gibi özellikler bulunmaktadır. Ek olarak kepek ve çeşitli saç sorunu yaşayan kişiler için faydalı olan bitkisel yağlardandır.

Çeşitli gıdalar ile tüketilmesinin de herhangi bir sorun taşımadığını belirtelim. İçtiğiniz çaya karıştırabileceğiniz gibi aynı zamanda sadece kendisini de tüketebilirsiniz. Kırmızı kantaron yağı ve sarı kantaron yağı arasındaki fark ise yok denecek kadar azdır. Kırmızı kantaron yağı, taze bitkiden elde edilirken; sarı kantaron yağı kurutulmuş bitkiden elde edilen bir yağdır.


10) Zeytinyağı

zeytinyağı

Zeytinyağı, insan hayatıyla o kadar bütünleşmiştir ki artık bileşik olarak kullanılan bir isim haline gelmiştir. Hemen her kültürde yer alan zeytinyağı, bitkisel yağlar arasında en masum ve en faydalı olanlardandır. İlk olarak Akdeniz mutfağı denilince akla gelen zeytinyağı, cilde iyi gelen yağlar arasında da büyük öneme sahiptir.

Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında zeytinyağının, saç bakımı dışında pek çok yeni yararı da ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında kansere karşı önleyicilik hiç şüphesiz ilk sırada yer almaktadır. Tabii ki tek başına kansere karşı yok edici etkisi bulunmadığını da belirtelim.

Zeytinyağı doğal antioksidan etkisi sebebiyle zararlı güneş ışınlarını absorbe etmektedir. A, E, K ve D vitaminlere önemli düzeyde ev sahipliği yapar. Ayrıca hepimizin bildiği gibi doğal zeytinyağlı sabunların da etken maddesidir.


11) Aspir Yağı

aspir yağı

Aspir yağı, cilde iyi gelen yağlar arasında en önemli hastalık önleyiciler arasındadır. Çokça bilindiği üzere yararı yalnızca üst solunum yolu şikayetleri için değil, tüm vücut için geçerlidir. Gerçek anlamıyla tırnaktan saça kadar çok çeşitli alanlarda uygulanabilmektedir. Cilt üzerinde kullanımı ile gençleşme etkisi yaratmaktadır.

Ayrıca kepek ve benzeri saç sorunları için sıklıkla tercih edilen bitkisel ürünlerden olduğunu da belirtelim. Cilt üzerinde kullanımı sırasında birkaç damlanın bile fark edilen etkiler bırakması olasıdır. Ek olarak saçlara duş sırasında uygulanması ve ardından bol suyla durulanması gerekmektedir.


12) Susam Yağı

susam yağı

Susam yağı, içerdiği kolajen bolluğu sayesinde cildin en parlak görünümüne katkı sağlar. Tarihin en eski dönemlerinden bu yana kullanılan bitkisel bir yağ olma özelliği taşır. Ayrıca her cilt tipi için uygulanabilir içerikler barındırmaktadır. Kuru ciltlerin nemlenmesini, nemli ve yağlı ciltlerin ise arınması sağlar.

Bunun dışında cildi medite edici yanı da ağır basar. Bedenin herhangi bir bölgesine yapılan masajda sıklıkla kullanılır. Yeniden düzenleyici rolü ile cildin kaybettiği canlılığı tekrar kazanmasını sağlamaya yardımcı olur. Çok açık olmayan ve hafif iz bırakan yaraların tedavisinde de kullanılagelmektedir.


13) Kamelya Yağı

kamelya yağı

Kamelya yağı, neredeyse her bitkisel yağ gibi ulus ötesi bir kimliğe sahiptir. Bu kimlik sayesinde yalnızca ortaya çıktığı Japonya’da değil dünyanın her noktasında kullanılmaktadır. Cildine önem veren herkesin kullanması gereken Kamelya yağı, cilde iyi gelen yağların başında gelmektedir.

Hem tekil olarak hem de farklı doğal yağlar ile bütünleştirilerek cilde uygulanabilen bir yağdır. Cilt parlaklığını artırma ve cildi yumuşatma konusunda destekleyicidir. Bu özelliğini içeriğinde bulunan A, E, D ve B vitaminlerine borçludur. Bu vitaminler sayesinde cildin kalıcı güzelliğine tarifsiz bir katkı sağlar.


14) Biberiye Yağı

biberiye yağı

Biberiye yağı, biberiye bitkisinin yapraklarından elde edilen bitkisel yağdır. Üst solunum yolu şikayetleri başta olmak üzere kardiyovasküler rahatsızlıkları dindiren bir yağdır. Ayrıca cilde yararları bakımından da zengindir. Cilt kuruluğuna karşı kullanıldığı gibi fungus şikayetlerinde de etkili bir silahtır. Ciltte kızarıklık, kabarma ve türevi durumların rahatlatılmasında katkı sağlar.


15) Siyah Üzüm Çekirdeği Yağı

siyah üzüm çekirdeği yağı

Siyah üzüm çekirdeği yağı, cilde iyi gelen yağlar arasında vücut görünümünü düzenleyen yağlar arasındadır. Varis oluşumunun ardından tedavi süresi uzun süren damar şişlikleri için oldukça etkili bir silahtır. Ayrıca vücutta biriken ödemin yol açtığı şişliklere karşı da etkili olduğu bilinmektedir.

Kalp sağlığına yararlı siyah üzümün çekirdeği de bu rahatsızlıkların yol açtığı görüntü bozuklukları ile savaşır. Ayrıca göz altlarında biriken ve günümüzün en sık görülen problemlerinden morlukların tedavisi için kullanılır.


Glutamin: Bağışıklık Sisteminin Önemli Yardımcısı

Nefes Egzersizleri: Stresle Başa Çıkmak İçin Bir Nefes

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Sağlık

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version