CEO Nedir? CEO’nun Görevi Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl CEO Olunur?

CEO; günümüzün en merak edilen ve kariyerde zirve denilebilecek iş pozisyonlarından biridir. Peki CEO nedir? Her ne kadar memuriyet gibi garantili bir meslek olmasa da, maaş ve karizma açısından en ideal pozisyonlardan birisidir. Kısaca bir şirketin yönetiminden sorumlu kişidir. Ancak şirketin sahibi değildir. Dolayısıyla, yönetim kurulundan tamamen bağımsız değildir; kurula karşı sorumludur.
Eminim ki bu yazı sonrasında kafanızda CEO Nedir? sorusuna yanıt bulmakla beraber “CEO (Chief Executive Officer) Nasıl Olunur?”, “CEO’nun Türkçesi nedir?”, “CEO Nasıl Olunur?”, “CEO olmak için ne okunmalı?”, “CEO şirket sahibi midir?” gibi soruları da kafanızda yanıtlanmış bir şekilde bulacaksınız.

CEO Türkçesi, Açılımı nedir? CEO ne demek?ceo nedir

İngilizce açılımı “Chief Executive Officer” olan CEO, Türkçesi İcra Kurulu Başkanı ya da Yönetim Kurulu Başkanına denk gelir.

CEO Nedir? Genel müdür, CEO mudur?

ceo
Genel müdürlükle CEO’luk vazifeleri birbirlerine karıştırılabilir. Ancak bir şirketin genel müdürü, o şirketin tüm politikalarını belirleme de tek yetkili merci değildir. CEO ise, şirketin mali, finans, üretim ve insan kaynakları gibi önemli alanlardaki faaliyetlerini belirleyici kanaldır.

CEO’nun görevi nedir? CEO ne iş yapar?

ceo ne iş yapar
CEO’nun temel görevi, şirketin bulunduğu yerden alıp, daha yukarılara taşımaktır. Bunun gerçekleşmesi için yapılması gereken icracı faaliyetlerin belirlenmesi ev koordineli şekilde işletilmesinden sorumludur. İcra Kurulu Başkanı da, CEO’luk makamıdır. Bu makam tarafından yönetim kurulunda belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için şirketin gerçeklerine uygun planlamalar yapılır.

Başarılı bir Chief Executive Officer neler yapar?

Chief Executive Officer
CEO nedir ne iş yapar? CEO’nun başarısının ölçütü şirketin kara geçmesi değildir. Daha çok işlerin doğru şekilde yürütülmesiyle ilgili bir başarı kıstası vardır. Elbette ki, her dönemde karını artıran bir öykü yazmak başarıdır; ancak bu karlılığın sağlanmasındaki etken hitap edilen pazarda girişilen manipüle edici politikalardan da oluşabilir.
Bu nedenle asıl başarı ölçütü, şirketin kara geçmesi değildir. İşleyen sistemin veya düzenin korunması, daha da iyi işletilmesi, tasarrufa gidilmesi, yeni yatırımlarla piyasaya yeni malların sürülmesi, ürün ve hizmet kalitesindeki artışlar ve tüm bu doğru operasyonlar sonucunda gelen karlılık, CEO’nun görevini doğru şekilde yaptığının en iyi göstergeleridir.
CEO’nun başarılı olabilmesi için görevlerini doğru yapması lazımdır. Ancak bunun için de, içerisinde bulunduğu piyasayı bilmesi, ülke ekonomisini çok yakından takip etmesi, riskleri veya fırsatları görebilmesi önem ifade ediyor. Bu hususlarda hata yapabilen CEO’ların başarı olma ihtimalleri düşebilir.
Yıl içerisinde şirketle ilgili gelen verileri çok iyi şekilde analiz edebilmelidir. Yılın ilk çeyreğindeki verilerde görülen düşüşlerin nedenlerini saptama konusunda yetersizlik, ikinci çeyrekte de açıkların büyümesine neden olabilir. Dolayısıyla, yöneticilerin yöneticisi olarak birçok sorumluluğu üzerinde taşıyandır.

CEO nasıl olunur? Başarılı CEO Nedir?

Chief Executive Officer
CEO olmak için ne okunur? CEO şirket sahibi midir? Yeni mezunların hayali olan CEO’luk o kadar da kolay varılabilecek bir pozisyon değil.  Bu unvana sahip olmak için belli başlı yollar vardır. Bunların en popülerler ve mantıklı olanları ise:
1) Kendi girişiminizi büyütüp CEO olmak.
2) Uzun yıllar bir şirkete bağlı çalışıp o şirkette CEO olmak.
Steve Jobs, Elon Musk gibi büyük CEO’ların neredeyse hepsi kendi girişimlerini büyüterek bu pozisyonlara gelmişlerdir.
Bu yüzden hedefinize ulaşmak istiyorsanız uzun yıllar başka birinin şirketine çalışmak yerine kendi şirketinizi kurarak büyümek daha iyi bir yol olabilir. Elbette başka şirketlerde çalışırken yükselme hızına göre de değişimler olabilir.

CEO maaşları nedir? CEO’lar ne kadar kazanır?

maaş
Dünyanın en başarılı CEO’larının servetlerine bakacak olursak; Amazon’un kurucusu Jeff Bezos 140 milyar doları aşkın bir servete sahip. Türklerden baktığımızda ise Murat Ülker 4 milyar 800 bin dolarlık bir birikime sahip.
Aradaki fark, bulunduğunuz şirkete, şirketin ülkesine ve hacmine göre değişebiliyor. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, şirketin en yüksek kazancına sahip olan kişilerdir. Şirket ne kadar büyükse, kazanç da o kadar fazladır.

Dünyanın en başarılı CEO’ları, Başarılı CEO Hikayeleri

başarı hikayeleri
Bu konuda dünyanın en başarılı isimlerini, CEOtudent içerikleriyle beraber aşağıda bulabilirsiniz. Kendileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için isme tıklayıp, içeriğe gidebilirsiniz.

CEO olmak için hangi bölümü okumak gerekir?

üniversite

CEO olmak için hangi bölüm okunmalı? Nasıl CEO olunur? Bu unvana sahip olan insanların bazıları üniversite terk bile olabiliyor. Örneğin Steve Jobs, Mark Zuckerberg gibiler başarılı üniversitelerde okumuş, ancak onları bitirecek fırsat bulamamıştır.

Bu unvana sahip olmak için herhangi bir bölümü okumaya gerek yoktur. Kendi girişiminizi kurmak için de herhangi bir üniversite ya da bölüm mezunu olmanıza gerek yoktur. İlgi alanınıza göre kendinizi geliştirerek hayallerinize yürüyebilirsiniz. Ayrıca bu mesleğe sahip olmak için okumanız gereken herhangi bir bölüm şu anlık yoktur. Fakat bunlarla en alakalı bölümleri sayacak olursak; İşletme, Endüstri Mühendisliği, Halkla İlişkiler gibi bölümleri sayabiliriz.


Chief Executive Officer olmak için kaç sene çalışmak gerekir?

ceo

Bu sorunun net ve tek doğru cevabı yoktur. Bu makama ulaşmak için hali hazırda bir şirketteyseniz ortalama 10 yıl üstünde tecrübeniz olması gerekmektedir. Eğer kendi girişiminize sahipseniz, bu unvana ulaşmanız girişiminizin başarı yakalamasına göre ilk sene de olabilir uzun yıllar sonra da olabilir.


En Zengin CEO’lar ve Yıllık Gelirleri Sırası (2022)

gelir

1) Elon Musk (Tesla ve SpaceX, 23.5 milyar dolar)

2) Tim Cook (Apple, 770.5 milyon dolar)

3) Jensen Huang (NVIDIA, 561 milyon dolar)

4) Reed Hastings (Netflix, 453,5 milyon dolar)

5) Leonard Schleifer (Regeneron Pharmaceutical, 452,9 milyon dolar)

6) Marc Benioff (Salesforce, 439,4 milyon dolar)

7) Satya Nadella (Microsoft, 309,4 milyon dolar)

8) Robert A. Kotick (Activision Blizzard, 296,7 milyon dolar)

9) Hock E. Tan (Broadcom, 288 milyon dolar)

10) Safra A. Catz (Oracle, 239,5 milyon dolar)

Görüldüğü gibi başarılı yöneticiler şirketleri büyüdükçe kendi gelirlerini de büyütüyorlar. Ufak bir analiz yapacak olursak, dijital şirketler ve e-ticaret üstüne olan şirketler diğer şirketlere göre daha çok gelir getirmiş diyebiliriz.

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/