Yüksek Duygusal Zekaya Sahip Kişileri Başarılı Yapan 6 Özellik

Melike Çalkap

Melike Çalkap

Editör @ceotudent

Günümüzde duygusal zeka, genellikle kişinin duygusal farkındalığının yüksek olmasına bağlanıyor. Fakat duygusal zeka temelinde üç ana beceriyi kapsayan bir zihinsel güç:

Duyguların Farkında Olma: Hem kendi duygularının hem de başkalarının duygularını anlayabilme yeteneği.

Duyguların Harmanlanması: Günlük hayatta yapılması gerekenleri yerine getirmek için duyguların gücünü kullanmak.

Duyguların Yönetimi: Öz bakım ve başkalarının duygularını cesaretlendirme, sakinleştirme, neşelenme vb. gibi basit eylemlerle yönetmeye yardımcı olma becerisini içerir.

Duygusal zeka, duygusal farkındalığın çok daha ötesinde hayatımızı etkiler. Özellikle iletişim kurma da oldukça önemli bir role sahiptir.

“Duygusal kabiliyetlerinizi kullanamıyorsanız, öz farkındalığınız yoksa, rahatsız edici duygularınızı yönetemiyorsanız, empati kuramıyor ve etkili ilişkilere sahip değilseniz, o zaman ne kadar zeki olursanız olun, çok yol kat edemeyeceksiniz.” – Daniel Goleman, Ph.D.

Duygusal zekanızı geliştirerek kişisel başarınızı arttırmak için hepimize örnek olacak yüksek duygusal zekaya sahip kişilerin özelliğine bir göz atmak da fayda var:

1) Kişisel Farkındalığa Sahiptirler

Yüksek duygusal zekaya sahip kişilerin en önemli özelliği öz farkındalığa sahip olmalarıdır. Kendilerini tanıdıkları için, problemleri çok daha çabuk fark eder ve çözerler. Böylelikle var olan problemler büyümeden ve müdahale edilemeyecek bir noktaya gelmeden onları çözüme kavuşturmuş olurlar. Bu hepimizin hayatını büyük ölçüde değiştirebilecek bir özellik olsa gerek…

2) Başkalarının Hisleri Konusunda Bilgi Sahibidirler

Duygusal olarak zeki insanlar bir arada olduğu insanların duygularının da farkında olurlar. Başkalarının duyguları hakkında fikir sahibi olmanın birçok yararı olduğu aşikar. Şöyle ki, birlikte iş yaptığınız ekip üyenizin duygusal durumunun kötü olduğunu fark etmeniz onu motive edip kısa zamanda kaldığınız yerden devam etmenize olanak sağlayıp, bu durum bir sorun teşkil etmeden çözmenize yardım eder.

3) Harika Birer Dinleyicilerdir

Etkili bir iletişimin temeli dinlemekten geçer. Duygusal zekaya sahip kişiler bunu oldukça iyi başarıyorlar. Bu sayede kurdukları iletişim son derece sağlıklı oluyor. Bu sayede her daim etkili ilişkilere sahip olmayı becerebiliyorlar. Günümüzde ise dinlemenin öneminin farkında olan insan sayısı oldukça azaldı. Çoğunluk, dinlemekten ziyade dinlenilmek istiyor. Bu da beraberinde zayıf ve başarısız ilişkileri getiriyor.

4) Çevrelerindekilere Karşı Duyarlıdırlar

Başkalarının duygularının farkında olmalarının dışında, çevre bilinci ile içinde bulundukları grupların ruh hallerini ve enerji seviyelerini yakalama yeteneğine sahiptirler. Bu, duygusal olarak zeki insanları büyük liderler yapan bir takım niteliklerden biridir. Takımlarının enerjisini toplayabilir ve doğru yönde yönlendirebilir, aynı zamanda ruh hali düşük olduğunda teşvik ve motivasyon sağlayabilirler.

5) Empati Yapma Yetenekleri Fazlasıyla Gelişmiştir

Empati yapma başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurma ve karşısındakinin duygularını anlayabilme, kendini onun yerine koyarak düşünebilme yeteneğidir. Empati yaparak sadece karşınızdaki kişiye yardımcı olmakla kalmayıp çok daha mutlu ve başarılı birisi olarak hayatınıza devam ediyor olacaksınız. Unutmayın ki herkes duygusal zekaya sahiptir. Geliştirmek ise sizin elinizde…

6) Baskıların Üstesinden Gelebilirler

Öz farkındalığı gelişmiş bu insanlar gerekli zamanlarda kendilerine ne kadar vakit ayıracaklarını bilir ve kendilerini dinlemek için ihtiyaçları olan o zamanı yaratırlar. Bu sayede baskı altındayken bile stresi en alt seviyeye indirip yapacaklarına odaklanmaları daha kolay olur. Giderek daha fazla stresli ve yüksek baskılarla dolu bir hale gelen günümüz dünyasında, öz bakım ve farkındalık her zamankinden daha önemlidir. Duygusal olarak zeki insanlar, bu baskıyı sağlıklı ve verimli bir şekilde ele almak için hazır ve donanımlıdır.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version