BİREYSEL BAŞARI

Mehmet Sait Işık

Mehmet Sait Işık

Girişimcilik/Yazılım/Tiyatro

Başarılı insanlarla başarısız insanlar arasındaki fark nedir? Onları başarıya iten en önemli etken IQ (İntelligent Quotient) seviyelerinin yüksek oluşu ile ilgili mi? Ya da iyi bir eğitim almış olmalarından mı? Yoksa çevre koşulları ile beraber tesadüf mü?
Günümüzde başarının en önemli ilkesinin zekâ olduğu inancı artık doğru değil. Zekâ düzeyleri düşük olup da başarıya ulaşan çok insan var. Forrest Gump gibi. Yıllar önce Forrest Gump isminde bir film izlemiştim. Bu film gerçek hayattan uyarlanmış bir film. Zekâ Seviyesi 75 olan birinin hayatını anlatıyor. Zekâ seviyesi nedeni ile devlet okullarına girmekte bile zorlanan Forrest Gump (Tom Hanks) zamanla akla mantığa uymayan başarılara imza atıyor. Her ne kadar zekâ seviyesi düşük olsa da fiziksel olarak son derece sağlam olan Forrest Gump, zamanla gelişen olaylar zincirinde bizi hayal edemeyeceğimiz bir dünyaya götürüyor. Forrest, filmde Elvis Presley, John F. Kennedy, Lyndon Johnson, Richard Nixon gibi isimlerle de tanışıyor. Filmin sonunda Apple şirketinin ortağı oluyor. Zekâ seviyesi normalin altında bir insan başarılara imza atıyor.
Başarı sadece bir nedene bağlı değildir. Başarılı insanlara baktığımızda onları diğer insanlardan farklı kılan bazı ilkeler görüyoruz. Bu başarılı insanların en önemli özelliği iç disipline sahip olmalarıdır. Bunu biraz açalım. İç disiplinin içinde irade ve programlı yaşama var. İrade,  insanları diğer varlıklardan ayıran bir güç olduğu gibi aynı zamanda insanları birbirinden ayıran mükemmel bir özelliktir. Zekâ düzeyi normal,  bilgi düzeyi çok az olmasına rağmen başarılı olan çok insan var. Fakat iradesi zayıf bir insanın başardığı görülmemiştir. Çünkü başarılı olmak,  azim gerektirir,  azim ise iradenin sonucudur.
İnsan hayatında bir disiplin, bir program olması gerekir. Başarılı olan insanlara baktığımızda her gün aynı saatte uyurlar, aynı saatte kalkarlar, aynı saatte işlerini yaparlar. Kararlıdırlar. Bir karar verdiklerinde onu mutlaka uygularlar. Planladıkları işe sadık kalırlar. Her gün programlarını uygularlar. Peygamberimiz bir Hadis-i Şeriflerinde “Amelin en hayırlısı az da olsa devamlı olanıdır.” der.

Başarılı insanların en önemli ikinci özelliği hemen eyleme geçmeleridir. Günümüzde bilgi had safhada. Eğer Bil Gates bilgisini eyleme dönüştürmeseydi bilgisayar teknolojisi bu kadar gelişir miydi? Bilgiyi eyleme dönüştürenler başarılı oluyor. Başarılı insanlar bir işi ertelemezler. Yeni bir şey öğrendiklerinde hemen harekete geçerler. Eyleme dönüştürürler. Görüldüğü gibi başarı bir tesadüf değil,  bazı özelliklerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Başarılı insanlar,  kendilerini bilmeleri,  iç kontrole sahip olmaları,  fikirleri ertelemeden eyleme geçirmeleri ve sabır göstermeleri onları başarılı kılıyor. Ayrıca çelikten bir iradeleri vardır.

*Başarılı olmak için ne duruyorsunuz! Hemen harekete geçmeye ne dersiniz?
Kategoriler: Başarı, İlham

Yorumlar (0) Yorum Yap

/