Tercih dönemi başladı. Bu sene yeni bir üniversiteye yerleşecek olanlarımızın aklındaki en büyük sorulardan biri yine Özel Üniversite ve Devlet Üniversitesi ikilemi. Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında hem bir çok devlet üniversitesi, hem de özel üniversite bulunmakta. Biz de tercih dönemi esnasında kafası karışık olanları aydınlatmak için özel üniversitelerle devlet üniversitelerini farklı yönlerden karşılaştıralım dedik.
Peki Özel Üniversite ve Devlet Üniversitesi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hazırsanız başlayalım.
1) Öğrenci Başarısı
Üniversite denince akla ilk gelenlerden biri öğrenci profili. Okul süresince birlikte vakit geçirdiğimiz insanlar bizleri de ister istemez etkiliyor. Öncelikle Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi başarılı devlet üniversitelerine baktığımızda genelde yüksek derecelere sahip olan ve iyi liselerden mezun öğrencilerin ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Koç, Sabancı gibi vakıf üniversitelerinde de bu profilde bir çok öğrenci bulunmakta, ancak bunun dışında burssuz yerleşmiş bir çok öğrencinin de olduğunu ekleyelim.
2) Eğitim Kalitesi
Tercih yapmadan önce göz önünde bulundurulması gereken konulardan biri de üniversitede verilen eğitimin kalitesi ve eğitmen kadrosu. Son zamanlarda özel üniversitelerin deneyimli eğitmenleri yüksek ücretlerle bünyelerine kattığı söyleniyor. Bu söylentinin doğruluk payı olsa da devlet üniversitelerindeki eğitimci kalitesinin özel üniversite eğitimcileriyle yarışır nitelikte. Özellikle köklü okulların mezunlarının akademisyen olarak bu okulları tercih etmeleri de devlet üniversiteleri açısından avantaj oluşturuyor. Devlet üniversitelerinin çeşitli bölümlerine genelde LYS’de aynı başarıyı göstermiş kişiler yerleştiği için daha homojen bir yapının olduğunu ve bu durum eğitim kalitesini olumlu etkilediğini de söyleyebiliriz.
3) Üniversitenin İmkanları
Üniversite seçiminde öğrenci kulüpleri, spor şenlikleri, Exchange ve Erasmus imkanları büyük rol oynuyor. Özel üniversitelerde yeni sınıflar, geniş spor salonları ve öğrenci dostu kampüsler adayların bu üniversiteleri seçmesinde önemli faktörler. Devlet üniversitelerinin sosyal açıdan imkanları özel üniversitelere göre daha kısıtlı olabiliyor, ancak Exchange ve Erasmus konusunda bir çok devlet üniversitesinin yurtdışındaki iyi okullarla antlaşması bulunmakta.
4) Arkadaş Ortamı
Üniversite süresince alınan eğitimin yanı sıra kurulan arkadaşlıklar da üniversitelilerin hayatlarının önemli bir parçası. Özel üniversiteler zaman zaman devlet üniversitelerine göre maddi açıdan bazı öğrenciler için zorlayıcı olabiliyor, bu da sosyal yaşamı etkileyebiliyor. Yine de arkadaş ortamı açısından kişinin öğrenim hayatı boyunca girdiği kulüplerin, katıldığı etkinliklerin, çevresindekilerle iletişiminin en önemli faktörler olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Sizin için oluşturduğumuz tercih robotuna buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap