Yoga ilk olarak eski Hindistan’da ortaya çıkmış ve içeriği oldukça geniş bir öğreti olmuştur. Adını Sanskritçe dilinde bir isim olan ‘’Yuj’’dan almaktadır. Birleşme, bağlanma, boyunduruk anlamlarına gelir. Yin Yoga ise bu uygulamanın en etkili ve popüler türlerinden biridir.
Yogayla yeni tanışmış birine ilk başlarda yoganın nefes teknikleri ve duruş pozları zor gelebilmektedir. Aynı zamanda günlük hayatta hareketli aktivitelerden uzaksanız yoga seansları sırasında vücudunuzda bazı kas grupları zorlanabilir, titremeye başlayabilir.
Yoganın birçok farklı çeşidi bulunur. Yoga yapmak isteyen bir kişinin bunlardan hangisini yaparak başlayabileceği ise tamamen kişinin yogadan beklentileri ve ihtiyacına kalıyor. Sizin için doğru olabilecek yoga türünü bulmak size kalmıştır. Bu yazıda yoganın ‘’Yin Yoga’’ türünü araştırdık.
- Hatha Yoga
- Ashtanga Yoga
- Vinyasa Yoga
- Yin Yoga
- Kundalini Yoga
- Yoga Terapi
- Restoratif Yoga
- Bikram Yoga
Yogaya Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Yoga yapmak isteyen kişinin daha öncesinde bilmesinin faydalı olabileceği bazı bilgiler:
- Yoga her ne kadar sizi dinlendirse de yoga esnasında terleme ve yorgunluk yaşayabilirsiniz. Kaslarınız uzun zamandır hareketsizlerse özellikle ilk seanslarda bu durum oldukça doğaldır.
- Yemek yeme ve içme alışkanlığınızı yogaya başlamadan 1-2 saat öncesinde sonlandırmalısınız. Sindirim sistemi besinleri sindirmekle uğraşırken yoga pozlarını yapmaya çalışmak yediklerinizin ağzınıza gelmesine yol açabilir.
- Yoga yapmaya başlayacaksanız son bir kez tuvalete uğrayın. Mesane ve bağırsakların boş olması yoga esnasında çok daha rahat hareket edebilmenize olanak tanır.
- Başınızda bir eğitmen varsa ve o aksini söylemiyorsa, burnunuzdan düzenli şekilde sakin nefesler alın. Nefes alışverişlerinizi eşit tutun.
- Yoga yapmak için hazırladığınız mekânın havasız bir mekân olmamasına özen gösterin. Başlamadan hemen önce ortamın iyice havalandırılmış olması gerekir. Güzel kokması için tütsü, oda spreyi gibi keskin kokular kullanmak doğru değildir.
- Yogaya başlamadan önce ve tabi sonrasında yeterli miktarlarda su içmeye özen göstermeniz gerekir.
- Eğer kişisel bir rahatsızlığınız var ise yoga yapmadan önce doktorunuzla görüşün.
Yoga İçin Gerekli Malzemeler
- Yoga esnasında oturduğunuz yerden kaymamak için yere bir mat sermelisiniz. Kullandığınız matın boyu, kendi boyunuzdan biraz daha uzun olacak şekilde ve orta kalınlıkta olmalıdır. Bazı pozisyonlarda kaymayı tamamen engellemek için yogayı çıplak ayakla yapmanız gerekebilir.
- Daha rahat ve esnek hareket edebilmek için esneyebilen ve terletmeyecek hafif giysiler tercih edilmeli. Hareketli geçen bir yoga seansı sonrası oluşabilecek terleme durumu için de yanınızda yedek kıyafetler bulundurun.
- Yapacağınız yoga türüne de bağlı olarak bazı ihtiyaçlarınız değişiklik gösterebilecektir. Eğer bir yoga stüdyosunda iseniz bu ek malzemeler temin edilir.
Gelelim Asıl Konuya: Yin Yoga Nereden Çıktı?
Yin yoganın tarihi geleneksel Çin tıbbına dayanmaktadır. İlk Yin Yoga uygulamaları Paul Grilley tarafından yapılmıştır. Paul Grilley, anatomi dalında eğitimler verirken aynı zamanda Yin Yoga eğitimi verebilecek eğitmenleri yetiştirmektedir. Yin Yoga üzerine çalışmalar yapan ve eğitimler veren diğer önemli isimler: Sarah Powers, Bernie Clark.
Bedenimizi yalnızca fiziksellik olarak tanımlamaktan öteye gidersek eğer, her bir bedenin dişi ve eril olmak üzere iki türlü enerji kanalı bulunur. Bu iki enerjinin bir bütün haline gelmesiyle bizler oluruz. Yin, dişil enerji; Yang, eril enerjidir. Yang vücudumuzdaki kaslar, Yin kasların daha da altında bulunan bağ dokularıdır.
Yin Yoga Neyi Amaçlıyor?
Temel olarak bacağın üstünü, kalçaları, omurganın çevresini ve o bölgedeki bağ dokuları hedefler. Yin Yoga yaparken oluşturulan asanalarda (pozlarda) uzun süre beklemek esastır. Bağ dokularını geliştiren bu uygulama aynı zamanda kasları da oldukça esnetir. Burada amaç kasların güçlenmesi değil, bağ dokularının kontrollü bir şekilde gerilip esnetilmesini sağlamaktır.
Bu özelliği ile Yin Yoga diğer yoga türlerinden ayrılmaktadır. Yin Yoga yapmak isteyenlerin diğer yoga türlerinde de olduğu gibi bir eğitmen yardımıyla başlaması önerilir. Kolay gibi görünmesine rağmen asanaları yaparken bilinçli olmadan kendinize zarar verebilirsiniz. Temel bilgi ve hareketleri doğru öğrenmek gerekir. Yeterli bilgi ve deneyime sahip olduktan sonra evinizde kendi pratiklerinizi uygulayabilirsiniz.
Kimler Yin Yoga Uygulamalı?
Bedeninizde düzensiz ve aşırı uyarılmış enerji akışınızın olduğunu düşünüyorsanız, günün stresi ve koşturmacası içerisinde kendinizi sürekli olarak yorgun bir halde buluyorsanız Yin Yoga size hiç beklemediğiniz kadar iyi gelecek.
Günümüz dünyasında neredeyse hepimiz her dakika ulaşılabilir ve aşırı uyarılmış bir haldeyiz. Zihnimiz karşısına çıkan her türden bilgiyi işlemeye çalışmakta. Sakinliğe erişebilmemiz ilk olarak zihnimizin biraz rahatlamasıyla başlar. Yin Yoga hayatınızın bir parçası haline geldiğinde zihninizdeki bilinçaltı duygularınızdan arınırsınız. Yin yoga yapabilmek için herhangi bir yaş bandı yoktur. Her yaş için uygundur.
Yin Yoga Yaparken…
Yin Yogada pozların hızlı ve aktif şekilde yapılmaması gerektiğini unutmayarak, asanalarda yavaş ve nazik hareketlerle durun. Asanayı oluşturabilmek için tüm enerjinizi tüketmemeye çalışın. Yoga doğru temellerle yapıldığında sizi rahatlatır. Acı eşiğine dayanan hareketlerde inatçı olmayın.
Bir Yin Yoga seansı 30-40 dakika sürer. Yaptığınız her hareketi bilinçli olarak yapın ve pozlarınızı oluşturduğunuzda, daha fazla hareket etmemeye çalışarak aynı pozu koruyun. Başlarda asanayı 1-3 dakika kadar korumayı deneyin, ilerleyen vakitte çok daha fazla süre korumaya çalışmalısınız.
Neredeyse her pozun başka bir alternatif hali bulunmaktadır. Eğer yapmaya çalıştığınız poz sizi fazla zorluyorsa ve rahatsızlık duyuyorsanız ya da esneme hissetmiyorsanız, eğitmene yapmaya çalıştığınız pozun başka bir alternatifini sormaktan çekinmeyin.
Uygulamanızı tamamlamanızın ardından, dinlenmek için bulunduğunuz noktaya sırt üstü uzanabilirsiniz. Hatta bu pozisyonda uzun bir süre durmak size uzun ve keyifli bir uykudan kalkmış gibi bir his verecektir.
Hatha Yoga ve Yin Yoga
Yin Yogada tıpkı Hatha Yoga’daki gibi poz değiştirme vardır. Bu sayede vücut esneklik kazanırken, kaslar güçlenir. Yin Yoga ve Hatha Yoga’daki poz değiştirme farkı ise, Yin Yoga pozdan poza geçerken uzunca bir süre aynı pozda beklemeyle vücudu esnetmeyi amaçlar.
Hatha Yogada esnemekten ziyade amaç hızlı ve aktif şekilde bir pozdan diğer bir poza geçmektir. Bu amaçlar sonucunda da Hatha yoga kişiyi daha çok kaslara ve güce odaklarken, Yin Yoga bağ dokularını ve eklemleri hedefler.
Vücudun esnek bir hale gelmesini sağlar. Hatha Yoga, diğer türlere kıyasla en yaygın olan yoga türüdür. Bu yüzden klasik yoga olarak da tabir edilir. Yogayla ilk defa tanışanlar için yogaya başlayabilecekleri bir türüdür.
Yin Yoga’nın Faydaları
- Yin Yoga beden için bir terapidir ve iyileştirici bir etkiye sahiptir.
- Esneme hareketleri sayesinde özellikle eklem problemlerine iyi geldiği bilinir ve genel beden sağlığınızı korumaya yardımcıdır.
- Vücutta bulunmakta olan enerji kanallarına uyartılar göndererek var olan enerjiyi dengeler.
- Zihni arındırarak dinginleştirir. Bağ dokularının kısalıp bozulmasını engeller, bağ dokuları sağlıklı bir şekilde yenilenir.
- Esneklik ve hareket kazandırır. Düzenli olarak yapılmaya başlandığında stresi, stresin sebep olduğu hastalıkları ve selüliti engeller.
- Birçok psikolojik sorunun giderilmesine yardımcı olarak hayat kalitesini yükseltir. Zihin ve beden arasındaki uyumu besler.
- Stres hormonu salgısının azalması sayesinde zayıflamaya yardımcı olur, yine aynı sebeplerden dolayı yaşlanmayı da yavaşlattığı gözlemlenmiştir.
Diğer yoga türlerinde olduğu gibi, Yin Yoga’nın da etkilerinin görülebilmesi ve kalıcı olabilmesi için devamlı olarak uygulanması gerekmektedir.
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap