Son zamanlarda robotlaşma teknolojisi ekonomistler ve araştırmacılar için oldukça önem kazanmıştır. Bunun en büyük nedeni ise bu teknolojinin beraberinde getireceği işsizlik sorunudur. Oxford Üniversitesi yapmış olduğu araştırmalarında var olan mesleklerin %47’sinin robotlar tarafından yapılabilir durumda olduğunu ayrıca yakın gelecekte ise bu rakamların yükselerek 702 mesleğin robotlar tarafından yapılabileceğini sunmuştur. Risk grubunda ise pazarlamacılar, çağrı merkezi operatörleri, muhasebeciler, taksi sürücüleri, barmenler, hizmetçiler, mütercim tercümanlık, market kasiyerleri ve bilgisayar programcılarıdır. En az risk grupları ise hakimler, mübaşirler, itfaiyeciler, kuaförler, grafik tasarımcıları ve avukatlardır.
Bu korkutucu raporda teselli olarak ise insanlar tarafından devam ettirilebilme olasılığı olan meslekler sanatsal meslekler olarak gösterilmiştir. Fakat bu tez yakın zamanda çürüdü! En iddialı müzik gruplarına fark atan robot müzik grubu son zamanlarda yükselişe geçti. İşte Automatica…
Ford 2015 yılında üretim bölümünde robotlara geçiş yaptığı için 3200 kişiyi işten çıkarmıştı. Changying Hassas Teknolojiler Şirketinde ise cep telefonları modülleri üreten atölyesinde 60 robot çalışıyordu. Birkaç ay önce bu fabrikada 650 işçi çalışırken şimdi ise her bant sadece 3 işçi tarafından kontrol ediliyor. 60 robot ise üretimi destekliyor. En önemli şirketlerden biri olan Foxconn ise beş yılda çalışanlarının %30’unun robotlara ait olmasını hedefliyor. Bu veriler ise diğer şirketlerle kıyaslandığında oldukça mütevazi kalıyor. Peki sahiden siz iş arkadaşınızın bir gün robot olarak değiştirildiğini öğrenseydiniz napardınız?
Forbes gazetesini hiç inceler misiniz? Bu dergide yayımlanan bir şirketin finansal mali tablosu veya Associated Press de halka sunulan bir spor haberine denk geldiniz mi? En önemli soru ise onların bir robot tarafından yazılmış olduğunu tahmin edebildiniz mi? Son zamanlarda Associated Press, Forbes, The New York Times, Los Angeles Times gibi birçok önemli medya şirketleri ve Google, Yahoo gibi şirketler haber yazma robotları kullanmaya başladılar. Quill de bu robotlardan bir tanesi olup binlerce şirketin mali tablolarını kısa bir sürede yazabiliyor. Oysa bir insan emeği aynı sürede sadece sayılı şirketin mali tablolarını hazırlayabiliyor.
Son zamanlarda Elon Musk ve Stephen Hawking robotlaşma karşıtı olurken Bill Gates ve Mark Zuckerberg ise robotlaşmayı savunan isimlerden oluyor. Fakat trajikomik durum ise robotlaşmayı savunan ünlü isimler bile bu gelecek teknolojisinin neden olacağı işsizlik sorununu reddetmiyorlar.
Yorumlar (0) Yorum Yap