Görüntülü konuşma uygulamaları coronavirus ve sosyal mesafenin hayatımıza girmesiyle birlikte büyük ihtiyaç haline geldi. Dolayısıyla görüntülü konuşma uygulamalarına olan ilgi ve talep arttı. Bazen bir kahve içerken bazen bir aile buluşması için bazen de geç saatlere kadar süren oyun gecelerinde bu uygulamalardan bazıları siz veya çevrenizdeki insanlar tarafından sıkça kullanılıyor. Hem mobilden hem de bilgisayardan ulaşabildiğimiz bu uygulamalar, ihtiyacımız olduğunda bizlere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Her uygulamanın farklı özellikleri olduğunu söyleyerek sizi listeyle baş başa bırakıyoruz. Görüntülü konuşma uygulamalarının en iyileri sizlerle!
1) ZOOM
Görüntülü konuşma uygulamaları denince birçok kişinin aklına gelen ilk uygulama Zoom. Eric Yuan tarafından 2011’de kurulan ve 2013’te yayımlanan bu uygulama, özellikle pandemi sürecinde oldukça yaygın hale geldi. Kurumsal alanda da en çok tercih edilenler arasında olan Zoom’un avantajlarından biri de kullanımının oldukça kolay olmasıdır.
Web üzerinden çok katılımlı görüntülü sohbet ve toplantı gerçekleştirmeyi sağlayan Zoom’un popüler hale gelmesiyle beraber, kullanıcılarında güvenilirliği sorgulanmaya başlanmış fakat Zoom ekibi bu soru işaretlerini gidermek adına uygulamayı kullananlara yeni özellikler sunarak bu durumu önemsediklerini belli etmiştir.
2013 yılının mayıs ayında 1 milyon kullanıcıya ulaşan Zoom, 2015’ de bu sayıyı 40 milyona çıkarmış, günümüzde ise 300 milyondan fazla kullanıcıya görüntülü sohbet imkânı sunarak yaygın bir iletişim uygulaması hale gelmiştir.
Hem mobil cihazlarınızdan hem de masaüstü cihazlarınızdan kullanabileceğiniz Zoom’un sağladığı imkanlar şunlardır:
Zoom Meetings
Zoom’un Meetings özelliğini kullanarak, birden fazla kullanıcıya eş zamanlı olarak sesli ve görüntülü ulaşabilir, sunmak istediğiniz içeriklerinizi kolayca sunabilir, dilerseniz de ekranınızı toplantıdaki katılımcılarla paylaşabilirsiniz.
Zoom Video Webinar
Zoom Video Webinar özelliğini kullanarak farklı lokasyonlarda bulunan insanları bir araya getirerek, canlı sanal etkinlikler, çeşitli yayınlar ve seminer verebilmeniz mümkün.
Zoom Conference Rooms
Zoom Conference Rooms sayesinde, kolay bir şekilde toplantılara ve konferans salonlarına katılım sağlayabilirsiniz. Bu özellikle iyi bir görüntülü konferans odası deneyimi yaşarsınız. Zoom Conference Rooms ile birçok masaüstünü aynı odaya kolayca açabilirsiniz.
Zoom Phone System
Zoom diğer özelliklerinin yanında, kullanıcılarına yeni nesil ve çoklu seçeneklere sahip bir telefon sistemi deneyimi de sunabilmektedir. Telefonunuzdan yapacağınız görüşmelerinizi, videolu sohbetlerinizi, toplantılarınızı Zoom Phone System ile rahatça gerçekleştirebilirsiniz.
Zoom Chat
Zoom Chat’de oluşturduğunuz genel veya özel kanallardan, belli bir ekibiniz varsa sürekli olarak halinde olabilir ve aranızda anlık olarak bilgi paylaşımları (dosya, emoji , ekran görüntüsü vs.) yapabilirsiniz. Kişisel mesajlaşmaların yanı sıra Zoom Chat’i kurumsal ekipler de kullanabilmektedir.
2) Skype
Görüntülü konuşma uygulamaları içinde popüler uygulamalar biri olan Skype, 2003 tarihinde beta sürümü ile ilk defa kullanıcılara sunulmuştur. 2011 yılında Microsoft Skype’ı 8.5 milyar dolara satın almış ve Microsoft’un bir parçası haline getirmiştir.
Microsoft hesabına sahip kullanıcılar Skype’ı indirip herhangi bir ücret ödemeden giriş yaparak kullanabilmektedir. Ancak ekstra olarak telefon numarasına arama yapmak veya çağrı yönlendirmesi yapabilmek için belli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Hem yurt içi hem yurt dışı aramalarınızı, görüşmelerinizi internete bağlanarak kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Sohbet esnasında kolayca dosya ve bağlantı paylaşımı yapabilir ve anlık mesaj gönderebilirsiniz. Konuşmadaki kişi sayısını aynı anda en fazla 50 kişiye kadar çıkarabilirsiniz.
Windows, Mac, İOS, Android, vb. platformların birçoğunda kullanılabilir olup, başka platformlar arasında görüşme yapabilme imkânı sunmaktadır.
Skype’ın kullanıcılarına sunduğu bir diğer özellik, ikinci bir telefon, Skype numarası, sahibi olmanızdır. Edindiğiniz bu Skype numarası sayesinde uygulamadan tarafınıza gelen aramaları dilediğiniz yerde cevaplayabilirsiniz. Size ulaşmaya çalışan bir kişi dilerse cep telefonundan veya sabit bir hat üzerinden çağrı yapabilir ve siz bu çağrıyı Skype üzerinden yanıtlayabilirsiniz.
3) FaceTime
Yalnızca İOS cihazların sahip olduğu FaceTime, Apple’ın kullanıcılarına sunduğu sesli ve görüntülü konuşma uygulamasıdır. Uygulamayı kullanmak için internet bağlantısına sahip olmanız yeterlidir. FaceTime uygulaması İphone, İpad, İpod touch gibi Apple ürünlerine entegre edilmiştir. FaceTime entegre edilmiş tüm Apple cihazlarında, uygulama cihazın içerisinde yüklü bulunmaktadır.
Diğer görüntülü ve sesli sohbet uygulamalarına kıyasla FaceTime’ın kullanıcılarına daha iyi görüntü ve ses kalitesi sunması Apple’ı başka ürünlerinde de olduğu gibi diğer markalardan ayrı bir yere koymaktadır. İOS cihaza sahipseniz, FaceTime’a girip Apple kimliğinizi doğrulamanız uygulamayı kullanabilmek için yeterlidir. Kullanımı oldukça kolaydır.
Birebir sohbet edilebildiği gibi, FaceTime üzerinden grup sohbeti yapmakta mümkün. Bu özellik sayesinde Grup sohbeti başlatabilir veya bir grup sohbetine kolayca katılabilirsiniz. Günümüzde gittikçe artan İOS kullanımı da düşünüldüğü zaman, FaceTime uygulaması diğer görüntülü sohbet uygulamalarıyla karşılaştırınca daha pratik ve kullanışlı olmasından dolayı İOS kullanıcılarının gözdesi haline gelmiştir.
FaceTime üzerinden yapacağınız konuşmalarınızın güvenli olabilmesi için konuşmalarınız uçtan uca şifrelenmiştir. Yani uygulama üzerinden gerçekleştirdiğiniz sohbetin dışarıdan izlenmesi mümkün değildir.
4) Google Meet
Google tarafından kullanıcılara sunulan Google Meet’in ismi daha önceden Hangouts Meet olup sadece kurumsal kullanıcılara sunulan bir hizmetti. Korona virüsle birlikte görüntülü konuşma uygulamalarında oluşan rekabet ortamı, Google’ın da bir adım atmasına ve uygulamayı tüm kullanıcılara açıp, herkese ücretsiz bir şekilde hizmet sunmasına yol açtı.
Google Meet uygulamasından yapacağınız görüntülü sohbetlerdeki kişi sayısı 250 kişiye kadar çıkabilmektedir. Uygulamayı kullanabilmeniz için bir Google hesabına sahip olmanız gerekir. Google Play aracılığıyla, herhangi bir ücret ödemeden indirip cihazınızdan kullanmaya başlayabilirsiniz.
Google, toplantı esnasında konuşulanları, Google’ın sesle yazma teknolojisiyle desteklenen eş zamanlı altyazılarla takip edebilmeyi mümkün kılar. Kolay erişim imkânı sayesinde, sadece ilgili bağlantı adresini paylaşıp katılımcıların tek bir tıklamayla sohbete dahil olmasını sağlayabilirsiniz.
Google Meet’i web arayüzü üzerinden oldukça pratik bir şekilde kullanabilir, kolay ve hızlı bir şekilde görüşme oluşturabilirsiniz. Diğer görüntülü sohbet ve video konferans uygulamalarından, pratikliği ve kolaylığı sayesinde öne çıkmıştır.
5) Google Duo
Görüntülü konuşma uygulamaları arasında sadece mobile özel olan bir uygulamadır Google Duo. Google’ın mobil cihazlara özel çıkartmış olduğu uygulama hem İOS platformunda hem de Android’de kaydolurken SMS’le onay istemektedir.
Google Duo grup konuşmaları aynı anda en fazla 32 kişiye kadar yapılabilir ve arayüzü herkesin rahatlıkla kullanabileceği kadar kolaydır. Farklı platform kullanıcılarının ortak bir uygulamadan görüşebilmek için kullanabileceği bir seçenek olan Duo, görüşmelerinizi şifreler. Görüşmeleriniz siz ve görüştüğünüz kişi arasında kalır.
6) WhatsApp
Görüntülü konuşma uygulamaları arasında şüphesiz en popüleri ama en bireyselidir WhatsApp. Hemen hemen herkesin akıllı telefonunda bulunan popüler mesajlaşma servisi WhatsApp 3 Mayıs 2009 yılında Brian Acton ve Jan Koum tarafından icat edilip, Ocak 2010’ da ise pazara sunulmuştur. 2014’ de 19 milyar dolar karşılığında Facebook tarafından satın alındı.
Platformlar arası haberleşmeyi, sesli ve görüntülü sohbet edebilmeyi sağlayan WhatsApp’ın kullanıcı sayısı 2 milyardan fazladır. Uygulamayı kullanmaya başlamak için yapmanız gereken tek şey, ücretsiz bir şekilde indirerek telefon numaranızı doğrulamak.
WhatsApp uygulamasında grup sohbetlerinizi gerçekleştirmeniz de mümkün. Eskiden en fazla 4 kişi olan grup sohbetleri, şimdi ise 8 kişiye kadar çıkabilmekte. WhatsApp’ın kullanışlı ve çok tercih edilen bir uygulama olmasının sebeplerinden bir tanesi de telefon rehberinizdeki neredeyse herkesin bu uygulamaya sahip olduğunu bilmeniz ve bu sayede istediğiniz zaman WhatsApp üzerinden kolayca görüşme sağlayabilmenizdir. Uygulama üzerinden gerçekleştirdiğiniz tüm sohbetler uçtan uca şifrelenmiştir.
7) Bip
Turkcell’in hem İOS hem de Android platformları için geliştirdiği görüntülü ve sesli sohbet uygulaması olan BİP, tüm operatörler için kullanılabilmektedir. Grup görüntülü görüşme özelliğini kullanarak aynı anda en fazla 10 kişiye kadar sohbet etmek mümkün. Arayüzü oldukça kolay ve pratiktir. BİP kullanmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez.
Özellikle WhatsApp’ın yeni gizlilik politikasından sonra, ülkemizde kullanımı oldukça artan BİP’in 80 milyon civarı indirilmesi bulunmaktadır. Diğer uygulamalardan farklı olarak BİP, kullanıcılarının kişisel bilgilerini kampanya, promosyon ve reklamlar için kullanmamaktadır.
BİP uygulamasını yalnızca mobil cihazlarınızdan kullanmak zorunda kalmamanız için Turkcell tarafından BİP Konferans özelliği kullanıma sunulmak üzere geliştiriliyor. Bu özellikle birlikte dilerseniz uygulamayı bilgisayar üzerinden de kullanabileceksiniz.
8) Google Messenger Rooms
Messenger uygulamasının ardından Facebook, görüntülü konuşma deneyimini daha farklı boyutlara taşımak amacıyla Facebook Messenger Rooms uygulamasını pazara sunmuştur. Tıpkı Facebook Messenger uygulaması gibi, Messenger Rooms’a da Facebook üzerinden giriş yapmak mümkün.
Facebook Messenger Rooms kullanarak, kolayca sohbet odaları oluşturabilir, 50 kişiye kadar davet linki oluşturup arkadaşlarınızla konuşmaya başlayabilirsiniz. Sohbet odasındaki herhangi bir kişi, dilediği zaman diğer bir sohbet odasına katılabilir ve sohbetlerin herhangi bir zaman kısıtlaması da bulunmamaktadır.
Uygulamayı kullanabilmek için bir Facebook hesabınız olması gerekmiyor ama bir Facebook hesabınız varsa, uygulama içerisinden oda oluşturma seçeneğini seçerek kolayca sohbet odası oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde Facebook Messenger mobil uygulaması üzerinden de bir oda oluştur seçeneğini seçip, sohbet odası oluşturabilir ve davet linkleriyle odanıza görüşmek istediğiniz insanları davet edebilirsiniz.
9) Discord
Discord, özellikle oyun arkadaşlarının buluştuğu, popüler bir grup sohbet uygulamasıdır. İster mobilden isterseniz de bilgisayar üzerinden kullanabileceğiniz uygulamanın görüntülü sohbet özelliği de bulunmaktadır. Uygulamayı tüm platformlarda kolayca bulabilirsiniz. Diğer uygulamalarda olduğu gibi Discord’un da kullanıcı sayısı özellikle pandemi dönemiyle birlikte oldukça artmıştır.
Arkadaşlarınızla bir sohbet grubu oluşturmak isterseniz, Discord’da sunucu oluşturmanız gerekir. Oluşturduğunuz sunucu dilerseniz herkese açık veya özel olarak ayarlanabilmektedir. Herkese açık sunuculara katılmak için herhangi bir şey gerekmiyor ancak özel sunuculara katılabilmek için davetiye kodu gerekmektedir. Yolladığınız sürekli veya tek seferlik davetiye kodu ile arkadaşlarınızı da sunucunuza ekleyebilirsiniz.
Discord’da kullanıcılara bazı rol ve yetkiler verilebilmekte. Bu sayede kimlerin sunucu içerisinde nasıl bir yetkiye sahip olduğu kolayca belirlenir. Sunucularda gerçekleşen sohbetlere dışarıdan erişilemez. İsterseniz Discord’u hiç indirmeden web üzerinden de kullanabilirsiniz. Uygulama tamamen ücretsizdir.
10) Free Conference Call
Free Conference Call uygulaması, çevrimiçi sohbetlerinizi gerçekleştirebileceğiniz, size HD ses ve görüntü hizmeti sunan uluslararası bir video konferans uygulamasıdır. 1000 kişiye kadar toplantı gerçekleştirebilir, sunum ve ekran paylaşımı yapabilirsiniz. Web sitesi üzerinden hesap oluşturarak uygulamayı ücretsiz bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Henüz 78 ülkede kullanılmakta olan Free Conference Call, kullanıcılarının kişisel bilgi ve verilerinin gizliliğini korumaya önem gösterir. Uygulamayı dilerseniz internet adresi üzerinden dilerseniz de mobil cihazınızdan ücretsiz bir şekilde kullanmanız mümkün.
11) Azar
Özellikle son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Azar uygulaması, pandemi sürecinden sonra dünya genelinde 100 milyonu aşkın kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Mobil cihazlarınızdan ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz uygulamanın amacı, yeni insanlarla tanışmak ve sohbet etmek. Uygulamadan belli bölgeleri seçerek isterseniz yakın çevrenizden, isterseniz de dünyanın başka yerlerinden rastgele insanlarla eşleşerek sohbete başlayabilirsiniz. Yabancı dil bilmeseniz dahi, Azar sizlere anlık çeviri yaparak konuşmaların kalitesini arttırmaya çalışır.
Uygulamanın kullanımı oldukça basittir. Azar’ı telefonunuza indirip giriş yaptıktan sonra, ekranı kaydırarak insanlarla eşleşmeye başlarsınız. Kendi çevrenizdeki insanlarla eşleşme özelliği sayesinde, eşleştiğiniz kişiyle gerçek hayatta buluşabilmeniz de mümkün hale gelmektedir.
Sohbet ettiğiniz ve daha sonra tekrar sohbet etmek istediğiniz kişileri arkadaş listenize ekleyebilir ve istediğiniz zaman bu kişilerle tekrar görüşme başlatabilirsiniz. Azar hem İOS hem de Android cihazlarda kullanılabilmektedir.
12) JusTalk
Görüntülü sohbet ve mesajlaşma uygulaması JusTalk tamamen güvenli ve reklamsızdır. İndirmek için herhangi bir ücret ödemek gerekmez fakat uygulamadaki tüm özellikleri kullanabilmek için bir miktar ödeme yapmanız gerekiyor. JusTalk, diğer görüntülü sohbet uygulamaları kadar popüler olmamasına rağmen kullanıcılarına oldukça profesyonel bir konuşma deneyimi sunmaktadır. Uygulamaya hem İOS hem de Android platformlarından erişilebilir.
13) Viber
Sesli ve görüntülü görüşme gerçekleştirebileceğiniz Viber, uzun yıllar Android platformunda bulunmuş, daha sonra İOS kullanıcıları için de hizmet vermeye başlamıştır. En başta sadece sesli sohbet edilebilen Viber’e daha sonradan görüntülü görüşme özelliği de eklendi.
Viber’de oluşturduğunuz gruba 249 kişiye kadar insanı ekleyebilir ve aynı zamanda sınırsız sayıda kişinin bulunduğu topluluklar kurup katılabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir ve kullanabilmek için internet bağlantınız olması yeterlidir.
14) Line
Line, ücretsiz bir şekilde sesli ve görüntülü arama yapabileceğiniz mobil bir uygulamadır. 2011 yılından beri kullanıma açık olan uygulamanın en çok talep gördüğü bölgeler uzak doğu ülkeleri ve Japonya’dır. Güvenlik ayarları diğer uygulamalara göre çok daha gelişmiş olan Line’ın arayüzü de oldukça basittir. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren uygulama, İOS ve Android platformlarda mevcuttur.
15) Tango
Tango, görüntülü ve sesli sohbet edebileceğiniz bir uygulama olmasının yanı sıra yeni insanlarla da tanışabileceğiniz, çeşitli gruplara katılarak sosyalleşebileceğiniz bir uygulamadır. Tango’ya kayıt olurken telefon numaranızı kullanmanız gerekir. Telefonunuza gelen onay kodunun ardından profilinizi tamamlayıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Tango kullanırken herhangi bir ücret ödemezsiniz. Diğer uygulamalara kıyasla daha az veri kullanılmasıyla bilinir. Tango’yu İOS ve Android cihazlarınıza kurabilirsiniz.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap