Yaz Sebzeleri ve Faydaları Hakkında Her Şey

Sağlıklı bir bedenin sırrı elbette beslenmemizde saklıdır. Sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazı ise sebzelerdir. Sebzeleri zamanında yemek önemlidir. Kış mevsiminde kış sebzelerini, yaz aylarında yaz sebzelerini tüketmeniz sağlığınız için en doğru olanıdır. Türlü türlü renkleri ve lezzetleriyle soframızda illaki yer etmesi gereken yaz sebzeleri ve faydalarını sizler için derledik. Hepinize afiyet olsun.


Yaz Sebzeleri

1) Börülce

yaz sebzeleri

Yaz sebzeleri listemizin ilk ürünü olan börülce, başta Ege mutfağında olmak üzere sıklıkla tüketilen bir besindir. Lezzeti, tariflerinin çokluğu ve kolaylığının yanı sıra faydaları da börülce tüketmeniz için başlıca etmenlerdendir. İçerdiği yüksek posa miktarı sayesinde hem barsak sağlığınıza iyi gelecek hem de yarattığı tokluk hissi ile kilo vermek isteyenlere diyet süreçlerinde kolaylık sağlayacaktır.

Antioksidanlarca zengin yapısı ise kansere karşı doğal bir koruma etmeni olarak karşımıza çıkmakta. Mineral namına başta çinko deposu sayılabilecek yapısından ötürü, börülce tüketimi ile kronik hastalıklara yakalanmak güçleşir, vücuttaki yaraların iyileşme süreleri kısalır, yorgunluğa iyi gelir, saç ve cilt problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur, bağışıklığı güçlendirir.


2) Salatalık

yaz sebzeleri

Neredeyse hepimiz sıcak yaz günlerinde salatalığı yıkayıp şöyle kıtır kıtır afiyetle yemişizdir. Gerek tek başına gerek salataların içerisine doğrayarak tükettiğimiz salatalık hem lezzetli hem de faydalıdır. Düşük kalorili ve yüksek lifli yapısı sayesinde hem doygunluk hissi verir hem de bol bol tüketimi kilo yapar mı endişesi yaratmaz.

Bol sulu olması, yüksek potasyum düşük sodyum içermesi ile idrar söktürücü yapıdadır. A, C ve K vitaminleri içeriğinden ötürü başlıca diş, göz, kalp-damar, barsak, cilt ve kemik sağlığında önemli rol oynamaktadır.


3) Bamya

bamya

Yaz sebzeleri denine çocukların korkulu rüyası bamya da hemen akla gelenlerdendir. Sevmeyeni olduğu kadar seveni de olan bu yiyecek de yine sofraların faydalı vazgeçilmezlerinden biri olmalıdır. Düşük kalorili, yüksek antioksidanlı olan bamyanın tüketimi, kilo kontrolünde, çeşitli organların sağlığında ve belirli vitamin ve minerallerin günlük alım dozlarına ulaşmada önemli bir rol oynar. İçerdiği bir diğer önemli vitamin olan folik asit ise hamilelikte tavsiye edilmektedir.


4) Domates

domates

Yemeklerden salatalara, salçalardan soslara inanılmaz geniş bir kullanım alanı olan bu güzel yaz sebzesinin faydaları da anlatmakla bitmez. Vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağı olan domates, ayrıca kendine kırmızı rengi de vermesinde etken maddelerden biri olan likopen sayesinde bağışıklığınızı güçlendirir, göz, kalp, cilt sağlığınıza iyi gelir ve hatta kansere karşı koruma sağlar.


5) Biber

yaz sebzeleri

Birçok türü olan biber mutlaka tüketilmesi gereken yaz sebzeleri arasındadır. Yemeklere lezzet katan, kahvaltı sofralarında kıtır kıtır yenen bu eşsiz lezzetin tüketimi önemli. Yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.


6) Patlıcan

yaz sebzeleri

Ülkemizin her yanında sıklıkla tüketilen patlıcan da yaz sebzeleri arasında kendine önemli bir yer edinmekte. Kızartma şeklinde tüketimi elbette sınırlı olması gerekirken sofralarda gerek kebaplarla beraber gerek mezelerin arasında vazgeçilmezlerden biri olan patlıcan aynı zamanda böbrek, karaciğer ve pankreas sağlığı için de önemli. Aynı zamanda idrar söktürücü olması sebebiyle vücuttaki falza suyun atılması için de kolaylık sağlar.


7) Semizotu

semizotu

Hem yemek hem de meze şeklinde tüketilebilecek olan bu sebze de sağlık anlamında oldukça faydalıdır. Antioksidanca zengin yapısı, çok düşük kalorisi sebebiyle kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme denince akla gelmesi gereken baş sebzelerdendir. Dolaşım sistemine ve böbreklere pozitif etkileri çoktur. Bilhassa böbreklerden kum ve taş atımında etkilidir.


8) Kabak

kabak

Dolması, kızartması ve sulu yemekleri başta olmak üzere pek çok tüketim şekli olan bu yaz sebzesi de lezzetinin yanı sıra çok da faydalı. Bir sürü mineral içermesinden ötürü vücudun pek çok hücresel faaliyetlerinin düzenlenmesi için gereklidir.

Yüksek posa içeriği ise sindirim sisteminin düzgün çalışması için bire bir. Olası kanser riskini de azaltmaya yardımcı olan kabağın gerçekten de sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini tekrar vurgulamak isteriz.


9) Enginar

yaz sebzeleri

Karaciğerin en büyük dostlarından biri olan enginar da mutlaka tüketilmesi gereken yaz sebzeleri arasındadır. Vücuttan toksinlerin atımında, vücudu dinginleştirmede, kalbin çalışmasını rahatlatmada, üre ve kolesterolü azaltmada çok olumlu etkileri vardır. Sindirimi kolay olduğu gibi, posa içeriği sayesinde sindirim sistemine de iyi gelmektedir.


10) Bakla

bakla

Yaza girerken kısa süreli de olsa marketlerde manavlarda yerini alan bakla tüketimi de faydaları açısından kıymetlidir. Vitamin ve mineral açısından zengindir. Lif oranı yüksek oluşu sayesinde sindirim sitemi için bakla da faydası çok olan yaz sebzelerindendir. Bağışıklığı güçlendirir, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Kilo kontrolü açısından tok tutucu etkisi sebebiyle tercih edilebilir.


11) Taze Fasulye

yaz sebzeleri

Geleneksel Türk mutfağının en önemli yiyeceklerinden biri olan taze fasulye bu önemi boşuna hak etmiyor kesinlikle. Zeytinyağlı, etli yemeklerinin yanı sıra turşu olarak da tüketilebilir. Folik asit, A vitamini, C vitamini ve K vitamini açısından yüksek içeriğe sahiptir.

Kötü kolesterolü düşürmede etkilidir. Antioksidanları sayesinde vücuttan toksinleri uzaklaştırmada aktif rol oynar. Yüksek posa içeriği ile hem sindirim sistemi sağlığında hem de kilo kontrolü açısından diyet yapan kişilerde kullanımı kıymetlidir.


12) Dut

yaz sebzeleri

Kalsiyum, bol lif, B ve C vitaminleri içeriği ile yazın gelişinin hem sağlıklı hem de lezzetli müjdelerindendir dut. Beyaz ve kara olmak üzere iki türü bulunan dutun tüketim ve kullanım alanı da geniştir. Bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Posa içeriği sindirimi düzenlemede aktif rol oynar, kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olur.

 

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version