Nikola Tesla Kablosuz Enerji İletimini Keşfetmiş miydi?

Onur Dabakoğlu

Onur Dabakoğlu

Kabataş Erkek Lisesi//Boğaziçi Üniversitesi Editör @CEOtudent

Evet evet yanlış duymadınız. Zamanında Nikola Tesla’ya yeterli yatırım sağlansaydı belki de bugün evlerimizde elektriğe ücretsiz erişimimiz olabilirdi. Peki bu devrimsel buluşun arkasındaki hikayeyi merak ediyor musunuz? Gelin birlikte bakalım.

Bedava enerji mümkün mü ?

Hepinizin bildiği gibi elektriğin üretimi ve dağıtımı için birçok santral kurulmakta ve evlerimize ulaşması için şehirlerin dört bir yanına elektrik hatları çekilmektedir. Peki elektriği kablosuz bir şekilde aktarabilseydik bunların hiçbirine gerek kalır mıydı? Cevabınızın hayır olduğunu duyar gibiyim işte tam da bu noktada elektrik mühendisi ve mucit olan Nikola Tesla sahneye çıkmakta.
Tesla’nın aynı zamanda en önemli projesi de olan Kablosuz Enerji İletişimi bunu sağlamaktaydı. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçen Tesla’ya engel olan kişi günümüzün en büyük finans ve yatırım şirketlerinden birinin de kurucusu olan J.P Morgan’dan başkası değildi.
Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletilebileceğini söylemiştir. Kağıt üstünde bunu ispatlayan Nikola Tesla daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir. Kendisinin elinde kablosuz yanan bir ampül tutan fotoğrafı bile bulunmaktadır.

Toplum faydası mı yoksa kişisel çıkarlar mı önemlidir ?

Bu projenin patentini aldıktan sonra Nikola Tesla’nın en büyük destekçisi olan J.P. Morgan bu kablosuz enerji iletimi ile şirketin ekonomisinin batacağını anlamış ve finansman desteğini kesmiştir. Eğer destek o gün kesilmeseydi belki de günümüzde insanlar elektriği ücretsiz bir şekilde kablosuz olarak kullanabilecekti.
İnsanlık tarihinin en büyük fırsatlarından birini kaçırmış olduğumuz çok aşikâr. Peki günümüzde bu teknolojiye hala neden geçemediğimiz aklınızı kurcalıyorsa cevabı basit: Sırp mucidin ölümünden sonra tüm çalışmalarına ABD hükümeti el koymuştur.
Kategoriler: Tarih, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/