Zamanlarından feragat ederek geleceğe yön veren bilim insanları sayesinde hayatlarımız çok daha kolay. Meraklarıyla günümüze ışık tutan bu ünlü bilim insanları kimdir dersiniz? İşte listemiz geliyor.
1) Isaac Newton (1643 – 1727)
Belki de bilim ile çok ilgisi olmayanların bile en çok ismini duyduğu bilim insanı Isaac Newton’dur. İngiltere doğumlu bilim insanı Newton, fizik, matematik, astronomi ve felsefe gibi birçok bilim dalı ile ilgilenmiştir. Bilim tarihinde matematik dalında bulduğu yeni formüller bir yana, geliştirdiği aynalı teleskop ile de oldukça önemli bir yer edinmiştir. Fakat onun ününe ün katacak kuramı, kütle çekimi olmuştur.
Newton, daha çok kafasına düşen elma ile günümüzce tanınsa da kütle çekimi ile ilgili söylediği söz ile de bir o kadar akıllara kazınmıştır:
“Yukarıya çıkan her şey aşağıya düşmek zorundadır.”
2) Charles Darwin (1809 – 1892)
Modern evrim kuramının kurucusu olan dünyaca ünlü bilim insanı Darwin, tüm insanlığın ortak türlerden üreyip çoğaldığını söylemiştir. İngiltereli biyolog Charles Darwin, tüm çalışmalarını “Türlerin Kökenleri” adlı kitabında toplamış ve yayımlamıştır.
Çocukluğunda okula olan ilgisizliği yüzünden babasının hiçbir işe yaramamakla suçladığı Darwin’in, bir gün tarihin en çok bilinen kuramın kurucusu olacağını kim bilebilirdi ki?
3) Nikola Tesla (1856 – 1943)
Tesla, günümüzde kullanılan birçok şeyin mucidi olarak bilinmektedir. Bu sebeple, modern dünyayı icat eden mucit olarak akıllarda yer edinen Tesla’nın en çok bilinen icadı elektriğin kablosuz taşınabilmesidir. Nikola Tesla’nın icat ettikleri arasında bilmediklerinizin de olduğuna eminiz: Floresan lamba, otomobillerdeki ateşleme sistemi, elektron mikroskobu, mikrodalga fırın, neon ışıklar, hız ölçer…
Belki de herkesin bilmediği ama öğrendiğinde unutmayacağı bir sözü vardır Tesla’nın:
“Eğer nefretinizi elektriğe çevirebilseydiniz, bu tüm dünyayı aydınlatmaya yeterdi.”
4) Thomas Edison (1847 – 1931)
Thomas Alva Edison, 20. yüzyıl yaşamını icatları ile oldukça etkileyen Amerikalı ünlü bilim insanıdır. Edison birçok alanda birden fazla cihaz geliştirmiş olsa da en bilineni 1879 yılında icat ettiği ampuldür. 1931 yılında diyabetik komplikasyonlar sebebiyle ölen Edison’un anısına 1 dakikalığına herkes ışıklarını söndürmüştür.
“Çok çalışmanın yerini tutan başka bir şey yoktur.”
5) Albert Einstein (1879 – 1955)
Dünyaca ünlü bilim insanı Einstein, fizik dalı ile ilgilenmiştir. Kütle ve enerji eşitliğini bularak özel görelilik kuramına imza atmış ve ismini tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Zekasına rağmen okul hayatındaki ilgisizliği ve başarısızlığı ile günümüzde bile çoğu kez adından söz ettirmiştir.
Dehası ile dünyaca ünlü bilim insanı Einstein’in şöyle bir de sözü vardır:
“Yaşam, bisiklet sürmeye benzer. Dengeyi sağlamak için pedal çevirmeye devam etmek gerekir.”
6) Öklid (MÖ. 330 – 275)
İskenderiyeli matematikçi olan Öklid, geometri ile özdeşleşmiştir. Hatta öyle ki günümüzde oynanan bilgisayar oyunlarında her mikro saniyede bir yapılan hesaplamalarda kullanılan Öklid bağlantısını bulmuştur. Öklid, toplam 13 kitaptan oluşan Elementler kitabında 10 tane aksiyomdan bahsetmiştir.
7) Michael Faraday (1791 – 1867)
Faraday, küçük yaşlarda gazete dağıtırken tanıştığı kitaplar sayesinde kendi kendine elektrik konusunu öğrenmeye başlayan birisi iken dünyaca ünlü bir bilim insanı olmuştur. Keşfettiği “Elektromanyetik İndükleme Yasası” ile yıllar sonra modern dünyanın mucidi sayılan Tesla’nın ilham kaynağı olmuştur.
“Tecrübe; en geniş hayal gücüne sahip romancıdan daha fazla kaynağa sahiptir.”
8) Niels Bohr (1885 – 1962)
Bohr Nobel ödüllü bilim insanlarından birisidir. Başarılı bilim insanı kuantum kuramı ile alakalı bir atom modeli geliştirerek bilim dünyasında adından başarı ile söz ettirmeyi başarmıştır. Danimarkalı ünlü bilim insanının bu buluşu bilim dünyasına bir armağan niteliğindedir.
“Uzman, çok dar bir alanda yapılabilecek tüm hataları yapmış kişidir.”
9) Marie Curie (1867 – 1934)
Nobel ödüllü ilk kadın olan Curie, radyasyon alanında çok büyük çalışmalara imza atmıştır. Hatta hayatını adadığı çalışmalar onun hayatını da elinden alan sebep olmuştur. Ölümü, uzun süre radyasyona maruz kalmaktan meydana gelmiştir.
Marie Curie’nin en çok bilinen sözü ise şöyledir:
“Doğanın sırlarını öğrenmek insanlığın yararına mıdır? Bu gizemden faydalanacak kadar olgun olabilecek miyiz?”
10) Alan Turing (1912 – 1954)
İngiltere doğumlu ünlü bilim insanı Turing, matematik, bilişim ve kriptoloji ile ilgilenmiştir. Bilgisayar ile ilgili en önemli buluşların sahibi olan Alan Turing, kendi adı ile anılan, geliştirmiş olduğu Turing testi ile ünlenmiştir. Bahsedilen bu çalışma, bilgisayarların düşünme yetisinin olup olmadığı ile ilgili bir çalışmadır. Savaş zamanında düşmanların şifrelerinin çözülmesi ve modern bilgisayarın temellerinin atılması gibi birçok çalışmada imzası bulunmaktadır.
11) Louis Pasteur (1822 – 1895)
Mikrobiyoloji ve kimya alanları ile uğraşan Pasteur, kuduz aşısını geliştirmesi ile bilinmektedir. Birçok kişinin hayatını kurtaran bu keşfi onun en çok bilinen yanı olsa da ismi ile özdeşleşen bir diğer keşfi daha vardır. Günümüzde tüketilen “pastörize” sütlerin uzun süre dayanmasını sağlayan kişi Pasteur’dur.
“Daima yukarıya bak, bilmediğin şeyleri öğren ve her gün yükselmeye çalış.”
12) Leonhard Euler (1707 – 1783)
Euler, İsviçreli fizikçi ve matematikçidir. Euler kendi alanında o kadar çok buluş gerçekleştirmiştir ki bir teori geliştiren bilim insanına “Euler’den sonra onu keşfeden ilk kişi” şeklinde şakalar yapıldığı bilinmektedir.
13) Otto Hahn (1879 – 1968)
Alman kimyacı olan Hahn, radyoaktivite alanında çalışmalar yürütmüştür. Protaktinyum elementinin mucidi olan Otto Hahn ayrıca Nobel Kimya Ödülü’nün de sahibidir.
14) Galileo Galilei (1564 – 1642)
Dünyaca ünlü bilim insanları denince akla gelen isimlerde ilk sıralarda yer alan Galileo, bilimsel yöntemin babası olarak bilinmektedir. O dönemlerde evrenin merkezinin dünya olduğunu ve gökyüzündeki her şeyin onun çevresinde döndüğünü düşünüyorlardı.
Galileo’nun evrenin merkezinin dünya olmadığını keşfetmesiyle kilise tarafından aforoz edilmiş ve hapsedilmiştir. Galileo yaşadığı onca sıkıntıya rağmen; “ne yaparsanız yapın yine de dönüyor” demiştir.
15) Pisagor (MÖ. 570 – 495)
İyonyalı filozof ve matematikçi olan Pisagor, kendi adıyla anılan teoremin kurucusudur. Aynı zamanda dünyaca ünlü bilim insanları arasında isminden en çok söz ettirenlerden birisidir. Pisagor Teoremi, matematiğe oldukça büyük katkı sağlayan bir akım olarak bilinmektedir.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap