Neden Pasta Mumu Üflüyoruz?

Yeni yaşımızı kutlarken neden pastanın üzerinde mum yakıp üflediğimizi merak ettiniz mi? Doğum günü pastasının uzun ve karanlık bir geçmişi vardır, ancak çoğu açıklama tanrılara tapınma etrafında döner. Doğru: doğum günün kutlu olsun, doğaüstü varlık!
Bilinen en eski doğum günü 4000 yıl öncesidir. Antik Mısır’da bir firavunun taç giyme töreni büyük bir olaydı çünkü kralın bir insandan bir tanrıya dönüştüğüne inanırlardı. İncil, bir firavunun doğum gününün kutlanmasından bahsediyor -Dr. James Hoffmeier bunun taç giyme tarihine ya da bir tanrı olarak doğum tarihine işaret ettiğine inanıyor- ama tarihçilerin bildiği kadarıyla bunun için pasta veya kek yapmadılar.
Yunanlılar farklı nedenlerle pastaya mum koydular. Zeus’un kızı ve Apollon’un ikiz kız kardeşi Artemis, avın ve ayın tanrıçasıydı. Yunanlılar onu onurlandırmak için yuvarlak ya da ay şeklinde ballı kekler hazırlayıp dolunay ışıltısına benzemeleri için mumlarla süslediler. Mumlar sembolik olmaktan öte bir şey olabilir: Bazı eski kültürlerin inancına göre duman, duaların tanrılara taşınmasına yardımcı olabilirdi.
Doğum günü kutlamak için pasta kullandıkları kesin olarak bilinen ilk insanlar Romalılardı. Çocuğun hayatta olduğu her yıl için bir mum ve bir yıl daha yaşayacakları umuduyla fazladan bir mum yakma ve mumları üfleyerek dilek tutma 18. yüzyılın sonlarında Alman Kinderfest’iyle başladı.
Her ne kadar mumlara üflemenin pastanın üzerindeki bakterileri çoğalttığı söylense de geçmişte olduğu gibi bu gelenek günümüzde de çok popüler.
Kategoriler: Tarih, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/