Covid 19’dan sonra değişen günlük yaşantımız hayatımıza yepyeni alışkanlıklar katmaya devam ediyor. Özellikle çocukların son dönemde ilgisini oldukça çeken bir nevi oyun hamuru sayılan slime ise bunlardan yalnızca biri. Evde daha fazla vakit geçirilen bugünlerde çocukların fazlasıyla eğlenceli bulduğu slime internette en çok aratılan kelimelerin başında geliyor. Biz de bu içeriğimde kolay slime malzemeleri ile evde slime yapmanın basit ve doğal yollarını anlatacağız.
Slime’ın en güzel tarafı evde bulunan slime malzemeleri ile kolaylıkla yapılabilmesidir. Slime yarı akışkan bir renkli oyun hamuru gibi görülmektedir. Az malzeme ile farklı renkler kullanılarak farklı renklerde bir çok slime yapılabilir. Slime çeşitleri de malzemelere göre farklılık gösterebilmektedir.
Kolay hazırlanan bir slime tarifi ve slime malzemeleri ile başlayalım : Sağlıklı ve zararsız bir slime hazırlamak için kimyasal olmayan, borakssız ve tutkalsız bir slime yapılabilir. Slime yapımında kimyasal olmayan alternatif malzemeler de kullanılabilir.
Kolay Slime ve Tarifi Slime Malzemeleri
- 1 bardak oyun jeli
- Yarım bardak şampuan
- Yarım bardak ılık su
- Sim
- Gıda Boyası (isteğe bağlı)
- Karıştırma Kabı
Evde bulunan malzemeler ile sağlıklı bir slime hazırlamak için ilk önce bir karıştırma kabının içerisine su ve şampuan eklenir. Üzerine oyun jeli de dökülür ve istenildiği takdirde sim ve gıda boyası da konulabilir. Miktarlar kişinin kendi kararına bırakılabilir. Eklenen tüm malzemeler bir kaşık yardımıyla kıvam alıncaya dek karıştırılır. Kıvam yoğunlaştıkça slime hazır olacaktır. Bir diğer en çok tercih edilen slime tarifine bakalım.
Tutkallı Slime Tarifi ve Slime Malzemeleri
- 1/2 su bardağı tutkal
- 1/2 su bardağı sıcak su
- Gıda boyası (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı boraks tozu (yerine deterjan veya sabun kullanabilirsiniz)?
Başlangıç olarak 1 yemek kaşığı boraksı (deterjanı, sabunu) 1 su bardağı sıcak suyun içerisine ekleyip kıvam alıncaya dek karıştırmak gerekmektedir. Deterjan/sabun/boraks tozu tamamen eriyene kadar karıştırmak gerekmektedir.
Karıştırmanın ardından bir kavanoz içerisinde yarım su bardağı tutkal yarım su bardağı sıcak su ile karıştırılır. Bu karıştırma işleminden sonra sulu bir yapışkan elde edilmelidir.
Bu tutkallı suya istenildiği takdirde gıda boyası veya sim gibi malzemeler de eklenebilir. Hazırlanan bu boraks (deterjan veya sabun) karışımıyla bu tutkal karışımı birleştirilip homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırmak gerekmektedir.
Karıştırma işleminin 30 dakika sonrasında kullanıma hazır hale geliyor. Eğer ortaya çıkan slime oldukça katı olduysa ve şekillenmekte sorun yaşanıyorsa, biraz daha sıcak su eklenebilir. Ortaya çıkan slime oldukça sıvı olduysa da karışıma biraz daha boraks/deterjan ekleyip karıştırmak sorunu ortadan kaldıracaktır.
Bulaşık Deterjanı ve Mısır Nişastası İle Yapılan Slime Tarifi ve Slime Malzemeleri
- 2 çorba kaşığı mısır nişastası – Mısır nişastası yok ise mısır unu da kullanılabilir.
- 1½ çorba kaşığı bulaşık deterjanı
- Gıda boyası (isteğe bağlı)
- Sim (isteğe bağlı)
- Karıştırma kabı
- Kaşık
1½ çorba kaşığı bulaşık deterjanını bir kaba dök. (Fazla slime yapmak isteniyorsa deterjan miktarını arttırılabilir. Bu yapıldığı takdirde aynı oranda mısır nişastasının miktarı da arttırılmalıdır.) Evde kullanılan bulaşık deterjanı kullanılabilir. (Hani yeşil olan)
Bulaşık deterjanı muadili olarak şampuan da kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey şampuanın yoğunluğudur. Şampuan ne kadar yoğun ise slime de o kadar iyi olacaktır.
İsteğe bağlı olarak gıda boyası ve/veya sim de ekle. Renkli ve parlak malzemelerin çocukların ilgisini daha fazla çektiğini düşünürsek bunların kullanılmasını tavsiye edebiliriz. Özellikle renksiz bulaşık deterjanı kullanıldıysa bir damla gıda boyası eklenmesi işleri daha ilginç kılacaktır. Bu karışımı bir kaşıkla karıştır.
Karıştıktan sonra 2 çorba kaşığı mısır nişastasını da üzerine ekle. Nişasta eklendiğinde karışım artık bir slime olacaktır. Yaklaşık on saniye kadar tüm malzemeleri bir kaşık yardımıyla karıştır.
Karıştırıldıkça bulaşık deterjanı ve mısır nişastası (unu) bir tepkimeye girecek ve slime ortaya çıkacaktır.
Oluşan slime’ı homojen bir hale gelene dek yoğur. Eğer slime çok cıvık olursa biraz daha mısır nişastası eklemek doğru olacaktır. Eğer yoğun bir slime olduysa da bulaşık deterjanı eklenerek seyreltilebilir.
Yoğurt ve Mısır Nişastası İle Yapılan Slime Tarifi
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 3 çorba kaşığı mısır nişastası
- Gıda boyası (isteğe bağlı)
- Karıştırma kabı
- Kaşık
Bir karıştırma kabına konan yoğurdun üzerine 3 çorba kaşığı mısır nişastası eklenir. Bu noktada yoğurdun sade ve şekersiz bir yoğurt olması gerekmektedir. Daha fazla yoğurt kullanılarak daha fazla slime yapılabilir. Yine istendiği takdirde gıda boyası da eklenebilir.
1-2 damla eklenen gıda boyasının ardından bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
Mısır nişastası slime’ın koyu kıvamını oluşturmasını sağlayacaktır. Daha fazla yoğurt kullanıldığı takdirde kullanılan yoğurt miktarının tam 3 katı kadar mısır nişastası eklenmelidir. Mısır ununu, mısır nişastası yerine de tercih edebilirsiniz.
Malzemeleri homojen bir karışım halini alıncaya kadar karıştırdıktan sonra bir topak haline getirilmelidir. Bu el yardımıyla yapılmalıdır.
Pisilyum Kabuğu ile Yapılan Slime Tarifi
- 1 çorba kaşığı pisilyum kabuğu
- 1 su bardağısu
- Jel gıda boyası (isteğe bağlı)
- Karıştırma kabı
- Kaşık
- Mikrodalga
1 çorba kaşığı pisilyum kabuğunu ve 1 su bardağı suyu bir karıştırma kabına koy. Pisilyum kabuğunu marketlerin sağlık ürünleri bölümünde veya aktarlarda bulabilmek mümkündür…
Karışımın 5 dakikalık bir süre boyunca suyu çekmesini izle. Bu esnada kıvamın koyulaştığı görülecektir. Bu aşamada biraz cıvık görünürse de endişe etmemek gerekmektedir.
Biraz renk katmak istenirse bu tarife göre en iyi seçim jel gıda boyası olacaktır. Jel gıda boyasının bulunamadığı durumlarda sıvı gıda boyası da kullanılabilir.
Bu tarife sim eklemek doğru olmayacaktır. Çünkü karışımı mikro dalga fırına koymak gerekmektedir.
Karışım kıvamlı bir hal elde edilene kadar bir karış yardımıyla karıştırılmalıdır. Gıda boyası eklendiyse renk tamamen homojen bir hal alıncaya kadar karıştırılmalıdır. (Koyulu açıklı renk farklılıkları olmaması oldukça önemlidir.)
Slime’ı mikrodalga fırına koy ve çıkardıktan sonra yapış yapış ve topaklaşmış bir slime ile karşılaşırsan şaşırma. Yoğurmak için sıcak olacağından karışımı buzdolabına koyarak soğumasını sağla. Bu soğuma işlemi birkaç dakika sürebilir. Soğuduktan sonra slime ile oyna. Bu aşamada slime jöle kıvamını alacaktır. Oyun bitirildikten sonra slime hava geçirmeyen bir kapta muhafaza edilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:
- Şampuan, el sabunu veya losyonu, bulaşık deterjanı gibi bir çok jel içeren ürün de mısır nişastası ile karıştırılıp slime yapılabilir!
- Sim ya da gıda boyası ekleyerek slime’ı daha renkli bir hale getirmek mümkündür.
- Slime ile oynanmayan zamanlarda hava geçirmeyen bir kapta saklamak gerekmektedir.
- Slime’ın giysilere, halıya ya da herhangi bir yere bulaşmasına izin vermemek gerekmektedir.
- Slime sonsuza dek kıvamını koruyamaz elbet bir gün kuruyacaktır.
- Suya boraks eklendiği takdirde, boraks çözülene kadar iyice karıştırmak gerekmektedir
- Bazı slime tariflerinde, mısır nişastası yerine mısır unu kullanılabilir.
- Evde bulunan malzemeleri kullanmak istiyorsan sadece şampuan, losyon, diş macunu ve tuz kullan. Bu malzemelerin eklendiği karışım 45-60 dakika kadar donmasına izin ver.
- İşe yaramazsa slime’ı muhakkak çöpe at. Zira lavaboya döküldüğünde lavaboyu tıkayacaktır.
Sushi: Popüler Bir Japon Yemeği ve Çeşitleri
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap