Klasik Müzik Sanatçıları: Tüm Zamanların En İyi 45 İsmi

klasik müzik sanatçıları

Klasik müzik sanatçıları arasında hangisinin en iyi olduğu tartışması dinleyiciler tarafından her dönemin en ateşli tartışmalarından biri olmuştur. Yapılan tüm tartışmalara rağmen listelerin en üst sıralarında yer alan üç besteci Beethoven, Bach ve Mozart’tır.

Şüphesiz ki her dinleyiciye göre en iyilerin sıralaması değişecek olsa da aşağıdaki listede yer alanlar tüm zamanların en iyi klasik müzik sanatçıları olarak kabul ediliyor. Gelmiş geçmiş en iyi kabul edilen 45 klasik müzik sanatçıları listemizi okurken, bir yandan da bu sanatçıları dinleyebilmeniz için bazı ünlü besteleri sizlerle paylaşıyor olacağız.


İşte Karşınızda Tarihe Damga Vurmuş Klasik Müzik Sanatçıları:

1) Johann Sebastian Bach (1685-1750)

J.S. Bach - Toccata and Fugue in D minor BWV 565

Sanat için Leonardo da Vinci ve edebiyat için Shakespeare neyse, klasik müzik için Bach odur. Klasik müzik sanatçıları arasında tarihin en büyük yaratıcı dehalarından biri sayılır. Bach, 21 Mart 1685’te Almanya’nın Eisenach kentinde doğdu. 1703 yılında org çalmaya başladı, böylelikle klavyedeki becerileri gelişti. Bach üretken bir besteci, viyolacı ve kemancıdır.

Opera dışında, Bach her büyük Barok türünde yüksek şaheserler besteledi: Sonatlar, konçertolar, süitler ve kantatların yanı sıra sayısız klavye, org ve koro eserleri. Yazdığı besteler, Cello Suites gibi solo enstrümantal eserlerden devasa orkestra parçalarına, Brandenburg Konçertoları gibi enstrümantal konçertolara ve The Well-Tempered Clavier dahil olmak üzere çağdaş müzik koleksiyonlarına kadar geniş bir yelpazeye yayılmıştır.


2) Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Mozart - Lacrimosa

Johannes Chrystostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, klasik müzik tarihinin tartışmasız en yetenekli müzisyenidir. Mozart, 1756’da Salzburg’da doğdu. Mozart’ın babası Leopold, hırslı bir besteci ve kemancıydı. Genç Wolfgang, ilk operası Apollo et Hyacinthus‘u henüz 11 yaşındayken besteledi. Bir yıl sonra İmparator II. Joseph ona La finta semplice‘i yazması için görev verdi.

41 senfoni, 1784-1786 yılları arasında dokuz piyano konçertosu ve bunlardan üçünü Figaro’nun Evliliği ile eşzamanlı olarak besteledi. 1787 yılında Mozart’ın ikinci operası Don Giovanni’nin galası yapıldı. Sağlığı bozulmaya başladı ve 1790’da çalışma hızı yavaşladı. Yalnızca en ünlü Sihirli Flüt, Requiem ve Klarnet Konçertosu’nu besteledi. Mozart, Requiem‘ini tamamlayacak kadar yaşamadı. 1791’de 36. doğum gününden önce Viyana’da hayata gözlerini yumdu.


3) Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Für Elise

Klasik müziğin romantik döneminde besteler yapan Beethoven, üçüncü Eroica Senfonisi ile orkestra müziğinde mutlak bir devrim yaratmış, bireyin içsel mücadelesini, saf yaşam sevincini yakalayan müzikler yazmıştır. Beethoven’ın bestelediği en eski eser, 1782’de bestelenen dokuz piyano varyasyonu setidir. Beethoven, 14 No’lu Piyano Sonatı‘nı (Ay Işığı) 1802’de besteledi. 1808’den Beşinci Senfoni‘nin açılış motifi, tarihin en ünlü müzikal alıntılarından biridir.

Beethoven’ın Dokuzuncu Senfonisi, 1824’teki Koro, onun sonsuz popülerliğini koruyan bir başka eseridir. Bir besteci ilk kez büyük bir senfonide koro seslerini kullanmıştı. Beethoven’ın sağlık sorunları ve artan sağırlık, yaşamının sonunda üretkenlikte bir düşüşe neden oldu, ancak yine de 1825’teki Late Quartets gibi o dönem için çılgınca yaratıcı olan önemli eserler üretmeyi başardı. Beethoven bu eserler ile unutulmaz klasik müzik sanatçıları arasında yerini alıyor.


4) Antonio Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi La Stravaganza

Antonio Vivaldi ile İtalyan Barok müziği doruk noktasına ulaştı. Antonio Vivaldi 4 Mart 1678’de Venedik’te kemancı Giovanni Battista Vivaldi’nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Barok döneminin en üretken bestecilerinden biri olan Vivaldi, her biri yılın bir mevsimini betimleyen dört keman konçertosu olan ve hâlâ sık sık duyulan Four Seasons da dahil olmak üzere 500 efsanevi konçerto, 46 opera yazdı. Eser, Vivaldi’nin çağdaşları tarafından duyulduğu zamanki gibi, hala taze ve renkli, melodik, armonik bir ustalık eseri.


5) Claudio Monteverdi (1567-1643)

Claudio  Monteverdi - Magnificat (complete)

Rönesans dönemi ile Barok arasında köprü kuran bir besteci olan Monteverdi, klasik müzik sanatçıları arasında müzik tarihinin en güçlü isimlerinden biri olarak kabul edilir. Dokuz kitap yazdı ve bugünkü şekliyle opera formunun babasıdır. En dikkate değer eserleri arasında L’Orfeo ve L’incoronazione di Poppea operaları bulunmaktadır.

1607 tarihli operası L’Orfeo, yeni bir opera çağını başlattı. L’Orfeo, karısını ölümler ülkesinden kurtarmaya çalışan, ancak aşk tarafından engellenen bir müzisyen olan Orpheus’un efsanevi hikâyesini anlatıyor. L’Orfeo (1607) bugün hala yaygın olarak icra edilen en eski operadır, ancak Monteverdi’yi hayatının sonlarına doğru yazdığı L’incoronazione di Poppea (1643) ile de anmalıyız.


6) George Frideric Handel (1685-1759)

Handel - Sarabande

George Frideric Handel, müzik tarihinin devlerinden biridir. Frideric Handel, 23 Şubat 1685’te bir Alman kasabası olan Halle’de dünyaya geldi. Handel operaları, oratoryoları, marşları ve org konçertolarıyla ünlü bir Alman-İngiliz Barok bestecisidir. İngiliz soylularına İtalyan operasını dinletmek için üç ticari opera şirketi kurdu. 1720’ler boyunca Londra sahneleri için genellikle Ottone ve Serse (Xerxes) dahil olmak üzere klasik hikayelere dayanan İtalyan opera şaheserleri besteledi.

1737’de Handel, sağ kolunda hem geçici felce hem de zihinsel yetilerinin bir miktar kaybına neden olan bir felç geçirdi. Yaşlandıkça görme yetisini kaybeden Handel beste yapmaya devam etti. 14 Nisan 1759’da Londra’da öldü. Beethoven, Handel’in öncüllerinin en büyüğü olduğunu söyleyerek şu sözleri kullandı: “Mezarının başında diz çökerdim.”


7) Hildegard von Bingen (1098-1179)

Hildegard von Bingen: Hymns and Songs (12th century)

Hildegard von Bingen bir aziz, şair ve besteciydi. Hildegard’ın yaşamı hakkında yazılanlar, olağanüstü derecede başarılı bir kadını anlatıyor. Biyoloji, botanik, tıp, teoloji ve sanat üzerine pratik kitaplar yazan bir öncüydü kendisi. Zamanının sınırlarını aşarak etkileyici besteler yazdı ve şarkılarının el yazmalarını geride bırakarak orta çağın ender figürlerinden biri oldu.

Sonraki otuz yılda, biri tıp ve doğal şifa üzerine, yaklaşık 400 mektup, müzik ve şiir koleksiyonu Symphonia Armonie Celestium Revelationum olmak üzere iki teolojik kitap daha yazdı. Doğumunun yaklaşık 900. yıl dönümünde onun yazdığı eserler hala keşfedilip besteleniyor. Hymns and Songs (12th century) dinlemeniz gereken Bingen bestelerinden biridir.


8) Joseph Haydn (1732-1809)

Franz Joseph Haydn - "Surprise" (Symphony no. 94)

Klasik çağa dönen Haydn, Mozart ve Beethoven ile birlikte ‘ Viyana Okulu ‘ olarak adlandırılan besteci üçlüsünün ilkidir. (Viyana Okulu terimi ilk olarak Avusturyalı müzikolog Raphael Georg Kiesewetter tarafından 1834’te Haydn ve Mozart’ı tanımlarken kullanıldı) Avusturyalı besteci bir çelik üreticisinin oğluydu.

Haydn, o kadar güzel bir sese sahipti ki, beş yaşında Viyana’daki Aziz Stephen Katedrali Koro Okulu’na girdi. Habsburg İmparatoriçesi Maria Theresa Haydn’i dinledikten sonra şu ünlü sözlerini dile getirdi: “Bu çocuk şarkı söylemiyor, ötüyor!” Senfoninin Babası olarak adlandırılan Haydn, toplamda 107 senfoni ve sayısız diğer besteleri notaya dökmüştü.


9) Robert Schumann (1810-1856)

Schumann: Kinderszenen, Op. 15 - 7. Träumerei

Robert Schumann, bir Alman romantik besteci ve müzik eleştirmenidir. Piyano derslerine başladığında 10 yaşındaydı. Artan beste hevesine ve romantizm tutkusuna rağmen, Leipzig Üniversitesi’ne hukuk öğrencisi olarak kaydolarak aile çizgisine ayak uydurdu. Klasik müzik bestecilerinden kimse romantizm akımının duygu ve tutku saplantısını onun kadar derinlemesine incelemedi. 

Aynı zamanda bir müzik eleştirmeni olan Schumann, en etkili müzik yayınlarından biri olan Neue Zeitschrift für Musik’in kurucularından biridir. Schumann, 140’tan fazla şarkı besteledi. Çok enstrümanlı kompozisyona yönelerek Piyano Konçertosu, Piyano Beşlisi ve 1, 2 ve 4 No’lu Senfoniler‘i üretti.


10) Franz Liszt (1811-1886)

Franz Liszt - Hungarian Rhapsody No.2 (Orchestra version)

Liszt, romantik dönemin en önemli bestecilerindendir ve klasik müzik sanatçıları arasında tüm zamanların en büyük piyanistlerinden biri olarak kabul ediliyor. Orkestra senfonik şiirini yarattı ve Wagner’in epik operalarında kullandığı leitmotif tekniğini tasarladı.

Etudes, Hungarian Rhapsodies ve Mephisto Waltzes gibi piyano besteleri hem teknik beceri hem de ifade gerektiren mükemmel eserlerdir. Piyano bestelerinin çoğu, repertuarında teknik olarak en zorlayıcılar arasındadır ve piyano düzenlemeleri aracılığıyla diğer bestecilerin müziğini popüler hale getirmesiyle tanınır.


11) Pyotr Ilyiç Tchaikovsky (1840-1893)

Tchaikovsky - Waltz of the Flowers

Pyotr Ilyiç Tchaikovsky, Rus bestecilerin en popüleridir. Tchaikovsky 1840 yılında Rusya’da doğdu. Fındıkkıran, 1812 Uvertürü, Kuğu Gölü ve Uyuyan Güzel gibi eserler yazarak dünyanın gördüğü en başarılı bestecilerden biri oldu. Bale sahnesinin dışında, epik senfoniler ve konçertoların yanı sıra kalıcı orkestral eserler verdi. 1877’de Antonina Miliukova ile evlendi ama çocuğu olmadı. Ve 1893’te Saint Petersburg’daki bir hastalık salgını sırasında koleradan öldü.


12) Claude Debussy (1862-1918)

CLAUDE DEBUSSY:  CLAIR DE LUNE

Claude Debussy, 20. yüzyıl Fransız bestecisidir ve müzikal izlenimciliğin kurucusu sayılıyor. 22 Ağustos 1862’de Saint-Germain-en-Laye’de doğdu. Debussy, düşünce bağımsızlığını ilan eden ilk parçayı ancak 32 yaşında, 1894’te tamamladı: Stephane Mallarmé’nin bir şiirinden esinlenen son derece yenilikçi bir parça olan Prelude a l’Apres-midi d’un Faune.

İlk başarılarından sonra, Debussy operası Pelleas et Melisande (1902’de tamamlandı) ve üç orkestral Nocturnes (1899’da tamamlandı) üzerinde ciddi çalışmalara başladı. 1914’te Debussy kanser olduğunu öğrendi. Geçirdiği bir ameliyat onu o kadar güçsüz bıraktı ki, bir yıldan fazla bir süre beste yapamadı. 1918’de Paris’te ölmeden önce son şaheseri olan Keman Sonatı‘nı tamamladı.


13) Edward Elgar (1857-1934)

Salut d'Amour (Edward Elgar) - Esther Abrami and Iyad Sughayer

Edward William Elgar, keman, çello konçertoları ve iki senfoni gibi orkestra eserleri olan bir İngiliz bestecidir. Elgar’ın babasının bir müzik dükkânı vardı ve oğluna piyano, org ve keman öğreten bir kilise orgcusuydu. 16 yaşında, besteci oldu ve müzisyenlik yaptı.

Elgar’ın en verimli dönemi, Pomp and Circumstance Marches‘ın ilk dördü de dahil olmak üzere en etkileyici müziklerinden bazılarını yazdığı yirminci yüzyılın ilk on yılı oldu. Bunlardan biri, Umut ve Zafer Ülkesi alt başlığı, Britanya İmparatorluğu’nun resmi olmayan ikinci milli marşı oldu.


14) Giuseppe Verdi (1813-1901)

Giuseppe Verdi - Aida - Marcia Trionfale (Triumphal March)

Verdi, şimdiye kadar yaşamış en büyük İtalyan opera bestecisidir. Giuseppe Verdi, 10 Ekim 1813’te Busseto yakınlarında doğdu. Yedi yaşına geldiğinde yerel kilise San Michele Arcangelo’da orgcuydu ve 13 yaşında Busseto Orkestrası’nın şef yardımcısıydı. Şöhretinin zirvesinde, 1860’larda iki operayı – La Forza del Destino ve Don Carlo – başarıyla üretti.

Verdi, Mısır hükümdarı Hidiv İsmail’in Kahire’deki yeni opera binasının açılışını kutlamak için bir opera yazmakla görevlendirildi. Verdi, son teslim tarihini kaçırdı ancak bir yıl sonra Aida bitti. La Traviata, Aida, Nabucco, Rigoletto, Otello‘yu besteledi. Ve aryaları La donna è mobile ve Si Un Jour bugün hâlâ favoriler arasında.


15) Richard Wagner (1813-1883)

Richard Wagner - Ride of The Valkyries

Ne öncesinde ne de sonrasında hiçbir besteci sanatının seyri üzerinde bu kadar derin bir etkiye sahip olmamıştır. Filozof, şair, orkestra şefi, tarihin en önemli bestecilerinden ve 19. yüzyılın en dikkat çekici adamlarından biri olan Wagner’ın bir dahi olduğunu biliyordu. Konu sanat biçiminde devrim yaratması olduğunda, çok az insan bu büyük Alman besteciyle rekabet eder.

19. yüzyılda Wagner, diğer anıtsal eserlerin yanı sıra iki eşsiz opera yazdı: Tristan und Isolde ve The Ring (dört uzun opera). Destansı eserlerine ev sahipliği yapmak için kendi opera binası Bayreuth’u inşa etti. Aynı zamanda belirli karakterleri veya fikirleri tasvir etmek için bestelenen melodileri veya temaları gören bir müzik aleti olan ‘leitmotif’i icat etti.


16) Hector Berlioz (1803-1869)

Hector Berlioz Fransız bestecidir. En ünlü eseri Symphonie Fantastique‘dir. Berlioz, 19. yüzyıl orkestra şefleri ve klasik müzik sanatçıları arasında en etkililerinden biriydi. 1826’da Paris Konservatuarı’nda resmi müzik çalışmalarına başladı. 1832’de Berlioz, Journal des Débats için 30 yıllık bir müzik eleştirmeni olarak başladı.

İkinci senfonisi Harold en Italie‘yi ürettiği 1834’te Gazette Musicale için yazmaya başladı. Requiem, Grande Messe des Morts 1837’de ilk kez icra edildiğinde, eşi görülmemiş ölçeği izleyenleri nefes nefese bırakırken, Roméo et Juliette (1839) senfonik alanda hemen hemen aynı tepkiyi verdi. En büyük başyapıtı ise beş saatlik destansı operası Les Troyens.


17) Richard Strauss (1964-1949)

Richard Strauss - Macbeth, Op. 23

Richard Strauss yirminci yüzyılın en yetenekli bestecilerinden biriydi. Strauss, yaklaşık 200 şarkıdan oluşan yayınlanmış ilk setiyle minyatür formlardaki ustalığını ortaya koydu. 1889’da Strauss, Weimar Mahkemesi Orkestrası’nın baş şefi olarak atandı. 1894’te ilk operası Guntram‘ı üretti ve önde gelen soprano Pauline de Ahna’ya aşık oldu.

1933’te Goebbels, onu Hitler’in müzik komisyonunun başına atadı. Ancak Strauss, 1935’te Yahudi libretto yazarı Stefan Zweig ile Die Schweigsame Frau operasında yaptığı işbirliği nedeniyle görevden alındı. Tek perdelik operası Salome, erotik ve öldürücü temalarıyla klasik müzik camiasını sarstı, dini bir bağlama karşı çıktı ve bir süre sansürlendi. Diğer büyük eserleri arasında orkestra eserleri de Sprach Zerdüşt ve Don Kişot yer almaktadır.


18) Gustav Mahler (1860-1911)

Gustav Mahler-Piano Quartet in A minor

Gustav Mahler Avusturyalı bir besteci ve “Senfoni dünya gibi olmalı; her şeyi kucaklamalı” diye düşünen bir senfoni ustasıydı. Mahler, altı yaşındayken büyükannesinin çatı katında bir piyano keşfetti. Sadece dört yıl sonra, halka açık ilk performansını verdi. Puccini’nin La Boheme ve Madam Butterfly‘ı da dahil olmak üzere 32 yeni eser tanıttı. Alman geleneğinde solo ses ve piyano eşliğinde varoluşçuluğu, aşkı ve kaybı araştıran birçok romantik ‘lieder’ şarkının yanı sıra 10 senfoni yazdı.


19) Christoph Willibald Gluck (1714-1787)

Christoph Willibald Gluck - Dance of the Blessed Spirtis (from 'Orpheus and Eurydice')

Gluck’un babası bir ormancıydı ve oğlunun müzik yeteneği olduğu açıkken herhangi bir müzik aleti çalmasını istemedi. Gluck 18 yaşında evden ayrıldı ve sonraki 25 yıl boyunca müzik kariyerinin peşinden Avrupa’ya gitti. Gluck, üç ‘reform’ operasından ilki olan Orfeo ed Euridice üzerinde çalışmaya başladı.

Müziğin şiirin hizmetkârı olmasını istedi; dramanın öncülük etmesini ve müziğin takip etmesini istedi. Gluck’un Fransız operasına olan tutkulu ilgisi onu Fransa’ya götürdü ve burada Fransız operasının yeniden canlanmasında kilit bir oyuncu oldu. Fransızca yeni operalar yazdı ve en iyi İtalyan eserlerinden bazılarını elden geçirdi.


20) Franz Schubert (1797-1828)

Schubert - Serenade

Franz Schubert Avusturyalı romantik bir bestecidir. 31 yaşında ölmesine rağmen, 600 civarında lieder ve dokuz senfoni yazmış olan üretken biriydi. 10 yaşındaki genç Schubert, Viyana İmparatorluk Mahkemesi şapel korosunda yer aldı ve bir dizi yaylı çalgılar ile büyüyen bir besteci olarak hızla ün kazandı.

Schubert öğretmenlik yaparken bir yandan 145 lieder (şarkı), İkinci ve Üçüncü Senfoniler, iki sonat ve solo piyano için bir dizi minyatürle kısa koro eserler besteledi. Bu yoğun yaratıcı etkinlik dönemi, müzik tarihinde üretkenliğin en açıklanamaz başarılarından biri olmaya devam ediyor.


21) Frederic Chopin (1810-1849)

Chopin - Spring Waltz (Mariage d'Amour) [Please Read Description]

Frederic Chopin, Polonyalı bir besteci ve Fransız-Polonya kökenli virtüöz piyanisttir. Klasik müzik sanatçıları arasında romantik müziğin en büyük ustalarından biri olarak kabul edilir. Chopin altı yaşında şiir besteliyor ve yazıyordu. Halka açık ilk konçerto performansını sekiz yaşında verdi. Chopin ikinci piyano konçertosunu, 1840’larda aşk mektuplarıyla manşetlere çıktığı Delfina Potocka’ya adadı.

Piyano repertuarının en ünlü eserlerinden biri olan Chopin’in Cenaze Marşı 1837’de bestelendi. 1841’de Chopin’in etütlerinin her iki seti de yayınlandı. Bu setler her yerde piyano öğrencileri için vazgeçilmez ciltler haline geldi. Chopin pahalı yaşam tarzının bedelini Paris’teki zengin insanlara piyano dersleri vererek ödedi. Onlardan para isteme fikrinden hiç hoşlanmazdı, bu yüzden ücret şöminenin üzerine bırakılırken başka tarafa bakardı.


22) Camille Saint-Saëns (1835-1921)

Camille Saint-Saëns - Danse Macabre

Fransız besteci Saint-Saëns, müzik tarihinin bilgelerinden biriydi. 1835’te Paris’te bir denetçinin ve marangozun kızının oğlu olarak dünyaya gelen Saint-Saëns, bebekliğinden itibaren olağanüstü müzikal yetenek belirtileri gösterdi.

İlk konserini beş yaşında verdi. Ertesi yıl ciddi bir şekilde beste yapmaya başladı. 10 yaşında bir orkestranın Mozart konçertosunu ve Beethoven’ın Do minör konçertosunun ilk bölümünü çalarak profesyonel çıkışını yaptı. Besteci, virtüöz piyanist ve orgcu olmanın yanı sıra çok dilli, edebiyat ve genel olarak sanat üzerine danışılan bir otorite, önemli bir yazar ve şairdi.

En dikkate değer eseri Danse Macabre (1874), bir scordatura (alışılmışın dışında akort edilmiş) solo keman, kan donduran iskelet sesleri çıkaran bir ksilofon ve sadece obua sesi ile susturulan grotesk bir ölüm dansı içeriyor.


23) Igor Stravinsky (1882-1971)

Igor Stravinsky: Orpheus (1948)

Igor Stravinsky, 20. yüzyıl müziğinde devrim yaratan ve Bahar Ayini (The Rite of Spring) ile isyanları kışkırtan bir Rus besteciydi. 17. ve 18. yüzyılların yaratıcı ideallerini yeniden düşünmenin bir yolunu keşfetti ve bunu yaparken son 100 yılın en geniş kapsamlı hareketlerinden birine çarptı: Neo-Klasisizm.

29 Mayıs 1913’te Paris’teki bir tiyatroda, Bahar Ayini’nin dünya prömiyerinde ayaklanma oldu. Galadaki isyan, sanat tarihindeki en ünlü skandallardan biriydi. Stravinsky tam anlamıyla bir gecede yıldızlığa fırladı. Galeriden gelen çiftlik avlusu sesleriyle kesintiye uğrayan kötü şöhretli performans, rakip grupların birbirine küfür etmesi ve orkestra şefi ile müzisyenlerin kargaşa içinde kaçmasıyla sona erdi.


24) Edvard Grieg (1843-1907)

Edvard Grieg, In the Hall of the Mountain King from "Peer Gynt"

Edvard Grieg, Norveçli besteci ve piyanistti. En çok Minör Piyano Konçertosu ve Peer Gynt ile tanınır. İngiltere için William Shakespeare ne ise, Norveç için Edvard Grieg odur: Ülkesinin en ünlü ikonlarından biri. 1866’da Grieg, bazı piyano minyatürleri ve bir sansasyon yaratan İlk Keman Sonatı da dahil olmak üzere kendi parçalarından oluşan konser verdi.

Küçük kızı Alexandra’nın doğumunun ardından, başyapıtı olan A Minör Piyano Konçertosunu besteledi. 1907 sonbaharında kalp krizi geçirdiğinde İngiltere’ye bir yolculuğa çıkmak üzereydi ve geldikten kısa bir süre sonra hastanede vefat etti.


25) Giacomo Puccini (1858-1924)

Puccini - La Bohème - Musetta's Waltz

Giacomo Puccini, La Bohème, Tosca ve Madama Butterfly gibi operaları en sık icra edilenler arasında yer alan bir İtalyan besteciydi. Bugüne kadar yazılmış en ünlü aryalardan biri olan Nessun Dorma’yı içeren Tudandot’u besletedi. Puccini, Mayıs 1884’te prömiyeri yapılan ilk operası Le Villi ile bundan daha iyi bir başlangıç ​​dileyemezdi.

Eleştirmenler onu sevdi, bir gazeteci Puccini’den “bir sonraki Bizet veya Massenet” olarak bahsetti. 1896’da Puccini’nin en iyi operası olan La Boheme’nin prömiyeri yapıldı. Puccini’nin son operası Turandot, kalp yetmezliğinden öldüğü sırada yarım kaldı ve 1926’da Franco Alfano tarafından eskizlerinden tamamlandı.


26) Vaughan Williams (1872-1958)

Vaughan Williams ~ The Lark Ascending

Ralph Vaughan Williams, 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden biridir. İngiliz besteci, İngiliz halk şarkılarından yararlanarak altmış yılı aşkın kariyer hayatı boyunca İngiliz orkestra müziğini canlandırmayı başardı. Ralph’in ilk büyük başarısı 1910’da Fantasia on a Theme of Thomas Tallis‘in galasında geldi. Ardından A London Symphony için daha da büyük bir övgü kazandı. Orkestra çalışmaları Thomas Tallis’in The Lark Ascending ve Fantasia on a Theme on a Theme bugün izleyiciler arasında hala popüler olmaya devam ediyor.


27) Amy Beach (1867-1944)

Dreaming, Op. 15, No. 3 by Amy Beach

Klasik müzik sanatçıları arasında Amerikalı besteci Amy Beach’in özel bir yeri vardır çünkü kendisi bir senfoni yayınlayan ilk Amerikalı kadın oldu. Amy, 1867’de New Hampshire’da doğdu ve diğer bebekler gibi olmadığı kısa sürede anlaşıldı. Bir yaşına geldiğinde 40 farklı şarkı söyleyebiliyordu!

Bestecilik kariyeri kısa bir süre sonra, yaz için büyükbabasında kalırken üç vals bestelemesi ile başladı… Etkileyici diye düşünebilirsiniz ama bu özel hikâyeyi şaşırtıcı yapan şey, büyükbabasının bir piyanosunun olmamasıydı. Yedi yaşında Beethoven’ı icra etmeye başladı ve konser salonuna ilk çıkışını 16 yaşında Boston Music Hall’da yaptı.

1896’da Gaelic Senfonisi, Amerikalı bir kadın tarafından yayınlanan ilk senfoni oldu. Ve prömiyerini Boston Senfoni Orkestrası yaptı. Hayatının geri kalanında, kadınları müziğe teşvik etmek için çeşitli çalışmalar yürüttü. 


28) Felix Mendelssohn (1809-1847)

Felix Mendelssohn - Symphony No.4 in A, "Italian" - 1st Movement

Alman besteci Mendelssohn 12 yaşına geldiğinde dört operaya, 12 telli senfoniye ve çok sayıda oda ve piyano müziğine imza atmıştı. Olağanüstü yetenekliydi ve kariyeri ilerledikçe çarpıcı müzikler üretmeye devam etti. 1825’e Yaylı Sekizlisi ve Bir Yaz Gecesi Rüyası‘nın büyülü uvertürü ile damgasını vurdu.

Mendelssohn’nun Mi minör Keman Konçertosu, İskoç Senfoni No. 3 ve Hebrides uvertürü, konser salonunun en sevilenleri olmaya devam ediyor. Mendelssohn aynı zamanda tüm zamanların en iyisi JS Bach’ın çalışmalarına olan ilgiyi canlandırmak için büyük çaba harcadı, bu yüzden ona çok şey borçluyuz.


29) Sergei Rachmaninoff (1873-1943)

Rachmaninov - Prelude in C Sharp Minor

Rachmaninov, efsanevi bir romantik Rus besteci, piyanist ve orkestra şefiydi. Müziği, kapsamlı melodiler, virtüöz piyanizm ve çarpıcı orkestrasyon ile karakterizedir. Chopin ve Liszt’in güçlü etkileri görülse de, eserlerinin çoğu Çaykovski’ye benzer geç Romantik tarzdadır. Rachmaninov’un 2 No’lu Piyano Konçertosu, piyano repertuarındaki en büyük eserlerden biridir.


30) Antonín Dvořák (1841 – 1904)

Dvořák: Symphony No. 9 "From the New World" / Karajan · Berliner Philharmoniker

Dvořák, en büyük klasik bestecilerden biridir ve dünya çapında tanınmayı başaran ilk Çek bestecidir. Çek anavatanından halk unsurlarını sıklıkla müziğine dâhil etti. Brahms, müziğini yayın için tavsiye ettikten sonra, tam zamanlı olarak çok çeşitli formlarda beste yapmaya başladı. Dokuz senfonisinden en ünlüsü From The New World, New York’taki Ulusal Müzik Konservatuarı’nın direktörlüğünü yaptığı sırada yazılmıştır.


31) Maurice Ravel (1875-1937)

Maurice Ravel - Bolero

Ravel, 20. yüzyıl Fransız bestecisidir. Wagner karşıtı, izlenimci ve neoklasikçiydi. Ravel, bir dahi olmasa da, 14 yaşındayken Paris Konservatuarı’nı kazandı. İlk eseri ancak 1895’te çıktı: Menuet Antique. 1928’de başarılı bir Amerikan turnesinin ve Oxford Üniversitesi’nden aldığı fahri doktoranın ardından Ravel, iki piyano konçertosu ve tamamladığı son eseri Don Quichotte a Dulcinee ile son şaheserlerini ortaya koydu. Hayatının geri kalanı, konuşmasını ve motorik dürtülerini giderek daha fazla etkileyen Pick hastalığıyla mücadele etmekle geçti.


32) Dmitri Shostakovich (1906-1975)

Dmitri Shostakovich - Waltz No. 2

Rus klasik müzik sanatçıları arasında sağlam bir yere sahip olan Shostakovich’in 5 No’lu Senfonisi, Stalinist bir zafer olarak kabul edildi. Ardından Dmitri vatansever olmadığı için Sovyetler tarafından kınanmasıyla gündeme geldi. Shostakovich, 15 senfoni, sayısız opera ve bale, çok sayıda film müziği, enstrümantal ve orkestra eseri yazdı. The Second Waltz ve The Gadfly gibi eserleri konser salonunun favorileri arasında olan sanatçı, 20. yüzyılın en popüler bestecilerinden biri olmaya devam ediyor.


33) Johannes Brahms (1833-1897)

Johannes Brahms - Hungarian Dance No. 5

Johannes Brahms bir Alman besteci ve piyanisttir. Romantik dönemin önde gelen bestecisi olarak kabul ediliyor. En iyi bilinen eserleri arasında Akademik Festival Uvertürü ve German Requiem sayılabilir. Brahms piyanoyu sekiz yaşında öğrendi; 11 yaşında bir piyano sonatını doğaçlama yaptı. 13 yaşında teori ve kompozisyon okudu ve 14 yaşında erkek sesli bir koro şefliği yaptı. Brahms, neredeyse her tür klasik müziğin ustasıydı. Dört büyük senfoni ve oda müziği yazdı.


34) Gabriel Fauré (1845-1924)

Gabriel Fauré – Pavane, Op. 50 conducted & arranged by Tomasz Chmiel, Cracow Young Philharmonic

Gabriel Fauré Fransız besteci, orgcu, piyanist ve öğretmendi. Kendi kuşağının önde gelen bestecilerinden biriydi ve müzikal tarzı birçok 20. yüzyıl bestecisini etkiledi. En çok Requiem‘i ile tanındı. İlk yayınlanmış eserleri arasında Chants Sans Paroles (Sözsüz Şarkılar) ve 1865’ten kalma büyüleyici bir koro minyatürü olan Cantique de Jean Racine yer alır.

1888’de, yaklaşık 20 yıllık bir çalışmanın ardından, bestecinin ölümden sonraki yaşama olan sarsılmaz inancını ortaya koyan başyapıtı Fauré’nin Ağıtı’nı yayınladı. Faure 1924’te zatürreden öldü. Fauré şanssız ölümüne rağmen adını en iyi klasik müzik sanatçıları listesine yazdırmayı başardı.


35) Jean Sibelius (1865-1957)

Sibelius: Finlandia (Prom 75)

Sibelius kompozisyon eğitimi aldı, ancak onu besteci olmaya iten şey, şef-besteci arkadaşı Robert Kajanu’nun Aino Senfonisi‘nin Berlin prömiyeriydi. 1899 ve 1926 yılları arasında Sibelius, romantik eğilimlerini ortaya koyan yedi senfoni besteledi. Sibelius’un son büyük eseri, ustalık dönemine işaret eden orkestral şiiri Tapiola‘ydı. Birkaç yıl boyunca gizlice Sekizinci Senfoni üzerinde çalıştı, ancak bu daha sonra ateşe verildi.


36) Béla Bartók (1881-1945)

Béla Bartók - Romanian Folk Dances for String Orchestra Sz.56 BB 68

Bartók, en çok Orkestra Konçertosu ile tanınan bir yirminci yüzyıl Macar bestecisiydi. 11 yaşında piyano çalıyordu ve 1903’te Budapeşte Kraliyet Akademisi’nden mezun olduğunda Liszt-Richard Strauss seviyesinde beste yapıyordu. Bartok, besteci Zoltan Kodaly ile Macar ve Transilvanya türkülerini toplamaya başladılar.

Bu, Bartok’un hızla gelişen müzik tarzının temelini oluşturdu. Orkestra Konçertosu, Üçüncü Piyano Konçertosu ve ne yazık ki tamamlanmamış Viyola Konçertosu gibi eserleri yayınladı. Ancak Bartok’un son bir sürprizi de Yehudi Menuhin için yazdığı esrarengiz Solo Keman için Sonat (1944) ile oldu.


37) Samuel Coleridge-Taylor (1875-1912)

Samuel Coleridge-Taylor --  Hiawatha Overture

Samuel Coleridge-Taylor, ırkçılığa karşı savaşan bir İngiliz besteci, orkestra şefi ve aktivistti. 1875’te Holborn’da İngiliz bir anne ve Sierra Leone’den bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Anglo-Afrikalı olarak tanımlanmayı severdi ve daha sonra New York müzisyenleri tarafından müzikal başarısı nedeniyle ‘Black Mahler’ olarak anılırdı. Müzisyen bir ailede yetişen Taylor’ın babası, ona genç yaşta keman çalmayı öğretti.

15 yaşındayken Kraliyet Müzik Koleji’ne katıldı. Parlak genç besteci, müzik yayıncısı August Jaeger tarafından “dahi” olarak adlandırıldığı Ballade in A Minor ile ilk müzikal çıkışını yaptı. Taylor’ın klasik besteleri, geleneksel Afrika müziğinden büyük ölçüde etkilendi. Taylor’ın bugün en tanınmış eserlerinden bazıları arasında Nonet in F Minor, olağanüstü Christmas Overture ve Deep River yer alıyor.


38) Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges (1745 – 1799)

Joseph Bologne, Chevalier de Saint-Georges - Quartet no. 4 in C minor op. 1, I. Allegro Moderato

Le Mozart noir‘ (Kara Mozart) olarak adlandırılan Chevalier de Saint-Georges, Afrika kökenli ilk klasik besteci olarak biliniyor. Saint-Georges, 18. yüzyılın sonlarında yaylı çalgılar dörtlüsü, senfoni ve konçerto yazan üretken bir besteciydi. Ayrıca Avrupa’nın en iyi orkestralarından biri olan Le Concert des Amateurs‘ı yönetti ve eski ABD başkanı John Adams onu “Avrupa’nın en başarılı adamı” olarak nitelendirdi.

Saint-Georges’in başarısını Mozart’ın kıskandığı biliniyor. Mozart, Sinfonia Concertante‘inde Saint-Georges’in fikirlerinden birini savuşturmanın yanı sıra, Sihirli Flüt operasında görünen kötü siyah karakter Monostatos’u yaratırken kıskançlığını kullandığına dair popüler bir teori var.


39) Florence Price (1887-1953)

Florence Price: Symphony No. 1 in E minor

Florence Price senfoniler, konçertolar, sonatlar, koro eserleri ve diğer çok sayıda orkestra, oda ve piyano eserinin bestecisiydi. Price, 1887’de Arkansas’ta müzik öğretmeni bir anne ve dişçi bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi.

Florence İngiltere Müzik Konservatuarı’nda piyano ve org bölümünde eğitim aldı. Onur derecesiyle mezun olarak 1910’da Georgia’daki Clark Atlanta Üniversitesi’nde müzik bölümünün başkanı oldu. 1928’de dört piyano eseri yayınladı.

Mart 2020’de Price’ın Sömürge Dansı ve Meşenin Şarkıları’nın el yazısıyla yazılmış el yazmaları G. Schirmer tarafından keşfedildi ve yayınlandı. 1933’te Florence Price, müziğini büyük bir senfoni orkestrası tarafından seslendirilen ilk Afrikalı-Amerikalı kadın oldu.


40) Scott Joplin (1867-1917)

‘Ragtime Kralı’ olarak anılan Scott Joplin, 20. yüzyılın başında en önemli ve etkili bestecilerden biriydi. George R. Smith Koleji’nde müzik ve piyano eğitimi aldı. Joplin 1907’de New York’a taşındı ve kompozisyon kitabı olan Ragtime Okulu‘nu kaleme aldı. Onun armoni konusundaki fikirleri, karmaşık bas kalıpları bugün hala besteciler tarafından taklit edilmektedir.

En çok bilinen eserleri arasında, Joplin’in Tema Melodisi olan Maple Leaf Rag ve The Entertainer sayılabilir. Oscar Ödüllü 1973 filmi The Sting, Joplin’in The Entertainer ve Solace dâhil olmak üzere birçok bestesini kullandı. 1970’lerin başında, ABD’li orkestra şefi Joshua Rifkin, Joplin’in eserlerinden oluşan bir albüm çıkardı.


41) Erik Satie (1866–1925)

Erik Satie: Gnossienne  No. 1, 2, 3

Erik Satie, Fransız besteci ve piyanist. Bugün en çok sevilen Gymnopédies, 1890’dan kalma küçük melankolik piyano parçalarıyla tanınır. Ancak 1925’te öldüğü sırada Satie, Paris şehir sınırlarının ötesinde zar zor tanınıyordu. Pablo Picasso, Jean Cocteau ve Les Ballet Russes de Monte Carlo’nun yönetmeni Serge Diaghilev ile bir işbirliği olan Parade ile uzun zamandır kendisinden kaçan başarıyı elde etti.

Satie, piyano için yüz seksen notalı ve sekiz yüz kırk kez tekrarlanması gereken bir parça yazdı. 1963’te New York’ta tanıtıldığında, tam bir performans sergilemek için beş farklı piyanist bütün gece rölelerde oynamak zorunda kaldı. Satie 1925’te öldü, müziği 1960’lara kadar neredeyse 50 yıl boyunca karanlıkta kaldı. Modern minimalist besteci John Cage tarafından Satie’nin parçaları yeniden gün yüzüne çıkarıldı.


42) Karl Jenkins (1944-)

Karl Jenkins- Palladio

Karl Jenkins 1944 yılında Galler’de doğdu ve piyano çalmayı babasından öğrendi. Müzik eğitimini Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde tamamlamadan önce Cardiff Üniversitesi’nde müzik eğitimi aldı. Bir televizyon reklamı için ısmarlanan klasik eseri ‘Adiemus’, dünya çapında klasik listelerin zirvesine yerleşti.

2015 yılında Classic FM’in ‘Ultimate Hall of Fame’inde yaşayan en popüler besteci olarak seçildi. 2015 Queen’s Birthday Honors’da “müzik türlerini besteleme ve çaprazlama hizmetleri” nedeniyle Şövalyelik ödülüne layık görüldü ve otobiyografisi Still with the Music Elliott & Thompson tarafından yayınlandı. Haziran 2010’da Jenkins, Kraliçe’nin Doğum Günü Onur Listesi’nde müziğe verdiği hizmetler için ödüllendirildi.


43) Ludovico Einaudi (1955-)

Ludovico Einaudi - Experience

Ludovico Einaudi İtalyan çağdaş müzik bestecisi ve piyanistidir. İtalya’nın Torino kentinde doğan, genç Ludovico’nun büyükbabası İtalya Cumhurbaşkanıydı ve ona çocukken piyano öğreten annesiydi. Einaudi kariyer olarak müziği seçmeye karar verdi. Ünlü İtalyan besteci Luciano Berio ile çalıştı.

Einaudi’nin müzikal etkileri, JS Bach’tan Mozart ve Chopin’e, klasik alanda Manuel de Falla’ya ve The Beatles’tan Bob Dylan’dan U2 ve Radiohead’e pop ve rock dünyasında geniş bir yelpazededir. Sinema, tiyatro ve dans için besteler yaptı. Eserleri Teatro alla Scala, Maggio Musicale Fiorentino, Tanglewood Festivali ve Londra’daki Queen Elizabeth Hall gibi dünyanın önemli mekânlarında icra edildi.


44) John Williams (1932- )

John Williams & Vienna Philharmonic – Williams: Imperial March (from “Star Wars”)

John Williams, Amerikan film bestecisidir. ET 1980’lerde eve mi telefon ediyor? Evet, Williams besteleriyle oradaydı. 1990’larda Jurassic Park’ta yanlış değerlendirilen bir tema parkında yürüyen dinazorlar mı? Yine Williams oradaydı. 2000’lerde büyücü Harry Potter’ın etrafında dönen süpürgeler ve muhbirler mi? Williams’ı aramalarına bir kez daha sevindik. Williams, 20. ve 21. yüzyıl film müziği sanatının gerçek bir efsanesi.


45) Hans Zimmer (1957-)

Hans Zimmer - Time

Hans Zimmer, Karayip Korsanları serisi, Gladyatör, Aslan Kral, Da Vinci Şifresi, Melekler gibi Hollywood gişe rekorları kıran filmler de dâhil olmak üzere 100’den fazla film için müzik besteleyen bir Alman film müziği bestecisi ve müzik yapımcısıdır. Zimmer, Frankfurt am Main, Almanya’da doğdu ve genç yaşta Londra’ya taşındı.

Zimmer’ın kariyerinde bir dönüm noktası 1988 yapımı Yağmur Adam filmiyle gerçekleşti. 1992 yapımı The Power of One filmi için Zimmer, Afrika korolarını ve davullarını müzik kayıtlarında kullanmak için Afrika’ya gitti. Zimmer, The Lion King’deki çalışmasıyla En İyi Müzik Oscar Ödülü, Altın Küre ve iki Grammy dahil olmak üzere sayısız ödül kazandı. Zimmer şüphesiz modern çağın en iyi klasik müzik sanatçıları arasında yer alıyor.

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Sanat

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version