Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? Kitaplar Hafızamızı Geliştirir mi?

Kitap okumanın faydaları nelerdir? Kitap okuyarak hafızamızı geliştirebilir miyiz? 16 maddede en önemli yararlarını sizler için listeledik.


1. Kitap Okumanın Bilimsel Faydası: Daha Güçlü Bir Bellek

kitap okumanın faydaları

Yapılan araştırmalara göre hafızayı kuvvetlendirmenin yolu, kitap okumaktan geçiyor. Pek çok araştırmada, kitap okumanın odaklanmayı artırdığı gözlenmiş.

Artan dikkatle birlikte, öğrendiğimiz bilgiler de hafızamıza daha çok kazınır. Nasıl ki film izlerken pür dikkat izliyorsak, okurken de beynimiz aktif bir halde çalışır. Böylelikle hatırlama eşiğimiz yükselir.


2. Bilişsel Zayıflamayı Engeller

Tarihleri, olayları ve yön duygusunu hatırlamamız, bilişsel yeteneklerimizdendir. Bu kabiliyetlerimizin düşüşe geçmesi, en erken 45 yaşında başlar.

Düzenli olarak kitap okumak, demans riskini azaltır. Alzheimer hastalığının da oluşumunu engellemeye yardımcı olur. 


3. Kitap Okumak Stresi Azaltır

Stresin en büyük kaynağı zihnimizdir. Gelecek korkusu, kaygılar ve olumsuz düşünceler, başa çıkılmaz bir girdap haline gelir. Aynı meditasyon gibi kitap okuma da odağımızı belirli bir noktaya sabitler.

Aklımız sürekli kötü senaryolarla meşgulken doğal olarak endişeye kapılırız. Okurken farkındalığımız konuya yönelir ve rahatsız edici fikirlerden uzaklaşırız. Konsantrasyonumuz artar ve daha sakin hissederiz. 


4. Uykuya Dalmamızı Kolaylaştırır

kitap okumanın faydaları

8 dakikalık bir kitap okuma seansından sonra, stresimiz %68 oranında azalır. Böylelikle zihnimiz dingin bir hale gelir. Rahat bir uykunun sırrı, yatmadan evvel sevdiğimiz bir kitabı gözden geçirmektir. 


5. Kelime Dağarcığımız Genişler

Günlük hayatta, sohbetlerimizin kısa sürdüğü anlarda daha az kelime sarf edebiliyoruz. Bu yüzden bildiğimiz pek çok terimi kullanma şansımız olmuyor.

Kitap okumak, hem cümlelerimizi zenginleştirmemiz hem de daha çok kelime öğrenmemiz açısından oldukça yararlı. Kendimizi daha iyi anlatmak için bilgi birikimimizi artırmamız oldukça önemli. 


6. Kitap Okumanın Sosyal Açıdan Faydası: Daha Yüksek Bir Empati Seviyesine Sahip Oluruz

İletişimin kilit noktası olan empati, insan doğasını daha iyi kavramamızı sağlayan bir yetenek. Bazı durumlara karşı empati duymamızda, diğer insanların deneyimleri büyük rol oynar.

Kitaptaki karakterlerin duyguları ve yaşantıları, bize farklı bir perspektif sunarak hassasiyetimizi yükseltir. Bir başkasının yerinde olduğumuzu düşünerek nasıl hissedeceğimizi analiz ederiz. Zihin kuramı da denilen empati yeteneğimizi, kitap okuyarak geliştirmemiz mümkün. 


7. Depresyon Semptomlarını Hafifletir

depresyon ve kitap

Çağımızın baş düşmanı depresyon, fonksiyonelliğimizi yitirmemize neden olabiliyor. Kendimizi izole hissettiğimiz bu dönemde, kitap okumak daha iyi hissetmemizi sağlayabilir.

Elimizdeki roman, öykü veya biyografi vb. kitapları okurken iç dünyamızdan sıyrılırız. Sayfadaki farklı evrene odaklanarak zihnimizi boşaltırız. Bu sayede diğer yaşantıların niteliklerine dikkatimizi vererek anı yaşama imkanı buluruz. 


8. Kreatifliğimizi Artırır

Kitap okumanın faydalarından biri de üretkenliğimizle ilgili. Hangi türde olursa olsun, kitaptaki olay örgüsünü kafamızda kurgularız.

Pek çok farklı senaryoya tanıklık etmek, yaratıcılığımıza yeni bir vizyon katar. Görsel imgelemeyi de tetikleyerek adeta zihnimizin kotasını genişletir.


9. Beynimizi Güçlendirir

Şimdiye dek, kitap okumanın beyne olan etkisine dair yapılan bir çok deney var. MR çalışmaları sonucunda, oldukça olumlu ve faydalı sonuçlar elde edilmiş. Okuma süresince ve bir kaç gün sonrasında, bedensel ve duyusal korteksteki bağıntının kuvvetlendiği gözlemlenmiş.

Beynimizdeki bu alan, fiziksel duyular ve dengeyle yakından ilişkili. Kitap okumanın adeta bir beyin jimnastiği olduğunu söylemek yanlış olmaz. 


10. İletişim Becerilerimizi Geliştirir

iletişim becerileri

Kitap okumanın bir diğer yararı da iletişim becerilerimize büyük bir katkı sağlaması. Ne kadar bilgiye hakim olursak o kadar iyi iletişim kurarız. Anlatım gücümüzün büyük bir bölümünü sözcükler oluşturur.

Kitap okumak, cümlelerimize etkileyici bir ahenk katar. Çeşitli kelimeleri, terimleri ve adlandırmaları öğrenerek kendimizi daha iyi ifade edebiliriz. İletişimde büyük bir kıstas olan bilgi derinliğimiz, kitaplar sayesinde artar. 


11. Kitap Okumanın En Mühim Yararlarından Biri: Analitik Düşünceyi Etkinleştirmek

Kitap okumanın faydaları, yaratıcılığımızı geliştirmekle sınırlı kalmıyor. Problem çözmemizdeki en önemli araç olan analitik düşünceyi de güçlendiriyor. Kitabımızın her sayfasında bir çözümlemeyle karşılaşıyoruz.

Karakterlerin sorunlara yaklaşımı ve mücadele etme biçimleriyle yeni yöntemler keşfediyoruz. Bir nevi deneyim kazandıran bu alışkanlıkla, olayları analiz etme yeteneğimiz artıyor.


12. Genel Kültürümüzü Artırır

Okuduğumuz kitabın türü ne olursa olsun, mutlaka iz bırakan bir bilgiyle karşılaşırız. Hiç duymadığımız şehirler, ideolojiler, kavramlar, tarihsel olaylar gibi pek çok taze bilgi ediniriz.

Biriktikçe büyüyen bir okyanus haline gelen bu veriler, hayata daha geniş bir pencereden bakmamızı sağlar. Herkesin hikayesi farklı olduğu gibi kitaplar için de aynı durum söz konusu.

Daha fazla kitap okudukça daha fazla gerçekliğe tanıklık ederiz. Böylece hayata ve kendimize karşı bakış açımızı değiştirme imkanı buluruz.


13. Yazı Yazmamızı Kolaylaştırır

yazı yazma

Çeşitlenen kelime hazinemizle, hem daha hızlı hem de daha üretken yazabiliriz. Kitap okumak, muhakeme yeteneğimizi de geliştirir. Böylelikle hangi sözcüğü ne şekilde kullanmamız gerektiğini daha iyi kavrarız.

Yeraltı edebiyatı ve çeşitli romanlar, yazımızı güçlendiren temaları içerir. Tabii ki gelişmek istediğimiz alana ait bir kitap türü de yardımcımız olabilir.

Yazarına güvendiğimiz her kitap, ifade biçimimizi renklendiren bir araçtır. İster kompozisyon ister makale olsun, daha çok okudukça daha iyi yazabiliriz.


14. Zekayı Yükseltir

Kitap okumanın faydalarından biri de farklı düşünme yetilerimize katkı sağlaması. Pek çok etkenlerle belirlenen zeka seviyemiz, oldukça kompleks unsurlar barındırır.

Psikolog Raymond B. Cattell, zekayı akıcı ve kristalize olarak ikiye ayırmış. Bu kuramlara ek olarak bazı uzmanlar, duygusal zekayı da dikkate alıyor. Kitap okumanın, kavrama yeteneğimizi 3 şekilde artırdığı gözlemlenmiş. 

  • Duygusal zeka: Empati kurabilme
  • Akıcı zeka: Akıl yürütme yoluyla sorunların üstesinden gelme
  • Kristalize zeka: Deneyimle öğrenilen bilgilerle yöntem geliştirme

Kitaplardan edindiğimiz tecrübeyle, analitik yönümüzü perçinleyebiliyoruz. Rasyonel düşünceye ek olarak empati yeteneğimiz de artıyor. Böylelikle kitap okumanın, zekayı destekleyen bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.


15. Heyecanlı ve Keyifli Bir Deneyim Sunar

Stephen King, kitapların eşsiz birer tılsım olduğunu söylemiş. Yazarın betimlemesi, daha çok kitapla haşır neşir oldukça iyice benimseyebileceğimiz türden.

Okuduğumuz her sayfa, sonrakine ait bir gizemi saklı tutar. Çözdüğümüz her bir noktadan sonra ne olacağını merak edip eserin cazibesine kapılırız.

Kitap okumayı alışkanlık haline getirerek boş zamanlarımızı eğlenceli ve heyecan dolu geçirebiliriz. Oturduğumuz yerden merak uyandıran bir maceraya dahil olmamız mümkün.

16. Kendimizi Keşfetmemizi Sağlar

Kitap okumanın faydaları arasında belki de en önemli nokta: İç dünyamızı tanımak. Kendimizi keşfetmemiz, sonsuz bir yolculuk ve yaşadığımız sürece devam eder. Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı sorusunun yanıtı kitaplarda gizli.

Yazarın kaleminden çıkan her cümle, insanların kolektif hislerine tercüman olur. Okuduğumuz her kitap, hayal gücümüze yeni bir boyut ekler. Bir bilim kurgu hikayesi dahi olsa zihnimizde o sahne canlanır ve o anı yaşıyor gibi hissederiz.

Geçmişte hiç başımıza gelmeyen olaylara vereceğimiz tepkileri özümseriz. Sayfadaki her olaydan bir çıkarım yaparak iyi ve kötü yönlerimize ışık tutarız. Böylece kendi niteliklerimizi daha yakından görebiliriz. 

Keyifli okumalar dileğiyle…


Gotik Ne Demek? Gotik Teriminin Ortaya Çıkışı

Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı, Fayda

Yorumlar (0) Yorum Yap

/