Dünya üzerinde doğru bildiğimizi sandığımız, fakat aslında tamamen yanlış bilgilere sahip olduğumuz birçok konu var. İlginç bilgiler içeriğimizde büyük ihtimalle daha önce duymadığınız 30 farklı gerçeği sizler için araştırdık. En ilginç bilgiler nelerdir? Gelin hep birlikte yakından bakalım.
1) Hepimizin Parmak İzi Farklı, Peki Ya Dilimiz?
İlginç bilgiler deyince hepimizin kendi has özelliğiyle başlayabiliriz. Tıpkı parmak izi gibi, herkesin dil izi de farklıdır. İkiz kardeşlerde dahi dilin karakteristiği aynı değildir ve belirgin ayrımlar bulunur. Bununla birlikte, adli tıpta faillerin yakalanmasında da bir yöntem olarak kullanılıyor.
2) İlginç Bilgilerin En Lezizi: Yer Fıstığı Kuru Yemiş Değildir
Afiyetle yediğimiz bu protein deposu, aslında baklagiller ailesine ait. Arachis cinsinin bir türü ve ana vatanı Brezilya. Sıklıkla kuru yemiş olarak çerez niyetine tüketilse de köklü bir bitki olarak yetişiyor. Yer fıstığına karşı bünyeniz reaksiyon gösteriyorsa, alerjinizin aslında bakliyatlarla ilgili olması muhtemel.
3) Fobilerimizin Bilinmeyen Kaynağı: Atalarımız
Korktuğumuz şeye dair travmatik bir anı yaşamasak da, pek çok farklı fobilerimiz olabilir. Yapılan çalışmalarla, ürktüğümüz nesne ya da durumların genetik olarak aktarılabildiği görülmüş.
Klostrofobi ya da böcek fobiniz varsa nesiller öncesinde yaşamış bir büyük babanızdan size geçmiş olması muhtemel. Davranış genetiği şeklinde nesilden nesile geçebilen bu durum, fobilerimize anlam veremeyişimizi açıklıyor.
4) Kaç Çeşit Koku Alabiliriz?
Bilim insanları, önceleri yalnızca 10.000 farklı kokuyu alabildiğimizi düşünüyordu. Science’ta 2014’te yayımlanan çalışma, 1 trilyondan fazla farklı kokuyu ayırt edebildiğimizi gösteriyor.
Hafif bir fark olsa dahi, benzer kokulardaki ince ayrımı yapabildiğimizi söyleyebiliriz. Ek olarak, kadınların koku alma yetisi erkeklerden daha güçlü.
5) İlginç Bilgiler Denildiğinde Akla Gelen Ölümsüz Bir Canlı: Istakoz
Istakozların neden ölümsüz olarak nitelendirildiğine gelirsek… Bu deniz canlıları, salgıladıkları enzimle hücrelerini ve dna yapılarını yenileyebiliyor. Kendilerini gençleştirebildikleri için yaşlılıktan değil hastalık sonucu ölüyorlar.
6) Dünyanın En Çok Ziyaret Edilen Ülkesi: Fransa
2018’de yaklaşık 90 milyon kişinin ziyaret ettiği Fransa, turistlerin favori seyahat noktası. Kültür, sanat ve ilginç sokaklarıyla her daim ilgiyi üzerinde tutmayı başarıyor. İspanya ise en uğrak ülkelerde ikinci sırada yer alıyor.
7) Dünyadaki En Sessiz Oda
Washington’da bulunan Microsoft merkezindeki oda, – 20 desibelden düşük bir ses düzeyine sahip. Ürünlerin test edilmesi için dizayn edilmiş ve kendi kalp atışlarınızı bile duyabileceğiniz kadar sessiz. Her ne kadar sükunet altın olsa da damarlarınızdaki kanı hissetmek biraz ürkütücü olsa gerek.
8) Yeryüzündeki Toplam Nüfusu Öğrenmek Mümkün mü?
2021 itibariyle tahmin edilen dünya nüfusu 7.8 milyardan fazla. Google’a Word Population Clock yazdığınızda çıkan sonuca tıklayarak anlık doğum ve ölüm rakamlarını görebilirsiniz. Program sayesinde farklı ülkelerin anlık nüfus sayısını da görmek mümkün.
9) Yeryüzündeki Tüm Karıncalar Bütün İnsanların Toplamıyla Eşit Ağırlıktadır
Dünya nüfusu henüz 8 milyarı bulmadı. Karıncalarınsa yaklaşık 10,000,000,000,000,000 katrilyon olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda, büyük bir popülasyon farkıyla karıncalar ve yaşayan insanların hepsi eşit kiloya denk gelir.
10) Herhangi Bir Sohbette Yanıt Verme Süremiz 200 Milisaniyedir
Ortalama diyebileceğimiz bu süre, neredeyse evrensel olarak aynı. İşaret dili de dahil olmak üzere insanların herhangi bir şeye yanıt verdiği minimum süre olarak da biliniyor.
11) UV Işıklarına Maruz Kalan Muzlar Mavi Renge Dönüşür
Siyah ışığa (UV ışınları) maruz bırakılan muz, yoğun bir mavi renk alır. Bunun sebebiyse büyüme evresindeki meyvenin klorofil seviyesinin azalması.
12) Gün İçinde Yaklaşık 22,000 Kere Nefes Alırız
Solunum hızı kadınlarda ve bebeklerde daha yüksektir. Bu nedenle, yetişkin erkeklere nispeten gün içinde daha fazla nefes alırlar.
13) Bangladeş’te Altı Mevsim Bulunur
Bangladeş’te yaz, muson, sonbahar, sonbahar sonu, kış ve ilkbahar şeklinde çeşitli mevsimler yaşanır. Ülkenin farklı bölgelerindeki iklimler de değişiklik gösterir.
14) Hava Kirliliği Sigaradan Daha Fazla Ölüme Yol Açar
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliğinin yol açtığı ölüm oranı, sigara kaynaklı ölümlerden çok daha fazla. 2015 senesinde 7.2 milyon kişinin hayatını hava kirliliğinden ötürü kaybettiğini tahmin ediyorlar.
15) Seyahat Esnasında Beynimiz Alarm Verir
Yeni bir yere gideceğimiz zaman beynimiz potansiyel tehlikelere karşı tetikte olur. Uçağa binip daha önce gitmediğimiz bir şehre gittiğimizi varsayalım. Gözlerimiz yorgunluktan kapanmaya başladığında beynimizin sol bölümü aktif hale gelir. Deyim yerindeyse bir gözümüz açık uyuruz.
16) İlginç Bilgiler Bu Kez Botanikçilerden: Domates Sebze Değildir
Botanikçilere göre domates bir meyvedir. Tadını düşündüğümüzde hiçbir anlam veremesek de, işin sırrı bambaşka. Biyolojik sınıflandırmada, çekirdek içerdiği ve çiçekten türediği için sebze kategorisinde yer alıyor.
17) 5 Duyudan Daha Fazlasına Sahibiz
Nörobilimcilere göre 5 algımıza ek olarak 22-23 adet farklı duyumuz daha var. Denge hissimiz, herhangi bir uzvumuza bakmadan yerini bilmemiz, sıcaklığı hissetmemiz bunlardan bazılarını oluşturuyor. Örneğin, ocağın yeni kapatıldığı zaman yaydığı ısıyı ve yanan bir alevi ayırt etmemiz bunlardan biri.
18) Dünyanın En Zengin İşadamları 48 Ülkenin Servetinden Fazlasına Sahip
Bill Gates, Elon Musk, Bernard Arnault listenin başında geliyor. Google’ın kurucusu Larry Page’i de unutmamak gerek. Mark Zuckerberg de Facebook’un CEO’su olarak en üst sıralardaki yerini koruyor. Amazon’un eski CEO’su Jeff Bezos’un serveti de 211 milyar dolara ulaşmış durumda.
19) Hıçkırık Rekoruyla Guinness Rekorlar Kitabına Giren Adam: Charles Osborne
Osborne’un 1922 senesinde başlayan hıçkırığı tam olarak 68 sene sürmüş. Talihsiz adamın bir domuzu keserken altında kaldığı, bu nedenle beynindeki hıçkırık refleksinin zarar gördüğü biliniyor. Kontrol edilemeyen bu duruma nadir de olsa haberlerde rastlıyoruz. Çoğunluğu kendiliğinden geçse de Charles Osborne’un hayatını zindana çevirdiği kuşkusuz.
20) Köpekler Renkleri Görebilir
Çoğu insan, bu sevimli dostlarımızın yalnızca siyah ve beyazı gördüğünü düşünür. Köpekler yeşil ve sarı tonlarını da görebilir. İnsanlar kadar geniş bir renk spektrumuna sahip olmasalar da iki farklı renge daha sahipler.
21) Japon Balığının Hafızası Kuvvetlidir
Unutkan kişileri çoğu zaman balık hafızalı diye nitelendiririz. Bunun sebebi de balıkların hafızasının 3 saniyeyi geçememesi. Japon balıklarına dair yapılan araştırmada koşullu hatırlamada başarılı oldukları kanıtlanmış. Örneğin, sahibini tanıma ve yem saatlerini hatırlama konusunda oldukça başarılılar. Akvaryumda yaşayan diğer türdeşlerine göre oldukça güçlü bir belleğe sahipler. Yaklaşık 6 ay boyunca öğretilenleri unutmazlar. Böylelikle balık cinsleri arasında fil hafızalı olduklarını söyleyebiliriz.
22) İlginç Bilgiler ve Zaman Yolculuğu: Etiyopya’nın Takvimi 7 Sene Önceden Gelir
Dünyanın pek çok yerinde miladi takvim kullanılıyor. Etiyopya ise istisna olarak kendi zaman sistemine sadık kalıyor. Farklı olmalarının sebebi ise, İsa’nın doğumuna dair kendilerine özgü bir hesaplama yapmaları. Bu takvimde, her 4 senede 1 gün artık sayılıyor. İşin özü, Etiyopya’yla aynı tarihte, farklı zamanları yaşıyoruz.
23) En Küçük Sürüngen 2021’de Keşfedildi
Kuzey Madagaskar’da bulunan bukalemun, 28.9 milimetre boyutunda. Bu nedenle, şimdiye dek görülen en küçük sürüngen olarak biliniyor. Brookesia nana adı verilen bu canlıyı keşfederken dişi versiyonu da bulunmuş. İkisinin de kuyruğu, vücutlarının büyük bir bölümünü kaplıyor.
24) Utanç Hissi İnsanlara Özgüdür
Empati ve diğer duygusal faktörleri düşünürsek utanç duymak insanlara ait bir özellik. Yüz kızarmasını Charles Darvin şöyle betimlemiş: ”Tüm duyguların en karmaşık ve en insancıl ifadesi”.
25) Gün İçerisinde Boyumuz 1 cm Daha Uzun Olur
Omuriliğimiz ve disklerimiz arasındaki sıvı, uyku halindeyken onarılır. Gün içinde yaşadığımız stres, bu sıvının azalmasına neden olur. Bu yüzden gece ve gündüz ölçümlerinde 1 cm’lik bir fark meydana gelir.
26) Tavşanlar Kusamaz
Kedi ve diğer hayvanların aksine tavşanların kusma yeteneği yoktur. Sindirim sistemleri tek bir noktadan geçer ve yedikleri noktada sabit kalır. Tek bölümlü bileşik bir mideleri bulunur. Mide girişlerindeki güçlü kaslar, kusmalarını engeller. Sık Sık yemek yerler. Bu nedenle anesteziye dair bir müdahalede aç olmaları gerekmez.
27) Sakız Çiğnemek Konsantrasyonu Yükseltir
Sakız çiğneyenlerin, çiğnemeyenlere oranla daha kolay odaklandıkları saptanmış. Aynı zamanda hafızayı da güçlendirdiği yapılan çalışmalar neticesinde görülmüş. Sınav esnasında çiğnenmesinin de konsantrasyonu artırdığı biliniyor. Kısa süreli hafıza için çeşitli katılımcılarla yapılan deneyde, sakız çiğneyenlerin daha başarılı olduğu gözlenmiş.
28) Arılar Diğer Arıları da Sokar
Macquarie Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, arıların yalnızca insanları sokmadığı gözlemlenmiş. Başka bir kovandan gelen saldırı karşısında ısırarak diğer arıyı etkisiz hale getirebiliyorlar. Bununla birlikte, yalnızca dişi arılar sokar. Erkek arılarda iğne bulunmaz.
29) Suyun Isısına Göre Çıkardığı Ses de Değişir
Dikkatli dinlerseniz akan suyun sıcak ve soğukken çıkardığı sesteki hafif farkı duyabilirsiniz. Sıcaklık, suyun viskozitesini etkiler. Soğuk suyun akışkanlık yapısından ötürü, duyduğunuz ses daha tiz olacaktır.
30) Tüm Hayatımız Boyunca Dünyayı Turlayacak Kadar Yürürüz
Ortalama bir insan gün içinde yaklaşık 7 bin adım atar. 80 yaşında ve her gün yürümüş bir insanın kat ettiği mesafe, dünyanın etrafında 5 tur yürümekle eş değerdir.
Yaratıcılığınızı ve Yazma Yeteneğinizi Geliştirecek 10 Egzersiz
Dünyanın En Güzel Evleri: Mimarlık Harikası 10 Ev
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap