Daha Üretken Olmak İsterken Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Detay

Batıhan Dizdaroğlu

Batıhan Dizdaroğlu

batihandizdaroglu.com

 

 

 

Hayatınızda onlarca görev ve sorumluluklara sahip olduğunuz zamanlar olmuştur. Yetiştirilmesi gereken bir ödev veya rapor, gidilmesi gereken bir etkinlik, söz verdiğiniz için yapmanız gereken işlerin hepsinin aynı anda karşınıza çıkması sonucu ne yapacağınızı bilemediğiniz zamanlarda kişisel üretkenliğinizi artırmanız gerektiğini düşünürsünüz. Üretkenliğinizi arttırmak, sarf ettiğiniz eforu maksimum verimlilikle kullanmak istersiniz; ancak mevcut üretkenliğinizi arttırmak her zaman düşündüğümüz kadar kolay olmayabilir. Üretkenliğinizi arttırmak sürekli emek isteyen, hiç bitmeyen bir süreçtir. Bu süreçte gözden kaçırdığınız, yanıldığınız bazı noktalar olabilir. İşte üretkenlikle ilgili gözden kaçan bazı durumlarda akılda tutulması gerekenler:

 

1-) Çok çalışmayın, akıllıca çalışın.

Onlarca görevin üstesinden yalnızca çok çalışmakla gelinemez. Sahip olduğunuz zaman kısıtlı olmakla beraber hayatınızda görevlerinizin dışında vakit ayırmanız gereken birçok alan var. Yalnızca çalışmaktan ibaret bir hayat, üretken bir hayat değildir. Üretken olmak, çalışmanın yanı sıra kişisel uğraşlarınıza ve ihtiyaçlarınıza da vakit ayırabilmek demektir. Bu sebeple sahip olunan vakti en verimli şekilde kullanmak; çalışırken harcanılan vakti doğru ve akıllıca kullanmak gereklidir.

 

2-) Her alanda vakit harcamak yerine iyi olduğunuz alanda odaklanın.

Şüphesiz her şeyi kendi başınıza yapmanız mümkün değil. Elinizdeki bir işin her alanını tek başınıza yapmanız, işin kalitesini düşüreceği gibi harcanılan zamanı da arttıracaktır. Zamanı yanlış kullanıp israf etmek sizi üretkenlikten oldukça uzaklaştıracaktır. Bir görevde en üretken ve uzman olduğunuz alanlara eğilip kalan alanlarda işin uzmanların yardım almak hiç fena bir fikir olmayacaktır.

 

3-)Mükemmeliyetçi Olmayın.

Yaptığınız her iş; ortaya koyduğunuz her ürün mükemmel olamaz. Yaptığınız işlerde kusurların olması olağandır. Bir görevi tamamlarken mükemmel olana kadar emek sarf etmek zaman kaybı olabilir. Ortaya koyduğumuz iş eğer yeterli ve ihtiyaçları yerine getirebiliyorsa mükemmellik saplantısına kurtulup diğer görevlerimize odaklanmalıyız.

4-) Teknoloji ve imkanlardan yararlanın.

Teknolojide geldiğimiz noktada yararlanabileceğimiz hizmetlerden yararlanmak şarttır. Veri ve otomasyondan yararlanabileceğiniz iş ve görevlerde efor sarf etmek zaman kaybı anlamına gelir.

5-) Yeri Geldiğinde “Hayır” Demeyi Bilin.

Tanıdık ve yakınlarınız bazen sizin yardımınıza ihtiyaç duyabilir. Hele bazı konularda iyiyseniz sizden sürekli yardım isteyecek insan sayısı onlarca olabilir. Yakınlarınıza yardımcı olmak iyi bir şey olsa da onlara yardım ederken kendinizi zora sokup bireysel sorumluluk ve ihtiyaçlarınıza ayıracağınız zamandan harcamak zorunda kalırsanız önceliklerinizi yerine getiremezsiniz. Bu durumda üretkenlikten söz dahi edilemez. Zaman yönetimini iyi yapıp yeri geldiğinde hayır demek, vakitten ve güçten tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

 

 

Kategoriler: Başarı, Kariyer, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/