Avrupa’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avustralya’ya, Asya’dan Antarktika’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki en ilginç ve şaşırtıcı yerleri ziyaret etmeye hazır mısınız? Dünyanın enleri olarak da adlandırılan bu lokasyonlar, yaşadığımız gezegenin ne kadar olağanüstü bir gezegen olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Lafı fazla uzatmadan sizleri 30 maddeden oluşan dünyanın enleri listemizi okumaya davet ediyoruz.
1- Baykal Gölü – En Derin Göl
Dünyanın enleri listemizdeki ilk durağımız Rusya. Yaklaşık 1,5 km derinliğe sahip olan Baykal Gölü, aynı zamanda dünya yüzeyindeki tatlı suların %20’sini oluşturuyor.
2- Everest Dağı – En Yüksek Nokta
Çin ve Nepal sınırları üzerinde yer alan Everest Dağı, resmi verilere göre deniz seviyesinden 8848 metre yüksekliğe sahip. Dağcıların uğrak noktalarından biri olan dağ, tırmanış için oldukça tehlikelidir. Her ne kadar dağın zirvesine ulaşmayı başaran çok fazla dağcı olsa da, kayıtlara göre 200’ün üzerinde kişi, tırmanış esnasında hayatını kaybetmiştir.
3- Mauna Kea – Tabandan Tepeye En Yüksek Dağ
Mauna Kea, Hawaii’de yer alan ve aktif olmayan bir yanardağdır. En yüksek dağ denildiğinde Everest ile karıştırılır. Bunun sebebi okyanust altında kalan kısmıdır. Deniz seviyesinden itibaren 4207 metre yüksekliğe sahiptir. Ancak üzerinden bulunduğu Pasifik Okyanusu’nun tabanına doğru da bir yüksekliğe sahiptir. Bu yüksekliği de katınca okyanus tabanından okyanus üstündeki zirve noktasına kadar toplamda 10211 metreye ulaşır.
4- Chimborazo Dağı – Dünyanın Merkezine En Uzak Nokta
Bilindiği üzere Dünya, yapısı gereği Ekvador’da bombelidir. Hemen hemen Ekvador’un üzerinde yer alan Chimborazo Dağı da tam olarak bu sebep dolayısıyla, zirvesi itibariyle dünyanın merkezine en uzak nokta olarak kabul edilir. Eğer böyle bir bombeden bahsetmek mümkün olmasaydı, bu unvan Everest Dağı’nın olacaktı.
5- Challenger (Mariana) Çukuru – Dünyanın En Derin Noktası
Challenger ya da daha çok bilinen adıyla Mariana Çukuru, dünyanın bilinen en derin noktasıdır. Büyük Okyanus üzerinde yer alan çukur, yapılan son ölçümlere göre 10994 metre derinliğe sahiptir.
6- Angel Şelalesi – En Yüksek Şelale
Venezuela’da bulunan şelale, yaklaşık 980 metre yüksekliğe sahip. Bu yüksekliği şöyle açıklayalım: Belli dönemlerde şelaleden akan suların bir kısmı yere ulaşmadan buharlaşıyor!
7- Atacama Çölü – En Kurak Yer
Dünyanın enleri listemizde Güney Amerika turuna devam ediyoruz. Şimdiki durağımız Şili. Dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Atacama Çölü, kuraklığı ile ünlü bir yer. Öyle ki, resmi kayıtlara göre 1903-1918 yılları arasından çöle bir damla bile yağmur yağmamış.
8- La Rinconada – Dünyanın En Yüksek Şehri
Peru’da bulunan La Rinconada, And Dağları üzerinden yer alıyor. 5100 metre yüksekliği ile en yüksek rakımlı şehir olma özelliğini taşıyan La Rinconada’da 2012 yılında yapılan sayıma göre 50.000 kişi yaşamakta. Şehir aynı zamanda madencilik anlamında da büyük önem taşımakta.
9- Ölüm Vadisi – En Yüksek Sıcaklık
Amerika, Güney Kaliforniya’da bulunan Ölüm Vadisi, aslında bir çöl. 57 °C ile bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklığın olduğu yer olarak kayıtlara geçmiştir. Ölüm Vadisi aynı zamanda Kuzey Amerika’daki en kurak, en alçak ve en sıcak yerdir.
10- Tristan de Cunha – Dünyanın En Uzak Yeri
Dünyanın en yalnız adası olarak bilinen Tristan de Cunha, Güney Amerika ve Güney Afrika’nın tam ortasında yer alıyor. İngiliz Milletler Topluluğu’na bağlı olan adanın nüfusu son sayımlara göre 275 kişi olarak biliniyor. Adaya en yakın kara parçası ise 2334 km kuzeyde bulunan St. Helena Adası’dır.
11- Krubera Mağarası – En Derin Mağara
Rusya’nın Abhazya bölgesinde yer alan mağara, 2000 metreden daha fazla bir derinliğe sahip. Keşfi henüz çok yeni olan mağara, 1968 yılında keşfedilmiştir. Dubai’de yer alan ve dünyanın en uzun binası olan Burc Halife’den iki buçuk kat, ünlü Eyfel Kulesi’nden ise altı buçuk kat daha derindir.
12- Thor Tepesi – En Yüksek Uçurum
Kanada’da bulunan Thor Tepesi, 105 derecelik açıyla 1250 metre yüksekliğe sahip. Bu yükseklik onu sadece dünyanın en yüksek uçurumu yapmıyor, aynı zamanda tırmanış sporcularının da popüler yerlerinden biri konumuna getiriyor.
13- Dallol – En Sıcak Yerleşim Yeri
Etiyopya’da bulunan Dallol, dünyanın en sıcak yerleşim yeri olarak kabul ediliyor. Yıl boyunca ortalama 34.5 sıcaklığa sahip olan bu yerde, çok az sayıda da olsa insan yaşamaya devam ediyor.
14- Kaffeklubben Adası – En Kuzeydeki Nokta
Grönland’ın kuzeyinde yer alan Kaffeklubben Adası, dünyanın en kuzeydeki noktası olarak kabul ediliyor.
15- Vostok İstasyonu – En Düşük Sıcaklık
Antarktika üzerinde yer alan Vostok İstasyonu, Rusya’nın Antarktika özelinde araştırmalar yapmak için kullandığı bir yer. İstasyonda ölçülen -89.2 °C sıcaklık ise bugüne kadar kayıtlara geçen en düşük sıcaklık olmuştur.
16- Bentley Buzulaltı Hendeği – En Derin Buzul
Antarktika’da yer alan Bentley Buzulaltı Hendeği’nin, bilinen ölçümlere göre 2.5 km’lik bir derinliği bulunuyor.
17- Kola Sondaj Kuyusu – En Derin Yapay Kuyu
Sovyetler Birliği tarafından 1970 yılında başlatılan bilimsel bir araştırmanın sonucu olan kuyu, 12 kilometreden daha fazla bir derinliğe sahiptir. Rus bilim insanlarının dünyanın çekirdeğine ulaşılabilecek en uç noktaya kadar kazmayı hedeflediği bu proje, 2005 yılında kaynak yetersizliğinden dolayı sonlandırılmış, 2008’de tamamen terk edilmiştir.
18- Tautona Madeni – En Derin Yapay Nokta
Dünyanın enleri listemizin bir diğer yapay yeri Güney Afrika’da yer alıyor. Bir altın madeni olan Tautona Madeni, 4 km derinliğe sahip. Madenin en uç noktası ise sadece 1 insanın sığabileceği genişlikte.
19- Oymyakon, Rusya – En Soğuk Yerleşim Yeri
Yaklaşık 500 kişinin yaşadığı Oymkyakon Kasabası’nda sıcaklık Mayıs ayında 0 derecenin üstüne çıksa da Eylül’de 0 derecenin altına düşmeye başlıyor. Ocak ayında ise ortalama sıcaklık -45 dereceyi buluyor. En sert kış dönemlerinde -60’a kadar düşen sıcaklıklar da resmi kayıtlara geçmiş durumda.
20- Aucanquilcha Maden Yolu – En Yüksek Yol
Şili’de bulunan Aucanquilcha, esasında volkanik bir dağ. 6000 metreden daha fazla bir yüksekliğe sahip olan dağda, önceden maden çalışmaları yapılıyordu ve kamyonlar bu madene tırmanmak için aynı yükseklikteki yolu kullanıyorlardı. Yol, günümüzde aktif olarak kullanılmıyor.
21- Marsimik La Yolu – En Yüksek Dağ Yolu
Bir önceki maddede bahsettiğimiz Aucanquilcha Maden Yolu, söylediğimiz gibi bilinen en yüksek yol fakat günümüzde kullanılmıyor. Hindistan’da yer alan Marsimik La Yolu ise 5582 metre yükseklikte yer alıyor ve günümüzde hâlâ aktif olarak kullanılıyor.
22- Titikaka Gölü – En Yüksek Gölü
Peru ve Bolivya arasındaki bölgede kalan Titikaka Gölü, 3812 metre yükseklikte yer alıyor. Göl aynı zamanda Güney Amerika’nın en büyük tatlı su gölü olma özelliğini de taşımakta. Yanı sıra, göl üzerinde balıkçılık yapmak ve ulaşım sağlamak da mümkün.
23- Bouvet Adası – En Uzak Ada
Bouvet Adası, Atlas Okyanusu’nun üzerinde yer almasına rağmen Norveç’e ait bir yer. Antarktika’nın yaklaşık 1600 km kuzeyinde, Ümit Burnu’nun da yaklaşık 2400 km güneybatısında konumlanmakta. Ada üzerinde hiçbir yerleşim yok. Dolayısıyla dünyanın en ıssız adası olarak da bilinmekte.
24- Nil Nehri – En Uzun Nehir
Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri olmak üzere 3 ana kolu olan nehrin havzası Afrika’nın onda birini kaplamaktadır. 6650 km uzunluğa sahip nehir, dünyanın en uzun nehri kabul edilir.
25- Xinjiang, Çin – Okyanustan En Uzak Nokta
Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak da bilinen bu bölge, Çin’in kuzeybatısında yer alıyor ve resmi kayıtlara göre okyanusa en uzak nokta olma özelliğini taşıyor.
26- Erişilemez Nokta – En Ücra Nokta
Antarktika’da bulunan ve dünyanın en ücra yeri olarak kabul edilen Erişilemez Nokta, Güney Kutup Noktası’nda yer alıyor. Erişilemez Nokta’nın tek özelliği ise bu değil. İlgili bölgede bir de Vladimir Lenin büstü bulunmaktadır.
27- Uyuni Tuz Gölü – En Düz Yer
Bolivya’da yer alan ve 10.582 km² alanıyla Dünya’nın en büyük tuz göllerinden biri olan Uyuni Tuz Gölü, tamamen bir düzlükten oluşuyor. Evet, 10.582 km² alanda bir tuz gölü ve tamamen dümdüz!
28- Commonwealth Körfezi – En Rüzgarlı Yer
Antarktika’da yer alan Commonwealth Körfezi’nde, rüzgar hızı zaman zaman 240 km/saati geçiyor. Yıllık ortalama rüzgar hızı ise 80 km/saat.
29- Roe Nehri – En Kısa Nehir
ABD’nin Montana Eyaleti’nde yer alan Roe Nehri, sadece 60 metre uzunluğunda. Başka bir deyişle, nehrin doğduğu yerle denize döküldüğü nokta arasındaki uzunluk 60 metre!
30- Büyük Kanyon – En Büyük Vadi
ABD’nin Arizona Eyaleti’nde bulunan ve dünyanın en ünlü yerlerinden biri olan Büyük Kanyon, 350 kilometre uzunluğa, 1.6 km derinliğe sahiptir. Colorado Nehri tarafından oyularak oluştuğu bilinen kanyon, aynı zamanda Amerika’daki ilk ulusal parklardan biridir.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Mumyalama Nedir? İlk Mumya Ne Zaman Ortaya Çıktı?
İtalyan Mafyası: Tarihin Kanlı Yüzü ve Mafya Babaları
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap