İnsanlık olarak dünyanın hemen hemen her yerine adım atmayı başardık. Peki ya bakması bile baş döndüren zirveler? İnsanlık uzun yıllar boyunca aşılamaz gibi görünen dağlara tırmanmanın yollarını aradı. Bu amaç uğrunda ise birçok insan hayatından oldu. Dünyanın en yüksek dağları, birçok maceracı ve bilim insanının mezarı olarak da görev yapıyor. Bu içeriğimizde nefes kesen yüksekliği ile bilinen dağları bir araya getiriyoruz. Hazırsanız dünyanın en yüksek dağları listemize hep birlikte yakından bakalım.
Yüksekliğiyle gerçek anlamda nefes kesen dünyanın en yüksek dağları:
- Everest Dağı
- K2 Dağı (Qogir veya Godwin-Austen)
- Kangchenjunga Dağı
- Lhotse Dağı
- Makalu Dağı
- Cho Oyu Dağı
- Dhaulagiri I Dağı
- Manaslu Dağı
- Nanga Parbat Dağı
- Annapurna I Dağı
10) Annapurna I Dağı – Annapurna/Himalaya
- Yükseklik: 8,091 metre
Annapurna I, yükseklik olarak 10. sırada yer alsa da ölüm oranı ve tehlike sırasında ilk başlarda yer almaktadır. Altı adet farklı zirvesi bulunan bu dağın ölüm oranı ortalama %40’tır. Annapurna aslında 6 zirvenin hepsine verilen addır. Annapurna I ise bu dağ dizisinin en yüksek zirvesini adlandırır.
Anapurna dağlarının diğer zirveleri de 7,000 metrenin üzerindedir. Dünyanın en yüksek dağları bir yana, en ölümcül dağı da olan Annapurna I, 2014’te yaşanan büyük felaketin de başrolü olmuştu.
Kar fırtınası ve çığ nedeniyle Nepal’in bu korkunç dağında onlarca dağcı mahsur kalmıştı. Bu dağcılardan 43’ü hayatını kaybetmişti. Kurtulan dağcıların onlarcası ise don yüzünden uzuvlarını kaybetmiş durumdaydı.
9) Nanga Parbat Dağı – Nanga Parbat/Himalaya
- Yükseklik: 8,126 metre
Kendinden daha yüksek dağlar olmasına rağmen Nanga Parbat, ölümcüllüğü ve zorluğu ile özel bir yere sahip. Pakistan’da bulunan bu dağ, “Katil Dağ” ismiyle de anılmaktadır. Tarih boyunca hem doğal hem de doğal olmayan sebeplerden dolayı pek çok ölüm yaşanmıştır.
Özellikle bunlardan en ünlüsü 2013 yılında gerçekleşen terör saldırısıdır. Ünlü Türk dağcı Tunç Fındık 2013 yılında bu dağa tırmanmayı denemiştir. Fakat ana kampa yapılan Taliban saldırısı sonucu 11 kişi hayatını kaybetmiş ve tırmanış yarım kalmıştır.
Tunç Fındık ise saldırısı sırasında diğer kampta olduğu için kurtulmuştur. Tunç Fındık 2021 yılında bu dağa tırmanmayı tekrar deneyecekti. Fakat pandemi nedeniyle tırmanış 2022 yılına ertelendi.
8) Manaslu Dağı – Manaslu/Himalaya
- Yükseklik: 8,163 metre
Manaslu Dağı, Himalaya Dağları’nın Nepal kısmında bulunan, tırmanması nispeten kolay bir dağdır. Dünyanın en yüksek dağları arasında sekizinci olmasına rağmen, Manaslu’da çok fazla felaket yaşanmamıştır. Manaslu ismi Sanskritçe bir kelime olan Manasa’dan türemiştir.
Türkçe’ye “Ruhların Dağı” olarak çevrilmektedir. Manaslu Dağı’nda yaşanan tek felaket 1972 yılında meydana gelmiştir. Dağcılar henüz 6500 metre dolaylarında iken çığ düşmüş ve 15 dağcı hayatını kaybetmiştir. Tırmanış kolaylığı nedeniyle her yıl Manaslu Dağı’na birçok tur düzenlenmektedir.
7) Dhaulagiri I Dağı – Dhaulagiri/Himalaya
- Yükseklik: 8,167 metre
Yine Nepal’de bulunan bir diğer Himalaya dağı olan Dhaulagiri aslında bir masif. Dhaulagiri I ise bu masifin en yüksek zirvesi. Aynı zamanda Dhaulagiri I, Nepal’de bulunan en yüksek zirvedir. Ölüm oranı Manaslu’dan yüksek olsa da Dhaulagiri I de tırmanması nispeten az tehlikeli bir dağ.
Dhaulagiri I’in ölüm oranı %16 olarak karşımıza çıkıyor. Bugüne kadar Dhaulagiri I dağına 358 kişi başarıyla tırmanmış, 58 kişi ise hayatını kaybetmiştir. Ölümcül dağ Annapurna I ile aralarında sadece 34 kilometrelik mesafe vardır.
6) Cho Oyu Dağı – Mahalangur/Himalaya
- Yükseklik: 8,188 metre
Tırmanması en kolay 8,000 metrelik dağ olan Cho Oyu, yıllar boyunca birçok dağcının uğrak yeri olmuştur. Cho Oyu Dağı’nın en kolay “sekizbinlik” olma sebebi ise birkaç kilometre batısında Nangpa La isimli buzullaşmış bir geçit bulunmasıdır. Bu geçit Tibetlilerin ana ticaret rotalarından biridir.
1954 yılında Avusturyalı bir ekip tarafından dağa ilk tırmanış gerçekleştirilmiştir. Cho Oyu Dağı’na tırmanan ilk türk dağcı ise 1997 yılında Nasuh Mahruki olmuştur. 1999 yılında Uğur Uluocak ve ardından 2005 yılında da Tunç Fındık bu dağa başarıyla tırmanmıştır.
5) Makalu Dağı – Mahalangur/Himalaya
- Yükseklik: 8,485 metre
Everest’e komşu olan bir diğer sekizbinlik Makalu, Everest’in diğer komşularına göre bir nebze daha zor bir tırmanış rotasına sahip. Özellikle dağa ilk tırmanış denemelerinin birçoğu ölümle sonuçlanmıştı. 1955 yılında ise Fransız dağcılar Lionel Terray ve Jean Couzy, Makalu Dağı’na tırmanmayı başarmışlardır.
Bu ikili daha önce denenmemiş bir rota bulmuş ve bu sayede başarılı olmuşlardı. Daha sonra bu rota sayesinde birçok dağcı Makalu Dağı’na tırmanmayı başardı. 2010 yılında ise Tunç Fındık, Makalu Dağı’nın zirvesine başarılı bir şekilde ulaşmıştır.
4) Lhotse Dağı – Mahalangur/Himalaya
- Yükseklik: 8,516 metre
Everest’e doruk bağlantısı ile tam anlamıyla komşu olan Lhotse Dağı, sekizbinlikler içerisindeki en kolay dağlardan. Lhotse sekizbinlikler arasındaki en küçük topoğrafik çıkıntıya sahiptir. Bu nedenle sıklıkla Everest masifinin güney çıkıntısı olarak yanlış adlandırılmaktadır.
Fakat Lhotse Dağı’nın güney yüzü, dünyanın en dik yamaçlarından biridir. İlk kez 1956 yılında İsviçreli dağcılar Fritz Luchsinger ve Ernst Reiss Lhotse Dağı’na tırmanmayı başarmışlardır. Dağın elverişli arazisi nedeniyle bugün birçok rakımda pansiyonlar, şarj istasyonları ve kamp alanları bulunmaktadır.
3) Kangchenjunga Dağı – Kangchenjunga/Himalaya
- Yükseklik: 8,586 metre
Kangchenjunga, dünyanın en yüksek dağları arasında üçüncü, risk ve zorluk kapsamında da ilk sıralarda yer alan bir zirve. K2 Dağı’na kıyasla bile zor ve riskli olduğu söylenen bu dağ, Everest’in yüksekliği keşfedilene kadar dünyanın en yüksek dağı olarak kabul ediliyordu.
Kangchenjunga Dağı’na ilk defa İngiliz dağcılar George Brand ve Joe Brown 1955 yılında tırmanmıştır. George Brand ve Joe Brown’dan önce ise bu dağa 50 yıl boyunca kimse tırmanmayı başaramamıştır.
Dağın çok dik olması ve dengesiz rüzgar değişimleri, bu dağı oldukça riskli bir tırmanışa sahip yapmaktadır. 2011 yılında ise Tunç Fındık Kangchenjunga Dağı’na tırmanmayı başarmıştır.
2) K2 Dağı (Qogir veya Godwin Austen) – Baltoro/Karakurum
- Yükseklik: 8,611 metre
Karakurum Dağları’nın Pakistan-Çin sınırında kalan dağı olan K2 Dağı, Everest’ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağı. Fakat tırmanma zorluğu ve koşullar göz önünde bulundurulduğunda K2 Dağı ilk sırada yer alıyor. K2 Dağı’an tırmanmaya çalışan her dört kişiden biri hayatını kaybetmiştir.
Bu yüzden K2, “Zalim Dağ” olarak da anılmaktadır. Dünya üzerinde bulunan 8,000 metre üzerindeki dağlar arasından en zorlayıcı olanı K2 Dağı’dır. Bunun sebebi ise dağın aşırı dik olması ve profesyonel beceri gerektiren birçok noktaya sahip olması diyebiliriz.
Ayrıca sürekli düşen kaya parçaları ve çığ da tırmanışa ekstra zorluk eklemektedir. K2 Dağı’na tırmanan ilk Türk dağcı, 2001 yılında Nasuh Mahruki’dir. 2008 yılında yaşanan ve 11 dağcının ölümüyle sonuçlanan K2 Felaketi, 2012 yapımı The Summit filmine konu olmuştur.
1) Everest Dağı – Mahalangur/Himalaya
- Yükseklik: 8,848 metre
Dünyanın en yüksek dağları denilince ilk akla gelen şüphesiz Everest Dağı oluyor. Filmlere, şarkılara ve kitaplara konu olan, yüzlerce dağcının mezarı hâline gelen Everest; en yüksek zirve olduğu için her yıl onlarca dağcının rotası hâline geliyor. Tibetçe Çomolungma adıyla bilinen Everest’e ilk olarak 1953 yılında İngiliz Edmund Hillary ve ekibi tırmanmıştır. Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk dağcı ise 1995 yılındaki başarılı tırmanışıyla Nasuh Mahruki olmuştur. Sayısız faciaya ev sahipliği yapan Everest, 2021 itibariyle 309 kişinin ölümüne sebep olmuş ve olmaya devam etmektedir. Everest faciaları hakkında birçok film bulunmaktadır. Bu filmlerin en bilinenlerinden biri ise 2015 yılında çekilen Everest filmidir. Filmde Rob Hall ve Scott Fischer liderliğindeki iki keşif grubunun Everest üzerindeki hayatta kalma mücadelelerini anlatıyor.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap