Mısır Piramitlerinin Nasıl Yapıldığının Sırrı Çözüldü Mü?

Piramitlerin yapılış amacının; firavunların mumyalarının, onların kıymetli eşyalarının ve dönemin önemli sanat eserlerinin saklanması olduğu düşünülmektedir. Fakat bugüne kadar piramitlerde, herhangi bir mumyaya ya da hazineye rastlanmamıştır. Bununla birlikte yüzyıllardır sorulan ve birçoğu cevaplanamayan sorular vardır. Bu sorulardan ilki; hemen hemen herkesin sorduğu, o dönemde o kadar ağır taşların nasıl olup da taşındığı ve piramitlerin nasıl inşa edildiğidir, hiç şüphe yok ki.

Bilim insanları, yeninin sırrına olduğu kadar, eskinin sırrına da aşıklar ve bu sırrı çözmek için birçok araştırmaya imza atıyorlar. Antik Mısır’ın çözülmemiş sırlarından biri olan piramitlerin yapımı, yüzyıllardır tam olarak açıklanamayan ve epey merak edilen bir konu. Piramitlerin; firavunların mumyalarını, özel eşyalarını ve paha biçilemez sanat eserlerini saklamak için yapıldığı iddiası ise bugüne kadar piramitlerin içinde bu tarz şeylere rastlanmamasından dolayı sadece bir iddia olarak kalmış durumda.

Piramitlerin yapımı için kullanılan 2,5 tona yakın ağırlıktaki taşların, modern teknoloji olmadan nasıl hareket ettirildiği ve o kadar yüksekliğe nasıl taşındığı, her zaman merak konusu olmuştur. Bugüne kadar birçok iddia ortaya atılsa da, piramitlerin yapım aşamasında nasıl bir yol izlendiği tam olarak açıklanamamıştır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar ile en mantıklı teorilerden biri ortaya atıldı ve uzaylıların bu iş ile uzaktan yakından alakası yok gibi görünüyor.

Amsterdam Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, bu gizemli piramitlerin yapımında aslında çok kolay bir yardımcı var: Su. Taşlar, çöl toprakları üzerinden kızaklarla taşınıyorlardı ve sürtünme miktarının azaltılması gerekiyordu. Su sayesinde kızakların sürtünme miktarları azaltıldı ve uzun mesafelerde malzeme taşınması mümkün hale getirildi. Böylece kızaklar çekilirken, ağır taşların çekilmesinden kaynaklı olarak, taşların toprağa gömülmesi gibi sorunların da önüne geçilmiş oldu.

Su kullanılmasaydı ne olurdu?

Taşlar, ağırlıklarından ve kızaklar ile çekilmelerinden kaynaklı olarak toprağa gömüleceklerdi. Gömülen taşın topraktan çıkartılması ve toprağın düzeltilmesi işlemleri hayli zaman alacaktı. Bu da piramitlerin çok daha uzun yıllar boyunca inşaatlarının sürmesine yol açacaktı.

Islak kum, kızağın önünde birikme yapmaz mı?

Eğer doğru ölçüde su ile çöl kumu sulanırsa ve doğru rutubet seviyesine ulaşılırsa kum, kızağın önünde birikme yapmaz. Islatılmış toprak aynı zamanda, kızağı çekmek için gerekli olan gücü yarıya indirmektedir. Bu da piramitlerin yapım süreleri göz önüne alındığında, projenin tam zamanında tamamlanabileceğini göstermektedir.

Amsterdam Üniversitesi’nde gerçekleşen araştırmada, bilim insanları kendilerine böyle bir deney alanı kurmuş ve gerekli deneyleri, teorilerini destekleyecek şekilde gerçekleştirmişlerdir. Dahası bu teoriyi destekler nitelikte, eski Mısır’dan sanat eserleri de bulunmaktadır. Djehutihotep’in mezarına yapılan resimde, Orta Krallık için büyük bir heykel taşıyan köleler resmedilmekte ve kölelerin önünde, kuma bir kaptan sıvı döken köleler görülmektedir.

Yüzyıllardır çözülemeyen bu sır, artık çözülür mü bilemiyoruz ama bu yaklaşım ve resimler oldukça mantıklı görünüyor.

Daha fazla içeriğe ulaşmak için Blogager adlı blog sitemizi ziyaret etmenizi öneririz.
Kategoriler: Bilim, Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/