Verimliliğiniz için interaktif veya kağıt üzerinde plan izlemenin bir çok yararı olacaktır. Ben çalışmalarımı yaparken planlamaya önem vermekte ve planlarıma sadık kalmaya çalışmaktayım. Tabi işler her zaman planladığım gibi gitmiyor fakat plan yapmak benim için her zaman bir sorumluluk duygusu oluşturmaktadır.
Aşağıda 5 adımda plan yapmanın inceliklerini ve plan yapmanın faydalarını anlattım. Ben plan yaparken hem interaktif, hem de kağıt üzerinde uyguluyorum. Çünkü kağıt üzerinde olan daha kalıcı olabiliyor, ve bazen de eksiklerinizi daha hızlı görebiliyorsunuz. Bu içeriğimde size ayrıca çeşitli interaktif planlama araçlarında da bahsedeceğim. Eğer sizin de tavsiyeleriniz varsa yorum kısmına iliştiriverin lütfen. Anlatması benden, uygulaması hepimizden.
1- İş takviminizi veya Üniversitenizin akademik takvimini edinin.
İş yerinizin veya üniversitenizin akademik takvimini edinerek, sınav ve tatil zamanlarını dönem başında işaretleyebilrsiniz. Bunun yanı sıra izin günlerinizi de hesaplayabilirsiniz. Kendi takviminizi kendinize göre oluşturabilirsiniz.Microsoft Excel kendi şablon sayfasında bu takvim örneklerini paylaşmakta.
tatil günleri, sınav zamanları ve önceden bildiğiniz tüm program detaylarınızı kaydedebilirsiniz. Bu ajanda sizin hayatınızda önemli rol alan şeyleri kaydetmek için mükemmel bir ortam olacaktır.Ben ajanda kısmında hem güncel olarak kağıt üzerine not alabileceğim cep ajandası, hem de aşırı içli dışlı olduğum Google’in Takvim uygulamasını kullanıyorum
Ayrıca sosyal yaşantınız için önemli olan tarihleri de ajandanızda veya takviminizde belirtin. Arkadaşlarınız, kız arkadaşınız, eşiniz önemli günleri unuttuğunuz da size kızması ihtimalini ortadan kaldırın.
3- Planınızda çalışma programı taslağı Hazırlayın.
Her hafta başında yedi günlük bir çalışma programı yapın. Bu programınız her zaman istediğiniz şekilde gitmeyebilir, istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Kesin yazdığınız şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Bu aşağıdaki başlıklar için de gerekli.
Bu programa; ders saatlerinizi, çalışmak için ayırdığınız zamanları, randevularınızı ve diğer sosyal aktivitelerinizi kaydedin. Hazırladığınız bu taslak program planı çalışma ortamınızda uygun bir yere asabilirsiniz.
Günlük plan kullanmayı alışkanlık haline getirin. Bunun için kendim de kullandığım Any.Do uygulamasını şiddetle tavsiye etmekteyim. Hem internet ortamından hem de akıllı telefonunuzdan kullanıp takviminiz ile birlikte eşleme yapabilirsiniz. Bir gece öncesinden o gün yapacaklarınızı tüm detayları ve saatleri ile birlikte yazın. Dakik olmaya önem gösterin. Kendinize göreviniz için yeterli zamanı ayırdığınızdan emin olun. Kendinize bitti hissi vermek için gün içinde tamamladıklarınıza bir işaret koyun.
Her gün için bunu yineleyin. Unutmayın ki alışkanlık kazanmak, o uygulamayı tekrarlayınca elde edilir.
Ayrıca Any.Do uygulamasında bir projeniz için Yapılacaklar Listesi oluşturup diğer arkadaşlarınızla da Elektronik Posta, Facebook ve Gmail aracılığı ile paylaşabilirsiniz. Bu özellikte size mükemmel bir kolaylık sağlamakta.
Bu hazırladığınız plan her zaman istediğiniz şekilde gitmeyebilir ama plana sadık kalmaya çalışın. Gelecekte karşımıza ne çıkacağını bilmiyoruz tabi ki. Başardığınız her görevin sonunda küçükte olsa kendinizi ödüllendirin. Haftalık ve günlük planlarınızda, hedeflerinizi yansıtacak, küçük de olsa bir şeyler mutlaka yapın. Bunun yanı sıra haftalık bütçe planınızı da yapabilirseniz para yönünden verimlilik sağlayabilirsiniz. Bu konuyu da şiddetle uygulamanızı tavsiye ederim. Verimlilik konusunda bayağı faydası oluyor. Bunun içinde iOS Store ve Google Play’de çeşitli uygulamalar mevcut bulunmaktadır. Bu uygulamalar için CEOtudent platformunda bulunanÇalışma Alışkanlığınıza Teknolojiyi Entegre Edin adlı içeriği okumanızı tavsiye ederim. İçeriği hazırlayan Berk Tezkoşar arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum.Ellerine sağlık. Umarım yazıma eklemem de bir sakınca yoktur 🙂
Eğer Akıllı Telefona sahipseniz senkronizasyon ile görevlerinize ulaşmak çok kısa sürecektir. Belirlediğiniz zaman diliminde sizi bildirimler ile uygulamalarınız uyaracaktır.
Plan İzlemenin Yararları
-Bu planı çevrimiçi yapacağınız gibi el ile defter, post-it, renkli kalem gibi materyallerle daha eğlenceli hale getirebilirsiniz, ayrıca çevrimiçi olarak ta hazırladığınız planı görselleştirebilirsiniz.
Unutmamalısınız ki; plan yapmamak, başarısızlık planı yapmak demektir. O yüzden başarılı olmak istiyorsanız planınızı yapın ve sadık kalın.
Bu yazıda plan yaparken tamamen kendi izlediğim yolları derledim. Plan yapmak ve yaptığınız plandan verimlilik sağlamak kendinize göre değişebilir. Olumlu ve olumsuz her türlü eleştri yapabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. Başarılı planlar ve gelecekler dileğiyle…
Yorumlar (0) Yorum Yap