Çalışma Alışkanlığınıza Teknolojiyi Entegre Edin

Berk Tezkoşar

Berk Tezkoşar

Calibration Engineer, Tech Editor, DJ

Her üniversite öğrencisinin olduğu gibi benim de en büyük problemlerimden biri ders çalışırken odaklanamamak. Özellikle evde bilgisayar karşımda açıkken bir yandan tarayıcıda açık pencereler, bir yandan müzik, bir yandan slaytlar ile ders çalışmak pek kolay olmuyor. Eğer evde çalışmayı sevenlerdenseniz size tavsiyem mutlaka kendinize başka bir çalışma masası ayarlamanız. Yoksa salondaki büyük yemek masası da iş görür. Ne kadar rahatsız olursanız, o kadar dikkatinizi dağıtan şeylerden uzaklaşmış olursunuz. Böylece ders çalışmak dışında bir seçeneğiniz kalmaz. Bu biraz daha zoraki bir yöntem. Diğeri ise, ki benim favorim, ev dışında kendinize çalışabilecek yerler bulmak. Bu bir kütüphane olabilir, küçük tatlı bir kafe olabilir ya da sanat galerilerinin atölyeleri olabilir, seçim size ait. Şahsen, etrafımda çalışan insanları gördükçe içimden bir ses beni çalışmaya zorluyor ve çalışma hevesim artıyor. Şehir dışında okumaya başladığımdan beri çalışma şeklim zamanla bu hale geldi. Genelde teknolojinin çalışmaya negatif etkilerinden bahsedilir. Ben ise bu yazımda sizlere elinizdeki telefon ve tablet ile dışarıda nasıl daha verimli ders çalışabilirsiniz onlardan bahsedeceğim.


Not Alma ve Düzenleme

Ne kadar çevreci olmaya çalışsak da hiçbirimiz tamamen kağıt ve kalemi bırakabilmiş değiliz ve uzun bir süre de bırakacakmışız gibi gözükmüyor. Ama ufak tefek notlar almak için de defter köşelerinden kağıt koparmanın bir anlamı yok değil mi? Tabletinizde ya da akıllı telefonunuzda bulunan Not Defteri gibi uygulamalar çoğu zaman işe yarıyor gibi gözükse de kimi zaman tam anlamıyla ihtiyacımıza cevap veremeyebiliyor. Bu nedenle telefon, tablet ve bilgisayar uygulamaları bulunan Evernote’u kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Aldığınız tüm notları (fotoğraf, ekran görüntüsü dahil) tüm cihazlardan görüntüleme imkanı veren bu program benim en büyük yardımcılarımdan biri.

Şu sıralar kendimi alıştırmaya çalıştığım şeylerden biri ise elinizdeki tableti hatta akıllı telefonunuzu defter olarak kullanmak. Ne kadar kulağa tuhaf gelse de elinizdeki nimetin farkında olmadığınızı hatırlatmak isterim. Hemen hemen her tabletin bluetooth klavye desteğine sahip olduğunu düşünürsek minik kablosuz bir klavye ya da klavyeli kılıflar verimliliğinizi oldukça arttırabilir. İstediğiniz an, istediğiniz yerde işlerinizi halledebilecek olmanın verdiği rahatlık muhteşem. Her ne kadar bazıları tablete kalemle yazarak notlarını alsa da, yazı yazmada klavyenin rahatlığını uzun bir süre daha hiçbir şey ile değiştirmeyeceğim sanırım.

Ve gelelim bir üniversitelinin olmazsa olmazlarına; vizeler ve finaller. Üniversite hayatımız boyunca fotokopiye ne kadar para harcadığımızı hiç düşündün mü? Ben de düşünmedim ama oldukça fazla olduğu da bir gerçek. Onun yerine ders materyallerini internetten indirmeyi deneyin. Adobe PDF Reader, Microsoft Powerpoint, Keynote, iBooks en sık kullandığım programlar. Eğer tablet kullanıyorsanız istediğiniz yerde istediğiniz dersi çalışabilir ve gerekirse üzerine not alabilirsiniz. Kaçırdığınız dersin notlarını arkadaşlarınızdan alırken de defterin fotoğrafını çekmek yerine Scannable kullanarak defterdeki yazıları direkt pdf’e çevirebilir ve Evernote’da belirlediğiniz notlar bölümüne atabilirsiniz.


Yapılacaklar Listesi

“Hocam ödevi yapmayı unuttum.”, “Kendini de evde unutsaydın ya!” klişeleri bir yana işler üniversitede biraz daha ciddi hale geliyor. Bazen en ufak ödev için bile saatlerinizi verirken ya da dönemlik, bitmek bilmeyen projeler hazırlarken kafanız hep dolu oluyor. Wunderslist, Any.do, Todoist, Google Keep gibi programlar sayesinde isterseniz projeniz hakkında yapacaklarınızı not edin, isterseniz gün içinde yapacağınız aktiviteleri. Zaman akıyor, hiçbir şeyi kaçırmayın!

  • Wunderlist

Ödev veya Sunum Hazırlama

Çok uzun araştırmalar gerektirmeyen, kısa bir rapor ya da ufak sunum gibi ödevleri genelde dışarıda telefonum ve kablosuz klavyem ile hallediyorum. Google fanatiği iseniz size önerim Google Drive entegrasyonlu Google Docs, Sheets ve Slides. Ben klasikten vazgeçmem diyenlerden iseniz, sizleri hepimizin bildiği Word, Excel ve Powerpoint köşesine alalım. Ayrıca Microsoft Office programlarında OneDrive entegrasyonu olduğunu da hatırlatalım.

Çoğu kişinin bilmediği ufak ama önemli bir detayı sizlerle paylaşmak istiyorum. İllegal yollardan bilgisayarınıza ve akıllı telefonunuza Microsoft Office indirmek yerine,  bu linkten okul mailiniz ile 5 farklı cihaza kadar ücretsiz tüm ofis programlarını indirip öğretim hayatınız boyunca kullanabilirsiniz. (Bazı üniversite mailleri çalışmayabilir, bilginize)

Google;

 

Microsoft;

  • Word
  • Excel
  • Powerpoint

Paylaşım ve Depolama

Tüm ödevlerinizi, derslerinizi, hatta kitaplarınızı depolayabileceğiniz tek yer çantanız değil biliyor muydunuz? Ücretsiz versiyonlarında Google Drive 15 GB, Dropbox 3 GB, OneDrive 5 GB (öğrenci versiyonunda 1 TB), ve iCloud 5 GB depolama alanı sunuyor. Her türlü işinizi depolamak ve arkadaşlarınızla paylaşmak için birebir. (Özellikle usb ile virüs paylaşmak istemiyorsanız..)


facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Gelişim, Motivasyon, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/