Her An Yapabileceğiniz Bir Meditasyon Türü: Mindfulness (Bilinçli Farkındalık)

Dicle Temiz

Dicle Temiz

Editör - Bilgi Unv.

Toplantılar, telefon görüşmeleri, projeler derken hayatımızın bize ait kısmını çoğu zaman atlamak zorunda kalabiliyoruz. Zaman zaman kendimizi robot gibi hissettiğimiz ve hayatımızda dengenin olmadığını fark ettiğimiz süreçlerden geçebilir ve böyle durumlarda hoşnutsuzlukla beraber endişe de duyarız.
Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız bilinçli farkındalık meditasyonu yani Mindfulness, sadece yalnız kaldığınız ve size ait bir zamanda değil, hayatınızın her anında uygulayabileceğiniz bir düşünce sistemidir. Yaşamınıza adapte ettiğinizde, etrafınızda olan bitenin farkına vararak çevrenize karşı daha dikkatli olur ve hayatta her şeyin bir yarış olmadığı ayrımını yapabilirsiniz.




Mindfulness Nedir, Ne Değildir?

“Farkında olmaya meyilli” olmak anlamıyla da kullanılan meditasyon aslında dikkatli olmayı vurgular. Dikkatli olmak; açık bir zihne sahip olarak çevreyi algılamak, farklı bir konuyla ilgili yeni düşünce ve deneyimlere açık olmak demektir.



Meditasyon denilince akla ilk gelenlerden birisi de transa geçmektir. Ancak Mindfulness, trans ya da sürekli iyilik halinde olma gibi yapılması gerekenleri sıralayan bir düşünce değildir.


Sağladığı Faydalar

Gün içinde sürekli meditasyon halinde olmayı savunduğu için Mindfulness sayesinde aşırı strese maruz kalmadan günlük hayatımızı sürdürebiliriz. Stressiz bir yaşam aynı zamanda kan basıncımızı da düzenleyerek hafızamızı kuvvetlendirir ve depresyon riskinden bizi uzak tutar. Bakış açımızı şekillendirerek kendimizi ve çevremizi anlamamızı da kolaylaştırır. Daha zinde ve hayatın içinde hissederek çevremizde yaşanılan olayların daha farkında olmamıza yardımcı olur.




Başlamak İçin

Bilinçli farkında olmak çok kolaydır, öncelikle sessiz bir ortamda hiçbir beklentiniz olmadan oturmayı deneyin. Alarmınızı 15 dakikaya ayarladıktan sonra rahat edeceğiniz şekilde oturun ve gözlerinizi kapatarak aldığınız nefese odaklanın. Nefesin burnunuzdan girip ağzınızdan çıktığı ana kadar, o havanın vücudunuzda gezdiğini ve her bir hücreyi etkilediğini hissetmeye çalışın.



Nefese odaklanmak önemlidir çünkü insan vücudunun en temel ihtiyaçlarından biri olan oksijen olmadan hayatımıza devam edemeyiz. Aynı zamanda, günlük hayattaki düşünceleri de tıpkı nefes gibi aklımıza girip çıktığını hissetmemizde bu alıştırmalar bize yol gösterici olacaktır.


Rahatsız Hissetmek

Kendimizi dinlemenin önemli olmadığı bir çağda yaşamamızdan olacak ki birçok insan birkaç gün içinde bu meditasyonu bırakarak hayatlarına devam ederler. Ancak hayatın içinden olan bu düşünce biçiminin temellerinden birisi de rahatsız hissetmek üzerine dayanır. İnsanlar bazen akıllarına gelen bir düşünceden bazen de otururken vücutlarının ağrımasından rahatsız olurlar. Böyle bir durumda Mindfulness’ın söylediği, dikkati nefese götürerek aklınızı serbest bırakmak ve rahatsız edici düşüncelerin gelmesine izin vermektir.



Aynı şekilde bilinçli farkındalık, otururken vücudunuzun yerini değiştirme isteğine karşın rahatsız konumda oturmayı savunur. Bunların da hayatın içinden olduğunu ve bu durumlarda alınan nefese dikkatimizi yönlendirirsek, hayatın kendisine olan dikkatin de artacağını savunur.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version