Modaya Boyut Kazandıran 5 Teknolojik Dokunuş

Modanın teknolojiyle yolunun kesişmesiyle ortaya çıkan ürünler çeşitlenirken ürünlerin işlevleri de giderek gelişiyor. Tamamı 3D yazıcıdan çıkma elbiseler, UV ışınlarından koruyan akıllı kumaşlar, bağcıkların sıklığını otomatik ayarlayabilen ayakkabılar gibi örneklere bakarak söyleyebiliriz ki bu iki temanın güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıkan bu uygulamalar hem teknoloji pazarında hem de moda sektöründe oldukça gelecek vadediyor.


1) İnsan DNA’sından Deri Ceket

Atölye yerine laboratuvardan çıkan bir ürün örneği Tina Gorjanc isimli bir moda tasarımı öğrencisinden geliyor. 2010 yılında hayatını kaybeden ünlü modacı Alexander McQueen’in saç telinden elde ettiği DNA’yla McQueen’in birebir derisini üretti. Ürettiği bu deriyi kullanarak çanta ve çeket tasarladı ve bu ürünlerden “The Skin” adını verdiği bir koleksiyon çıkarttı.


2) Bakterilerden Kumaş Üretimi

TED konuşmasında bir biyologla tanıştıktan sonra bakış açısının değiştiğini söyleyen tasarımcı Suzanne Lee, tasarladığı kıyafetlerde kullandığı kumaşları tam tabiriyle yetiştiriyor. Şeker ve yeşil çay kullanarak özel bir teknikle ürettiği bakteri kültürü güneşte kurutarak elde ettiği nano lifleri belli aşamalardan sonra kumaş haline getiriyor. Tasarımcıya göre bu yöntemin en heyecan verici tarafı, çevre kirliliği ve atık oluşumunu en aza indirebiliyor olması.


3) Nemlendiricili ve Hoş Kokulu Jean

Guess markasının JeanCare isimli koleksiyonunda, ürünlerde kullanılan kot dokulu kumaşlar elde edilirken Slimtex teknolojisini kullanıldı. Bu koleksiyondaki bir kot pantolon adım attıkça bacakların ya da bir elbise hareket halindeyken vücutla temas eden diğer kısımların nemlendirilmesiyle beraber hoş koku yaymasını sağlıyor.


4) Leke Tutmayan Nanoteknolojik Kumaşlar

Kullanıcısına büyük bir rahatlık sağlayan bu kumaşlar koltuk ve perde gibi ürünlerde karşımıza çıkmıştı. Su geçirmeyen, leke tutmayan, oldukça az kırışan bu kumaş ev tekstili dışında gömlek, etek, elbise gibi ürünlerde de kullanıldı. Son olarak bu kumaş, kirlenme tehlikesi yüksek fakat temizlenmesi zor olan ayakkabılarda kullanılmaya başlandı.


5) Hologram Defileler

Moda ve dijital sanatı aynı platformda buluşturan tasarımcılar Pınar&Viola 2016 Temmuz ayında ilgi çekici bir moda şovu ortaya koydu. Son teknolojik trendlerini takip ederek estetik ve imaj kavramlarını tekdüzelikten oldukça uzak bir şekilde sunuyorlar. Düzenledikleri ”Hayvanilik” temalı bu defile, podyumdaki mankenleri taşıdıkları kıyafetle beraber bir süre sonra animasyon karakterlere dönüştürerek o kıyafetin ruhunu sergilemeye yönelikti. Podyumda bir gerçek manken ile beraber giysi simülasyonları için 3D modeller yer aldı. Pinar & Viola, “Modanın sanal ortamda yerini baştan çıkarıcı kılarak kaynak, zaman, mekan ve ekosistemi korumak için başkalarına ilham verebiliriz. Bu podyumla bu teknolojinin modanın, endüstrinin ve gezegenimizin geleceğinde temel bir rol oynadığını göstermek istedik” dedi.

Tüm bu gelişmelere bakacak olursak geleceğin modasında, teknoloji etkisinin giderek artmasıyla ortaya çok daha baş döndürücü inovasyonların çıkacağını söyleyebiliriz.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Kreatif, Teknoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/