Hayatın Amacı: Mutluluğa Giden 10 Basit Adım

Hüseyin GÜZEL

Hüseyin GÜZEL

EEE / PM / MSc / huseyinguzel.net

Bir dönüm noktası olarak sevilen birinin hastalığı ya da ölümlü bir yaşam olayını yaşadığınızda, Sıklıkla “hayatın amacı nedir?” sorusunu sorgular ve kısa bir süre sonra “Bunu ben niye yaşıyorum?” diye kendimize sorarız.
Cevaplar her birimiz için farklı olsa da, bunun mutlu olmakla başladığına inanıyorum. Öncelikle, kendinizle mutlu olmanın ve daha sonra çevrenizdeki herkese mutluluğu yaymanın önemli olduğuna inanıyorum ki sizinle başlayan mutluluğun dalgalanmasıyla tüm dünyaya yayılır mutluluk.

Mutlu olun!

Mutlu olmak ne anlama geliyor?

Pozitif psikolojinin kurucusu olan Martin Seligman, mutlu olmanın ne anlama geldiğini keşfetmek için bilimsel yöntem ve araştırmaları kullandı.
İnsanların “güçlü yanlarını” güçlendirdiklerinde daha tatmin ve iyimser olduklarını gördü. Nihayetinde Seligman, mutluluğun üç boyutunun olduğu sonucuna vardı: Keyifli hayat, İyi hayat ve Anlamlı hayat.
Keyifli hayat: Keyifli hayata ulaşmak için, insanlar; şükran ve bağışlama erdemlerini kullanarak geçmiş hakkında yapıcı düşünmeli, gelecek için iyimser ve umutlu olmalıdırlar. Bu yaşanan şu an için daha fazla mutluluk getirir.
İyi hayat: İyi karakter sahibi olmak, sürekli mutluluk ile tutarlı ve güçlü bir şekilde bağlantılıdır ve önemli erdemleri ve güçlü yanları somutlaştırarak geliştirebilir demektir. Yaptığı araştırmada, Seligman neredeyse her kültürde var olan altı temel erdemi tespit etti:
1. Bilgi ve Bilgelik

2. Cesaret 
3. Aşk ve İnsanlık

4. Adalet

5. Ölçülülük 

6. Maneviyat ve Aşkınlık
Seligman’ın çalışmasında, güçlü yanlar “geliştirilebilecek, öğrenilebilecek ve çaba gösterebilecek ahlaki özellikler”dir. Mutluluğa kısaca değinmeksizin, iyi bir karakter geliştirmeye yönelik ortak bir çaba, iyi bir yaşama ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Anlamlı hayat: Seligman’ın “Mutluluğu üç boyutu” adlı kitabında da belirttiği gibi, “Sahip olduğunuz güçlü yanlarınızı ve erdemlerinizi, sizden çok daha büyük olan bir şeyin hizmetinde kullanın.” der.

Sıkıntı iyidir!

Eğer mutluysanız, bu yaşadığınız hayattaki zorluklardan ve sıkıntılardan kurtulduğunuz anlamına gelmez. Aslında, Central Lancashire Üniversitesi’ndeki bir psikolog olan Lowri Dowthwaite’e göre, zorluklar hayatlarımızı değerli kılabilir. Her zaman mutlu olmayı başarabileceğimizi ummak gerçekçi değildir. Sıkıntı bizim için iyidir; çünkü bizi daha esnek hale getirebilir, bizi eyleme geçirebilir ve yaşamdaki iniş ve çıkışları daha fazla kabul ettirebilir.

Nasıl mutlu olunur?

1. İniş ve Çıkışları kabullenin: Hayattaki tüm iyi ve kötü deneyimler için minnettar olun. Hepsi bu dünyada kendi eşsiz yolculuğunuzu yaratmak için bir araya gelir.
2. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmaktan vazgeçin: Kendi hayatınızı yaşamaya odaklanın. Gerçek mutluluk; bir başkasını ya da onların yaşadığı şekilde değil, kendi gerçeğinizi keşfetmek ve yaşamaktır.
3. Zorluklarla yüzleşin: Zorlu görevler ve hedefler koymak ve bunlara ulaşmak için mücadele ile çalışmak; mutluluğu bulmanıza yardımcı olur.
4. İnsanlara ve deneyimlere odaklanın, başka şeylere değil: Popüler inanışın aksine, piyangoyu kazanmak size mutluluk kazandırmaz. Ancak, sevdiklerinizle birlikte olmak ve okyanustaki dalgaları dinlemek gibi basit zevkler yaşamak, bir gün batımını seyretmenin keyfi ya da yeni bir şeyler öğrenmek, bir an için mutluluğu artıran şeylerdir.
5. Kendi olumlu imajınız üzerine odaklanın: Kendiniz hakkında daha iyi hissettiğiniz zaman, başkalarına mutluluk vermekten daha iyi bir yerdesiniz demektir. Her gün, olumlu niteliklerinize ve güçlü yönlerinize dikkat edin. Kendiniz hakkında daha iyi hissetmeyi öğrenmeniz, karşılaştığınız diğer kişiler için daha iyi olmanıza yardımcı olur.
6. Minnettar olun: En küçük şeyler için bile olsa olumlu ve olumsuz bir şükran tutumu geliştirin. Her zaman için minnettar olacak bir şeyler vardır.
7. Nezaketli olun: Başkalarına bir gülümseme nezaketini göstermek gibi basit bir eylem bile mutluluğunuzu artırabilir. Bana inanmıyor musun? Sadece bugün için bir deneyin bakalım ve nasıl hissettiğinizi göreceksiniz.
8. Gelecek nesilleri etkileyin: Ebeveyn olup olmamanız önemli değil, yeteneklerinizi bir çocuğun daha iyi bir yaşam sürmesine yardımcı olması için kullanın. Yeni bir beceri öğretmek veya sadece bir gülümseme ile de olsa orada bulunmak olağanüstü bir etki yaratabilir.
9. Anlamlı bir iş bulun: İşinizdeki anlamı bulun. Tüm işler dünyayı kurtarmak olarak görülmese bile her biri bir değere sahiptir. Ancak, daha büyük bir etkisi olan bir kariyere sahip olmak istiyorsanız, bugün bunun için bir adım atın.
10. Kontrolün sizde olduğunu bilin: Mutlu olmak, birkaçımız için değil; herkes için ulaşılabilir bir şeydir. Olmak istediğiniz kadar mutlu değilseniz, bunu değiştirebilirsiniz. Bu tamamen sizin kontrolünüzde.

Bunların cevaplarını sizden duymayı çok isterim: “Hayatın amacının ne olduğuna inanıyorsunuz?” “Her gün mutlu olmak için nasıl çalışıyorsunuz?”

YAZAR: Bernard Marr

Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/