Ruh haliniz, hava durumu, yaşadığınız olaylar, çevrenizde yaşananlar gibi birçok şeyden etkilenir; bazen de her şey yolunda gidiyor bile olsa hiçbir şey yapmak içinizden gelmez. Yapılacaklar listeniz oldukça kabarıkken tek yapmak istediğiniz, ortadan kaybolmak olabilir. Çalışılması gereken sınavlar, bitirilmesi gereken raporlar, hazırlanması gereken sunumlar… Hepsi sizi bekliyor ama siz, kendinizi iyi hissetmiyorsunuz ya da yeterli motivasyonu kendinizde bulamadığınız için hiçbir şey yapmak istemiyor olabilirsiniz.
Herkes, bu sinir bozucu, insanın enerjisini tüketen, sıkıcı ruh halini ara sıra yaşıyordur. İhtiyacınız olan şey, harekete geçmek. Peki, harekete geçmek için neler yapmalısınız?
…
1) Ruh halinizi zorlamayın.
Hiçbir şey yapmak istemiyorsunuz ve kendinizi zorlarsanız, canınızı daha çok sıkabilir, sinirlenebilirsiniz. Ne kadar çok isteseniz de içinizden gelmiyorsa, iyi hissetmeyebilirsiniz. Aslında, iyi hissetmek zorunda değilsiniz. Harekete geçmeniz için kendinizi iyi hissetmeniz gerekmiyor bu yüzden iyi hissetmeye çalışmaktan vazgeçin ve diğer adımlara enerjinizi harcayın.
…
2) Kaygılarınızdan beslenin.
Her zaman iyi hissetmeniz gerekmediğinin farkındasınız. Şimdi, kendinizi rahatsız, sıkılmış hissetmenin de o kadar kötü olmadığının farkına varma zamanı. Mücadele etmeyi, zorlukları yenmeye çalışmayı bırakın ve zorlukları kabul edin. Kendinize öfkelenme, sıkılma, bunalma, depresif hissetme fırsatı verin. Ruh halinizi düzeltmeye çalışmayın ve o an bu şekilde hissetmeyi kabullenin. Bazı insanları, kaygıları harekete geçirir.
…
3) Kendinizi dinleyin.
Önemli bir şey yapmayacaksanız, rahatsız hissetmenizin bir anlamı yok. Yapmanız gerekenleri düşünün ve yapma gerekçelerinizi belirleyin. Bir şey yapmadığınız için suçluluk hissiyle adım atmak yerine, harekete geçtikten sonra elde edeceğiniz sonuçların size katacaklarını düşünün ve bunlarla kendinizi motive ederek harekete geçin. Eğer bu şekilde düşündüğünüzde, kendinizi rahatlamış hissediyorsanız ve harekete geçemiyorsanız, belki de yapmadığınızda gerçekleşecek olumsuz sonuçları düşünmek, sizi bir an önce başlamaya teşvik eder.
…
4) Plan yapın.
Kendinizi bir şeyler yapmaya ikna ettiniz. Peki, nereden başlayacaksınız? Nasıl ilerleyeceksiniz? Büyük amaçlar için, küçük adımlarla başlayın. Bir kağıt kalem alın ve kendinize soracağınız şu soruların cevaplarını not edin:
– Ne yapmak istiyorum?
– Ne zaman yapmak istiyorum?
– Nerede yapmak istiyorum?
Gözünüzde büyüyen hedefinizi tam olarak planladığınızda, harekete geçmeniz daha kolay olacaktır.
…
5) Başlayın.
Bir adım atın. Küçük bir adım da olabilir. Kaleminizi elinize alın veya bilgisayarınızı önünüze alın. Bir şeyler yapmaya başlayın. “Başlamak, bitirmenin yarısıdır.” Derler. Başladığınızda, devamı gelecektir.
(Bunda zorlanıyorsanız, 1’den 5’e kadar olan adımları tekrar gözden geçirebilirsiniz.)
…
6) Olmuyorsa, sorumluluğu kabullenin.
Bazen ne kadar zorlasanız da, kendinizi ikna edemeyebilirsiniz. O zaman, “yapamayacak olmayı” kabullenin. Yapmak da, yapmamak da, sizin seçiminiz ve yapmamayı seçmenin sorumluluğunu da almayı öğrenmiş olursunuz. Tamamen sizin, özgür seçiminiz. Kendinizi daha fazla sıkmayın.
Ben, böyle zamanlarda kendime bir zaman dilimi belirleyip, yapmam gerekenlere başlamadan önce sevdiğim şeyleri yapıyorum. Belirlediğim zaman dilimine sadık kalmaya çalışarak kendimi mutlu edecek bir şeyler yaptığımda, motive oluyorum ve sorumluluklar için kendimi hazır hissediyorum.
Siz, böyle zamanlarda neler yapıyorsunuz?
Yorumlar (0) Yorum Yap