Para Kazanmak İçin Başarılı Girişimcilerden Kulak Vermeniz Gereken 8 Tavsiye

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

En başarılı insanların büyük bir kısmı çok kez başarısızlığa uğramış ve yol boyunca başına gelenlerden dersler çıkarmıştır. Bu derslerden belki de en önemlisi para kazanmak için asıl yapmamız gerekenin parayı değil başarıyı kovalamak olduğudur. Başarıyı yakalayan 8 kişinin para ile ilgili tavsiyelerine bir bakalım.

1) Tutkulu olun.

Çoğu kişi için sevdikleri şeyden para kazanabilmek hayattaki en zorlayıcı görevlerden biridir. Ünlü iş adamı Warren Buffet, başarılı yatırım yapmasını ve harika fırsatlar yakalamasını sağlayan mottoyu şöyle açıklıyor;

“Hemen hemen her şeyde başarılı olmak onlar için tutkulu olduğun anlamına gelir. Eğer makul bir zekaya ve yaptıkları iş için yoğun bir tutkuya sahip birilerini görürsen bil ki, bu insanlar, bir sonraki tepenin üstü görünmese bile yanlarında yürüyecek birilerini bulur ve hayallerini gerçekleştiririr.”




2) Her şeyi yazın.

İş mıknatısı olarak tanımlayabileceğimiz Richard Branson birçok durum için her türden listeler yaptığını söylüyor. Branson, büyük ya da küçük diye bakmadan aklınıza gelen her fikri yazmanızı ve bunları takip etmenizi öneriyor. Ona göre listeler finansal öncelikleri düzenlemek için harika bir yol.

“Hayatımı listeler yaparak geçirdim. Bunlar, aranacak kişiler listesinden tutun da fikirler listesine; kurulacak şirketler listesinden işleri halledebilecek kişiler listesine kadar çeşitlilik gösteriyor. Ayrıca bloguma yazacağım konular hakkında, göndereceğim tweetler hakkında ve gelecek planlarım hakkında da listelerim var.”




3) Sadece yetenek ya da şans işi değil.

Başarınızı doğru zamanda doğru yerde olmaya borçlu olduğunuzu düşünmek kolay bir yol gibi gelebilir. Ama hiçbir başarı çok çalışma olmadan gelmez. Hip-hop kültürünün önemli isimlerinden olan Sean Combs bunu oldukça erken yaşta öğrenmiş.




4) Hemen havalara girmeyin.

Başarının kötü bir öğretmen olduğunu düşünen Bill Gates, kaybedebileceğiniz gerçeğini hiçbir zaman unutmamanız gerektiğini düşünüyor.

“Başarı zeki insanların asla kaybetmeyeceklerini düşünmelerine yol açar. Durmayın. Öğrenmeyi bırakmayın. Geçmiş başarılar gelecekte başarılı olacağınızı garanti etmez. En zeki, en bağlantılı ve en yetenekli insanlar bile kaybedebilir.”




5) Kolay olmayacağını bilin.

Amazon CEO’su Jeff Bezos, bir keresinde arkadaşının bir antrenör koçu tutmasıyla fark ediyor şu gerçeği: İnsanlar hedeflerinin peşinden gitmenin ne kadar zor olacağını hafife alırlar.

“Koç daha ilk derste harika tavsiyeler verdi. Çoğu kişi eğer çok çalışırlarsa iki hafta içinde amuda kalkmada ustalaşacağını düşünüyor. Gerçek şu ki, bu, 6 ay boyunca günlük pratik yapmayı gerektiren bir şey. Eğer iki haftada yapabileceğini düşünüyorsan, sonunda pes edeceksin.”




6) Gençken öğrenmeye odaklanın, para kazanmaya değil.

Uzun zamanlı düşünün! Girişimci, yazar Tim Ferriss asıl işin öğrenmek olduğuna inanıyor.

“Anlaşma imzalayan kişilerle birlikte veya onların altında çalışın ve birkaç beceri edinin. Özellikle de müzakere ve kodlama gibi beceriler edinmeye çalışın. Sık sık okul sonrasında hemen kazanç sağlamanın beceri edinmeden daha öncelikli olduğu düşünülür. Üstün bir yetenek seti asıl iş güvencesidir.”




7) İnatçı olun.

Hayatın her anında başarı için şansınızı artırmaya çalışın. SoulCycle kurucu ortağı Julie Rice bunu şöyle örneklendiriyor:

“Eğer biri sizden bir fincan kahve istediğinde süt ve şeker tercihini sormayı unuttuysanız, kendisine bir sade, bir şekerli, bir sütlü, bir tane de sütlü ve şekerli kahve götürmelisiniz. İstediğini aldıktan sonra diğer üç kahveyi geri götürmeniz gerekecek. Eğer bir şeyi bilmiyorsanız, işinizi bitirene kadar masanın başından kalkmayın. Devam etmek için azimli ve inatçı olmalısınız.”




8) Bir planınız olsun.

Paranızı şansa bırakmayın. Onu nasıl yönetebileceğinizi öğrenin ve bir plan yapın. Sermayenizin büyüklüğü ve hedeflerinizin ne olduğu fark etmez. LearnVest.com’un kurucusu Alexa von Tobel işe bu nedenle başladığını söylüyor.

“Finansal bir planınız olmaması da bir plandır, gerçekten kötü bir plan.”

Kategoriler: Başarı, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/