İstediğiniz Şeyleri Başaramama Sebebiniz: Kendinizi Değiştirmeye Çalışmak

Kendinizi değiştiremezsiniz, bu yüzden denemeyin bile. Biliyorum, televizyon reklamlarının, seminerlerin, kişisel gelişim kitaplarının size söylediği şey bu değil. Ama gerçekten değiştiremezsiniz. Onlar yanılıyorlar. Çölde serap peşinde koşan susamış bir adam gibi kendinizi değiştirmeye çalışmayın. Orada hiçbir şey yok. Öyleyse bu çabanın peşinden gitmeyi bırakın. Onun yerine başka bir şey yapın.
Neden kendini değiştiremiyorsun? Çünkü bu köklü değişim fikri keyfi bir kurgudur. Kendinizi iyi (veya kötü) hissettirmek için uydurduğunuz bir şeydir.
Dün çok iyi çalışamamıştın ama bugün çok iyi çalıştın. Bir günde değiştin mi?



Değişimi nasıl tanımladığına bağlı olarak hem evet hem de hayır doğru cevaplardır. Teknik olarak, ikiniz de sürekli değişiyorsunuz ve asla değişmiyorsunuz. Nasıl baktığına bağlı. Değişim olup olmadığına karar verdiğiniz şey kafanıza çizilmiş hayali bir çizgidir.
Mesela “Kendimi değiştirmenin” bir milyar dolara sahip olmak anlamına geldiğine karar verebilirim. Daha sonra, hayatımın geri kalanında “değişemeyeceğim” için kendime kızarak yaşayacağım. Bu nedenle, bu “değişim”in pek kullanışlı bir tanımı değildir.
Ya da “kendimi değiştirmenin” patates kızartmalarıma ketçap koymamak anlamına geldiğine karar verebilirim. Eğer durum buysa, değişim çok kolaydır. Ama benim bu “değişim” tanımım bir şey ifade ediyor mu? Pek sayılmaz.
Öyleye…

Değişim nedir?

İnsanlar, terapistlerine ve eşlerine nihayet kendilerini “değiştirecekleri” konusunda bir şeyler söylerler. Aslında hayali ve uydurma bir şey vaat ederler. Eskiden yalan söyleyen birinin artık yalan söylemeyi bırakacak olması bir “değişim midir”? Yoksa kalıcı ve geri dönülmez bir şekilde “sabitlenmiş” bir alışkanlığın devam etmesi midir? Gerçekten bir daha asla yalan söylemeyecekler mi? Ve yapmasalar bile, bu önemli mi?
Değişimin ne olduğunu bilmiyoruz çünkü ne olduğumuzu bilmiyoruz. Yarın uyandım ve bugün yaptığım her şeyin tam tersini yaptım. Şimdi ben değişmiş biri miyim? Yoksa farklı bir şey denemeye karar verenle aynı kişi miyim?
Ve daha da önemlisi, kimin umurunda?
Yapmıyorum. Ve sen de yapmamalısın.
“Değişim” kelimesini kullanmanın sorunu şudur: kimliğinizi dahil eder. Ve kimliğinizi dahil ettiğinizde, hayali şeylere gerçekten duygusal olarak bağlanırsınız. Kendine kızarsın, başkalarını suçlarsın ve aslında bu dünyada umudu olmayan değersiz bir b*k parçası olduğuna karar verirsin.
“Her hafta spor salonuna gitmek istiyorum” demek bir şeydir. “Artık değişme ve her hafta spor salonuna giden tipte bir insan olma zamanım geldi” demek başka bir şeydir.
İlk ifade basittir. Spor salonuna gitmek istiyorsun. Öyleyse gidin (ya da gitmeyin).
İkinci ifade, spor salonuna gitmek için kendinizi tamamen yeniden keşfetmeniz gerektiği anlamına gelir. Ve bu, duygusal tehlikeleri büyük ölçüde artırır. Başarılı olursanız (spoiler: muhtemelen kazanamayacaksınız), bir dahaki sefere kendinizi berbat hissettiğinizde ve tekrar “değişmek” isteyene kadar sürecek olan bu mutlu “yeni insan” duygusunu kazanacaksınız. Başaramazsanız, telafi edilemez tembelliğiniz için kendinizi cezalandırırsınız.
Ve kimliğinizi işin içine dahil etmenin sorunu budur. Bir şeyde başarısız olursan düşünmeye başlarsın: “Belki de kendimi kandırıyorum. Belki o sporculardan biri değilim. Belki bu ben değilim. Öyleyse neden deneyesin ki? “
Bu keyfi eylemlerin karakterinizin bütünlüğünü temsil ettiğine karar verdiğiniz için, spora gitme konusundaki başarısızlığınızı bir insan olarak değerinize dair bir hüküm olarak göreceksiniz. Kendinizden nefret edeceksiniz. Ve gelecekte “değişmek” veya başka bir şey yapmak için daha az motive olacaksınız.
Diyelim ki değişeceğim dediniz ve başardınız. Başarılı olursanız güzel bir nefes alırsınız ve bir an için kendinizle ilgili olumsuz düşüncelerden kaçarsınız. Ama yakında, bu yüksek değer azalacak ve başarmak için kendinize yeni bir “değişim” tanımlamanız gerekecek. Ve yine bunun peşinden gideceksiniz. Uyuşturucu ya da alkol bağımlıları gibi kişisel değişime bağımlı olacaksınız.
İşte size profesyonel bir ipucu: “sporcu” diye bir şey yoktur. Sadece spor salonuna giden insanlar var. Benzer şekilde, “üretken kişi” diye bir şey yoktur. Üretken işleri oldukça sık yapan insanlar var. “Fedakar insan” diye bir şey yoktur. Sadece bencil olmayan insanlar var.


Her zaman seninle ilgili değil (aslında, nadiren öyle)

Olabildiğince az tanımlanmış bir kimliğe sahip olup bu korumak çok önemlidir. Bunun nedeni,kimliklerimizi dahil ettiğimizde (belirli davranışların veya olayların bir insan olarak değerimizi temsil ettiğine karar verdiğimizde) duygusal olarak çalkantılı hale geliriz. Ve işler duygusal olarak çalkantılı hale geldiğinde gerçekten aptalca şeyler yapma eğiliminde oluruz.



Bunun yerine, hayatınızı yalnızca uzun bir eylemler ve kararlar dizisi olarak düşünün. Çoğu insan gibiyseniz bu eylemleriniz ve kararlarınız çoğu idealden daha azdır. Ve çoğumuzun kendimizi “değiştirmek” istediğimizi söylediğimizde kastettiğimiz şey, biraz daha iyi eylemler ve kararlar almak istediğimizdir.
Yıllarca sabahlardan nefret ettim. Neredeyse tüm hayatım boyunca geç uyandım. Buküçük bir kartopu hayatımın berbat bir hal almasına neden oldu. Bütün gün işte geride kalırdım. O halde gecenin bir yarısında çalışarak farkı kapatmaya çalışırdım. O zaman da ertesi gün yorgun ve stresli olurdum. Haftanın sonunda enkaz haline gelirim. Bu durumdan kaçmak için alkol tüketmeye, eğlenmeye giderdim ki bu önümüzdeki hafta beni daha da berbat bir hale sokardı.
Hala bir şekilde bir kariyer yapmayı başardım. Nasıl olduğunu sormayın. Ama kendi kötü alışkanlıklarıma rağmen iyi olduğumu kabul etmek yerine, kendimi başardım. Bunu kim olduğumun bir parçası haline getirdim. Bunun benim kimliğim olduğuna karar verdim ve şöyle dedim:
“Evet, ben bir baş belasıyım. Erken kalkmaktan nefret ederim. O saçmalığa ihtiyacım yok. Ben buyum. Geceler benim ve bütün gece çalışabilirim!”
Ve 22 yaşındayken bundan kurtulabilirsin. Ama 32 yaşındayken yapamazsın.



30’larımda üretkenlikle mücadele etmeye başladım. Ve korkunç alışkanlıklarımı tanımak yerine kendi kendime “Ben sadece sabah insanı değilim” dedim. “Ah ben bu tür sabah rutinlerini yapmam” falan… Ben farkına bile varmadan, başlamadan önce vazgeçmemle aynı şeydi bu. Erken kalkmaya, ilk iş olarak spor yapmaya ya da sağlıklı bir kahvaltı yapmaya çalıştığım zamanlarda mücadele eder ve hemen kendime “Gördün mü? Bu sabah meselesi sana göre değil. ” derdim.
Sonunda kendimi aşmak zorunda kaldım. Buna karar vermeliydim Biliyor musun, kim olduğumu ya da ne yaptığımı bilmiyorum ama bunu tarihsel, bilimsel ve anekdot olarak biliyorum ve aptal olmayan herkes bilir. Erken uyanmak ve güne güzel, basit bir rutinle başlamak hayatı yaşamanın en sağlıklı ve verimli yoludur.
Ve ben de yaptım. Kimliğimi ondan çıkardım ve bunu, yapılacak iyi bir şey olduğu için yaptım. Şimdi erken kalkıyorum. Ve meditasyon yapıyorum (genellikle) ve sağlıklı bir şeyler yiyorum.
Ve bu beni “sabah insanı” yapar mı? Bu beni “üretken bir insan” yapar mı? Kim bilir? Kimin umurunda? Yapmıyorum. Ve umursamadığım için bunu yapmama izin verdim.
“Kendinizi” kararlarınızdan uzak tutun, çünkü büyük olasılıkla bu “siz” ile ilgili değildir. Kendinize sorun, “Bu yapılacak iyi bir şey mi?” Evet? O zaman git yap.
Başaramadın mı? Hala yapılacak iyi bir şey mi? Evet? O zaman gidip tekrar yap. Ve herhangi bir noktada bunun düşündüğünüz kadar iyi olmadığını anlarsanız, bir daha yapmayın.


Eylemlerinizi değiştirin, kendinizi değil

Belli alışkanlıklara takılıp kaldığını hisseden bizler, duygusal olarak sağlıksız davranışlara gömüldüğümüz için sıkışmış durumdayız. Sigara içen kişi sadece sigara içmez. Sigara içmek etrafında bütün bir kimlik geliştirirler. Bu onların; sosyal yaşamlarını, yeme ve uyku alışkanlıklarını, kendilerini ve başkalarını nasıl gördüklerini değiştirir. Arkadaşları ve aileleri için “sigara içen” olurlar. Sigarayla tıpkı sizin ve benim bir evcil hayvanla veya en sevdiğimiz bir oyuncakla ilişki kurduğumuz gibi bir ilişki geliştirirler. Veya telefonlarımız da aynı şekilde.

Birisi kendini “değiştirmeye” ve sigarayı bırakmaya karar verdiğinde, esasen tüm kimliğini “değiştirmeye” çalışır. Aynı şekilde benzer Yeni Yıl Kararlarının uzun sürmemesine de şaşmamalı.
Sigarayı bırakmanın (veya herhangi bir alışkanlığı değiştirmenin) püf noktası, zihninizde oluşturduğunuz ve “ben” olarak etiketlediğiniz zihinsel çerçeveyi detaylandıran kimliğinizin gerçekte var olmadığını fark etmektir. Bu bir seçimdir.
Sen sigara içmiyorsun Sen sigara içmeyi seçen birisin. Sen gece insanı değilsin. Geceleri aktif olmayı ve sabaha kadar uyumayı seçen bir insansın. Üretken değilsin. Şu anda yararlı hissetmeyen şeyler yapmayı seçen bir kişisin. Sevilemez değilsin. Şu anda sevilmediğini hisseden birisin.
Ve bu eylemlerinizi değiştirmek basittir. Bunu yaparken kim olduğun ya da ne olduğun ya da insanların seninle ilgili ne düşündüğü hakkında büyük bir tartışma yapmayı unut.
Kimliğiniz, duygusal olarak bağlı olduğunuz uydurma bir şeydir. Çölde bir seraptır. Boş bir buzdolabında bir soda şişesidir. Ve kendinizi değiştirmenin en hızlı yolu, değişecek gerçek benliğin olmadığını fark etmektir.
Başarılı yazar Mark Manson’ın kendi internet sitesindeki makalesinden çevrilmiştir.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version