Kakeibo olarak bilinen Japon para biriktirme yöntemi hakkında neler biliyorsunuz? Para biriktirmek zordur. Gerçekten çok zordur. Ne kadar hazırlıklı olursan ol, her zaman ayın sonunda hesabında birkaç liradan başka bir şey kalmaz değil mi? Maaşınızın büyük bir kısmı muhtemelen kiraya gidiyor ve sonra siz fark etmeden değerli paralarınızı tüketen faturalar ve masraflar var. Sonra bir ses gelir. Zihninizin arkasındaki şu minik, kıkırdayan ses şöyle der: “Neden zahmet edeyim ki? Zaten asla bir ev alacak paran olmayacak. O zaman kendimi o ünlü restorandan lüks bir yemek ile şımartayım. Bunu hak ediyorum.”
En son Japon yaşam tarzı trendi olan Kakeibo’ya bir göz atın. Kakeibo, 1904’te Japonya’nın ilk kadın gazetecisi Hani Motoko tarafından icat edildi ve meşgul kadınların mali durumlarını kontrol etmelerine yardımcı olmak için tasarlandı. Fumiko Chiba bu metodu yol gösterici olması adına “Kakeibo: Japon Para Biriktirme Sanatı” adı altında kitap haline getirdi.
Konsept şu şekilde: Her ayın başında Kakeibo’nuzun başına oturursunuz ve ne harcayacağınızı, neyi biriktireceğinizi ve hedeflerinize ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini planlarsınız. Daha sonra başardıklarınızı gözden geçirirsiniz. Basit mi görünüyor? Gerçekten öyle! İşte Japon tekniği ile para biriktirme hakkında bilmeniz gerekenler:
1) Odağımızı tasarruf etmekten harcamaya kaydırmalıyız.
Japon para biriktirme tekniği üzerine yazar Chiba, bütçeleme konusundaki tutumumuzu yeniden şekillendirmemiz gerektiğini açıklıyor; “iyi tasarruf etmek” için “iyi harcamalıyız” ve bunun tersi de geçerli.
Chiba, “Yaşamak ve bir şeylerden zevk almak için hepimiz çok çalışıyoruz” diyor. “Para biriktirirken bu gerçeği hatırlamak önemlidir.” Başka bir deyişle, tasarruf; tamamen yapamayacağımız ve sahip olamayacağımız şeyle ilgiliyse, bu bir angarya olacak ve muhtemelen bırakacağız. Eğer gerçekten istediğimizi yapabilmek ve elde edebilmek için titiz bir şekilde bütçeleme yapmakla ilgili hale gelirse, bu çok daha davetkar bir olasılık haline gelir.
2) Bir şeyleri yazmak yardımcı olacaktır.
Bir Kakeibo tutmak, harcamalarınızı kaydetmekle ilgilidir. Ancak sayıları bir elektronik tabloya eklemek yeterli değildir. Kağıdı ve kalemi devreye sokmak, uygulamanın temel bir parçasıdır. Yazar Chiba, “Hayatımızın çoğu telefonlarımızda veya bilgisayar ekranlarında geçiyor” diyor. “Mali durumumuzu online şeylere kaydetmek, para harcama şeklimizi anlık olarak taklit ediyor. Kağıda yazmak ise bizi bu taklitten kurtarır ve bize harcamalarımıza ayrıntılı olarak bakmamız için alan ve zaman verir.”
Chiba, bu anlamda Kakeibo kullanmanın bir tür farkındalık egzersizi haline geldiğini söylüyor. “Dünyamız artık o kadar hızlı ki her şey çok hızlı bir şekilde satın alınabiliyor ve ödenebiliyor. Kakeibo, yavaşlamamıza ve ne satın aldığımızı sakin ve ölçülü bir şekilde düşünmemize yardımcı oluyor.
“Yani ay başında, gerçekte ne kadar paranız olduğunu anlamanız ve yazmanız gerekir. Maaşınızdan gelen paradan, annenizden gelen 20 liralık doğum günü hediyesine kadar, neye sahip olduğunuza bakın ve hepsini toplayın. Sonra “sabit harcamalarınızı”, yani kira ve faturalar gibi ödemeniz gereken şeyleri bir araya getirin ve toplam tutarınızdan çıkarın. Yeterince kolay. Bu, size “tasarruf etmeyi” veya “iyi harcamayı” seçebileceğiniz bir meblağ bırakacaktır. Bu rakam şu an tek basamaklı bile olabilir fakat endişelenmeyin, daha yeni başlıyoruz.
3) “Zorunluluklarınız” ve “istekleriniz” konusunda dürüst olmanız gerekir.
Kakeibo japon para biriktirme sanatı kullanmak, mali durumunuzu düzene sokmakla ilgilidir. Bir üstteki adımı tamamladıysanız ne kadar para geldiğini bilirsiniz ve neyin dışarı çıkması gerektiğini bilirsiniz. O zaman şimdi geri kalanını nasıl harcayacağınızı ve bunu daha iyi yapmanın yollarını bulmanın zamanıdır. Kakeibo, harcamalarınızı kategorilere ayırarak bu işi gerçekten spesifik hale getirerek çalışır. Örneğin, bir kategori paket yiyecek ve içecekler olabilir.
Burada listelenen şeyler, dışarıdan istediğiniz pizza veya içtiğiniz hızlı bir al götür kahveye kadar çeşitlilik gösterebilir. Titiz olun. Paranızın nereye gittiğini öğrendikten sonra, “ihtiyaçlarınızı” “isteklerinizden” ayırabilirsiniz: kesinlikle neye ihtiyacınız var ve neye ihtiyaç duymadan hayatta kalabilirsiniz. Elbette, hepimizin yemeye ihtiyacı var; bu bir “olmazsa olmaz”. Ama dürüst olalım! Giysiler de bir “zorunluluktur” ama bu gerçekten de tüm kalan paranızı ünlü bir marka için harcamaya değer mi?
Harcamalarınıza parçalar halinde bakarak hiç bitmeyen, suçluluk uyandıran harcama listesi yerine, harcamayı azaltabileceğiniz alanları tespit edebilirsiniz.
4) Nakit karttan iyidir.
Bugünlerde çantamızda nakit para yerine bir sürü kart bulunduruyoruz. Chiba’ya göre bu büyük bir hata olabilir. Kart kullanırken para harcıyor gibi hissetmiyoruz. Fakat fiziksel şekilde nakit ödeme yapmak, gereksiz harcamalar yaparken iki kez düşünmemizi sağlayabilir.
Chiba, limitleriniz dahilinde kalmanıza yardımcı olmak için bankadan nakit çekip bunu etiketli zarflara bölmenizi bile öneriyor. “Bana göre zarflara para koymak, onu arkadaşlarınızla içki içmek gibi başka şeyler için harcama olasılığınızı düşürüyor” diye açıklıyor. “Küçük hareketler, tasarruf hedeflerinizde büyük bir fark yaratabilir. Sabır ve tutarlılıkla hareket etmek, Kakeibo’nun teşvik ettiği şeydir. “
5) İlerlemenizi yansıtarak ayı bitirmelisiniz.
Mobil bankacılık uygulamanıza bir göz atmak yeterli değildir. Kakeibo’nuz daha fazlasını ister! Her ayın sonunda, Kakeibo’nuz son dört haftalık harcamanızı incelemenizi, başarılarınızı ve zayıflıklarınızı kabul etmenizi ve bir sonraki ay için hedefler belirlemenizi ister.
Chiba, uygulamalardaki harcamaları izlemenin bize nerede yanlış yaptığımızı gösterdiğini söylüyor. Ancak bir Kakeibo kullanarak daha geniş bir perspektif elde edebilirsiniz. “Her ay küçük miktarlar biriktirmekten keyif alıyorum. O an çok küçük miktar gibi görünse de sonunda bir araya gelip büyük bir tasarruf yaratıyor. ” diye açıklıyor. “İnceleme süreniz size bu ilerlemeyi hatırlatmaya devam ediyor.”
Öyleyse kendinize bir Kakeibo edinin, karalama yapın ve iyi bir şekilde geçirdiğiniz bir ayın ardından kendinizi tebrik etmeyi unutmayın.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap