İnsan Vücudunun İkinci Beyni Bağırsak Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Emre Ülkem

Emre Ülkem

Boğaziçi Uni.

Yanlış duymadınız ikinci bir beynimiz var. Son yıllardaki çalışmalar sonucunda uzmanlar bağırsak organının çok önemli olduğunu ortaya koydular, öyle ki ‘The second brain’ tabirini kullandılar. Peki bağırsaklar neden bu kadar önemli? Daha fazla meraklanmadan gelin bu sorunun cevabına bakalım.

Beyin ve bağırsak arasında ciddi bir bağ var.

Anne karnındaki cenin gelişimi sırasında beyin ve bağırsakların aynı doku kümesinden meydana geldiğini belirten uzmanlara göre, tüketilen gıdalarla mutluluk hormonu serotonin arasında güçlü bir ilişki var. Ayrıca antidepresan ilaçların bağırsak sistemini etkilediği biliniyor. Bu bile beyin ve bağırsaklar arasındaki hassas ilişkiyi gösteriyor.

Depresif ve yorgun hissediyorsanız bunun sebebi bağırsaklarınız olabilir.

Bağırsak
Sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla görevli bir nörotransmitter olan ve mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin uykunun, iştahın ve mutluluğun seviyesini etkilediği biliniyor.
Serotonin ve dopamin eksikliğinde kişi depresif ve yorgun olur. Stres, düşük kan şekeri ve regl dönemlerinde seviyesi düşen hormon, iştah mekanizması ile de yakından ilişkilidir. Mesela güneş ışığında serotonin miktarı fazladır, kış aylarında ise az. Yazın içimizin kıpır kıpır olması ve iştahın kış aylarına oranla azalması bundandır.

Avustralyalı bir araştırma ekibi, bağırsaklarda beyinden ve omurilikten bağımsız olarak çalışan ve yaydığı elektrik dalgalarıyla besinlerin sindirim sisteminden geçişini senkronize ve koordine eden, vücuttan atılmasını sağlayan ikinci bir beynin olduğunu keşfetti.

Avusturyalı bilim adamları bağırsaklarda, bağırsakların senkronize çalışmasını sağlayan ve posanın vücuttan atılmasına yardım eden bağımsız bir beyin olduğunu keşfetti. Bilim adamları, ikinci beynin keşfi ile bağırsakların karmaşık yapısını anlayabildiklerini ifade etti. Bağırsak Sinir Sistemi (The Enteric Nervous System-ENS), bağırsaklardaki hareketi kontrol eden milyonlarca nörona sahip. Ancak bilim adamlarının bunu kullanan mekanizmayı bugüne kadar gözden kaçırdıkları kaydedildi.
Avustralya Flinders Üniversitesinden de bir araştırma ekibi böylece bağırsaklarımızdaki elektrik dalgalarının bağırsaklardaki posayı kalın bağırsaklara nasıl geçirdiği ve vücudun dışına nasıl attığını da keşfetti. Araştırma raporunu kaleme alan Nörofizyolojist Nick Spencer, “Bağırsak duvarında bulunan bu kadar büyük sayıda bağırsak nöronunun, bağırsakların içeriğini itmeyi başarabildiğini anlamak bağırsak yolunun büyük sırlarından biridir” dedi.
Kategoriler: Bilim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/