Ses Kaynağı Nedir? Ses Kaynakları Kaça Ayrılır?

ses kaynağı nedir

Ses genel anlamda, havada, suda ve benzeri ortamlarda hareket eden mekanik titreşimler sonucu meydana gelir. Ses dalgaları, sıkıştırma ve seyrekleşme mekanizmaları aracılığıyla havada ilerler, dış kulak kepçesi ve konkalarından seker ve kulak kanalına girer. Peki, ses kaynağı nedir? Ses kaynağı kaça ayrılır? Ses kaynağı örnekleri nelerdir? Sesi duyduğumuz bir şey olarak düşünüyoruz – gürültü çıkaran bir şey . Ancak saf fizik terimleriyle ses, maddenin içinden geçen bir titreşimdir.


Ses Kaynağı Nedir?

ses kaynağı

Ses mekanik bir dalgadır. Fizikte ses çıkaran nesneye ses kaynağı denir. Örneğin, ses telleri, akort çatalları, davullar vb. hepsi ses kaynaklarıdır. Ancak ses kaynağı çevresindeki elastik ortamdan ayrılamaz. Uzaydaki aynı cisim aynı durumdaysa elastik ortamdan ayrılırsa ses dalgası üretilemez. Bu sırada cisim ses kaynağı değildir.

İnsan, dünya hakkında değişmez bir bilgi kaynağı aldığı için sürekli bir ses dünyasında yaşar. Rüzgarın hızı, kuşların cıvıltısı, insanların konuşmaları ve hayvanların kükremesi, gök gürültüsünün uğultusu, insanın çevre koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olan doğadaki ses kaynaklarıdır.


Bir insan nasıl dinler?

dinlemek

İnsan kulağını içeriden düşünürsek, kulak zarı denilen zarı görebilirsiniz. Kulağa giden tünel boyunca uzanır. Ses kaynağından gelen hava titreşimleri kulak zarını yenerek onun da titreşmesine neden olur. Kulak zarının arkasında çekiç, örs ve kafa adı verilen ve şekillerinden dolayı bu adla anılan üç hareketli kemikle dolu kemiksi bir boşluk vardır. Bu kemikler kulak zarından gelen titreşimleri alır ve başlatır.

Kulağın derinliklerinde salyangoz adı verilen yaklaşık 3 cm uzunluğunda sıvı dolu bir kanal vardır. Hareket eden kemiklerden gelen titreşimler, bir okyanustaki dalgalar gibi bir sıvıda dalgalar oluşturur. Sualtı algleri gibi, binlerce tüy hücresi de bir sıvı dalgasında dalgalanır. Bu hücreler temel olarak işitme için önemlidir. İçlerinden geçen titreşimler, işitsel sinirden beyne giden elektriksel uyarıları iter. Beyin de bu elektrik sinyallerini müziğe, seslere çevirir.




Ses Nereden Geliyor? Belirli Bir Ses Kaynağı Var Mıdır?

İnsanlar ses telleri yardımıyla ses çıkarırlar. Bir konuşma sırasında elinizi boğazınıza koyarsanız titreşimi hissedebilirsiniz. Sesin kaynaklarını belirlemek neredeyse her zaman mümkündür. Ses dalgaları, rüzgarlı havada buğday tarlasındaki dalgalar gibidir.

Hava molekülleri çarpışır ve ayrılır ve havadan geçen dalga, hava moleküllerinin akışının ritmik bir daralması ve genişlemesidir – bir tür titreşim. Ancak diğer malzemeler de ses dalgalarını iletir, örneğin aynı zamanda bir ses kaynağı olan bir ağaç. Kapalı bir ahşap kapının bir tarafından bağırırsanız, önce çığlık atan kişinin ses telleri titreyecek, sırayla havayı titretecektir.

Rüzgar kapı ahşabının titreşmesini sağlar, Ardından titreşim kapıdan havaya ve kapının diğer tarafında duran kişiye iletilir. Bir mağarada duvarlar, kapılar gibi sesi emmez veya iletmez. Bir ayna ışığı gibi sekmelerini geri atarlar. Avrupa’daki bazı vadiler yankılarıyla ünlüdür. Örneğin, bir av kornasından gelen bir ses, sonunda durana kadar 100 kez tekrarlanabilir.


Ses Kaynağı Kaça Ayrılır?

ses kaynakları nelerdir

Ses kaynakları iki çeşittir. Bunlar doğal ses kaynaklar ve yapay ses kaynaklardır. Doğal ses kaynakları, doğada bulunan seslerdir. Yapay ses kaynakları insanlar tarafından oluşturulan seslerdir. 

1) Doğal ses kaynakları:

Doğal ses kaynakları, arılar veya sinekler, sivrisinek gıcırtıları, insan ve hayvanların ses tellerinin vızıltısıdır. Kulağınıza büyük bir deniz kabuğu yaparsanız, uzaktan bir ses duyabilirsiniz. Fikir ne kadar cazip gelse de duyulan sesin okyanusla hiçbir ilgisi yoktur. Bunun yerine, kulak, kabuğun dışındaki tüm seslerin tekrarlanan yankılarını duyar. Doğal ses kaynakları arasında yaprakların ve kuşların hışırtısı, bahar gurultusu, fırtına sırasındaki gök gürültüsü, cırcır böceklerinin cıvıltısı ve ayaklarınızın altındaki kar belası sayılabilir – doğal ses dalgalarının aktarımı sonsuzdur.

  • Rüzgar
  • Hayvanlar
  • İnsanlar
  • Gök Gürültüsü
  • Yağmur

2) Yapay ses kaynakları:

Her şey insan tarafından yaratılır, doğa değil, yapay ses kaynaklarına atfedebilirsiniz, örneğin: çatal, zil, tramvay, radyo, bilgisayar. Ses dalgası nasıl yapılır diye bir deney yapabilirsiniz. Deneyim için, mengeneye sıkıştırılmış metalden yapılmış bir cetvele ihtiyacınız var. Cetvel üzerinde hareket ederseniz, uyaranları görebilirsiniz, ancak ses duyulmayacaktır. Ancak cetvelin yanında mekanik bir dalga oluşur. Cetvelin şarj aralığı ses frekansının altındadır, bu nedenle kişi sesi duymaz. Bu deneyde, 19. yüzyılın sonlarında, akort çatalı adı verilen bir alet icat edildi.

Ses, yalnızca vücut ses frekansını yaydığında çıkar. Dalgalar farklı yönlerde ayrılır. Kulak ile sesin kaynağı arasında bir ortam olmalıdır. Bir gaz, bir sıvı, bir katı yüzey olabilir, ancak dalgaları ileten mutlaka parçacık olabilir. Ses dalgaları ancak böyle bir ortamın olduğu yerde iletilir. Madde yoksa ses de olmaz.

  • Zil sesi
  • Enstrüman sesi
  • Telefon sesi
  • Makine sesi

Ses Dalgası Sistemi

Yankı – Pürüzsüz bir yüzeyden tekrarlanarak kulağa ulaşan ses dalgalarıdır. Örneğin, bir mağarada çığlık atarsanız, bir an için sesinizi duyabilir, mağara duvarlarına karşı savaşıp geri dönebilirsiniz. Okyanus kabuğu da bu şekilde çalışır. Ses kaynaklarının en iyi örnekleri, çok sayıda boş kamera içeren mermilerdir. Boş bir evdeki odalara benziyorlar.

Kabuğun duvarları pürüzsüzdür, bu da lavabonun yakınındaki seslerin, en sessiz seslerin bile odalarda tekrarlandığı anlamına gelir. Tüm yankılar – insanların konuşmalarından, müzikten veya doğal seslerden – bir kükremeye dönüşür. Ona, kabuğu açan ve cesaretini kıran bir kalp vuruşu da eklenebilir. Sörfün gürültüsünden duyulan çok sayıda yankının oluşturduğu harika bir etki.




Ses Değişikliği

eski telefon

Adam 100-200 metrede ne kadar bağırırsa bağırsın telefonda bağırması dışında kimse duymaz zaten. “Telefon” kelimesi Yunanca’dan “uzak ses” olarak çevrilir. Eski tarz telefonlar ile görüşme esnasında sesimiz elektrik akımına dönüştürülür ve bu şekilde taşınır. Alım sırasında, ters işlem gerçekleşir. Böyle bir akım, havada ses dalgaları gibi yayılarak herhangi bir mesafe kat edebilir.

Mikrofon, konuşma sırasında ortaya çıkan hava dalgalanmalarına yanıt veren ahizeye yerleştirilmiştir. Mikrofon bu salınımları alternatif akıma dönüştürür. Telefon hattı kabloları üzerinden yayılır ve hattın diğer ucundaki aboneye ulaşır. Ancak, bir kişi alternatif akım hissini hissetmediğinden, bu nedenle onları duyulabilen sonik titreşimlere dönüştürmek gerekir.

Bunu gerçekleştiren ise ahizede bulunan küçük bir hoparlördür. Elektrik dalgaları manyetik alanı etkileyerek gücünü değiştirir. Bu, zarın titreşmesine ve arayanın sesi olarak tanımlanan ses dalgaları oluşturmasına neden olur.


İnsanlar Hangi Ses Dalgalarını Duyabilir?

Sadece kişinin işiterek yakaladığı dalgalara ses dalgaları denir. Ses, belirli bir aralıktaki insan tarafından anlaşılabilir mekanik dalgalardır. Araştırmalar, insan işitme organlarının 16 Hz ile 20.000 Hz arasında değişen dalgalar aldığını kanıtlıyor. Ayrıca frekansı 16 Hz’den düşük (infrasound) ve 20.000 Hz’den büyük (ultrason) dalgalar da vardır.

Fakat bunlar işitilebilirlik kapsamına dahil değildir ve kişi tarafından hissedilmez. Diğer frekanslar, balıklar, kelebekler, köpekler ve kediler, yarasalar, yunuslar dahil olmak üzere bireysel hayvanlardan veya böceklerden farklılık gösterir. Kaynaklar, bir ses frekansıyla (16 ila 20.000 Hz) salınımlar oluşturan her tür gövdedir.

Sesin algılanması, kişinin işitme organına ve sağlık durumuna bağlı olarak öznel bir süreçtir. Mikrofonlar kulaklarla aynı şekilde çalışır, ancak mikrofon kulak zarı yerine bir mıknatısa bağlı küçük, ince bir metal plakadan oluşur. Plaka üzerindeki hava basıncı değiştikçe, mıknatıs sallanır ve bir elektrik yükü üretilir.


Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar Nelerdir?

This post is also available in: English

Kategoriler: Bilim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/