Hayvan Soylarını Nasıl Tehlikeye Attık?

Ezgi Diliçıkık

Ezgi Diliçıkık

Environmentalist, Digital Addict

Vahşi yaşam, dünya genelinde kaçak avcılıktan habitatlarının kaybolmasına kadar birçok tehditle karşı karşıya. Bunlarla birlikte bir de Küresel Isınma, stres altındaki ekosistemleri daha da istikrarsızlaştırmaya yönelik büyük bir tehdit. 
Sebep olduğumuz büyük kayıpları görmeye, kendimizi suçlamaya ve harekete geçmek için çabalamaya alıştık. Bu duyguları bir yanda koruyalım, bir yandan da bu listede çok söz edilmeyen ancak soyları büyük tehlikede olan hayvanlara bakalım istedik. (Bitkileri de unutmamak lazım!)

Küresel Isınmadan Dolayı Soyu Tehlikede Olanlar

Right Whales
Right Whales için doğru çeviriyi ne yazık ki bulamadım. Ancak araştırırken üzücü bir hikayeyle karşılaştım. Bir rivayete göre, “Right” demesinin nedeni, avcıların avlanmak için en uygun gördüğü tür olmasından kaynaklanıyormuş.
Yükselen okyanus sıcaklıkları, bu canlıların yiyeceklerinin oldukça azalmasına hatta yok olmasına neden olmuştur. Öyle ki, Right Whaleler çiftleşme mevsimleri için bile bir araya gelemiyor hale gelmişlerdi
Asıl korkunç istatik için hazırsanız başlıyoruz: Sadece ve sadece 350 Kuzey Right Whale hala hayatta. 
Caretta Carettalar

Yükselen sıcaklıklar, Caretta Carettaların yuvalama koşullarında ciddi farklılıklar yarattı ve cinsiyet oranlarında farklılıklara neden oldu. 
Bugün, Caretta Carettaların %90’ı dişi. 

Penguenler

Eriyen buzullardan dolayı Kutup Penguenleri 1960’lardan beri yok olma tehlikesi yaşıyorlar. Öyle ki, o zamandan bu zamana penguen nüfusu %60 azaldı. 
Kutup Ayıları
Yine eriyen buzullardan dolayı kutup ayılarının avlanabilmek için çok daha az alanları kaldı. Acı bir istatistik: Şimdiki kutup ayıları, 30 yıl önceki kutup ayılarından %10 daha zayıflar.

Kaçak Avlanmadan Dolayı Soyu Tehlikede Olanlar

Filler
1930’larda yaklaşık 10 milyon Afrika Fili vardı. Şimdikilerin sayısı ise 1930’lardaki sayının neredeyse ve sadece %1’i. Ve bu fillerin 10 milyon olan sayısı yalnızca 1981 ve 1989 arasında yarıya indi. 
Gergedanlar
Bazı bölgelerde, haftada 2 ila 3 gergedan, boynuzları için öldürülüyor. Bu boynuzlar kara borsada tıbbi amaçlarla alım satıma maruz kalıyor. Ayrıca gergedanların boynuzları, altından tam 5 kat daha değerli olarak işlem görüyor. Bir canlının hayatı için ölçülebilecek bir para olmasa da.

Kaplanlar
Sadece bir yüzyıl içerisinde kaçak avlanma, vahşi kaplanların sayısını %97 azalttı. Vahşi doğada artık yalnızca 3200 kaplan bulunuyor.

Yaşam Alanlarının Yok Edilmesinden Dolayı Soyu Tehlikede Olanlar

Orangutanlar
Palm Yağı elde etmek için Endonezya’ya giriş yapılması orangutanların sayısını tehlikeli şekilde düşürdü. Yüz yıl içerisinde orangutanların %80’ini kaybettik. 
Palm Yağı hakkında detaylı bilgi isteyenleri buraya alabiliriz.

Pandalar

Pandaların yaşam alanlarının çoğu insan faaliyetlerine yer açmak amacıyla yok edildi. İnsanın gelişimiyle birlikte bu alanların geri kalanları da tehlike altında. Vahşi doğada ise artık yalnızca 1600 panda kaldı. 
Amur Leoparları
Çok büyük yaşam alanı kayıpları ve insanlarla yaşadıkları mücadeleler sebebiyle artık vahşi doğada yalnızca 25 ila 35 arasında amur leoparı hayatta. Soyları ciddi tehlike altında.

Ne Yapabiliriz? 

Hayvanları kaçak avcılıktan korumak için: WWF
Küresel Isınmayla mücadele etmek için: Greenpeace
Sizin önerebileceğiniz organizasyonlar ve çalışma grupları varsa lütfen yorumlarda belirtiniz!
Kaynak: voices.nationalgeographic.com
Kategoriler: Bilim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/