Günde 1000 Kelime Yazmak Hayatımı Nasıl Değiştirdi

Hüseyin GÜZEL

Hüseyin GÜZEL

EEE / PM / MSc / huseyinguzel.net

“On iki yaşından itibaren günde en az bin kelime yazdım.” – Ray Bradbury, Zen ve Yazma Sanatı

Julien Smith ile ilk kez 2012 yılında röportaj yaparken, kendisi internetteki en popüler bloglardan birine sahipti. Konuşmamızda benimle paylaştığı şeylerden biri bana çok çarpıcı geldi: “Her gün 1000 kelime yazıyorum.”
Bu konuşmadan kısa bir süre sonra günde 1000 kelime yazmaya başladım ve hala devam ediyorum. Yeni kazandığım bu alışkanlığımın hayatımı en basit şekilde nasıl değiştirdiğini kısa şu şekilde açıklayabilirim:
Meditasyon ve terapi oldu benim için

Bir yayıncı ile 2 kitap anlaşması yapmama ve bir yazar ve konuşmacı olarak kariyer yapmam konusunda bana yardım etti.

 45.000 kelimelik el yazmasını 6 ayda tamamlamama ve 100’ü aşkın makaleyi yazmamı sağladı.

“Bu basit günlük alışkanlık, kelimenin tam anlamıyla yüksek oranda bir Yatırım Getirisi’ne sahip. Hayatım ve kariyerim değişti.”

1) Gereklilikten Doğan Bir Alışkanlık

İlk zamanlar meraktan başlayan bu şey, nihayetinde zorunluluktan kurtulmak zorunda olduğum bir şeye dönüştü. Üretimimdeki talepler neredeyse bir gecede tamamen arttı.
Haftalık bir bültenin yanı sıra kişisel blogum için haftada 2-3 yazı kaleme alıyorum.

Haftada bir müşteriye bir yazı yazmam için ayda 1000 dolar kazanıyordum.

Küçük bir hissesine sahip olduğum bir girişimin blog sayfası için haftalık bir yazı kalem alıyordum.

Bunlardan dolayı taleplere ayak uydurabilmek için bir sistem geliştirmeliydim.

“İIhamın gelmesini bekleseydim, mahvolurdum”

Daha önce de söylediğim gibi, yaratıcı çıktılarınızı arttırmak için sistemli olmak zorundayız. Günde 1000 kelime yazmak benim sistemim oldu. Birkaç ay içinde hayatımın derinliklerine yerleşen bir alışkanlık oldu bu döngü ve dişlerimi fırçalamak gibiydi artık. Ve işler gerçekten enteresan olmaya başlamıştı.

2) Kusursuz Olma Sanatı

2013 yılının Eylül ayında Facebook durumumdaki güncellemeleri bir google dokümanın içine derledim, düzenledikten sonra, Mars Dorian tarafından bir kitap kapağı tasarladı, Amazon’a yükledi ve Ona “Kusursuz Olma Sanatı” adını verdim.
İlk haftada 300 kopya satıldı ve bunun bir başarı olduğunu düşünmüştüm. Ancak yaklaşık üç hafta sonra satışlar patladı. Amazon’daki sıralamaları kontrol ettiğimde kitabımın girişimcilik kategorisinde 1 numara olduğunu fark ettim. Bu konuda tweet attığım birileri “Glenn Beck’e teşekkür etmek isteyebilirsiniz” dedi. Bir gösterisinde kitabım hakkında konuşmuştu. Amazon gösterge tablosuna girdiğimde kitabın günde 1000 kopya sattığını fark ettim. Kısa bir süre sonra kitabım Wall Street Journal’ın en çok satılan kitabı oldu.

3) Bir Yayıncıyla 2 Kitap Anlaşması

2013 ile 2015 yılları arasında günde 1000 kelime yazmaktan asla vazgeçmedim. 2015’ten birkaç ay sonra, Penguin portföyündeki bir editörden bir e-posta aldım.
Bu e-postada bana üzerinde birlikte çalışabileceğimizi düşündüğü bir kitap çıkarma fikrinden bahsetti. Bu kitabı çıkardık. Ve şimdi kendisiyle ikinci kitabım üzerine çalışıyoruz.

4) Yazmaya Yardımcı Bir Ortam Tasarlamak

Olmak istediğiniz kişi olabilmek için buna uygun bir ortam tasarlamanız gerekir. Bir yazar olmak istiyorsanız, çevrenize bunu yansıtmalısınız. Eğer evime geldiyseniz iki şeyi fark edebilirsiniz:
Çok kitap okurum.

 Çok fazla not tutarım.

Yazar olan herkesin ortamında, muhtemelen benzer bir şey fark etmişsinizdir. Tucker Max’in evinde dikkatimi çeken ilk şey sahip olduğu kitap sayısıydı. Ryan Holiday’in fiziksel kütüphane bakımı konusundaki konuşmasında, zeminden tavana kadar birçok rafın bulunduğu görülecektir.

5) Aktivasyon Enerji ve Başarı hızlandırıcılar

Mutluluk Avantajı adlı kitabında, yazar Shawn Achor, bir şeyler yapmak için gereken enerji miktarı, bunu yapma ihtimalinizi belirlediğindn bahsediyor. Bir şey yapmak için fare tıklamalarını azaltmak, basit bir şey yapmanın şansını o derece artıracaktır…
Bunun basit yolu, Macjournal gibi dikkat dağıtmayan bir yazı aracı kullanmaktır. Sabaha karşı dizüstü bilgisayarınızı açtığınızda, gördüğünüz ilk şeyi bir gece önce kurun Bu sayede sadece yazın. Bir not defterine yazmayı tercih ederseniz, bir gece önce hazırlayın defterinizi. Not defterinizi bir kalemle bir gece önce hazırlamak kadar basit bir işlem, aslında yazmaya devam etme olasılığınızı artırır.
Bunun bir başka varyasyonu, bir gece önce ideal bir şekilde uykuya başlamadan önce bir cümle yazmaktır. Başkasının sözlerini yazın. Aniden sayfa daha az göz korkutucu görünür. Bu yazmadan önce her zaman okuma sebeplerimden biridir. Beyniniz, bir hedefe doğru ilerlediğini düşündüğünden bu hedefe ne kadar yakın olduğunuzu düşünür ve bir teklifle başlarsanız, başarı hızlandırıcıların etkisine girersiniz.

6) Üretken olmak

“Güzel yazıların hepsi berbat ilk denemelerle başlar” Anne Lammot

Muhtemelen henüz yolun başındaki yazma çabalarınız berbat olacaktır. Boktan bir cümle yazmadan korkmayın. Bugüne kadar günlük olarak ürettiğim şeylerin yalnızca küçük bir miktarı aslında kullanılabilirdir. Fakat haftada 7000 kelime yazarken üretken olmanız için çok fazla ihtiyacınız yok. Haftada bir saat 1000 kelime yazdığınızdan emin olun. bu 52.000 kelime, Bu da bir yılda bir kitap demektir. Kümülatif (birikimli) çıktılarınız bireysel yazı günlerinden daha önemlidir. Daha iyi bir yazar olmak istiyorsanız, üretken biri olmakla başlayın.

7) Çalışmalarını yargılama

90 dakika süresince kaleme aldığınız bir yazı boyunca yolunuzu şaşırmanız mümkündür. Bu bana her zaman olur. Düşünce trenine 3-4 paragraf aldığımda ve aniden saçmalamaya başlıyorum. Bu noktada doğal olarak, vazgeçme ya da dağılma sürecine girersiniz. Ancak, buna karşı koyabilir ve sözlü kusmayı sayfaya karşı göstermeye kalkarsanız, mantıklı bir yere geri dönersiniz. Bu bir bakıma biraz meditasyon gibi. Hareket eden zihninizi gözlemleyip, nefesinize odaklanmak için geri dönmeniz yeterlidir.

8) Bir alışkanlık haline getirmek

İlham, yaratıcı çalışmalar için güvenilmez bir stratejidir. Müzik, kararsız bir metindir ve kendiliğinden ortaya çıkma eğilimindedir. Öte yandan her gün ortaya çıkma eğilimi söz konusu. Her gün ortaya çıkarak, tutarlılığın derin güce erişirsiniz. Yapılacaklar listenizde bir öğe olarak başlayan bir şey sonunda bir alışkanlık haline gelir ve ivme kazanmaya başlarsınız.

9) Daima bir defter taşımak

İlhamın olağandışı zamanlarda çarpıcı biçimde ortaya çıkan eğlenceli bir yolu vardır. Genellikle bu gerçekleştiğinde bilgisayarın önünde değilsinizdir. Arkadaşım AJ Leon’dan aldığım bir alışkanlık daima bir defter taşımaktır. Bir defter, yaratıcı fikirleriniz için adeta tohum ekimi yapabileceğiniz verimli toprak gibidir.

10) Kalıpları tanımak

Nasıl çalıştığına dikkat edersen kalıpları görmeye başlarsın. Bu kalıplar, işinizi geliştirmeniz için sistem geliştirmeye ve zihinsel modeller geliştirmemize yardımcı olmak açısından inanılmaz derecede yararlıdır. Size kendiniz için kişisel bir kullanım kılavuzu sunar. Kalıpları tanıma, davranışınızı optimum düzeyde performansa ulaşacak şekilde ayarlamanıza yardımcı olur.
Hayatımda gördüğüm bir uygulama; sabah saat 6: 00’dan önce uyanmak ve meditasyon, daha derin akış ve odaklanma düzeyine neden oldu. Ayrıca sabah 10’dan sonra bazı şeyler yokuş aşağı gitmek gibi görünüyordu ve öğleden sonra 1de de aslında değersiz olduğumu hissediyordum

Kendime 90 dakikalık kesintisiz yaratıcılık zamanı ayırdığımda akışı en tutarlı bir şekilde yaşama eğilimindeyim.

Terleme veya egzersiz yapmadan birkaç günden fazla geçerse, depresyon ve endişe şiddetlenir.

Bir metin gönderdikten sonra cevaplanmayan kısa mesajların beni endişeye sevk ettiğini gördüm.

Bu kalıplar hayatımız boyunca söz konusu. Sadece işimizde değil. Neredeyse her durumda meydana gelirler. Bir e-postada her zaman olumlu yanıt veren bir ifade kadar basit bir şey fark edebilirsiniz. Durum buysa, o kalıptan sapmak mantıklı değildir.
Kalıplara uymanın hayatınızı tekrarlayacak ve sıkıcı olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak bunun tersinin doğru olduğunu görüyoruz. Hayatınızdaki kalıpları tanımanın güzelliği, gün boyunca nasıl davranmayı planladığınıza karar vermeye çalışmaktan çok daha yüksek değerli etkinlikler için bilişsel bant genişliğini sağlamasıdır. Yaşamınızdaki kalıpları tanımak aslında zaman ayırmanızı, yavaşlamanızı ve davranışınızın ürettiği sonuçları yansıtmanızı gerektirir.

Kendi davranış kalıplarınızı ve ürettikleri sonuçları anlamak, bulabileceğiniz “başarı hapı” na en yakın şeydir…

X, y’ye neden oluyorsa, istediğiniz y’ye neden olan x’i seçmeniz en mantıklısı olacaktır. Kalıpları tanıdıkça yalnızca daha verimli çalışmaya değil, daha etkili bir şekilde çalışmaya başlayacaksınız. Süreçleri ve sistemleri geliştirdiklerini gördüğünüz kalıpları kullanarak zihninizi yaratıcı düşünceye özgür bırakacaksınız.
BestSelf dergisinin en değerli bölümlerinden biri, gün boyunca öğrenilen dersler’dir. Her gün tonlarca ders çıkarırız, ancak onları yakalamak için bir disiplin olmaması, onları hiç öğrenmemekten daha iyi değildir. Aslında bu kalıp fikri, dün öğrendiğim bir dersin esin kaynağı oldu; bu, 90 dakikalık derinlikli bir çalışmanın tutarlı bir zayıf noktasıydı. Bu kalıbı gördüğümde diğerlerini aramaya başladım. Yaşamınızdaki kalıpları tanıdıkça, çılgınca dağınık bir hızdan, hızlı, tempolu, odaklanmış, sürdürülebilir ve momentum üreten bir hıza ulaşacaksınız.
Benimsediğiniz alışkanlıkların sonunda kimliğiniz haline gelen bir nokta var. Artık düşünmek zorunda değilsiniz. James Clear’ın kimliğe dayalı bir alışkanlık olarak bahsettiği şey benim içinde geçerli. Beni bir kahvehanede, bir konferansta ya da sabah 8’den önce başka bir yerde görürseniz, muhtemelen beni, 1000 kelime yazarken bulacaksınız. Bu artık yaptığım bir şey değil. Ben benim artık. Yaşamınızı gerçekten değiştirmek için alışkanlık kazandıracak bir uygulama olmalı, büyük olasılıkla hayat boyu olmalı bu.

blogger, Srinivas Rao

Kategoriler: Başarı, Motivasyon, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/