Girişimcilerin büyük çoğunluğu yeni alanlara girmeyi sever. Bu nedenle hiç bilmediğiniz bir sektörde yeni bir işe girişmiş olmak hiç de mantıksız değildir. Ne var ki, sektörün yeni çocuğu olmak biraz zor olabilir. Başarılı olabilmek adına, tam olarak nasıl bir işe bulaştığınızı, hangi konularda eksik kaldığınızı ve bunları nasıl tamamlayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Unutmayın Steve Jobs’ın da teknoloji alanında bir diploması yoktu ancak sektörde milyar dolarlık bir şirket kurmayı başardı.
1) Girdiğiniz sektör hakkında bilgi edinmek için elinizdeki tüm kaynakları kullanın.
Bir ürünü satabilmek için yapılış aşamalarını bilmenize gerek yok. Ancak, başarılı olmak istiyorsanız bulunduğunuz sektörün nabzını ölçmeyi bilmelisiniz. Müşterilerinizin ne istediğini anlamalı, benzer ürünlerin eksiklerini bulmalı ve alışılagelmişin dışına çıkmalısınız. Eğer sektörde yeniyseniz ya da teknolojik gelişmelerin gerisinde kaldıysanız bilgi edinmek ve şimdiki ana yetişmek için yapabileceğiniz bir çok şey bulunuyor. Örneğin bir mentör bulabilir, eğitimlere ve profesyonel organizasyonlara katılabilirsiniz.
Öğrenmek için ısrarcı olun ve yüzeysel cevapları hiçbir zaman kabul etmeyin. Herhangi bir derece almayacaksınız ancak başarılı olmak için bulunduğunuz endüstri hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız var.
2) Yapılamayanı yapan insanlarla çalışmaya dikkat edin.
Endüstriyi tanımaya çalıştığınızda ne kadar çok şey bilmediğinizi fark edeceksiniz. Ödevinizi yaptıktan ve endüstri hakkında bilgi edindikten sonra müşterilerinizin istediği ürünü satabilirsiniz. Ama teknik açıdan bakıldığında satmak istediğiniz kalitede ürünü ya da hizmeti verebilecek insanlar bulmanız gerekiyor. Şirketinizde ihtiyacınız olan becerileri belirleyin ve sonra hangilerini tek başınıza yapamayacağınızı seçin. Gerekli becerileri listelemek için mentörünüzden ya da çevrimiçi kaynaklardan faydalanabilirsiniz.
Araştırmalara göre müdürlerin %75’i yanlış insanları işe aldığını kabul etmiş. Oran oldukça yüksek, aynı hatayı yapmayarak sektördeki yerinizi koruyabilirsiniz.
3) Çalışanlarınızın sunduğu senaryolara güvenin.
Şirketinizin başarıya ulaşmasında büyük önem taşıyan şeylerden biri ekip arkadaşlarınıza güvenebiliyor olmanızdır. Çalışanlarınızın söylediklerine inanmalısınız. Onlara inanmayıp imkansız bir şey için çabaladığınızda başarısızlığa mahkumsunuz. Ekibinizle olabildiğince açık bir iletişiminiz olmalı; büyük kararlarınızın arkasında ne olduğunu anlatın, bir işi yapabilmek için 6 ay süre istediklerinde işleri hızlandırmak için neler yapabileceğinizi sorun.
Çalışanlarınızı sizin eksik olduğunuz alanlarda yardımcı olmaları için işe aldığınızı unutmayın. Büyük kararlar verirken onların uzmanlığına güvenin ve çok inatçı olmayın.
4) Kalabalığa karışın.
Sektördeki yeni çocuk olarak kendi sosyal çevrenizi oluşturarak farkındalığınızı artırabilirsiniz. Endüstri ile alakalı örgütlere, etkinliklere katılın, çeşitli komiteler için gönüllü olun. Daha tanınır ve saygı duyulan biri olmak istiyorsanız sektördeki liderlerin saygısını ve güvenini kazanmalısınız. İş ortaklarınız ve potansiyel müşterileriniz üçüncü bir tarafın işiniz hakkındaki düşüncelerine değer vereceğinden sektörün liderlerine yakın kalarak itibarınızı güçlendirebilirsiniz.
Tanınırlığı artırmak için kullanılan en güncel yöntem sosyal medya. Sosyal medyada şirketinizi temsil edebilecek bilindik yüzler bulun ve onlarla arkadaşlık edin. Saygı duyulan biri olmak istiyorsanız amacınız network değil arkadaşlık olmalı.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap