Tarihte İz Bırakmış Önemli İsimlerin Uyguladıkları 8 Farklı Sabah Rutini

Emre Ülkem

Emre Ülkem

Boğaziçi Uni.

Güne iyi başlamanın hayatımıza olan etkisini hepimiz biliyoruz ve bunu başarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Araştırmaları okuyoruz, farklı yöntemler deniyoruz fakat yine de kendimize uygun bir sabah rutini bulamayabiliyoruz.
Zinde ve dinç bir şekilde güne başlamanın yolunu bulmak için yapmamız gereken önemli şeylerden biri de, başarılı insanların sabah rutinlerine bakarak kendimize uygun gördüklerimizi denemekten geçiyor.

1) Benjamin Franklin her güne bir karar vererek başlıyordu.

Benjamin Franklin hayatı boyunca kendisi için ortaya koyduğu 13 kurala sıkı sıkıya bağlı kaldı. Her gününü aynı titizlik ve disiplin ile sürdürdü. Her sabah saat 5’te uyandı ve kendisine ‘Bugün ne yapacağım?’ sorusunu sordu. Otobiyografisinde sabah rutinini şöyle özetledi: “Yükselin, yıkanın ve güçlü iyiliğe seslenin. Günlük işlerinizi analiz edin ve kararlı olun.”

2) Voltaire, Winston Churchill ve Edith Sitwel çalışmaya yatakta başlıyordu.

Biraz ilginç gelebilir ancak tarihin büyük zihinlerinden bazıları bu yöntemle başarıya ulaşmışlar. Fransız yazar Voltaire, ‘Candide’de dahil olmak üzere ömrü boyunca 50’den fazla oyunun birçoğunu konforlu yatağında kaleme aldı. Tembellik onun doğasında değildi, saatlerce çalışıyordu ve bol bol kahve (günde 40-50 bardak kadar) tüketiyordu. Aynı şekilde İngiliz şair Edith Sitwell sabahları da dahil olmak üzere sık sık yataktan çalışıyordu.
Yatakta zaman geçirmenin gücüne inanmadıysanız bir de Winston Churchill rutinine bakmalısınız. Churchill her sabah yatağında saatler geçiyordu; kahvaltısını yapıyor, purosu içiyor, gazetesini okuyor ve danışmanlarıyla toplantılar yapıyordu.

3) Charles Darwin ve Georgia O’Keeffe sabah yürüyüşü yapanlardandı.

Charles Darwin genellikle onun düşünme yolu (Kent, İngiltere’de evinin yakınında bir çakıl parça) etrafında bir yürüyüş ile güne başlayıp, güncel bilimsel konular üzerine düşüncelere dalardı. Bu yürüyüşler Darwin’i tahmin ettiğimizden daha çok etkilemiş olabilir. Çünkü yürüyüş gibi bazı egzersiz türleri, beynin motor ve duyusal bölgelerini uyarır ve yeni fikirlerin filizlenmesine olanak sağlar.
Sanatçı Georgia O’Keeffe’da benzer bir alışkanlığa sahipti. Bir fincan çay sonrası New Mexico mahallesinde yürüyüşe çıkardı. Bu yürüyüşler esnasında yanında bir baston taşıdığı söyleniyor. Belki de tüm büyü bastondadır.

4) Immanuel Kant meditasyon yaparak güne başlıyordu.

Aydınlanma çağının ünlü filozofu Immanuel Kant’ın her gün ilk yaptığı şey sessizce meditasyon yapmaktı. Biyografi yazarı Manfred Kuehn’e göre, Kant sabah 5’te uyanıyor, meditasyon yapıyor ardından bir iki fincan çay ve pipo içiyordu. Eğer sabahları gözlerinizi açar açmaz endişelenmeye başlayanlardansanız, Kant’ın rutini iyi bir yol olabilir. Tabii pipo içmemek kaydıyla.

5) Herman Melville ve Frank Baum sabahları bahçelerinde vakit geçiyordu.

1850’de Moby Dick’in yazarı Herman Melville, batı Massachusetts’te 160 dönümlük çiftlik evi satın aldı. Şahsen çiftliğine yöneldi, atlarını ve ineklerini beslemek için sabah 8’de uyanmaktan keyif almaya başladı. (“bir ineğin çenelerini hareket ettirdiğini görmek hoş bir manzara” diye yazdı). Böylelikle kendisi için kahvaltı hazırlamaya ve yazmaya başladı.

“Bir ineğin çenelerini hareket ettirdiğini görmek hoş bir manzara.” – Herman Melville

Oz Büyücüsü’nün yazarı Frank Baum’da sabah 8’de uyanıp kahvaltı yaptıktan sonra çiceklerine bakmak için bahçesiyle yönelirdi. Evini ve bahçesini ‘Ozcot’ olarak adlandırdı.

6) Le Corbusier ve P.G. Wodehouse egzersiz yaparak güne başlıyordu.

Eğer yürüyüş yapacak zamanınız yoksa veya sevmiyorsanız, gününüzü başka bir egzersiz türü ile başlatmayı deneyebilirsiniz. Fransız mimar Le Corbusier sabah 6’da uyanıp ve her sabah 45 dakika calisthenics yapıyordu. İngiliz yazar ve mizahçı P. G Wodehouse’un da benzer bir rutini vardı.

7) Freud, Napolyon ve Mozart kişisel bakımlarına önem veriyordu.

Size neşe veren ve iyi hissettiren şeyler yapmak hem güveninizi artırır hem de dinlenmenize yardımcı olur. Örneğin Sigmund Freud‘un her sabah berberine sakalını düzelttirirdi. Napolyon Bonapart ve Wolfgang Amadeus Mozart ise saç tarama seanslarıyla biliniyordu.
Napolyon yıkanırken sık sık vücudunun üzerine lavanta suyu döküyor, Mozart ise bir saatini giyinmeye ayırıyordu. Ne dersiniz denemeye değer mi?

8) Jane Austen, W.H. Auden ve siyaset insanları gibi kitap okuyarak veya enstrüman çalarak beyninizi uyarabilirsiniz.

Jane Austen, ailesi uyanmadan önce kalkıp piyano çalıyor, şair W.H. Auden ise sabahları bulmaca çözmeyi alışkanlık haline getirmişti.
John Quincy Adams’tan Theodore Roosevelt’e kadar sayısız siyasi liderin, sabahları ilk yaptığı şey okumaktı. Onlar ne okuduklarından bağımsız olarak, okumanın güçlü bir silah olduğunu iyi anlamışlardı.
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/