Google, Amazon, Uber ve Nike Gibi Şirketleri Başarılı Yapan 5 İlke

Melike Çalkap

Melike Çalkap

Editör @ceotudent

Olağanüstü bir konuma gelmek için öncelikle başlangıç noktasını iyi belirlemeli, hedefe odaklanmalı, doğru kararlar alıp güçlü bir irade ile harekete geçilmeli. Google, Amazon, Uber ve Nike gibi şirketler tek bir adımla devleşmediler, zaman içinde -büyümeye odaklı- birçok adımla gerçekten iyi diyebileceğimiz bir noktaya ulaştılar. Tüm bunlar olurken de efsanevi bir güç desteklemedi onları, sadece doğru işlere ve başarı odaklı iyi insanlara ulaşmayı başardılar. Bunu yaparken de belirledikleri bazı taktikleri vardı tabii…
Aynı strateji hem şirketler için hem de bireysel performans için geçerli aslında. Hedefe giden yolda yapılması gerekenler belirlenir ve hatalar düzeltilip değiştirildikçe başarı da kaçınılmaz bir hal alır. Peki bu şirketlerin büyük olmasını sağlayan bu 5 ilke nedir?

1) Uzunca bir süre oyunda kal.

Aslında işin özü sabır. Rekabet ve başarı girdabında uzunca süre ayakta kalmak ve bu oyunu uzun süre oynamaya devam etmek gerekli. Çünkü başarı bir günde başınıza gelebilecek bir şey değildir. Zamanla; direnerek, isteyerek adım adım ilerlediğiniz bir yolculuktan ibarettir. Bezos, Amazon’un başarısını bu oyunda uzun süre kalabilmeye bağlıyor.

2) Büyük düşün, küçük başla.

Büyük şirketler, bir füze fırlatmadan önce küçük mermilerini ateşleyerek yetenekleri ve yapabilecekleri hakkında kanıt toplarlar. Küçük adımlarla büyük işler yapanlardan biri de Google kurucusu Larry Page. Google Kitaplar’ı yaratması ofisine bir tarayıcı alıp kitap sayfalarını taratmasıyla başladı. Sonrasında bunu neden çevrimiçi hale getirdi. Küçük bir adımla, büyük bir işi de gerçekleştirmiş oldu bu sayede.

3) Olumsuz geri bildirimleri kabullen.

Biz insanlar mükemmel varlıklar değiliz. Haliyle yaptığımız işler de mükemmel olmayabilir. Bu noktada kimi zaman başarısız olmamız da oldukça doğal bir durum olacaktır. Amazon’un kurucusu Bezos’a göre başarız olduğunuza dair aldığınız geribildirimler aslında bir fırsattır. Çünkü, başarısız olduğunuzu gördüğünüzde onu düzeltecek şansınız olacak demektir.

“Başarısızlık sürecin bir parçasıydı, biz de bunu başarıyla atlattık.” – Jeff Bezos

4) Pazarda bir boşluk bul.

Uber, pazarda bir boşluk bularak küresel taksi endüstrisini bozdu ve çok daha farklı, yenilikçi bir rolü üstlendi diyebiliriz. Onlar bu yolda ilk olarak çağın gerekliliği olan teknolojiyi yanlarına aldılar ve önemli etkinliklerin sponsoru olarak da marka bilinirliğini arttırmaya odaklandılar. Özellikle sosyal medyayı iyi kullanarak insanların zihninde başarılı bir şekilde yer edindiler. Ve bu şekilde de taksicilik sektöründe kendilerine bir yer edinmeyi başardılar.

5) Akıllarda kalıcılık yarat.

“Just Do It” sloganı ve logosunu nerede görseniz büyük ölçüde aklınıza “Nike” markası gelecektir. Nike, akılda kalmayı başaran bir örnek. Bunu başardı çünkü, Nike sadece spor ayakkabısı üretmeye odaklanmadı aynı zamanda insanların akıllarında yer almak için de enerji harcadı. Ve bu yolda o da diğer şirketler gibi milyonlarca insanı önemli ölçüde etkilemek için zamanla küçük adımlar atarak büyüdü. Nike da diğer başarılı ve büyük firmalar gibi kitlesinin hem fiziksel hem de ruhsal ihtiyaçlarına odaklanarak, güvenlerini kazandı ve böylelikle akıllarında yer etmeyi başardı.
Kategoriler: Başarı, İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/