Farklı Bir Bakış Açısı: Japonya’ya Atom Bombası Atılmamış Olabilir mi?

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

6 Ağustos ve 9 Ağustos 1945, başta Japonya olmak üzere tüm dünyanın kalbinde kara birer leke oluşturdu. Önce Hiroşima sonrasında Nagazaki’ye atıldığı söylenen atom bombası dolayısıyla binlerce kişi öldü. “Söylenen” diyoruz çünkü bu olayın aslında bir soğuk savaş propagandası olduğu görüşü yayılmaya başladı. Eğer bu görüş doğruysa dünyanın en büyük ikinci yalanı olarak tarihe tekrar geçeceği kesin.

Peki ama neden böyle bir yalan söylensin?

Atom bombası atılmadığını savunanlara göre, bu hikaye soğuk savaş ve Japonya’nın çekilmesi için sadece bir bahane. Japon halkının savaştan bıkması ancak hükümetin yenildiğini kabullenmek istememesi sonucunda ABD ile gizli bir anlaşma yapıldığı ileri sürülüyor. Böylelikle Japonya “Amerika tek bir düğmeyle tüm şehri yok edebiliyor, atom bombası yedik ve savaşı bitiriyoruz.” derken Amerika’da atom bombası olduğu algısı yaratarak tüm dünyaya kendisiyle savaşmayı bırakması mesajını verdi.




Atom bombası değilse, yaşanan felaket neydi?

Bombanın atılmasının ardından ortaya çıkan görüntüler Tokyo’ya yapılan “Napalm Bombardımanı”nı hatırlatıyor. Napalm bombardımanı, aynı anda yüzlerce uçağın tüm şehri bombalamasıyla oluşur ve etrafına çok fazla ısı yayar. Hiroşimadaki görüntülere bakıldığında insanların ya yanarak öldüğü ya da yanık izlerine sahip olduğu görülür. Ayrıca, daha sonra da bahsedeceğimiz gibi, Napalm bombardımanı tüm şehri aynı anda bombalamak olduğundan bütün bir şehri yıkma gücüne sahip olsa da bazı bölgeler gözden kaçabilir. Tıpkı Hiroşima’da sıfır noktasında olduğu söylenen bazı binaların vs. yıkılmamış olması gibi.


Yaşanan insanlık dramının atom bombasından kaynaklanmadığına inandıracak diğer detaylar

BBC atom bombasının canlandırılmış halini 2007 yılında, sıfır noktasına atılmış olan tek bir bomba ile merkezi büyük bir yıkımı biraz abartılı bir şekilde yayınladı. Görüntülerde en çok dikkat çeken detay bombanın düşme anında büyük bir miktarda toprağı havaya kaldırdığı halde olay sonrası fotoğraflarda sokakların son derece temiz olmasıydı. Sanki yıkımlar tek merkezden gerçekleşmemiş de belli bölgelere düşen bombalar dolayısıyla yaşanmış gibiydi.
Ayrıca, bahsi geçen bomba 1 km ötesini bile yerle bir edebilecek güçte olduğu halde sıfır noktasına çok yakın bazı binalar ve hatta ağaçlar zarar görmemiş. Belki o binaların son derece sağlam olduğu için yıkılmadığı söylenebilir, peki öyleyse hemen yanındaki barakayı ve ağaçları nasıl açıklayacağız? Dahası, sıfır noktasının 50 metre yanındaki köprünün ise mucizevi bir şekilde hasar almadığı söyleniyor. Gerçekten mucize mi yoksa Napalm bombardımanı sırasında gözden mi kaçırıldı?
Az hasar görmüş olan binalar genellikle taştan yapılmış olan devlet kurumlarıydı ki hasarları da genelde yangın izleriydi, tıpkı Tokyo’da yaşananlar gibi…
Yaralanma ve ölümlerin Napalm bombardımanına çok benzediğinden bahsetmiştik. Buna ek olarak bomba anında flash patladığı, bakanların kör olduğu ve birçok insanın anında kül olup uçtuğu gibi iddialara da gösterilebilen bir kanıt yok.


Peki ya radyasyon?

Patlamadan yaklaşık 6 ay sonra bir video hazırlanıyor. Bu videoda günlük yaşamına devam eden, yıkık evlerin arasında yaşayan insanlar görünüyor. Etkisi yıllarca sürecek denilen bölgede bitki bile yetiştiremeyeceğimiz radyasyon dolayısıyla şehrin boşaltılması/giriş çıkışların yasaklanması gerekirken oraya video çekmeye gidenler ve hayatına devam eden insanlardan bahsediyoruz.
Bölgede radyasyondan etkilenenlerin çocuklarının mutasyonlarla doğduğu iddiasına da bir kanıt yok. 2015 Ağustos’unda yayınlanan Hiroşima’dan kurtulanlar ve çocuklarını içeren haberde ise çocukların son derece sağlıklı olduğu gözüküyor. İnsanların radyasyondan bir şekilde kurtulduğunu düşünsek, bölgede deformasyona uğrayan hiç hayvan da yok.
Ayrıca 1952 yılına kadar Amerikan mandası altında kalan Japonya’nın tüm haberleşme servislerinin sansürlenmiş olması da iddiaları kuvvetlendiriyor. Japonya’da eğitim almış Amerikalı tarihçi David Rosenfeld “kuşatma zamanında sadece Amerika’yı veya müttefik kuvvetlerini eleştirmek yasaklanmadı, sansürden bahsetmek dahi sansürlendi.” diyor.
Tabii ki sadece bu iddialara bakıp atom bombası atılmadı demek doğru değil. Bu görüşler olaylara sadece farklı bir bakış açısı ile bakmamızı ve sorgulamamızı sağlıyor.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Tarih, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version