Dünyaları Keşfetmek Kolay Değil: En İyi 28 Açık Dünya Oyunu

Dünyanın en iyi 28 açık dünya oyunu ile karşınızdayız! Küçüklüğünüzde internet kafelerde saatine 25-50 kuruş vererek kapadığınız o bilgisayarları düşünün ya da ‘Abi bana bir sınırsız!’ diyerek çevrenize hava attığınız o anları. Bu anların hepsi sadece ya kendiniz ya da grubunuzla sınırsız bir maceraya çıkabilmeniz içindi. Bir oyunun içine dalabilmeniz. O anların damağımızda bıraktığı zevki farklı olsa da oyun sektörü o yıllardan beri çok değişti.

Güçlü grafikler, canavar bilgisayarlar ve eskisine göre tek doğrusal bir çizginin üstünde gitmekten ziyade özgürce kaybolabileceğiniz açık bir dünya. Bu dünyaların içinde saklı görevleri keşfedebiliyor, kodlayacısının bile koyduğunu unuttuğu yerlerdeki aletleri alıp kullanabiliyor, eşsiz bir keşif yolculuğun çıkabiliyor. Eskisine göre daha uzun bir oyun zevki veren bu popüler oyunları gelin birlikte inceleyelim.

Başta ufak bir bilgi vermek gerekirse açık dünya oyunları The Witcher: Wild Hunt ve Skyrim gibi kurgusu ve grafikleri güçlü; oyun zevki yüksek oyunların ödül kazanmasıyla daha da parlamaya başladı. Bu başarılı hikâyenin peşinden gitmek isteyen diğer yapımcılarda benzer bir rotayı takip etti ve biraz sonra sizinle paylaşacağımız oyunların büyük bir kısmının ortaya çıkmasını sağladılar. Sizlerle paylaşacağımız listedeki sıralama belirli bir kritere göre şekillenmiyor. O yüzden karma bir listeye baktığınızı unutmayın.


1. The Witcher 3: Wild Hunt

  • Çıkış yılı: 2015
  • Geliştirici: CD PROJEKT RED

Listemizdeki ilk oyunumuz hem Netflix adlı dünyaca ünlü yayın platformunda dizisi olan hem de aldığı ödüllerle yıla damgasını vuran bir oyun: The Witcher. En güncel ismiyle ise The Witcher 3: Wild Hunt.

Yılın Oyunu Ödülü dâhil 800’ün üzerinde ödülün sahibi olan açık dünya oyunu Steam üzerinden erişilebiliyor. Kendi kategorisinde ‘En İyi Ortam’ ödülünün de sahibi olan The Witcher 3: Wild Hunt bu açık dünya oyunları arasında oynayabileceğiniz en iyi oyunlar arasında. 

The Witcher 3, 200 saate yakın oynanış süresiyle diğer açık dünya oyunları arasında da önemli bir yere sahip. Gerçekten paralel bir dünyanın kopyasıymış gibi bize bir oyun zevki sunan oyun bize üst düzey bir oyun deneyimi yaşatıyor. 

Eğer diziyi izleyenler varsa ya da halihazırda içerik hakkında bilgi sahibiyseniz oyunun temasını tahmin edebilirsiniz. Bilmeyenler için ise bu açık dünya oyunu, bir fantastik orta çağ oyunu. Bana göre The Witcher 3, günümüz açık dünya oyunlarının kaderini belirleyen ve onlara ilham veren en önemli yapımlardan biri. Çizdiği evren, hikâye anlatıcılığı ve görev sistemiyle gerçek bir açık dünya deneyimi yaşayabileceğiniz bu oyun listemizin başında olmayı hak ediyor bence.


2. The Elder Scrolls V: Skyrim

  • Çıkış yılı: 2011
  • Geliştirici: Bethesda Game Studios

Biri açık dünya oyunu mu dedi? Eğer dediyse o da burada. Bahsettiğimiz oyun The Elder Scrolls V: Skyrim. Açık dünya oyunu dediğimizde The Witcher 3 ile beraber akla gelen oyunlardan biri olan The Elder Scrolls V: Skyrim bize çok farklı bir seviye açık dünya deneyimi sunuyor. Yayına girdiği 2011 yılında 200’ün üzerinde Yılın Oyunu Ödülü alan Skyrim, bu alanda haklı bir yol gösterici rehber olma özelliği taşıyor.

Tıpkı Witcher gibi fantastik dünya kategorisinde değerlendirebileceğimiz bu oyunumuz karakterleri ise biraz antik. Gerçekten uçsuz bucaksız bir harita üzerinde isterseniz ejderhaları avlayabiliyor, isterseniz, hırsız çetesiyle bir olup onların en güçlüsü olabiliyor ya da isterseniz de gerçekten açık dünyanın sınırlarını zorlayarak istediğinizi yapabiliyorsunuz. Yani boş boş etrafta volta atmak sizin elinizde. 

Skyrim tüm seçenekleri size bırakıyor. Size de istediğiniz tarafa doğru gitme fırsatı kalıyor. Ortalama oranlara baktığımız zaman Skyrim 220 saatin üzerindeki ortalama oyun saatine sahip bir oyun ama tabii oynayan kişi, keşfedecek yerler ve gerçek bir açık dünya macerası olduğu düşünüldüğünde bu sayı 400 saati aşar gibi.


3. Watch Dogs 2

  • Çıkış yılı: 2016
  • Geliştirici: Ubisoft

GTA serisi bilmeyeniniz yoktur. Watch Dogs’da onunla rekabet edebilecek seviyede iyi ve grafikleri ve hikâye örgüsüyle gerçek bir açık dünya deneyimini bize sonuna kadar yaşatan bir oyun. Daha önceki iki oyunumuzun aksine modern zamanlarda bir dünyada geçen hikayemiz açık dünya oyunlarına farklı bir soluk getiren cinsten. Burada Watch Dogs’un GTA ile benzer yönleri (amansız bir rakibe sahip olunması) olduğunu söylemek mümkün ama işlediği ‘hack’ hikayesi onun oyun dünyasında farklı bir yere konumlanmasını sağlıyor.

Sahip olduğu hikâye gereği teknolojik imkanları sonuna kadar kullanabildiğimiz bir oyun olan Watch Dogs 2’de hack yoluyla neredeyse hemen hemen her şeyi yapabiliyoruz çünkü burası bir açık dünya… 


4. Dying Light

  • Çıkış yılı: 2015
  • Geliştirici: Techland

Dying Light, çıktığı dönemin en yenilikçi oyunlarından biri. Mirror Edge ekolü parkur temasını zombiler ve açık dünya ile birleştiren oyunumuz, Metacritic üzerinde 75 puan ve Steam’de “Son Derece Olumlu” geri dönüşler alan bir yapım. Post apokaliptik dünyası ile adeta The Walking Dead izliyormuşuz havası yaratan oyunda, aksiyon ve macerayı sonuna kadar hissediyoruz. Oyun neredeyse 7 yıl önce çıkmasına rağmen hâlâ dün çıkmış gibi hissettiriyor. Dying Light’ın ikinci oyunu 2022 yılında dijital marketlerde yerini alıyor olacak. 


5. Far Cry 5

  •  Çıkış yılı: 2018
  • Geliştirici: Ubisoft Montreal, Red Storm

İnternet kafeli yıllara tekrar dönelim. Far Cry 3’ün Team Fight modunda arkadaşlarımızla çoklu kapışma macerasına çıktığımız o yılların görüntüleri hala gözümüzün önünde değil mi? O zaman bile bize farklı bir seviyede açık dünya deneyimi sunan oyunumuz bu alanda adından sıkça bahsettiren oyunlarımız arasında.

Kendi kategorisinde, hatta tüm oyun kategorilerinde en popüler FPS oyunlarını barındıran Far Cry serisi listemizde kendine yer bulan antik serilerden. Zaman içindeki gelişimini konuşmaya bile gerek yok. Çok kaliteli bir hikâye, çok kaliteli grafikler ve mükemmel bir açık dünya deneyimi. Hatta oyunumuz o kadar iyi bazı Hollywood oyuncuları halihazırda oyunumuzda rakip olarak gördüğümüz insanlar olarak karşımıza çıkıyor.

Daha önceki oyunlarımızı incelediğimizde göreceli bir şekilde daha kısa bir oynanış süresine sahip olan – yaklaşık 50 saat – Far Cry 5, Eden’s Gate adlı bir şehirde geçiyor. Öncesinde çıkan Far Cry oyunlarında olduğu gibi açık dünyada dolaşıp tarikatçıların ve örgütlerin sığınaklarını yok ettiğiniz Far Cry 5’te modern şehir elementlerin yanında vahşi doğa unsurları da büyük bir yer kaplıyor.


6. Horizon Zero Dawn

  • Çıkış yılı: 2017
  • Geliştirici: Guerrilla

Günümüzün gerçekliği: Post apokaliptiklik. Hâlâ pek çok kitaba ve filme konu olan bu temamızı bu denli geniş bir çerçevede işleyen bir oyun olduğunu size söylesek ne dersiniz? Evet, öyle bir oyun var. 2017 yılında Guerilla tarafından geliştirilen ‘Horizon Zero Dawn’. Horizon Zero Dawn, bizlere daha önce belki duyduğumuz ama bu kadar yüksek bütçeli bir oyunda görmediğimiz bir hikâye sunuyor. 

Oyunumuzun içerisinde ise konumuz standart. Modern dünya bildiğimiz anlamda yok olmuş durumda. Kısacası dünyanın sonu gelmiş durumda. Burada hayatta kalmaya çalışan biz ve yol üzerinde karşılaştığımız isimlerle bir maceraya atılıyoruz. Makinelerin bilinç kazanıp zamana hükmettiği bu dünyada savaşımızı da onlarla veriyoruz. Artık modern insanlık adına bildiğimiz her şey çok uzak bir geçmişte kalmış gibi görünüyor. 

En başta da söylediğimiz gibi çizdiği hikaye ile diğer açık dünya oyunlarından ayrışan oyunumuz bize çok uzun bir oynayış zevki sunuyor.


7. Assassin’s Creed: Origins

  • Çıkış yılı: 2017
  • Geliştirici: Ubisoft Montreal

Ve adına filmler çekilip, kitapları basılan bir diğer antik serimiz. Assassin’s Creed serisi. 2007 yılında serinin ilk oyunu hayatımıza girdiğinden beri açık dünya oyunları arasında en çok sevilen ve en popüler olanlarından biri olan bu seri yerini haklı bir şekilde koruyor. Her çıkardığı Assassin’s oyunuyla birlikte piyasayı kasıp kavuran Ubisoft ise burada övgüye değer geliştiriciler arasından. Serimizin oyunlarından biri olan Assassin’s Creed: Origins ise bizleri farklı dünyalara ve medeniyetlere götürmeyi vaat ediyor.

Oynanış ve karakter yönetimi tarafından köklü değişikliklere gidilen ve diğer modern Assassin’s Creed oyunlarının öncüsü olan Origins, devasa Antik Mısır haritasıyla ve suikastçıların kökenini anlattığı hikâyesiyle bizleri saatler boyunca gerçek dünyadan uzaklaştırıyor. Bizi tamamen Antik Mısır’ın gizem dolu dünyasına hapsediyor.


8. Ghost of Tsushima

  • Çıkış yılı: 2020
  • Geliştirici: Sucker Punch Productions

Şimdi gözlerinizi kapayın ve kendinizi 750 yıl önceki 1274 Feodal Japonya’sında gördüğünüzü hayal edin. Edo dönemi hayaletleriyle etrafınızın sarılı olduğu bu dönemde her şey o kadar göz alıcı olsun ki siz daha kılıcınızı çıkarmadan rakibinizin kılıcından yansıyan ay ışığıyla gözleriniz kamaşsın. Çok sanatsal oldu değil mi? Oyunumuz da öyle. Diğer açık dünya oyunları arasında sanatsal açıdan güçlü yönüyle ayrışan Ghost of Tsushima, büyük oranda yaşanmış olaylardan esinlenerek ortaya çıkarılmış bir oyun. 750 yıl önceki Moğol istilası sırasında Japonya’nın Tsushima adasında bir samurayı canlandırdığımız oyunumuzun haritası içerisinde birçok görev, gizli mekân ve etkileşime girebileceğimiz kişiler mevcut. İşte oyunumuz bunların hepsini de devasa bir çeşitlilik içerisinde bizlere sunuyor.

Canınız biraz Moğolları geri püskürtmek mi istedi? Gidin savaşın. Canınız biraz dolaşmak mı istedi? Atınıza atlayın ve olağanüstü kırsal Japonya atmosferinde kilometrelerce yol alın. Ya da canınız sadece durup görüntülerin tadını mı çıkarmak istedi? Öyle yapın. 60 saati geçen oynanış süresiyle oldukça uzun bir oyun olan Ghost of Tsushima, gerçekten bu alanda farkını koyan yapımlar arasında.


9. Grand Theft Auto V

  • Çıkış yılı: 2013
  • Geliştirici: Rockstar North

İşte modern bir klasik. Her sene yenisi ne zaman çıkacak diye beklediğimiz ve sürekli yeni ‘edition’ları ile birlikte dünyasını bize tekrar tekrar keşfetme şansı sunan bir yapım: GTA serisi. Bir şehir düşünün modern zamanların en büyük şehirlerinden. Bu şehirde yapabileceğiniz binlerce görev, düzinelerce etkinlik ve havada ya da karada deneyimleyebileceğiniz sınırsız araç seçeneğiniz var. Burası açık dünya sistemiyle tamamen ama tamamen size ait bir dünya.

Bu alanda her zaman kendi oluşturduğu açık dünya rekorunu yine kendi kıran bir oyun serisi olan GTA’in son oyunu ise Grand Theft Auto V’ten başkası değil. Size sunacağı bitmeyen içeriği ile başında 100 saati vakit geçirebileceğiniz bu oyun internet kafe efsanelerimizden biri.

Her oyunla birlikte daha gerçekli bir atmosfer sunan oyunumuz olağanüstü veya fantastik bir olay olmadan da vakit geçirebileceğiniz eşsiz bir haritayı önünüze seriyor. Bu oyunun saatlerin değil yılların harcandığı bir oyun olduğunu hatırlatmaya gerek yok sanırım.


10. Assassin’s Creed Odyssey

  • Çıkış yılı: 2018
  • Geliştirici: Ubisoft Quebec, Ubisoft Montreal

Listemizin bir diğer Assassin’s serisi oyunu: Assassin’s Creed Odyssey. Bir önceki oyunda ziyaretçisi olduğumuz Antik Mısır’dan sonra Antik Yunanistan’a yolculuk ettiğimiz bu oyunda, grafikler ve anlar o kadar güçlü ki gözünüzü sanki bir film izliyormuş gibi bazı sahnelerde donup kalacak.

Assassin’s Creed Odyssey, milattan önce 400’lü yıllarda Sparta ve Atina arasında meydana gelen bir savaş esnasında geçiyor. İki şehir arasındaki bu savaşı konu alan oyunumuzda yeni savaş sisteminin devreye girmesiyle de gerçekten büyük savaşlara girebiliyoruz ve savaşlar ile birlikte verilen görevler oldukça tatmin edici olabiliyor. Burada oyunun en çok şikâyet edilen tarafı ise seviye sistemi. Gerçek bir suikastçi olduğunuz oyunda sizden daha yüksek seviyeye sahip birini öldüremiyor; dolayısıyla görevinizi tamamlayamıyorsunuz. Suikastçi olmanın ne anlamı var o zaman…

Temek olarak oyuncular, Alexios veya Kassandra karakterlerinden birini seçerek oynamaya başlıyor. Burada siz ailenizi bir araya getirmeye çalışırken, çatışmanın her iki tarafına da dahil olabiliyorsunuz. Tarafını seç hey Yunanlı! Ben Yunanlı değilim… Özgür bir Sparta’lıyım!


11. Dragon Age: Inquisition

  • Çıkış yılı: 2014
  • Geliştirici: BioWare

İsmi numaralara göre değil; konusuna göre sıralanan Dragon Age serisinin üçüncü ana oyunu olan Dragon Age: Inquisition, çıktığı yıl rol yapma dalında Yılın Oyunu Ödülü dâhil birçok ödülün sahibi olmuş olan bir oyun. Oyunun içindeki açık dünya haritası üzerinde karakterinizi yürütürken yapabileceğiniz binlerce görevle birlikte bu görevlerde size eşlik dostlarınızda oluyor. Thedas adlı bu dünyanın tamamen keşfetmeye yönelik dünyası üzerinde ise istediğiniz gibi hareket edebiliyorsunuz.

Bu açık dünya oyununun en vurucu özelliklerinden biri ise binlerce görevle birlikte sunduğu bilinmeyen mağaralara yolculuklar, düşman bölgeleri keşifleri ve her an acaba burada da bir şey var mı diyeceğiniz gizlenmiş diyarlar. Her şeyiyle birlikte insanı bir deneyim ve keşif macerasına çıkaran bu oyunumuzun ortalama oynanış süresi ise 120 saatin üzerinde.


12. Fallout: New Vegas

  • Çıkış yılı: 2010
  • Geliştirici: Obsidian Entertainment

Şimdi sizi biraz geriye götürelim. Bazı oyunlar vardır zamana meydan okur. Tıpkı o çok hoşumuza giden seyir zevki yüksek filmimizin belirli bir sahnesini açıp tekrar tekrar tekrar izlememiz gibi üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hâlâ günümüz oyunları kadar keyifle oynanabilen Fallout: New Vegas’ta bizde aynı hissi uyandırıyor.  Hem bize sunduğu açık dünyası hem de post apokaliptik teması bizi kendisine çekiyor. Konumuz ise kısaca şöyle. Nükleer kıyamet sonrası dünyada hayatta kalan az sayıda insandan biri olduğunuzu hayal edin ve oyunun da isminden anlaşılacağı üzere New Vegas’ta olduğunuzu. Burada hem değişime uğrayan mutantlarla savaşıyor hem de içimizdeki düşmanlarla göğüs göğüse bir kavgaya giriyorsunuz.

Bir rol yapma oyununun bütün imkanlarına sahip olan Fallout: New Vegas bize uçsuz bucaksız bir açık dünya zevki sunuyor. Oyunumuz birçok gizem ile birlikte bizlere 130 saat civarı süren bir macera sunuyor.

Her ne kadar eski bir oyun olsa da yıllara meydan okuyan oyunumuz grafiklerin her şey olmadığını kanıtlar cinste bir açık dünya sistemine sahip. Oyunumuz bilgisayarla birlikte Xbox One ve Xbox Series X / S ile eski sürümlere de uyumlu bir şekilde oynanabiliyor.


13. Red Dead Redemption 2

  • Çıkış yılı: 2019
  • Geliştirici: Rockstar Games

Rockstar Games dediğimizde akla gelen ilk oyun. Tam bir modern klasik, Red Dead Redemption. Eğer birileri bir yerde açık dünya oyunu konusundan bahsediyorsa konu o ya da bu şekilde Rockstar Games’den geçer. O kadar övebileceğim bir stüdyodur kendileri. İlk çıkan oyunun ardından 2019 yılında çıkardıkları Red Dead Redemption II  bir geri dönüş oyunu. İlk oyunda bahsedilen senaryonun kökenine inen RDR 2’de aksiyon, macera ve görevler asla bitmiyor. Hatta oyunu bitirseniz bile.

Oyunu bitirdiğinizi düşünün. Her bir oyun haritasını ve görevi ezberlediğinizi. Emin olun hala bilmediğiniz yerler karşınıza çıkıyor. Konu itibariyle bir western temasına sahip olan Red Dead Redemption oyunu, çok uzun saatler boyunca vahşi batıda at sürüp, silah patlatabileceğiniz bir oyun.

Tıpkı GTA V’te olduğu gibi çevrimiçi versiyonu da bulunan oyunda online olarka da arkadaşlarınızla yan yana savaşabiliyor. İki taraftan birini seçerek düşmana korku dosta güven salabiliyorsunuz ya da tam tersi. Eğer konu RD II ise dostunuz bile sizden korkabilir. Siz bile yarattığınız karakterden korkabilirsiniz hatta. Tek kişilik oynayış modunda oynanış süresi 130 saati geçen oyunumuz; çevrimiçi modu ile ise oyunculara gerçek dünyayı unutturuyor.


14. Fallout 4

  • Çıkış yılı: 2015
  • Geliştirici: Bethesda Game Studios

Listemizdeki post apokaliptik dünyalardan birini de Fallout 4 sunuyor bizlere. Fallout listemizdeki pek çok oyundan daha uzun bir oynanış süresine sahip. 150 saatlik oynanış süresiyle açık dünya oyunları arasında bile sayılı olarak gösterilebilecek bir görev ve gizem silsilesi sunuyor bizlere. Açık dünya oyunları hakkında tecrüneli stüdyo Beshesda Game Studios tarafından çıkarılan oyun Nick Valentine adlı ana karakterimizin gözünden kıyamet sonrası Boston şehrini keşif yolculuğuna çıkmamızı sağlıyor.

Gerçek bir yapay zeka ürünü olan oyunumuzda her adımımızın bizi götürdüğü bir yer var. Örneğin birini öldürüp öldürmemeye karar vermek karşımıza yeni görevler ve seçenekler çıkartıyor. Bununla birlikte bu yollar arasındaki geçişkenlik o kadar fazla ki herhangi bir kurala bağlı olmanıza gerek yok. Bu sayede yolunuzu kendiniz şekillendirebiliyor; gerçek bir açık dünya deneyimi yaşayabiliyorsunuz.


15. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  • Çıkış yılı: 2015
  • Geliştirici: Konami Digital Entertainment

Müzikleri… haritası… geçmişi… Her şeyiyle birlikte eşsiz bir açık dünya oyunu olan Metal Gear Solid serisi bu alandaki oyunları sevenlerin vazgeçilmesi. Tecrübeli stüdyo Konami Digital Entertainment tarafından geliştirilen serinin 5’inci oyunu Metal Gear Solid V: The Phantom Pain’de hem gizliliğin hem silahların hem de açık dünyanın tadını sonuna kadar çıkarıyoruz. Önceki yapımlarının aksine serinin ilk açık dünya oyunu olan The Phantom Pain, 2014’te piyasaya çıkan Ground Zeroes oyununun devamı niteliğinde.

Konusu ise şu şekilde: Afganistan topraklarında bir maceraya çıktığımız The Phantom Pain’nde serinin ünlü ismi Venom Snake ile birlikte bir maceraya atılıyoruz. Gizliliğin ve savaş küllerinin hakim olduğu atmosfer içerisinde oldukça fazla etkileşime izin var. Tıpkı GTA’daki gibi bu açık dünyada da çevremizdeki taşıtları özgürce kullanabiliyoruz. Hatta tankları bile.

Metal Gear Solid V sonradan açık dünyaya çevrilen bir oyun olsa da belli başlı bazı özelliklerinden dolayı akıldan çıkmamayı hak eden yapımlardan. Örneğin daha önce belirttiğimiz gibi PC’ye dönüşen ilk ve tek açık dünya MGS oyunu. Bununla birlikte inanılmaz miktarda içerik sunan bir savaş oyunu kendisi. Örneğin oyuna yeni başladınız daha diğer oyunlarda elinizde görev bile olmazken MGS size birkaç yüz vazife atamış oluyor bile. 

Bu oyunu bir şeye benzetmek gerekirsek mükemmel bir şekilde işleyen bir saate benzetebiliriz sanırım. Oyunun amacı gizlilik olduğu için gündüz ya da gece hareket etmeniz, ışığın hareketi, üzerinize giydiğiniz kıyafet ya da duruşunuz, çevre sesleri…  Hepsi ama hepsi oyunun gidişatını, gardiyanlar ile iletişiminizi ve açık dünyanın fırsatlarını baştan yazan cinsten.

Bu oyunda her şey çok çılgın. İsterseniz kilometrelerce ötedeki karakolları gözleyin, isterseniz tank sürün. Seçim sizin! Gerçek ve özgür açık dünyaya hoş geldiniz.


16. The Elder Scrolls IV: Oblivion

  • Çıkış yılı: 2007
  • Geliştirici: Bethesda Game Studios

Listemizdeki başka bir Bethesda eseri. Aslında listemizdeki en eski açık dünya oyunlarından biri. Gerçek anlamda stüdyonun açık dünya oyunlarıyla anılmasını sağlayan oyunlardan biri. İşte karşınızda o klasik oyunumuz: The Elder Scrolls. İlkokul yıllarımdan hatırlarım. Daha oyunun bir silah bir bıçaktan itibar olduğunu sandığımız yıllarda gerçek oyun kurgusunun ve hikayesinin nasıl olması gerektiğini göstermişti bu oyun bizlere.

Şirketin açık dünya oyunları arasındaki imzası olan The Elder Scrolls, oyun dünyasının en iyi rol yapma ve açık dünya oyunlarından biri. Çıkış listesinin üstünden 14 sene geçmiş olmasına bakmayın hala Orta Çağ’ı evinize getiren kurgusu, 180 saati aşan oynanış süresi ve fantastik ruhuyla en çok oynanan açık dünya oyunlarından birisi kendisi. 

Oyunumuzun kendine has bir özelliği de mevcut. Komik NPC’ler 😀 Burada siz açık dünyanın tadını çıkarırken kendi zevkinize göre oluşturduğunuz yolunuzdan gidebiliyorsunuz. Tabii oyunun üstünden 14 yıl geçtiği için oyun geliştiricileri o dönem karaktere bir amaç vermeyi doğru bulmuş. Senesi itibariyle doğru bir karar da aslında. Yani dünyayı kurtarmak yüce bir amaç ama siz dünyayı kurtarmayı boşverin. Gözlerinizi kapatın ve açık dünya içinde kaybolun.


17. Trove

  • Çıkış yılı: 2015
  • Geliştirici: Trion Worlds

Bunlar nasıl grafikler böyle… İşte eşsiz bir açık dünya oyunu: Trove! Videosuna çok kısa bir göz atsanız bile oyunun hangi diğer oyunla benzer grafiklere sahip olduğunu görebilirsiniz. Bildiniz Minecraft! Trove oyunu Minecraft’tan ilham alarak ortaya çıkmış bir MMO. Bu MMO öyle bir dünya haritasına sahip ki sadece keşif işlemi için bile saatlerce harita üzerinde koşmanız gerekebilir.

Trove voksel tabanlı olduğundan (yani bir pikselin üç boyutlu karşılığı), her şeyi tıpkı Minecraft’ta olduğu gibi küplerle inşa edersiniz. Üstelik yanınızda taşıyabileceğiniz bu küpleri istediğiniz maceranızda cebinizden çıkarıp kullanabilirsiniz. Yani bu dünyanın elementi küpler. Sizler de onun kimyacısınız.

Şimdi bir macera portalına atlayın. Yine küplerden oluşan bir arazi bulun ve üssünüzü buraya kurun. İki macera arası gelip kendinizi yenileyebileceğiniz bu alanda ganimetlerinizi saklayın, zorlu zindanlar sonucu yorulduğunuz parmaklarınızı dinlendirin, bineklerinizi sergileyin. Söylemekte yarar var Trove aynı zamanda biraz tuzaklı bir oyun. Denemeye başladığınızda bizi anlayacaksınızdır. 


18. No Man’s Sky

  • Çıkış yılı: 2016
  • Geliştirici: Hello Games

No Man’s Sky 2016’da piyasaya çıktığında tam anlamıyla başarısız bir oyundu. Oyuna yapılan eleştiriler o kadar ağırdı ki küçük bir stüdyo olan Hello Games eğer eleştirilere cevap vermeyip ortadan koybolsaydı kimse yadırgamazdı. Zaman içinde oyunun iç dinamikleri değişti, belki yüzlerce güncelleme ve yenileme aldı. Oyuncuların beklentilerini karşılamak için oyuncularla birlikte gelişen oyunumuz en son raddede kendi alanındaki en iyi açık dünya oyunlarından birine dönüştü. 

Şimdiye kadar bahsettiğimiz her oyun grafikleri ya da konusu ne olursa olsun gerçekten bize bir açık dünya deneyimi sunuyor. İstersek vahşi batıda bir kasabada haydutluk yapabiliyor; istersek antik Yunan ya da Mısır’da suikastçı olabiliyoruz ama No Man’s Sky’da olaylar biraz daha değişik çünkü burası bize açık bir dünya değil; açık bir evren sunuyor.

Bazı açık dünya oyunları bize tek bir şehri, eyaleti ya da ülkeyi sunabilir. Fantazm çevresinde mağaraları keşfedebilir, ejderhalarla savaşmanıza olanak tanıyabilir ama bu oyundaki her şey bir gezegenden başlıyor ve tıpkı evrenin hala genişlemeye devam etmesi gibi genişlemeye devam ediyor. Kendi evreninizde ileri karakollar bulmak, vahşi tabiatı keşfetmek, sorunları çözmek ya da sorunun kendisi olmak, madenleri çıkarmak, eserler yapmak, inşa etmek ya da yıkmak her şey sadece bir modla başlıyor.

Burada geminizi düzüp yıldızlara doğru ilk adımınızı attıktan sonra tüm hayatınızı No Man’s Sky oynayarak geçirebilir ve oyunun sunduğu her şeyi göremezsiniz. Bu oyun sürekli bir güncelleme alan ve halihazırda kendi kaderini düzinelerce güncelleme ile değiştirmiş bir oyun. Alınan her güncelleme ile kendinize yeni bir amaç edinin ve arkadaşlarınızla birlikte de çıkabileceğiniz bu macerada sıradaki üssünüzü evrenin hangi uzak köşesine kuracağınıza siz karar verin. Çünkü evren muhteşem bir şey. Birlikte keşfedin!


19. Saints Row 4

  • Çıkış yılı: 2013
  • Geliştirici: Deep Silver Volition, High Voltage Software

Bir oyun ne kadar çılgın olabilir. Örneğin GTA’daki sırt roketinizle şehirlerarası gidip gelmek, hileleri girerek polise saldırsanız bile ceza almadan onların yanından geçmek. Hayır öyle bir çılgınlık ya da saçmalıktan bahsetmiyoruz. Bu oyunun hilesiz hali de bir saçma. Saints Row serisi, sıradan her şeyin karşısında olan modern bir modern dünya panzehiri. Açık dünya oyunlarının yeni kanı/ydı. 

Oyunun geliştirici stüdyoları olan Deep Silver Volition ve High Voltage Software bize çok da yabancı olmayan Grand Theft Auto 3’ün oyun şablonlarını aldı ve onu daha saçma bir hale getirdi. Örneğin Saints Row 2 ve 3 ile işler yeterince eğlenceli gibiydi. Para kazanmak isterseniz sigortadan para alabilmek için trafiğin önünde dalabiliyordunuz ve bu oyunun sadece tek bir göreviydi. Saints Row 4 ise bunu bile aştı. İşin içine fantastik ve mistik dünyayı kattı ve süper güçler ekledi. İşte bu basit ama çılgın fikir sonucunda 2013 yılının unutulmaz açık dünya oyunu ortaya çıkardı.

Oyunumuzun ana hikâyesi daha öncelerinde olduğu gibi Steelport şehrinde geçiyor. Bu şehir zamana meydan okuyan çok da değişmeyen bir şehir. Oyunun ilginç yanı da haritasından ziyade karakterlerinden geliyor. Hulk gibi tek adımda binaların üstünden atlayabiliyor, Flash gibi mermilerden hızlı koşabiliyor, standart dünyalarda yapamayacağınız eğlenceli her şeyi yapabiliyorsunuz. Çünkü burası sonuçta bir açık dünya. Burada her şey açık. 

Burası GTA ve diğer oyunlardan çok farklı bir oyun deneyimi sunuyor size. Burada  otomobillere, helikopterlere, tanklara ve silahlara ihtiyacınız yok. Süper güçler varken onları kim ne yapsın. İşte Saint Row’u gerçek bir deneyim alanına çeviren de bu özelliği.

Şimdiye kadar anlattığımız her şeyi bir uzaylı hikayesiyle, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmanızla ya da silah mermileri altında dans etmenizle birleştirin. Bu oyun modern tarihin kült eserlerinden biri olmaya aday.


20. Batman: Arkham Knight

  • Çıkış yılı: 2015
  • Geliştirici: Rocksteady Studio

DC evrenini her zaman fazla karanlık bulan biri olarak şunu söyleyebilirim Batman‘e karanlık çok yakışıyor. Rocksteady Studio tarafından Kara Şövalye dünyasını üçüncü kez tekrar yorumlanmış hali Batman: Arkham Knight. Hepimizin tanıdığı Gotham Şehri’ni çok ama çok detaylı bir şekilde görebileceğiniz bir oyun Arkham Knight. Diğer oyunlar belki gerçekten bize daha geniş bir açık dünya deneyimi yaşatıyor olabilir ama bu oyunun detaycılığı çok başka bir seviyede. Her detay çok titiz ve fantastik dünyayla harmanlanmış vaziyette.

Buradaki dünya gerçekten yaşayan bir Gotham. Sabah kalktınız işe gidiyorsunuz. Yolunuzu kesen serseriler. Karşınıza çıkan merak uyandırıcı bir bilmece ya da sizi her an sırtınızdan bıçaklayacak gibi duran bir karakterler. Hepsi bu oyunun içerisinde. Doğrusu sadece Batmobil’e binerek Gotham’da ufak bir tura bile çıkmanız bu dünyanın ne kadar benzersiz ve detaylı olduğunu görmenizi sağlayacak.

Doğrusu bu oyunun hikayesi diğer Arkham oyunları kadar iyi değil. Çok klasik ve bana göre yavan kalmış bir akışa sahip. Yine de grafikler, muhteşem görsel efektler ve sinematografi bu oyunun her saniyesine hakim. Cidden oyun oynamaktan ziyade bir sinema filmi içerisinde karakteri yönlendiriyor gibisiniz. Eğer bir DC fanıysanız hatta Batman’e bayılıyorsanız bu oyun gerçekten karşınıza çıkabilecek en iyi açık dünya oyunlarından birisi. Oyun boyunca karşınıza çıkabilecek paskalya yumurtalarını unutmayın!


21. Just Cause 4

  • Çıkış yılı: 2018
  • Geliştirici: Avalanche Studios Group

Bu seferki görevinizin ne olmasını isterdiniz? Hızlı gelişen senaryo, kesintisiz bir aksiyon, John Wick’in oyunu olsa en az bu kadar aksiyona sahip olurdu dediğimiz bir akış. Just Cause 4 bize istediğimiz çoğu şeyi veren bir açık dünya oyunu. Burada kullanabileceğimiz tüm ekipmanlar teknoloji harikası ama bir o kadarda günümüzün bir parçası. Yıkıcı güçleriyle birlikte drone robotlar, ışın silahları ya da gelişmiş kıyafetler hepsi Just Cause’in içinde.

Avalanche Studios tarafından serinin 4’üncü oyunu olarak 2018 yılında çıkarılan oyunumuz Solis adasında geçiyor. Burada bir iç savaş yürüyoruz ve kahramanımız Rico Rodriguez ile şaşırtıcı derecede hareketli bir maceraya atılıyoruz. Bu oyunun tadı hem yaratıcı olmaktan hem de yıkmaktan geçiyor. Oyunun açık dünya kategorisinde değerlendirilmesinin nedenlerinden biri de bu. 

Burada silah olarak sınırsız bir seçeneğiniz var. Düşmanınız üzerine tanrılardan çıkmışçasına büyük gök gürültülü fırtınalar, kasırgalar, kar fırtınaları ve kum fırtınaları mı göndermek istiyorsunuz? Bu yalnızca bir silaha bakar ve katliamı daha kanlı hale getirir.

Solis adasında bir yerden bir yere gitmek çok zevkli. Görece küçük bir açık dünya haritası sunan bu oyunumuzda istersek helikopter istersek motosiklet kullanırken istersek bir robota binebiliyor istersek de kanat takıp uçabiliyoruz. Bir Batman oyunundan farklı olarak burada bir güç kıyafeti takarak Süperman’in bütün özelliklerine sahip olabilirsiniz. Neredeyse hepsi yani. Kendinize biraz zaman tanıyın ve topladığınız eşyalara alışmayı bekleyin. İşin içine biraz da hayal gücü katınca yapabileceklerinizin sınırının olmadığını göreceksiniz.


22. Forza Horizon 4

  • Çıkış yılı: 2018
  • Geliştirici: Turn 10 Studios, Playground Games

Şimdiye kadar pek çok türden oyun sıraladık. Aralarında küplerden dünyalarda vardı, haydut olup dünyayı keşfetmekte; yıldızlar arası seyahatte. İşte durum böyle olunca açık dünya oyunları arasında da farklılaşmak oldukça zor olabiliyor. İşte Forza Horizon 4 bu farklılaşmayı sonuna kadar deneyerek zorlayan bir oyun.

E3 oyun fuarında ilk tanıtıldığı oyuna yaklaşımıyla oldukça ses getiren bir açık dünya oyunu olan Forza Horizon 4 ile İskoç Yaylaları, Oxfordshire ve Cumbria’nın bazı kısımları ve aşağı Cheshire hepsi sizin seyahat alanınız. Oyun içerisindeki tipografya o kadar iyi bir şekilde detaylandırılmış ki her bir kare sanki size kendi hikayesini anlatıyor gibi ve her hikaye size eşsiz bir karakter duygusu taşıyor.

Burada sürdüğünüz bütün araçlar size ayrı bir zevk veriyor. Virajı hızlı mı geçtiniz? Direksiyonun elinizden kaçtığını hissedin. Bir tepenin üstünden mi atladınız? Bırakın ayaklarınız yerden kesilsin. Oyuna başlarken oyun rehberine kısaca bir göz atmanızı önerebilirim. Bu sizi seriye karşı biraz daha ısındıracaktır. Oyun içerisinde pek çok destansı yarış, zorluk seviyesi, özelleştirme ve hatta mevsim bulunuyor. Evet yanlış okumadınız mevsim. Her alan kendine özel bir yapıya sahip. Hadi haritanın keyfini çıkarın.


23. Death Stranding

  • Çıkış yılı: 2019
  • Geliştirici: Kojima Productions

Bazı oyunlar vardır film gibidir. Sadece hikayesi ve ara geçişlerde izlediğimiz o sinematografi için izlenir. İşte Death Stranding listemizde olup eşsiz bir sinematiğe sahip açık dünya oyunlarımızdan biri. Yönetmen Hideo Kojima, Death Stranding‘i yaparken gerçekçiliğin son derece önemli bir faktör olmasını istemiş. The Walking Dead dizisinden tanıdığımız Norman Reedus, oyunda Sam Porter karakterine hayat veriyor. Oyun o kadar deneyimi gerçekten yaşama odaklı ki çevredeki atmosferi dondurup elinizdeki bıçakla kesebilirsiniz. 

Kojima Productions tarafından geliştirilen ve 2019 yılında piyasaya sürülen Death Stranding, hatırlayanlarınız olacağı gibi çok konuşulan bir oyun olmuştu. Teması gereği post akoliptik bir kıyamet sonrası dünyada geçen oyunumuz da klasik hayatta kalma hikayelerinden birine konuk oluyoruz. Burada insanları tekrar bir araya getirip tekrar Amerika’yı bir uçtan diğerine bağlamaya çalışıyoruz. Oyun içindeki bu bağa Kiral Ağ deniyor. Oyunun haritasından kabaca bahsedecek olursak, haritanın birkaç bölgeye ayrıldığını söyleyebiliriz. Yani açık dünya deneyimini bu birkaç nokta üzerinden yaşayabiliyorsunuz.


24. Xnebolade Chronicles X

  • Çıkış yılı: 2015
  • Geliştirici: Monolith Soft, Nintendo Software Planning & Development

Sıradaki oyunumuzun ismi Xnebolade Chronicles X. Telaffuzu bana oldukça zor gelen bu oyunumuz dünyamız iki uzaylı ırkın savaşı nedeniyle yok olmuş durumda ve sadece bizimde dahil olduğumuz çok az insan hayatta kalmış durumda. Biz dahil hayatta kalan diğer insanlar ise Mira adlı farklı bir gezegende kolonileşmişler.

Oyunun en baştaki karakter yaratım ekranında karakterimizi özgürce yarattıktan sonra beş kıtaya sahip olan Mira gezegende istediğimiz şekilde seyahat edebiliyor ve keşif yolculuğuna çıkabiliyoruz. Videoda da göreceğiniz gibi oyunun grafikleri bizi çok tatmin etmese de açık dünya oyunları arasında Xnebolade Chronicles X.’in iyi bir çizgiye sahip olduğunu söyleyebilirim.


25. The Lord of the Rings Online

  • Çıkış yılı: 2007
  • Geliştirici: Standing Stone Games, Turbine

Lord of the Rings hayranları toplanın… Listemizde size de uygun bir oyun var. İlk olarak 2007 yılında piyasaya sürülen The Lord of the Rings Online, hem hayranların hem de açık dünya sevenlerin zevkli takip edeceği oyunlarımızdan birisi. Klasik Orta Dünya’da geçen oyunumuz spesifik olarak Eriador adlı bölgede başlıyorlar. Klasik bir keşfettikçe haritan açılsın oyunlarından olan The Lord of the Rings Online oyunun ise grafikleri ile hikaye kurgusu oldukça bizden. 

Orklarla mı dövüşeceksiniz, örümceklerden halkı mı koruyacaksınız; küçük ama cesur bir hobbit olarak Orta Dünya’yı mı koruyacaksınız. Elfler, cüceler, orklar, büyücüler ve Gandalf… Bu açık dünya haritasına sahip oyununda saatleriniz nasıl geçerse geçsin Orta Dünya’ya doyacaksınız. Ayrıca bir not oyun aldığı son güncellemelerin ardından tekrar reklamlarını yapar hale geldi. Bu yayıncıların seriyi ne kadar geliştirme taraftarı olduğunun bir göstergesi. Amazon’da yakında dizisi çıkacağını da unutmamak gerek.


26. The Crew

  • Çıkış yılı: 2014
  • Geliştirici: Ubisoft, Ubisoft Milan

E3‘te 2013’te tanıtılmasının ardından 2014 yılında oyuncularla buluşan The Crew Amerika’yı karış karış gezdiğimiz bir açık dünya oyunu. Diğer açık dünya oyunlarından farklı olarak bir araba yarışı oyununa daha yakın olan oyunumuz da oyunun baş karakteri olarak biz suçsuz yere hapishanede yatmış ve abisinin ölümünü görmüş bir karakter olarak ortaya çıkıyoruz.

Bu nedenle, üzerimize atılan bu suçun intikamını almak için bir FBI ajanı ile iş birliğine gidiyor ve mücadeleye girişiyoruz. Klasik bir intikam mücadelesini açık bir konu alan oyunumuzda haritayı bir baştan diğerine dolaşma süresi ise diğer oyunlara göre oldukça minimal. Yaklaşık 45 dakikada tüm haritayı dolaşabiliyorsunuz.


27. Cyberpunk 2077

  • Çıkış yılı: 2020
  • Geliştirici:  CD Projekt, CD Projekt RED

Özellikle cyberpunk hayranları oyunun haritasına bayılacaktır. Cyberpunk 2077, bilmeyenler için söyleyelim Night City adlı bir şehirde geçiyor. Oyun içerisinde Amerika’nın California eyaletine bağlı olduğu söylenen bu kurgusal şehrimiz Richard Night’ın ölümünden sonra Night City adını alıyor. Burada uzun uzadıysa Night City ya da Cyberpunk dünyasının geçmişini anlatmamıza hiç gerek yok. 

Cyberpunk 2077 tıpkı Batman: Arkham Knight’da olduğu gibi haritası küçük ama geniş oyunlardan. Bu oyun içerisinde fiziksel oyun alanınız küçük gibi dursa da her odada her kapı arkasında sizi ayrı bir açık dünya tecrübesi bekliyor. Cyberpunk 2077 son yılların en iyi açık dünya oyunu olabilirdi. Fakat olaylı çıkışı ve oyundaki hatalar uzun süre unutulmayacak gibi görünüyor.


28. Assassin’s Creed Valhalla

  • Çıkış yılı: 2020
  • Geliştirici: Ubisoft Montreal, Ubisoft Milan

Listemizin sonuna gelmişken bu listeyi yine bir Assassin’s Creed serisiyle bitirmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Assassin’s Creed serisi pek çok iyi seride olduğu gibi hem hikaye kurgusu hem açık dünya deneyimiyle bizi başka diyarlara sürükleyen bir seri ama serinin olay örgüsü gereği bizde hissettirdiği atmosfer ise bize gerçek bir açık dünya deneyimi yaşatıyor.

Serinin son oyunlarından olan Assassin’s Creed: Valhalla ise kendinden önceki Antik Mısır ve Yunan coğrafyalarındaki kurgularımızı bu sefer Antik İskandinavya’ya taşıyor. Oyunumuzu bitirmek için minimum  50 saat gibi bir zamana ihtiyacınız var ama bizce daha fazla vakit harcamanız gerekiyor çünkü bazen sadece durup manzarayı izlemek isteyebilirsiniz. Sürükleyici yapıcı ve açık dünya sisteminin bize getirdiği harika görev sistemiyle Valhalla ile Nordic dünyanın sırlarını keşfediyoruz. Valhalla belki de son yılların en iyi açık dünya oyunu diyebiliriz. 


En İyi İnternet Kafe Oyunları

This post is also available in: English

Kategoriler: Dijital

Yorumlar (0) Yorum Yap

/