Güçlü Dijital Ekonomi

Hüseyin GÜZEL

Hüseyin GÜZEL

EEE / PM / MSc / huseyinguzel.net

Dramatik bir değişim çağında yaşıyoruz. Kentleşme ve sanayileşme hem hız hem de ölçek boyutunda büyüyor. Aynı zamanda, iklim değişikliğinin sonuçları daha hızlı hissediliyor. 
Önümüzdeki 40 yıl boyunca, kentsel göçten kaynaklı olarak %150 den daha fazla enerji tüketildiğinden, dünyanın, iklim değişikliğini hafifletmek için karbondioksit emisyonlarını yarıya indirmesi gerekiyor. Bu, en az üç kat daha fazla enerji verimliliğine sahip bir dünyaya hızla geçiş yapmamız gerektiği anlamına geliyor. [1]
Schneider Electric, artan kentleşme, sanayileşme ve iklim değişikliğinin getirdiği zorlukların inovasyon yoluyla aşılabileceğine inanıyor. En önemli enerji eğilimleri – dijitalleştirme(sayısallaştırma), karbondan arındırma ve merkezi yönetim – sadece bunu yapma fırsatı sunuyor: gelecek için yenilikler. 
Ancak proaktif olmalıyız. Hemen şimdi hareket etmeliyiz. Geleceğimizi birlikte yaratmamız gerekiyor.

Dijital: Verimliliğin tek yolu

Nesnelerin İnternet’i ve cihazların dijitalleştirilmesi; enerjiyi daha iyi yönetmek, verimlilik ve verimliliği artırmak için veri, otomasyon ve analitik sağlayan IT ve OT’nin bütünleşmesini sağlıyor. Dijitalleştirme bize, üretim-tüketim değer zincirinin tamamını optimize etme olanağı sunuyor. Dijitalleştirme hayatımızı ve değer zincirimizi daha basit hale getirmeli, daha karmaşık hale getirmemelidir. Bu yüzden, daha fazla verimlilik, daha fazla kontrol ve daha fazla değer için dijitalleştirme.

Beklenmedik sürdürülebilirlik

Karbon emisyonu, belki de enerji verimliliğini ve sürdürülebilirlikte iyileştirmeyi gerçekleştirebilmek için bizlere en büyük fırsatı sunmaktadır. Araştırmalar, binalarda maliyet etkinliği olan enerji verimliliği potansiyelinin yüzde 82’sinin ve endüstride ise yüzde 50’den fazlasının kullanılmadığını gösteriyor. [2] Enerji şebekesi söz konusu olduğunda ise, tecrübemiz, talep tarafının arz tarafına kıyasla üç kat daha fazla karbon emisyon potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. [3]

Enerji dağıtımına yeni talep

Merkezi olmayan enerji kaynaklarına talep ivme kazanıyor. Bu, tüm dünyada, güneş enerjisi, mikro- mikroişlemciler, akıllı şebeke ve şebeke otomasyonu gibi pazar segmentlerinde fırsatlar yaratıyor. Depolama ile birleşince yenilenebilir enerjinin maliyetinin bir şekilde azaltılabildiğini gördüğümüz için talep giderek büyümeye devam edecektir. Enerji şebekesine gelince, tüketicilerin yüzde 57’si kendi kendine yeterli bir enerjiye sahip olmayı istiyor. [4] Mikroşebekelere ihtiyaç duyan Üreketicilerin heyecan verici yeni bir dünyası.
Enerjinin geleceği daha elektrikli, daha dijitalleşmiş, daha karbonsızlaşmış ve daha adem-i merkezileşmiş olacaktır. Ve teknolojimiz bunları mümkün kılmaktadır. EcoStruxure çözümlerimizle enerji teknolojisini otomasyon ve yazılım ile birleştirip, dünya enerji tüketiminin yüzde 70’ini temsil eden dört pazara (bina, IT, endüstri ve altyapıya) uyguluyoruz.
Temiz enerji ve bağlı teknolojilere yatırım yaparken, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak ve dijital ekonomiyi güçlendirmek için gerekli olan güçlü çözümlerle bu pazarları destekliyoruz.
Schneider Electric’in yenilikçi çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Hong Kong Yenilik Zirvesi‘ndeki açılış konuşmasını izleyebilirsiniz

[1] Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), IEA 2014, 2015 Schneider Internal Analysis

[2] World Energy Outlook 2012, Internal Analysis

[3] IEA: World Energy Balance, 2015

[4] Accenture New Energy Consumer and Digitally Enabled Grid research program 2016

Chairman & CEO at Schneider Electric, Jean-Pascal Tricoire

Yorumlar (0) Yorum Yap

/