Katılımcıların Yüzde 83’ünün Doğru Cevap Veremediği 3 Soruluk Dünyanın En Kısa IQ Testi

Rorschach

Rorschach

"Gözcüleri kim gözleyecek?"

IQ testlerini çoğu zaman uzun ve sıkıcı sorularla tanımlarız. Birçok kişi, IQ seviyesini merak etse de testlerin sıkıcılığından yarıda bırakıyor.
Bundan 14 sene önce uygulanmaya başlayan, ancak günümüzde yayılmaya başlayan 3 soruluk IQ testi, sıkıcı ve uzun testlerden daha farklı.
MIT profesörü Shane Frederick’in hazırladığı ve %80’den fazla başarısızlık oranına sahip bu test 3 matematik sorusundan oluşuyor.




En prestijli üniversitelerden eğitim almış kişiden üniversite okumamış kişiye kadar 3 bin katılımcının bulunduğu testte başarı oranı sadece %17

Unutmayın ki, yaptığınız tek yanlış, başarı oranınızı %66,6’ya düşürüyor.


İşte sorular: ?

1) Bir beyzbol sopası ve beyzbol topu toplamda 1,10 liraya satılıyor. Sopa, toptan 1 lira daha fazla. Topun fiyatı ne kadar?
2) Beş makine, beş dakikada beş adet parça üretebiliyorsa 100 makinenin 100 adet parça üretmesi ne kadar sürer?
3) Bir gölde bir nilüfer yaprağı bulunuyor. Bu nilüfer yaprağı, her gün kendi boyutunun iki katı büyüklüğe ulaşıyor. Nilüfer yaprağının tüm gölü kaplaması 48 gün alıyorsa gölün yarısını kaplaması kaç gün alır?
Şimdi her soru için kendinize belli bir süre tanıyın. İşlemleriniz tamamsa cevaplara bakalım


Cevaplarınız bunlar mı? ?

1) 10 kuruş
2) 100 dakika
3) 24 gün
Eğer cevaplarınız bu şekildeyse, soruları yanlış yapan %83’lük dilime hoş geldiniz.
İlk etapta işlemler çok kolay görünse de, cevaba ulaşmak için biraz bakış açımızı değiştirmek gerekiyor.




Doğru cevaplar: ?

1) 5 kuruş
2) 5 dakika
3) 47 gün


Soruların çözüm yolları: ?

1) Topun fiyatı X olsun. Sopa da X+1 fiyata satılıyor. Yani sopa ve topun fiyatının toplamı X+(X+1). Bu da 1,1 TL’ye (1 lira 10 kuruş) denk geliyor. Denklemimizi düzenlediğimiz zaman 2X+1=1,1 oluyor. İki taraftan da 1 çıkarttığımızda 2X=0,10 TL oluyor. Yani X olan topun fiyatı 5 kuruşa denk geliyor.
2) Beş makinenin beş tane parçayı yapması beş dakika sürüyorsa bir makinenin bir parçayı yapması da beş dakika sürer. 100 makineniz beraber çalışıyorsa bir makinenin bir parçayı yapması beş dakika alacağı için 100 parçanın yapılması beş dakika sürer.
3) Elimizde her gün kendi büyüklüğünün iki katına çıkan bir nilüfer yaprağı var. Başka bir deyişle bu yaprak bir sonraki gün iki katı boyuta ulaşıyorken bir önceki gün de yarı boyutuna düşüyor diyebiliriz. Bu sebeple 48. günde tüm gölü kaplayan nilüfer yaprağı, 47. günde gölün yarısını kaplıyordu.

Siz kaç doğru yaptınız? Yorumlara hangi dilimde olduğunuzu ve doğru yanlış sayınızı yazabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/