Doğru Bütçe Yönetimine Dair 3 İpucu 

Aykut ÖÇAL

Aykut ÖÇAL

Digital Creator & Growth Marketer

Özellikle kendi parasını kazanmaya başlayan Z ve Y kuşağından olanlar maddi konularda birçok sıkıntı yaşıyor. Harcamalarınızı düzenlemenin ve yatırım yapmanın üç yolunu sizlerle paylaşıyoruz.

Bütçe planlama işi tamamen kişisel gelir ve harcamalarınız doğrultusunda sizi ilgilendiren bir konu olsa da kendi parasını kazanma sürecine giren pek çok birey yetişkinliğe adapte olmakta zorlanıyor. Size en uygun planlamayla maddi zorlukların korkulu rüyanız olmasına engel olabilirsiniz.

1-Kredi Kartı Diyeti

Ay sonunda gelen kredi kartı ekstrelerinin uzunluğu veya nasıl sıfırlandığım bir türlü çözemediğiniz banka hesapları karşısında şaşkınlığınız sizi ele geçiriyorsa harcamalarınızı yalnızca nakit olarak yapmanızı tavsiye ediyoruz. Elbette bu kuralı uçak bileti alma ve taksitli harcama yapma durumlarında esnetebilirsiniz. Yalnızca bir aylık kredi kartı diyetiyle bile bütçenizi nasıl revize etmeniz gerektiğini görebilirsiniz.

Adım 1

Maaşınız elinize geçtiğinde ev kirası, faturalar, market alışverişi, kişisel bakım, aidat, ulaşım gideri ve borçlarınız gibi aylık sabit gelirleriniz için gereken miktarı kenara ayırın. Tabii bunu yaparken birikiminizi de ayırmayı unutmayın.

Adım 2

Elinizde kalan para, ay boyunca harcayabileceğiniz miktar. Bu kredi kartınızı rafa kaldırdığınız ve diyeti uygulamaya karar verdiğiniz ilk aysa sürpriz masraflar için 100 TL kadar miktarı harcamamak üzere kenara koyun.

Adım 3

Aylık harcayabileceğiniz tutarı dörde bölerek haftalık harçlığınızı belirleyin. Günlük hayatta bu miktarın dışına çıkma eğiliminiz varsa yanınızda sadece 24 saat içinde harcayabileceğiniz tutarı taşıyın.

Adım 4

Harcamalarınızı tek tek not edin. Ayırdığınız paranın erken bitmesi durumunda o ay için daha fazla harcama yapamayacağınızı kendinize hatırlatın. Paranızın artması durumundaysa o miktarı sonraki aya ekleyin.

2-Bütçe Yüzdeleri

Harcamalarınız konusunda bir nebze rahat fakat yine de paranın önemini bilen biriyseniz her an her hareketinizi kontrol altına alma çabası göstermeden de doğru adımlar atabilirsiniz. Öncelikle aylık gelirinizi temel masraflar, finansal hedefler ve esnek harcamalar şeklinde üç ana başlığa ayırın. Buradaki hedefiniz bütçenizin yüzde 5 O’siyle temel masraflarınızı karşılamak. Kalan gelirinizin yüzde 20’sini yatırımlarınıza yani finansal hedeflerinize ayırın. Yüzde 30’luk kısımsa günlük harcamalarınız için kalan miktar olacaktır.

3-Her Adımda Bilinçli

Amacınız elinize geçen bütçeyi yetirmekten ziyade neye harcama yaptığınızı öğrenmekse bu yöntemin size daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak şunu belirtmeliyiz ki, bu seçenekte karar kıldığınızda her adımınızı kuruşu kuruşuna not etmeniz gerekiyor. Bunun için tavsiyemiz her an yanınızda olması dolayısıyla gün içinde telefonunuzun Notlar sekmesini kullanmanız. Akşam eve döndüğünüzde kaydettiğiniz notları düzgün şekilde görebilmek adına Excel veya Word dosyasıyla aktarmanız gerekiyor. Bunun da yaklaşık 15 dakikanızı alacağını belirtelim. Tüm harcamalarınızı aldığınız ürün, alışveriş zamanı ve tutarı şeklinde not edin. Böylece ay sonunda kategorilere (yiyecek, kıyafet, kozmetik gibi) daha rahat ayırabilirsiniz. Sürecin sonuna geldiğinizde tahmin bile edemeyeceğiniz sonuçlarla karşılaşabilir, “Gün içinde kaç şişe su alıyorum” diye kendinize sorabilirsiniz. Hayat tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler (masanızda cam şişe bulundurmak gibi) uzun vadede kazançlı sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/