Sun Tzu’nun Savaş Sanatı Kitabından Hayata Dair 5 Ders

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Sun Tzu, Çinli komutan, filozof ve askeri bilgedir. Yaşadığı zaman boyunca girdiği savaşlardan dersler çıkarmış, yol gösterici sözleri bizlere ilham kaynağı olmuştur. İsmini çok duyduğumuz siyasetçi, sporcu ve sanatçılar için sözleri yol gösterici harita olmuştur. General Douglas MacArthur, İmparator Napolyon Bonapart ve Führer Adolf Hitler bunlardan bazılarıdır.

1) Savaşınızı iyi seçin.

Devlet sadece güçlü bir durumda bulunduklarında veya açık bir avantaja sahip olduklarında çatışmaya girdiklerini söylüyor Sun Tzu. Günlük yaşamda bizler ise bize avantaj sağlayacaksak bazı kapıları aralıyoruz. Ne istediğimizi bilmemiz gerekir, avantaj sahibi de olsak girdiğimiz yolun bize uygun olup olmadığını koşulları göz önüne alarak düşünmeliyiz. Odak noktamızı yapabileceğimiz işlere yöneltmeliyiz.

2) Zamanlamanızı iyi ayarlayın.

“Verilecek bir kararın kalitesi avına saldırıp parçalayan şahinin süzülüşündeki ahenge, zamanlamaya benzer.”

Zamanlama ilişkilerimiz, hedeflerimiz ve çalışma hayatımız için önemli bir etkendir. Doğru fırsat doğru zamanda hayatınızı değiştirebilir. Yapacaklarınızı yapmış olmanız fırsatları yakalamanızda kolaylık sağlayacaktır. Zamanla bu nokta da devreye girer ve altında planlı programlı olmanın avantajları yatar.

3) Yaratıcılık avantaj kazandırır.

“Tüm savaşlar aldatmaca üzerine kuruludur.”

Sun Tzu çatışma içerisinde inovasyonun ve yaratıcı düşüncenin önemine işaret ediyor. Savaşta çoğu zaman rakibi alt ederek zafere giden yolda durumun kontrolünü ele geçirmek için avantaj yaratan yaratıcı bir plandır.

Hayatta başımıza gelen durumlar için de geçerlidir. Farklı bakış açılarıyla yaklaşmanız, benzersizliğin yanında yaratıcılığınızın ve yenilikçiliğinizin ilerlediği verimli bir iş hayatı sağlayacaktır.

4) Olağan durumu kendinize çevirin.

Sun Tzu komutanlara savaş sırasında her şeye karşı hazırlıklı olmalarını öneriyordu. Kaos sırasında askerler kendilerini kaybedebilirlerdi. Bu durum ise onların işine gelirdi çünkü insanlar kendilerini kaybettikleri zaman önündeki fırsatları göremezler. Bir çatışmadan fırsat sahibi olmak istiyorsanız çözüm sakin kalmak olacaktır.

5) Çatışma uzunsa, herkes yaralanır.

“Uzun süreli savaştan yararlanan bir ulus örneği yoktur.”

Savaş Sanatı’ndaki en önemli derslerden biri, insanların girdiği uzun savaşlarda ya da hayatları boyunca, çatışmaya karışan herkesin yaralandığıdır.
Çatışma sırasında insanı olgular yüksek oldukça, farklılıkların bir bölünme yaratmasıyla kırılma ilişkilerinin yükselmesi orantılı olacaktır. Bu yaşananların hepsi pürüzdür ve insanın gerçek arzusunu maskelemek için ortaya atılmış bahaneler ve olaylar olacaktır. Kazansan ya da kaybetsen bile alacağın dersler seni bir sonraki savaşa hazırlar. Savaşlarda kayıp verilir. Sen kendini kaybetmediğin sürece gireceğin daha çok savaş olacaktır.

İş hayatında kullanabileceğiniz ve Savaş Sanatı’ndan alıntılar bulabileceğiniz içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/