Kim gece yatarken kıyafetlerini yataktan sandalyeye ve gün içinde sandalyeden yatağa atmıyor ki zaten? Bu gibi durumlarda kendimizi tembel olarak görür ve bunun getirdiği negatifliklerle yaşarız. Ama, tembellik gerçekten kötü bir şey midir? Yoksa iyi bir özellik olarak da değerlendirilebilir mi?
Birini tembel olarak nitelendirmek son derece öznel bir şeydir. Modern teknolojinin bizleri giderek miskinleştirdiğine inanabilirsiniz. Özellikle de bu yoğun tempolu bilgi ortamında… Nasıl hissettiğimizi yazmak yerine emojileri kullanıyor, bir bilgiyi yaymak için tek bir tuşa basıyor ve biriyle yüz yüze buluşmak yerine derdimizi saniyeler içinde bir mesaj ile anlatıyoruz. Ancak, tembelliğin aslında hayatımıza olumlu katkılarda bulunabileceğini düşünmemize yol açacak pozitif yönleri de vardır. Hem ne demiş Bill Gates?
“Her zaman en tembel insanları işe alırım çünkü tembeller çok karışık işleri bile en kısa yoldan yaparlar.”
…
1) Size kendiniz olabilme şansı verir.
Sürekli meşgul ve kendimizden kopuk olmanın kişisel gelişimimize negatif etkisi olduğu kabul edilir. Tembellik ise bize rahatlama ve yapılacaklar listemizin sıradaki maddesini düşünmeden kendimiz olabilme şansı verir. Hiçbir şey yapmamak büyük bir güçtür. Ayrıca, kendimizi bir şey yapmak zorunda olduğumuz fikrinden uzaklaştırabilmek kişisel gelişimimiz için çok faydalıdır.
…
2) Daha tasasız olmanızı sağlar.
Tembelliği kabul etmek ve sahiplenmek aslında kim olduğunuzu kabul etmeniz anlamına gelir. Kendinizi yargılamaya ya da başka insanların düşüncelerinin sizin hislerinize etki etmesine izin verdiğiniz an tembelliğin negatif yönleri baskın gelmiş olur. Tembel olduğunuzu bilmek ve bunun hakkında gülebilmek, kendinizi sevme anlamında önemli bir adımdır.
…
3) Sizi daha verimli yapabilir.
Tembelliğe yönelimli olmak aslında her zaman daha azını yapmaya istekli olduğumuzun bir göstergesidir. Bu, bizi işleri bitirebilmek için daha verimli yollar bulmaya iter. Dikkat ederseniz en başarılı mucitler icatlarının belirli bir görev için daha az zaman harcamayı düşündüklerinde ortaya çıkardığını söyler.
Ben dünyadaki en tembel adamım. Bütün bu şeyleri kendimi zahmetten kurtarmak için icat ettim. – Benjamin Franklin
…
4) Yaratıcılığı beraberinde getirir.
Zihinlerimiz rahatlama anlarında daha ilham verici fikirlere ve eylemlere açıktır. Sandi Mann tembelliğin ve sıkılmanın toplumsal tekerlerin önemli dişlileri olduğunu söyler. Mann’e göre sıkıldığımız/üşendiğimiz zamanlarda içimize yönelir ve zihinlerimizin hayal kurmasına izin veririz. Ve bilincimiz sınırlamalardan arındırıldığında çoğu şeyi farklı şekilde görürüz.
…
5) Büyük işleri bir yana koyup daha küçük şeylerle uğraşabilirsiniz.
Büyük ve daha önemli işlerle çok meşgul olduğumuz zamanlarda küçükleri sürekli erteler ya da görmezden geliriz. Tembellik ise bunu tamamen tersine çevirir; büyük şeyleri görmezden gelir ve küçük olanlara odaklanır. Her ne kadar öncelikler çarpıtılmış görünse de, bir şeyleri halletmek ilerlemek için en üretken yoldur ve büyük işlerinizi bitirmeniz daha kolay hale gelir.
…
6) İşleri son dakikaya bırakmak odaklanma kabiliyetinizi artırır.
Eğer tembelseniz, bir şeyleri ertelemeye öncelik verdiğiniz su geçirmez bir gerçektir. Bazı şeyleri son dakikaye bırakmak, zaman yönetimi ve odaklanma kabiliyetinizi artırarak verimliliğinizi üst düzeylere çıkarır. Böylece büyük projeler için ihtiyacınız olandan daha fazla zaman harcamazsınız.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap