Özellikle bu pandemi döneminde mutfağın tezgahını, salon parkesindeki çizikleri görmekten hangimiz sıkılmadık ki? Kim istemez şöyle kahvesini alıp binbir çeşit kitap ile bezeli geniş salonlarda arkadaşları ile birlikte çalışmayı? İşte sırf bu sebebple motivasyon eksikliği çektiğimiz bu günlere özel sizin için İstanbul Kütüphanelerini listeledim, hadi gelin bir göz atalım.
İşte en iyi İstanbul kütüphaneleri!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
1) Beyazıt Devlet Kütüphanesi (Beyazıt)
Türkiye’de devlet eli ile ilk kurulan kütüphane olma özelliğini taşıyor, Beyazıt Devlet Kütüphanesi. İlk temelleri 1884 yılında Beyazıt ve Sahaflar Caddesi karşısında Beyazıt mekanına bakan iki tarihi bina olarak atıldı. Tarihi açıdan köklü olduğu kadar eserleri ile de oldukça köklü. İçerisinde yarısı kitap olmak üzere bir milyona yakın dökumanı barındırıyor. Aynı zamanda ferah ve büyük çalışma odaları ile de sessiz sakin huzur dolu bir çalışma ortamı vaddediyor. Konumu gereği İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’ne yakın olan kütüphanende daha çok üniversite öğrencilerini ders çalışırken bulabilirsiniz.
Adres: Turan Emeksiz Sk. No:6 34126 Beyazıt – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: 6 Gün boyunca 09:30–20:00 saatleri arası açık. Pazar günleri kapalı.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
2) İBB Atatürk Kitaplığı (Taksim)
Cumhuriyet tarihimizin ilk günlerinde kurulan bu kütüphanemizin temelleri İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından atılmış. Bu kütüphane hem tüm bireyler için hem de spesifik konularda araştırma yapan bireylerin hizmetine açık. Kaynak bakımında da oldukça yeterli özellikli süreli yayınlarda geniş bir kaynak bulabilirsiniz. 50 bine yakın kaynağa sahip bu kütüphanede albüm, atlas, el yazması eserler, gazeteler, kartpostallar ve Atatürk’e, İstanbul’a ait eserler bulabilirsiniz. Sırf bu yüzden bile üniversiteli ve liseli gençler arasında oldukça popüler.
Boğaz manzarasına sahip, geniş , ferah ve sessiz okuma salonları olan bu kütüphanede yer bulmak bazen epey zor olabilir. Aslında girişte size verilen numaralara göre oturma düzenine sahip olabiliyorsunuz ama yine de siz kütüphaneye gitmeden önce yer durumunu bir arayıp sorun derim. Pandemiden önce 7/24 hizmet veren bir kütüphaneydi ancak güvenlik gerekçesi sebebi ile 00.00-06.00 arasında yeni misafir alınmıyor bu sebeple elinizi çabuk tutun.
Adres: Miralay Şefik Bey Sok. No: 6 Taksim, Beyoğlu – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: Hafta içi 5 gün boyunca 10:00–16:00 saatleri arası açık. Hafta sonu kapalı.
3) Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi (Beyazıt)
Üniversite yıllarında birçok gencin deniz havasını içine çekerek koşa koşa kapısını çaldığı kütüphanelerden biridir. Pazar günleri kapalı olan bu kütüphaneye diğer günlerde erişim sağlayabilirsiniz. İçerik bakımından oldukça zengin olan bu kütüphanede görme engelli bireyler için de bir alan mevcut. Gönüllük esasına dayalı yaklaşık 6.000 çeşit sesli kitap mevcut. Hatta yeni çıkan kitapları hemen raflarda bulmanız mümkün ve gönüllü olarak kitap bağışı da yapabilirsiniz. Kütüphane pandemiden önce 08.30-22.00 saatleri arasında hizmet vermekteydi.
Adres: Mimar Kemalettin, Ordu Cd. No:19, 34130 Fatih – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: 6 Gün boyunca 09:30–20:00 saatleri arası açık. Pazar günleri kapalı.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
4) Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi (Fatih)
Edebiyata, tarihe ilgi duyup aynı zamanda özgün el yazması eserlere ilgi duyan herkesin açması gereken bir kapı Süleymaniye Kütüphanesi. 100 yıla aşkın tarihi kitapların yanı sıra tıp, kimya, botanik alanda da bir sürü eser ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü İstanbul’daki birçok kaynak bu kütüphanede bir araya getirilmiş. Aynı zamanda yazma eserlerin dijital kopyalarını da bu kütüphanede bulabilirsiniz. Tarihi dokularla bezeli kütüphane iki medresenin bir noktada kavuşması ile oluşmuş durumda. Adını ise 1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde kurulan Süleymaniye Külliyesi ile eş zamanda atılan temelden alıyor. Bu kadar eski tarihe yaraşır olarak hat, tezhip gibi sanatlarla yapılan eserleri de bulabilirsiniz.
Adres: Süleymaniye, Ayşe Kadın Hamamı Sk. No:27, 34116 Fatih – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: Hafta içi 5 gün boyunca 10:00–16:00 saatleri arası açık. Hafta sonu kapalı.
5) Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi (Gülhane)
Bu kütüphane müzeden kütüphaneye dönüştürülmüş bir şekilde ahşap merdivenleri ve sedir teması ile Gülhane Parkı’nın yanında yer alıyor. Adını aldığı Ahmet Hamdi Tanpınar’a ilişkin eşyalar ve eserler barından kütüphane, diğer yazarlarımıza dair eşya ve eserleri de ziyaretçiler ile buluşturuyor. Diğer kütüphanelerden farklı olarak bu kütüphanenin alt katında bir piyano odası mevcut ve eğer şans sizden yana giderse şahane bir piyano dinletisinde kendinizi bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra grup etkinliklerini yaratıp katılımcı sağlayan oldukça sosyal bir kütüphane. Ders çalışan öğrencilerin yanında bilgisayarda çalışan kişileri de görmeniz mümkün. Atlamamanız gereken en önemli husus kütüphaneden ödünç kitap alamıyorsunuz.
Adres: Alemdar Mah., Alemdar Cad. Alay Köşkü, 34122 Fatih – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: 6 Gün boyunca 09:30–20:00 saatleri arası açık. Pazar günleri kapalı.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
6) İslam Araştırmaları Merkezi (Üsküdar)
Tarihi ama aynı zamanda İslami alandaki en geniş kaynaklara sahip bu Araştırma Merkezi, 1988 yılında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurulmuş. Oldukça büyük ve ferah bir yapıya sahip. 295 bine yakın kitap bulundurulan bu kütüphanede 4 bin de süreli yayın bulunmakta. Orhan Şahin Gökyay, Yavuz Argıt gibi önemli isimlerin eserlerine ev sahipliği yapıyor. Lisans öğrencilerinin yanında doktora öğrencilerinin de oldukça sık uğradığı yerlerden biri.
Adres: Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:40, 34672 Üsküdar – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: 7 gün boyunca 09:30–23:00 saatleri arasında açık.
7) Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (Balat)
Doç. Dr Füsun Akatlı, Prof. Dr. Jale Baysal, Aslı Davaz, Doç. Dr. Şirin Tekeli ve Füsun Yaraş bu kütüphanenin temellerini 1990 yılında Balat’ta attı. Bu kütüphaneyi Türkiye’deki kadınların yazdığı eserler ve kadınlar hakkında yazılan eserlerin buluşma noktası olması farklı bir önem arz ediyor. Aynı zamanda bu kütüphanede içerik bakımından oldukça zengin. 12.000 üzerinde kitap bu kütüphane bünyesinde kendine yer buluyor.
Adres: Fener Mahallesi, Mürsel Paşa Caddesi, No: 8, Fener Vapur İskelesi Karşısı (Tarihi Bina), Fatih – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: Hafta içi 5 gün boyunca 09:00–16:30 saatleri arası açık. Hafta sonu kapalı.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
8) Merkezefendi Şehir Kütüphanesi (Zeytinburnu) – Merkezefendi Millet Kıraathanesi
Öğrenci dostu olan bir mekan arıyorsanız bu kütüphane tam size göre! Çünkü belirli saatlerde ücretsiz çay, kahve ve çorba ikramı ile oldukça sıcak bir kütüphane. Bu kadar konforlu bir kütüphane için özellikle hafta sonları önceden gitmeniz gerek. Ayrıca kart sistemi ile giriş çıkış yapılan bu kütüphanede dışarı çıkarken ya da uzun süreli ayrılırken kart sisteminde belirtmeniz gerekiyor. Bu şekilde kütüphaneden herkes yararlanabiliyor. Ulaşım olarak da metrobüs güzergahında bulunan bu kütüphane, Panoroma 1453 Müzesi’nin yanında yer alıyor.
Adres: Fener Mahallesi, Mürsel Paşa Caddesi, No: 8, Fener Vapur İskelesi Karşısı (Tarihi Bina), Fatih – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: Hafta içi 5 gün boyunca 09:00–21:00 saatleri arası açık. Hafta sonu kapalı.
9) İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (Beyoğlu)
İstanbul’un eşsiz tarihi ile ilgili bilgi almak isteyeceğiniz ilk durak bu enstitütü. Kolay ulaşımı ile birlikte öğrencilerden ziyade halkın da İstanbul tutkusuna izin veriyor. Ferah ve oldukça büyük olan bu kütüphanede çalışırken sıkılırsanız Beyoğlu Caddesi’ndeki kahve mekanları sizin emrinizde. Kütüphanede 18 bine yakın geniş kaynaklar yer alıyor. Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümü, Osmanlı Araştırmaları Bölümü, Bizans Araştırmalar Bölümü bu kütüphanenin üç önemli ayağı. Bu bölümlere ait fotoğraflara ek olarak dönemlere dair gravür, harita gibi unsurları da bulabilirsiniz.
Adres: Meşrutiyet Cd. No:47 Tepebaşı, Beyoğlu – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: Hafta içi 5 gün boyunca 13:30–16:30 saatleri arası açık. Hafta sonu kapalı. Gitmeden önce kütüphanenin websitesinden randevu formu doldurmak gerekiyor.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
10) Salt Beyoğlu Kütüphanesi (Beyoğlu)
Pazartesi günleri dışında bu kütüphanede sanat ile bir araya gelebilirsiniz. Kütüphaneden ziyade sergi unsuru olması burayı keyifli bir mekan haline getiriyor.
Adres: Asmalı Mescit, İstiklal Cd. No:136 Beyoğlu – İSTANBUL
Açık Olduğu Gün ve Saatler: Haftanın 6 günü 11:00–17:00 saatleri arası açık. Pazartesi günleri kapalı.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap